Ako vychovávať náročné dieťa?
Ahojte Maminy,
máme doma 3 mesačnú náročnú dcérku a chcela by som sa opýtať ako je najvhodnejšie vychovávať takéto deti? Náročná je v tom, že cez deň spí len 2 hodiny, niekedy vôbec nespí, veľmi veľa plače, pretože sa jej veľmi veľa vecí nepáči, citlivo a vacsinou zle reaguje na každý nový podnet, aj na ľudí. Stále ju nosíme, ale aj tak sa málo usmieva. Okolo 9 zaspí, ale okolo 4 rána už je hore a vytrvalo kričí, veľmi intenzívne aj na prechádzkach, aj v obchode, aj doma. Mám pocit, že jej nevyhoviem nijak, aj keď skáčem okolo nej a hojdám ju, spievam jej, hráme sa, nevidím na nej, že by ju to tešilo. Usmeje sa na mňa asi 3x denne, inak sa tvári, že sa hnevá. Pomáha mi manžel aj mamina, všetci sme v pozore. Skúšala som aj metódu prídem-odídem, prídem-odídem, ale som ju len rozhnevala, až bola fialová. Kúpili sme aj hojdačku, kolotoč, atď. ale má ich rada podľa nálady... Chcela by som, aby bola naša malá šťastná, aby nekričala a neplakala toľko. Čítala som, že takýchto drobcov je najlepšie vychovávať tak, aby sme im vždy vyhoveli. Keď zamrnčia, aby sme tam hneď boli a upokojili ich, aby všetko bolo tak, ako oni chcú. Je to pravda? Obávam sa toho, že bude nezvládnuteľná, keď bude vacsia. Veľmi rada by som bola, aj keby viac spinkala. Veľmi ju ľúbime, je to naše srdiečko, chcela by som, aby bola šťastná a usmievavá. Nevadí mi ani jej nadmerná aktivita, ako to, že sa vždy mračí a plače. Ďakujem za vašu odpoveď.
A ešte jednu vec by som chcela dodať....NÁROČNÉ DETI...to je iba dajaký nový pojem pre detičky, ktoré sú viac aktívne...nemýľme si to. Naozaj náročné deti sú tie čo vôbec nespia, tie čo sú choručké a vyžadujú špeciálnu starostlivosť...my máme iba deti zvedavé, živé, zdravo sa vyvýjajúce...to nie sú náročné deti.
Viem o čom hovorím, moja staršia má miernu hyperaktivitu a tiež ju nepovažujem za náročné dieťa.
@bambinkaa ahoj moja, trápi ťa,že nemôžete spolu chodiť von? Chápem, je to troška sklamanie. Ja som s malou vôbec nemohla ísť von. Vôbec nechcela spať v kočiari. Naše tri pokusy skončili tak, že som malú niesla na rukách,manžel tlačil kočiar. A tá nechuť ku kočiaru, trvá dodnes. Vydrží už troška dlhšie, ale potom pauza, na ruky a po dlhšej dobe znova do kočiara a utekať domov. Určite tvoju niečo bolí, niečo tlačí, ale ubezpečujem ťa, že je to ešte super. Chápem, že nevieš čo máš robiť, ale hlavne sa upokoj a nos malú čo najviac na rukách. Vieš čo prežívajú mamičky, ktorých deti plačú od rána do rána?
A spánok? Čo to je? 😒
ahoj... aj ja som mala doma malu zlostuchu, prve mesiace som ju do kociara (autosedacky, postielky, kdekolvek) mohla polozit len uz-uspatu a tak sme isli von. ked bola hore, stale plakala, chcela byt na rukach alebo na prsniku.. ja som to pripisovala kolikam a refluxu (casto vracala a vlastne doteraz reflux ma, aj ked pomenej)... a potom jedneho dna z nicoho nic prestala plakat, zacala sa zaujimat o hracky, a zacala milovat prechadzky... sklopila som striesku na kociari a chodili sme do parkov a do lesa, kde sa malej strasne pacilo pozerat na stromy, normalne vyskala od nadsenia a bavilo ju to skoro tri mesiace.. teraz ma nieco vyse sest mesiacov, tak zase nechce byt v kociari, lebo potrebuje VSETKO vidiet... tak moja rada je nezufat a nevzdavat.. to obdobie prejde... 🙂 a ano, byt stale pri nej ked zamrnci a mojkat, mojkat, mojkat...
hovoris anglicky? tu je citat z takeho clanku co som nedavno citala :
Myth: Let your baby cry it out; if you pick her up whenever she's wailing, you'll spoil her.
The truth: Babies under 4 months of age have few self-soothing strategies; they know how to suck to soothe and like being swaddled, but that's about it. Picking infants up when they cry helps them learn that parents will always be there to take care of them.
