icon

Ako úspešne odplienkovať dieťa?

starekovajana
21. okt 2025

Dobrý vecer,
chcem sa Vás opýtať, už druhý deň sa snažím dieta odplienkovat, dnes to bolo o čosi lepšie, ale stále ho musím ja posadiť na nočník, vtedy sa mi vycika, podarilo sa mu dnes sa vyciakt 5x do nocnika a 5 x mal nehody.. avšak sám sa ešte ani raz nepýtal. Myslite si, že ešte nie je pripravený a mám s tým počkať alebo mám pokračovať ďalej?
Ako docieliť, aby sa mi začal pýtať sám.
Ďakujem za odpoved..

maryetta
21. okt 2025

Kolko ma rokov?
Skus aspon 3-4 dni a uvidis ci sa chyti alebo vobec.

anonym_92c36e
21. okt 2025

@starekovajana uz druhy den......

barka1
21. okt 2025

@starekovajana odplienkovanie je proces. Málo deti ho zvládne za dva dni. Takže trpezlivost, maminka.

sajmonka_1216
21. okt 2025

u nás to trvalo dokopy 4 mesiace... musíš byť trpezlivá

starekovajana
autor
21. okt 2025
@barka1

@starekovajana odplienkovanie je proces. Málo deti ho zvládne za dva dni. Takže trpezlivost, maminka.

@barka1 to chápem, len neviem či to robím správne.. je v poriadku, že ju posadzam na nočník? Nemala by som ju nechať vyskúšať samu ci sa vypýta sama?

starekovajana
autor
21. okt 2025
@sajmonka_1216

u nás to trvalo dokopy 4 mesiace... musíš byť trpezlivá

@sajmonka_1216 a prosim vás robím to správne? Mám ju posadzat na nočník v intervaloch?

anonym_28a1b9
21. okt 2025

tak ja mam sice len jedno dieta-takze ziaden expert niesom ... u nas to bolo tak ze na nom sedela-oblecena a hrala sa s magnetkami na chladnicke a podobne-tym si zvykla na nocnik ako taky .. a v lete som ju vyzliekla a behala s holou prdelou po byte a dvore .. a ja som jej podsuvala serbel a pytala sa kazdu chvilu .. ked som isla ja-isla aj ona somnou .. nemala doma ziadnu nehodu .. vonku ano .. takze najskor sa naucla doma na nocnik a von nosila plenu po chvile az pochopila uz ani vonku jej nebolo treba a v podstate ani na noc ... ale mala som asi viac stastia ako rozumu kedze sme nemali nehody a isla na torychlo ..

barka1
21. okt 2025
@starekovajana

@barka1 to chápem, len neviem či to robím správne.. je v poriadku, že ju posadzam na nočník? Nemala by som ju nechať vyskúšať samu ci sa vypýta sama?

@starekovajana samozrejme, že je to v poriadku. Až časom pochopí, na čo je nočník. Sama sa bude pytat možno o pár mesiacov.

zuzanaete
21. okt 2025

Dieta nedavaj na nocnik. Tym preberas zodpovednost za cikanie. Ak je dieta pripravene, tak velmi rychlo pochopi, co sa deje s telom a co treba robit. Ak ho ty davas cikat, tak ani riadne neciti, ze mu treba cikat, ze ake to vlastne je. Nevnima signaly tela. Musi sa yo same naucit cez skusenosti. Obidve nase deti boli odplienkovane do 3 dni. Pry den sama nehoda. Druhy den zacinali chapat a scasti ovladat vikanie. Do konca tretieho dna uplne zvladnute. Dalej uz nehody nebyvali. Vonec som ich neposadzala na nocnik.

ema229
21. okt 2025

@starekovajana ahoj, naša 2 dni pred 3r sa ráno rozhodla že plienky preč a odvtedy ich nemá. Párx mala nehodu ale to naozaj minimum. Predtým som sa snažila a nič. Každý mi hovoril že ona sa sama rozhodne z donútenia sa nedá. Aj tak bolo zo dňa na deň.

