icon

Ako stíhať domácnosť pri náročnom dieťati?

paris3
25. jún 2012

Nemáte nejaké tipy, čo robiť s mimoriadne aktívnou 11-mesačnou slečnou, aby som pri tom stíhala domácnosť? V poslednej dobe sa cítim nemožne, lebo nič nestíham....
Problém je u nás ten, že malá je veľký 'nespavec'... od narodenia má problémy so zaspávaním a aj spánok má veľmi plytký, všetko ju zobudí. Cez deň spí 2x, ale porobiť počas jej spánku niečo, je prakticky nemožné. Hociaké buchnutie ju zobudí a je po spánku. Potom už nevie zaspať, je unavená, nervózna, nevyspatá. Večer chodí spať okolo 20.00, ale je to to isté. Takže porobiť viem len minimum, keďže veľa činností sa nedá robiť potichu.
Pred mesiacom som aspon poupratovala a niečo rýchle uvarila s ňou, sedela vedla mňa a hrala sa, vyťahovala veci zo skríň, v kuchyni sa hrala s hrncami atď. Poslednu dobu ju to už ale nebaví, všetko má okukané, za 5 minút sa nudí, ťahá ma za nohavice a po chvíli, keď sa jej nevenujem, tak spustí rev. Stále si vyžaduje pozornosť, musím sa s ňou hrať, alebo ísť von, lebo doma sa nudí a je na nevydržanie. Koľko stihnem doma, závisí od jej nálady. Niekedy je toho zúfalo málo.
MM veľa pracuje, s jeho pomocou nemôžem počítať. Niekedy ked malú na chvíľu postráži, tak rýchlo upracem, uvarím a je to v pohode. Ale to sa stáva málo kedy, nemôžem sa na to spoliehať.
Môže to súvisieť s tým, že jej teraz idú zúbky? Myslíte, že sa to bude zlepšovať, alebo skôr zhoršovať? Nemáte nejaké tipy ako zvládnuť bežnú domácnosť?

mandragora22
26. jún 2012

idem spat. dobru noc zienky! 🙂

kvetinka211
26. jún 2012

@paris3 ja mam jedine stastie ze mame vonkajsie zaluzie .. zatiahnem uplne a rano je tma .. tym padom spime aj do 9, co je uzasne, vdaka tomu som este nazive a stiham ako-tak aj ked s nervami robit po nociach na jednom projekte (pokial sa nezaseknem na MK) .. tie vonkajsie zaluzie fakt odporucam, asi sa mu v tej tme nevyplavia hormony na zobudenie .... ja si to aj nastavujem namiesto budika, ked chcem vstat o 7, necham 10cm svetla, ked o 6, 20cm, treba prisposobit rocnemu obdobiu samozrejme
dobru noc vsetkym!

briketa
26. jún 2012

@mandragora22 mustis vstavat predtym nez vsetci ostatni a stihnes co potrebujes. Ked Ti male vstava o piatej, Ty o pol.
Ale neviem ci to uz niekto nespominal, ono vzdy budu ludia ktorym mozes poradit aj sto sposobmi a oni si najdu stoprvy ako sa cosi NEDA.
No ked neda, tak neda. Zite v strese, nestihajte nic, stazujte a ostante tak ako ste.
Howgh

kvetinka211
26. jún 2012

@briketa a porad co s dietatom ktore ked vstanes vstane automaticky tiez. Vstanes o pol 5, tak vstane aj ono?

zeleny_cajik
26. jún 2012

@kvetinka211 ved to...moje dieta ma nejaky senzor...vyplizim sa rano z postele ako zlodej, aby som sa aspon vycikat stihla, ale sotva dosadnem, uz je rev ;-p

@briketa asi prislo k nedorozumeniu, ale ja narocne dieta chapem ako dieta, ktore nie je schopne saani na 5 minut zabavit samo a take doma evidentne nemas 😉

bibio
26. jún 2012

@kvetinka211 Poznám 🙂 Akonáhle necítila môj dych na svojom krku, už bola hore 😀 A ten rev, čo vedela spustiť ak som si dovolila sa jej hneď nevenovať na 100%...Keď už som fakt nevedela že čo a bola vyšťavená do nepríčetna, popustila som zo svojich záväzkov, napr. že moje dieťa nebude pozerať tv... Rozprávky na dvd od 7 mesiacov. Niektoré ma ukameňujú, ale kto nemá náročné dieťa nepochopí 🙂 Rozprávky ju vždy aspoň na chvíľu udržali bez revu v okruhu 1 m od tv...

