icon

Ako úspešne odplienkovať dieťa?

9. júl 2025

Baby, ako postupovať? Moja dcera 2r9m absolútne ignoruje odplienkovanie. Riešime to niekoľko mesiacov a doslova to má na háku. Skúšali sme knižky, videá, rozprávať sa, mam naštudované všetky múdre knihy a odporúčania odborníkov. Nič nezaberá. Cika kade tade, pokaká sa zakaždým do nohavičiek, nahodí poker face, keď sa stane nehoda. Netlačím na ňu, nekricim, nehrešim ju. Som zástancom rešpektujúce výchovy, ale mam pocit, že to má občas opačný efekt. Som zúfalá, lebo horko ťažko ju vzali do škôlky a zrejme to padne kvôli odplienkovaniu. A netuším, čo budem robiť ďalší rok, keďže sa musim vrátiť do prace a škôlky u nás sú total plné.

nikpa
9. júl 2025

@anonym_autor odplienkovanie je v hlave a tvoje dieťa to ešte nemá v tomto úplne jasné. Jediné čo môžeš robiť, nevzdávat to a dúfať, že čoskoro do toho dozreje.

tulipanik12
9. júl 2025

@anonym_autor nechaj ju bez plienok a v pravidelných časových intervaloch ju posádzaj na nočník na cikanie + vždy ju pochváľ, keď sa vyciká do nočníka a kakanie budeš musieť odsledovať.

bolarazjedna
9. júl 2025

Tak mozno na to nedozrela. Alebo cíti, že na ňu tlačíš a si zúfalá , aj keď ty sa snažíš tváriť, že to tak nie je. Ja by som to chvíľu nechala tak.... Je zobrať a do škôlky? Je. Pri zápise ešte ani nášsyn nebol odplienkovany, tak som sa informovala, čo ak nebude ani v septembri, v oboch škôlkach povedali, že stačí prísť v septembri na 1 deň, následne pre adaptacnu poruchu prerušila dochádzku na 3 mesiace, čiže reálne do januára vedia podržať miesto. Ak by aj nie, ešte stále máš možnosť súkromnej škôlky, niekde berú aj do jasiel staršie ako 3rocne deti.... Viem, že keď musíš ísť do práce, je to frustrujúce, ale nerobí to naschvál, trpezlivosť a láskavý prístup, prijatie dieťaťa aj s tým, že možno v niektorých oblastiach ma pomalší vývoj alebo horšie výsledky ako rovesníci je obrovský dar do budúcna, ktoré môžeš dieťaťu dať.
Napr náš syn sa odplienkoval z 1 dňa na 2 keď mal 2roky 10mesiacov. Týždeň predtým by som tomu neverila. Pritom som na neho nijako netlacila, to skôr na vytacalo, ako mojej rodine je naponahlo, aby už nemal plienky.

anonym_fae9eb
9. júl 2025

Akurát odplienkovavam našu ani nie 2rocnu a vidím že už takto malé dieta ROZUMIE čo od nej chcem. A za druhé už vie ovládať svoje zvierače, cize neciká kade chodí, ale vie cielene “pustiť a zastaviť cikanie” na nocniku. Takze ak na svojej vidis že rozumie čo od nej chceš a ma dostatočne vyvinutú nervovú sústavu aby vedela ovládať zvierače, tak je len tvrdohlavá. Zober plienky a povedz že už sa nedajú kúpiť. A dokolecka opakuj cikame a kakáme už len do nocnika. Daj jej leginy, aby keď sa pocika, citila čo sa stalo a že to je nepríjemne.

autor
9. júl 2025
@bolarazjedna

Tak mozno na to nedozrela. Alebo cíti, že na ňu tlačíš a si zúfalá , aj keď ty sa snažíš tváriť, že to tak nie je. Ja by som to chvíľu nechala tak.... Je zobrať a do škôlky? Je. Pri zápise ešte ani nášsyn nebol odplienkovany, tak som sa informovala, čo ak nebude ani v septembri, v oboch škôlkach povedali, že stačí prísť v septembri na 1 deň, následne pre adaptacnu poruchu prerušila dochádzku na 3 mesiace, čiže reálne do januára vedia podržať miesto. Ak by aj nie, ešte stále máš možnosť súkromnej škôlky, niekde berú aj do jasiel staršie ako 3rocne deti.... Viem, že keď musíš ísť do práce, je to frustrujúce, ale nerobí to naschvál, trpezlivosť a láskavý prístup, prijatie dieťaťa aj s tým, že možno v niektorých oblastiach ma pomalší vývoj alebo horšie výsledky ako rovesníci je obrovský dar do budúcna, ktoré môžeš dieťaťu dať.
Napr náš syn sa odplienkoval z 1 dňa na 2 keď mal 2roky 10mesiacov. Týždeň predtým by som tomu neverila. Pritom som na neho nijako netlacila, to skôr na vytacalo, ako mojej rodine je naponahlo, aby už nemal plienky.

@bolarazjedna nám miesto držať nebudú, už som sa informovala.. je obrovský pretlak.. dve súkromne škôlky mali dvojnásobok prihlášok, ako pred rokom.. ďalšie deti už neberú.. vôbec som doteraz z toho nebola frustrovaná, nechala som tomu voľný priebeh.. lenze o mesiac a čosi má nastúpiť do škôlky a po pol roku snahy sme na bode nula.. dnes ma z toho azda prvýkrát prepadla frustrácia.. chapem, že musí dozrieť, ale čo mam čakať do 3,5r a ostať doma bez príjmu?

autor
9. júl 2025
@anonym_fae9eb

Akurát odplienkovavam našu ani nie 2rocnu a vidím že už takto malé dieta ROZUMIE čo od nej chcem. A za druhé už vie ovládať svoje zvierače, cize neciká kade chodí, ale vie cielene “pustiť a zastaviť cikanie” na nocniku. Takze ak na svojej vidis že rozumie čo od nej chceš a ma dostatočne vyvinutú nervovú sústavu aby vedela ovládať zvierače, tak je len tvrdohlavá. Zober plienky a povedz že už sa nedajú kúpiť. A dokolecka opakuj cikame a kakáme už len do nocnika. Daj jej leginy, aby keď sa pocika, citila čo sa stalo a že to je nepríjemne.