anonym_ec4bef
21. okt 2025

Pridam sa aj ka... syn coskoro 3 roky. Cika aj kaka do nocnika, ALE posadim ho ja, alebo pani ucitelka v sukr.skolke, ma plienku, vacsinu casu je uz sucha aj cez noc. Ale on si nepovie, ze mu treba. Len caka ci ho tam dame alebo nie, tak potom pusti do plienky a to obcas povie, ze cikal. Citit len take ucurky po celom dni ked mal plienku, par krystalikov..cakam asi uz len na nejake dlhsie volno, aby sme dali slipy uz cez den ci mu to docvakne po pripadnych nehodach 🤷‍♀️

anonym_8a549d
21. okt 2025

@starekovajana my sme skusali 3 dni, keď mala dcerka 2r4m a bolo to podobne ako popisujete, tiež sme zvažovali, ci to stojí za to alebo nie a či je pripravena, prestali sme s tým vtedy, keď sa 3 dni odmietala vykakať, lebo bola naučená len do plienky…takze naspat plienky, ale keďže bola naučená cikat do nocnika, tak aj keď mala plienku, tak sme ju dávali, keď sme odchádzali z bytu, alebo rano po zobudeni, pred spankom a podobne a aj keď sme išli na nejaký kruzok, tak som ju tam vzdy vzala na wc nech si zvyka..potom po cca 6 tyzdnoch sa sama rozhodla, ze už nechce plienku a chce gatky..cikanie nebol problém, ale kakanie bol problém, lebo bola naučená kakať po stojacky..takze tam bolo viac nehôd, ale vždy prišla povedať, že kakala som🤪až raz sa vypýtala na nocnik a urobila to tam a my sme z toho urobili haloo, kupili sme jej hračku a od toho dna nemala nehodu😀takze taká bola nasa skusenost

viestta
21. okt 2025
@starekovajana

@sajmonka_1216 a prosim vás robím to správne? Mám ju posadzat na nočník v intervaloch?

@starekovajana kym si dieta nezacne uvedomovat, ze potrebuje vykonat potrebu je kazda tvoja snaha zbytocna. Posadzovanim na nocnik nedosiahnes to, ze to bude vediet a bude sa pytat. Daj mu cas a odplienkuje sa samo za par dni. Este mu na to nedozrela nervova sustava

terry658
21. okt 2025

@starekovajana mojich prvých dvoch aom posádzala na nočník ja. Nemali čas sa pýtať. Treti mi hovoril sám, že cikal do plienky. Mal ledva cez dva roky. Ten s naučil pýtať za tri dni. No ešte sa. Mu stane nehoda, že sa zabudne, cvrkne a pribehne, že cikať.
Ja mám strašne akčné deti a cikanie je strata času.

andreatytler
22. okt 2025

@starekovajana Odplienkovanie vobec nie je proces. To len mamicky z toho proces urobia ked posadzaju na nocnik dieta co nie je pripravene.
V prvom rade dieta musi chciet byt bez plienky a cikat do nocnika a nie ty. Ked bude motivacia na jeho strane, vtedy to pojde skutocne neuveritelne rychlo a lahko.
Dieta tiez musi dozriet, lebo vediet ovladat svaly mechura ktore treba pri cikani zatlacit a zaroven uvolnit svaly zvieraca ktore moc zadrziavaju je dost narocne. Musi mat aspon niekolko znakov pripravenosti na nocnik.
Vediet zadrzat moc aspon na 2 hodiny
Zaujimat sa o to co sa robi na zachode
Oznamovat cikanie, kakanie. ci uz pred, alebo po.
Schovavat sa ked cika, alebo kaka
Vadi mu ked sa pocika alebo pokaka
Nechce plienku
Pred tym ako zacnes, ho naucic si stiahnut si a zase obliect nohavice a daj mu nocnik nech sa s nim hra.
Ked bude pripraveny, daj nocnik do kupelne, povedz ze odteraz uz plienku nedas, ze bude chodit cikat a kata do neho. Prvy den budes prezliekat niekokolko nohavic, ale vzdy len s kludom vysvetli ze nabuduce nech ide do nocnika a ked sa mu to konecne podari, urob velku oslavu, daj odmenu (u nas bolo to ze si to mohol splachnut a nastriekat spray na vonu).
Moj sa odplienkoval za pol dna ked mal 2.5 roka. Na noc som davala plienku kym nebola rano sucha aspon tyzden.