kvetinka211
26. jún 2012

@bibio suhlasim, zasady idu bokom ... ja pustam peknu rozpravku, podla mna to ma skor pozitivny efekt (rozpravka sa vola uki, je na youtube aj) .. to je jedina vec pri com dokaze sediet.

No a niekedy zvazujem pomer cas kludu/cas sanacie do povodneho stavu. Napr. trha telefonny zoznam=5 min kludu, 2 min upratovania = oplati sa mi to 🙂

zeleny_cajik
26. jún 2012

@kvetinka211 presne 😀 😀 😀

minewka
26. jún 2012

@briketa like 🙂

bibio
26. jún 2012

@kvetinka211 Ja som začala s dvd so znakovaním, sama sa učila. Niekedy som jej to zapla pre zmenu v angličtine, keď začala rozprávať hneď aj pár anglických výrazov pochytila z toho 😀 A súhlasím s tým pomerom kľud/sanácia 😀

kvetinka211
26. jún 2012

@bibio to je dobry napad s tym znakovacim dvd .. ja som chcela znakovat ale potom som to nechala tak, ale keby ho bavilo to dvd, tak by sme sa do toho pustili, mozno by aj bolo menej nedorozumeni cez den 😉

bibio
27. jún 2012

@kvetinka211 baviť ho bude 100% a Ty sa znaky naučíš na jedno kuknutie 🙂

kvetinka211
27. jún 2012

@bibio prave som okrem baby signs objavila aj takuto seriu videi "baby einstein"

https://www.youtube.com/watch?v=HLp7ec7bzhE

Viem, nazov dost snobsky 🙂 ale zajtra rano to otestujeme, obsah vyzera byt ok
Baby signs najprv skusim z youtube a ked zaberie, tak mozno kupime dvd

paris3
autor
27. jún 2012

@kvetinka211 to je super napad s tymi zaluziami! akurat, ze my sme sa stahovali pred mesiacom do nasho domu a som rada, ze tu mam aspon zavesy 😒 kym budu zaluzie, tak mala bude chodit do skoly 😅
nieco na tom urcite bude, lebo cim skor svita, tym skor je mala hore... este ze niekedy sa mi ju podari presvedcit este tak na hodinovy spanok 😉

kvetinka211
27. jún 2012

@paris3 ale musia to byt take vonkajsie masivne zaluzie aby to fungovalo .. inak my sme dnes sice pekne spinkali do 7.30, ale zobudili sme sa s 38.6 horuckou 😒 Dufam ze su to len ocne zuby, my sme mali pri zuboch horucky, kasel a dokonca aj hnacky aj ked to vsaj nesuvisi, ale vsetko vzdy zahadne skoncilo po 2 dnoch ked vysiel zub 😉 Tak dufam ze aj tentoraz to bude tak ze sme zajtra fit ...

mamkabeika
27. jún 2012

Prepáčte, že do vás vŕtam 😝 , ale padli tu aj hlášky, že ranné umývanie zubov či denné sprchovanie je pre vás luxus, že trpíte neskutočnou únavou, atď. Tak prečo tu vidím príspevky pridané v čase, kedy ja už dávno spím, a to máme už aj po intímnych chvíľkach s manželom 😎 Nechápem. Kebyže vysedávam na koníkovi do rána, a potom vstávam skoro ráno, tak chodím ako múmia aj bez detí. Podľa mňa máte tie deti až moc dobré, keď si dovolíte takýto luxus, byť hore do pol druhej 😕 Ja po nekonečnom uspávaní malého padnem jak zhnilá hruška, po troche oddychu sa povenujem mužovi a spím jak zabitá 😝