@anonym_fae9eb ďakujem, skúsim

xxemma
9. júl 2025

U nas to v necelych 2r prebehlo ako pise @tulipanik12, kazdu hodku som ju dala na nocnik, to iste vonku. Samozrejme pochvala ked v nocniku nieco bolo. Potom slavnostne isli splachnut do vecka a zamavat cikanici.😄 Plienku uz ziadnu nedala. Nehod bolo len par.

autor
9. júl 2025
@xxemma

U nas to v necelych 2r prebehlo ako pise @tulipanik12, kazdu hodku som ju dala na nocnik, to iste vonku. Samozrejme pochvala ked v nocniku nieco bolo. Potom slavnostne isli splachnut do vecka a zamavat cikanici.😄 Plienku uz ziadnu nedala. Nehod bolo len par.

@xxemma skúšame to pol roka, posledné týždne už ani nechce sadnúť na nočník alebo na záchod.. totálne vzdoruje

petricienka
9. júl 2025

je to tak, proste to netreba vzdat, musis byt trpezliva, ved jej sa to do tej hlavicky raz dostane. ak to este nevie pochopit, tak ma este cas.

anonym_3a099a
9. júl 2025

@anonym_autor poznám dve deti, ktoré deň pred nástupom do škôlky mali normálne plienky. Ráno do škôlky plienky nedostali. V škôlke deti chodia hromadne cikať každú chvíľu. U nich bolo pár nehôd, ale nakoniec to zvládli a v škôlke ostali. Ja by som to síce takto nerobila, ale aj tak sa dá.

miriamzba
9. júl 2025

Nemáš kamaratku s podobne starou dcérkou, ktorá už pouziva nočník? Mne sa dcérka odplienkovala sama "dobrovolne", keď videla kamaratkinu dcérku u nich doma. Hneď po tej návšteve začala aj ona doma používat nočníky, zo začiatku občas s nehodou, ale mala vtedy 16mes.

bolarazjedna
9. júl 2025
@anonym_autor

@bolarazjedna nám miesto držať nebudú, už som sa informovala.. je obrovský pretlak.. dve súkromne škôlky mali dvojnásobok prihlášok, ako pred rokom.. ďalšie deti už neberú.. vôbec som doteraz z toho nebola frustrovaná, nechala som tomu voľný priebeh.. lenze o mesiac a čosi má nastúpiť do škôlky a po pol roku snahy sme na bode nula.. dnes ma z toho azda prvýkrát prepadla frustrácia.. chapem, že musí dozrieť, ale čo mam čakať do 3,5r a ostať doma bez príjmu?

@anonym_autor ja som to nemyslela v zlom.... Ibaže keď sa aj na hlavu postavíš, to dieťa nemusí spolupracovať, ak ešte nie je na to do zrete. To ako aj s chôdzou, niekto začne chodiť v 10mesiacoch, niekto v 18tich. Tak darmo ti niekto píše, že jej dieťa v 2rokoch si ovláda zvierace (alebo ja som počúvala od svokry, že syn od 18mesuacov bol bez plienky). Za to tvoje dieťa to ešte nemusí ovládať a bude to stále v úplnom poriadku
Chápem, že sa cítiš zúfalo a bezmocne a máš stres, ako takto nastupis do práce.
Keď cika kade tade, tak podľa ne ešte na to nedozrela. Nemusíš s tým súhlasiť, je zo môj názor a nie každý má rovnaký pohľad. Ja by som po pol roku skúšania skúsila úplne to vypustiť z hlavy aspoň na mesiac, keď teda si všetko skúšala a aj tak bez efektu.

zuzinka888
9. júl 2025

Ma dcera mladsieho surodenca??

martul
9. júl 2025

@anonym_autor Keď si zástanca rešpektujúcej výchovy tak ju rešpektuj. Ešte na to nedozrela.

xxemma
9. júl 2025
@anonym_autor

@xxemma skúšame to pol roka, posledné týždne už ani nechce sadnúť na nočník alebo na záchod.. totálne vzdoruje

@anonym_autor tak ju mediac nechaj na pokoji, daj plienku a skus o mesiac opat.

basska_b
9. júl 2025
@zuzinka888

Ma dcera mladsieho surodenca??

@zuzinka888 Podla mna nie, kedze sa autorka musi vratit do prace. Ale u nas u 2.5rocneho to asi 4mesacne babatko trochu kazi
Neviem sa na to tak zamerat a on este nadobudol presvedcenie, nie odo mna, ze kako je bleee

tiika
11. júl 2025

@anonym_autor tak asi vieš i to, že zrovna tato záležitosť je niečo, čo ma pod kontrolou dieťa, k comu druhého nejako nevies donútiť.
Možno by som jej dala na chvíľu pauzu. Podľa veku vyzerá byt pripravená. Asi tomu chápe, čo od nej chceš…?
Ak bude i sama chcieť, pôjde to samé. Avsak vyzerá, že tam bude nejaký dôvod, prečo nechce. Netušíš, čo by to mohlo byt?

andrea2667
12. júl 2025

Skús jej dať látkovú plienku. Bude jej to nepríjemné.