starekovajana
autor
22. okt 2025
@andreatytler

@starekovajana Odplienkovanie vobec nie je proces. To len mamicky z toho proces urobia ked posadzaju na nocnik dieta co nie je pripravene.
V prvom rade dieta musi chciet byt bez plienky a cikat do nocnika a nie ty. Ked bude motivacia na jeho strane, vtedy to pojde skutocne neuveritelne rychlo a lahko.
Dieta tiez musi dozriet, lebo vediet ovladat svaly mechura ktore treba pri cikani zatlacit a zaroven uvolnit svaly zvieraca ktore moc zadrziavaju je dost narocne. Musi mat aspon niekolko znakov pripravenosti na nocnik.
Vediet zadrzat moc aspon na 2 hodiny
Zaujimat sa o to co sa robi na zachode
Oznamovat cikanie, kakanie. ci uz pred, alebo po.
Schovavat sa ked cika, alebo kaka
Vadi mu ked sa pocika alebo pokaka
Nechce plienku
Pred tym ako zacnes, ho naucic si stiahnut si a zase obliect nohavice a daj mu nocnik nech sa s nim hra.
Ked bude pripraveny, daj nocnik do kupelne, povedz ze odteraz uz plienku nedas, ze bude chodit cikat a kata do neho. Prvy den budes prezliekat niekokolko nohavic, ale vzdy len s kludom vysvetli ze nabuduce nech ide do nocnika a ked sa mu to konecne podari, urob velku oslavu, daj odmenu (u nas bolo to ze si to mohol splachnut a nastriekat spray na vonu).
Moj sa odplienkoval za pol dna ked mal 2.5 roka. Na noc som davala plienku kym nebola rano sucha aspon tyzden.

@andreatytler ona vie napríklad povedať kako, keď sa jej chce alebo keď sa už vykakala.. cikanie mi zatiaľ neoznamuje, ale napr. Keď sa vycika mimo, tak vie mi prísť ukázať a tak ale napr. Niekedy jej vadí, že je pocikana a niekedy jej to vôbec nevadí.. stiahnuť gatky aj obliecť to si vie.. preto som taká zmätená či ešte s tým počkať alebo sa snažiť ďalej.

sajmonka_1216
22. okt 2025
@starekovajana

@starekovajana ja som dávala... vysvetlila som jej, ž pila veľa vodičky, ideme vyskúšať, lebo už nemá plienku a pod... úplne sama už vedela pýtať, keď mala 2 roky a presne 2 mesiace..

andreatytler
23. okt 2025
@starekovajana

@andreatytler ona vie napríklad povedať kako, keď sa jej chce alebo keď sa už vykakala.. cikanie mi zatiaľ neoznamuje, ale napr. Keď sa vycika mimo, tak vie mi prísť ukázať a tak ale napr. Niekedy jej vadí, že je pocikana a niekedy jej to vôbec nevadí.. stiahnuť gatky aj obliecť to si vie.. preto som taká zmätená či ešte s tým počkať alebo sa snažiť ďalej.

@starekovajana Mam dojem ze jej chyba motivacia. Ze nema ziadny zaujem zacat s nocnikom. Ak jej nevadi ked je pocikana, skus nechat naholo od pasa dole. Ale neviem ci na to nebude teraz zima.