cartridge
27. jún 2012

@adetka Ahoj, dovolím si trošku oponovať - asi máš to "šťastie" na skvelého manžela, ale myslím si, že keď je výlučne na žene vedenie domácnosti, nemusí byť zaradená do kolonky "slúžka". Ja som s deťmi doma, vedenie celej domácnosti je výlučne na mne, keďže manžel chodí do práce a "nosí peniaze". Aj keď niekedy mám toho všetkého dosť, ale teda ako slúžka si naozaj nepripadám. A určite by som od manžela nežiadala, aby vysával a umýval dlážku /keď niekedy vidí, že nestíham, povysáva aj sám od seba, ale určite by som to od neho nežiadala/. Proste úlohy v rodine sú nejako rozdelené - muž sa stará o finančné zabezpečenie a žena sa stará o "teplo rodinného krbu". Pekný deň prajem všetkým.

kvetinka211
27. jún 2012

@mamkabeika asi preto, ze ked rano vstanem tak vstane aj babo ... takze jediny cas kedy sa da nieco urobit je noc. Za normalnych okolnosti v noci pracujem ak mi babo ako-tak spi, 2-4 hodiny s dlhymi prestavkami ked sa budi. Manzel pracuje vacsinou tiez takze sa ani neni velmi komu venovat. Vcera ale mas pravdu som zabila neskutocne vela casu na konikovi a dalsie dni nebudem kvoli tomu stihat robotu 😒

tkmama
27. jún 2012

Moja mantra znie: Bordel v bytě-spokojené dítě!

sladkasue
27. jún 2012

ja len v kratkosti: ako si naucis, tak mas🙂 nas drobec zacal chodit, ked mal 9 mesiacov takze si viem prdstavit, co je to mat zive dieta a s tym spankom je to podobne od 8 do 222 alebo do 23 🙂 a to niekedy ani raz nejde spat 🙂

nauc svoje dietatko domacim pracam - upratat si po sebe babiku, kocky a pod. napr. do jednej velkej skatule. moje dieta miluje umyvanie zrkadiel(mame na satnikovej skrini, v hale) velmi rad mi pomaha s pradlom z pracky a vesanim, rad vysava...

musis naucit svoje dieta zabavit sa same🙂

paris3
autor
27. jún 2012

ospravedlnujem sa mamickam, ktore sa kvoli tejto teme nevyspali 😉 ja som to dnes dospala doobeda s malou 🙂 vcera by som aj tak nemohla ist skor spat, kvoli problemom s nasimi zvermi (nie detmi 😀 ) nastastie krpata ma dnes dobru naladu, tak sa s nou da aj nieco porobit...
samozrejme, aj tato diskusia sa nejako rozdelila na dva tabory... samozrejme ako vela dalsich 😒
ale to nie je nic prekvapujuce... to je o ludoch... aj na ihrisku stretnem rozne mamicky.... to, co hovoria vela krat ani nemusi byt tak. niektore zienky ked rozpravaju, tak polovica je pravda a polovicu si prifarbia 😉
preto sa stretneme aj s dokonalymi matkami, ktore vstanu skor nez deti, cely den ficia bez prestavky, ich deti su najstastnejsie na zemi, kazdy vecer po narocnom uspavani deti sa hodia do gala a predvedu cislo svojmu muzovi 😀
ja som si priznala, ze sa mam v com zlepsit a preto som sa tu aj pytala na rady... a tieto prispevky dokonalych mamiciek beriem akosi s rezervou 😉

paris3
autor
27. jún 2012

@sladkasue dakujem za radu, ale mas narocne dieta? nemyslim pohybolo nadane, myslim neposedne, neschopne sustredit sa, ktore beha od jednej veci k druhej a je neskutocne narocne na podnety?
myslim, ze nie, inak by si pochopila, ze taketo rady tu neplatia....

xena22
27. jún 2012

@paris3 podla mna je uplne normalne ze veci vidis a citis takto, ako matka jedneho dietata mas na to pravo a narok, mne sa tiez zdalo pri prvom synovi vsetko nemozne , prvy rok som sa zaprisahavala, ze v zivote uz viac deti nechcem,,, neskor som pristupila na myslienku, ze ok, ale pockam aspon 10rokov 😀 nakoniec sa tuzba po dalsom dietati ozvala skor a nejak som za zabehla aj do domacich prac varenia a upratovania a veci co sa mi zdali predtym nemozne boli zrazu samozrejme - pamatam si pri prvom dietati som nestihala nic, ani navarit ani upratat jednoizbovy byt 😀 😀 😀 dokonca aj ked sa mi narodilo druhe dieta - tak to prve bol vecny problem, skratka velakrat islo babatko bokom len preto ze milostpan ma zasa nejake poziadavky, ktore uz vedel formulovat do suvislych viet - "no maminka uz poloz babatko a tuto pozeraj na mna a hraj sa so mnou aj s rucickami " - dalsie deti uz nezaziju taky ten pocit ze su pupkom sveta, odmalicka sa musia ucit delit sa aj o pozornost - tych prvorodenych to asi budeme ucit cely zivot 😀 😀 😀

adriana7
27. jún 2012

@mummy01 , pekne si to napísala, ja keď už neviem, čo s malou, tak ju zoberiem na ruky, poviem jej "no, čo ťa zas trápi, ty moja malá chodiaca depresia" a ona si mi na plece položí hlavu, hladká ma po lopatkách a s našpúlenou pusinou vraví, "noo, nooo" 😀

adriana7
27. jún 2012

@paris3 , len takých matiek si sa zabudla spýtať, na čom fičia ony 😀

klincek
27. jún 2012

@stardust u nas to bolo "len" zaspavanie pocas vecerneho krmenia..nie baby, ale manzel.a ja som sa neraz pristihla, ze driemem v parku na lavicke. zo zaciatku som pri kocikovani casto posedavala, bola som unavena a trochu ma bolela jazva po sc..no a zrazu len ze hups, kokso ved ja spim!
ked baby presli zo 6 krmeni na 5, tak som sa citila ako v tom vtipe o absolutnom blahu..to je vraj pocit, ktory zazijes, ked ta niekto bucha kladivom po hlave a zrazu prestane 😅 . no po dalsich 2mesiacoch uz bola unava spat, nastastie od 6 m prespia noc, inak by som sa fakt zblaznila. obdivujem maminy, ktore dokazu dvojicky viackrat za noc kojit, nechapem ako nezomru od unavy..

mandragora22
27. jún 2012

@zeleny_cajik tvoj prispevok o 01:15, presne tak. jednoducho sa same nezabavi ani na 5 minut. a ak na 5 minut sem-tam ano, tak u nas je to tak raz-dva razy do tyzdna. takze 10 minut volneho casu, super. co s nim?
povysava, postavim na polievku, hodim do pracky, vyumyvam hajzel... hm, este stale mi ostava 5 minut, co s tolkym casom????? 😝 😝 😝 😝 😝 😠

adriana7
27. jún 2012

@mandragora22 😀 , žeby skok na manžela? 😀

mandragora22
27. jún 2012

@adriana7 vidiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiis, to ma nenapadlo 😀 😀 😀 😀

adriana7
27. jún 2012

babenky, k tejto téme by som ešte pridala jeden postreh...človek by si mal život zariadiť podľa seba...nie podľa predstáv mamy, svokry, podľa nezmyselných nastajlovaných reklám...každá by si mala uvedomiť svoje limity a o.k, ak mám na upratovačku, tak budem mať relatívne stále vyluxované...ak mám veľký priestor, tak v ňom ten neporiadok nevyzerá tak zle, ako v garzónke...ak mám 3 deti, nesmie mi vadiť, že mám nonstop rozťahaný sušiak a denne periem...
...o nevyžiadané rady nemá nikto záujem, a aj ja som sa pri prvom dieťati nad všetkým stresovala...dnes, s rozumom starej korčule mi je len ľúto toho, ako sme sa pre "prevádzkové blbosti" vadili s mužom, namiesto toho, aby sme si vyložili nohy a naliali dvojku vína..ako som vyletela na deti, keď mi to už prerastalo cez hlavu...
....dnes už všetko riešim klíďo píďo v duchu hesla "nepokaz si to, čo máš, túžbou po tom, čo nemáš" ( a to som pritom workoholik) 😵