@bambinkaa ahojko 🙂 my máme doma náročného chlapčeka... má už 8 mesiacov...od narodenia do 5 mesiacov trpel velmi silnými kolikami,nepomáhalo mu nič,stále v kuse plakal,vôbec nespával ,max. 3x po 30min za den,v noci každé dve hodiny hore a strašný plač ,to nespávanie trvá dodnes,aj ked je to už lepšie,cez den spí AŽ hodinu 🙂 teraz mu idú zúbky,už má 5,strašnéééé niečo... od narodenia sa stále len pestujeme,nič ho nezaujme,s ničím sa nepohrá,stále vyžaduje moju pozornosť,je velmi nepokojný,umrnčaný ,ale zase sa aj smeje,má rád,ked mu robíme somarinky...je to s ním velmi ťažké... niekdy už nevládzem a poplačem si sním.
návod nato ako vychovávať takéto dieťa zrejme neexistuje ,musia z toho vyrást,a my musíme vydržať. známy mi tvrdia,,nechaj ho vyplakať,prestane,, ale to matka ,ktorá miluje svoje dieťa nedokáže a myslím,že by to aj tak nepomohlo,len by sa viac rozrušil... utešujem sa tým,hlavne ,že je zdravý a ,že čoskoro z toho snád vyrastie... držím ti place a prajem vela síl,lebo viem,že ich je pri našich deťoch treba velmi vela...
MAMINKY DAKUJEEEEM 🙂 s malou som bola hned na druhy den u pediatra, aby sme zvazili, ci to nie je su koliky, reflux, alebo ina choroba a doporucil nam nutrilon anti-colics. Mala je ako vymenena!!! Predtym preplakala 80% dna, ked bola hore a teraz tak 5% !!!!!!! A to jej davam iba 3.den. Som tak stastna, ze sa to upravilo, ona sa usmieva 🙂 🙂 🙂 je uzasna, mozem ju aj polozit a hrame sa, nechavam jej cas aj na samu seba - zatial len tak trosicku a pohra sa 🙂 Aktivna zostala, ale spokojne aktivna, mooooc sa tesim 🙂 Aj ju uspavam, ako ste mi radili. Sice namieta, nepaci sa jej, ze bude spinkat, ale po 3/4 hod. zaspi, vcera napr. spala 4 hodiny, co je u nas velky uspech 🙂 Casto ju mam aj na rukach, sice to som ju mala aj predtym, no teraz si to uzivame, je to nesmierne upokojujuce. Snazim sa, aby mala troska menej podnetov a klud, cize iba 1 hracku - v podstate cicikanie na rukach to celkom vyriesi, vtedy je v klude a diva sa na mna. VEEELMI VELMI VAM DAKUJEM ZA RADY 🙂 🙂
Maminky zasa som tu. Mala mi odmieta pit mlieko. Nutrilon anti-colics sme po case zmenili na nutrilon allergy-care, ktory ma lepsiu chut a este viac sa nam osvedcil 🙂 no zacali sme s prikrmami a mala uz mlieko nechce. Uz len vidi flasku a zacne plakat. Ked vidi lyzicku, tesi sa, smeje sa. Pije 3x do dna mliecko, ale aj to s nechutou. Rano ked ma pit, tak len cca 60 ml okolo 8, potom ma ovocie, potom zeleninovy obed, az poobede okolo 4 ma dalsie mlieko a potom vecer o 10 bananovu kasu. Potom uz nic. Kolkokrat som spravila aj medzi prikrmami, hodinu a pol po obede...no vyliala som to cele tak ako bolo. Nezda sa Vam to malo? Prikrmy papa od 4 mesiacov. Cele to speje k tomu, ze o mesiac bude chciet len 1x mlieko 😨 Rodina my nevie poradit, vraj este nikdy nevideli dieta, ktore place, ked ma mlieko pit. 😲
Neviem ci v takomto pripade mam napisat do inej diskusie. ?
inak musim napisat, ze menej place 😀 ale naladovost jej zostala, myslim, ze to ma v povahe. Aj si vydobi vsetko co chce krikom a skaceme okolo nej veeeeeaaala. To spanie sa mi akurat podarilo napravit, spinkava pravidelne hod. a pol do obeda a hodinku poobede. Inak je aktivna neskutocne 🙂 a velakrat ani na wc nemozem ist, bo je fialova od placu, ked ju necham samu na minutku. Ale ten plac je iny ako predtym, nie je z bolesti bruska. Teraz to uz viem porovnat, predtym som nevedela.
som sa pomylila 😀 prikrmy ma od UKONCENEHO 4. mesiaca 🙂
Podla niektorých vašich prispevkov ste take dieta nikdy nezazili dokonca ani nevideli, viem o com pise autorka, moja bola taka ista. Teraz ma 11 mes a este vzdy je taka a nemozem povedat ze som ju velmi rozmaznavala aj ked na rukach bola dost casto inak sa nedalo. Ani moja sa velmi neusmievala no teraz sa usmieva cez den striedavo s fnukanim ked nefnuka tak sa usmieva. A tiez by som rada vedela ako na take dieta. je to tazke ked zlý tak to strasne no naopak ked ma dobrý tak je zlata, no snad z toho vyrastu a budu mudre deti 🙂
Ahojte, tiež potrebujem poradiť ak ma niekto skúsenosť ako ja. naša bambuľka od narodenia veľa plakavala, v podstate ked nespala a nebola na prsniku tak plakala, plakavala aj na rukach, koliky sme mali do 4 mesiacov ale aj po ich skonceni neprestala byt uplakana. tiez od narodenia odmietala kociar, tolerovala ho od 5 mesiacov aj to len na spanie a po zobudeni okamzite domov lebo plakala na celu ulicu. v nosici za bdeleho stavu vydrzala kratko ale velmi dobre v nom spala. neznasanlivost kocika mame dodnes a celkovo sa nerada vozi na comkolvek. ale k inemu: dnes ma Lea skoro 15 mesiacov, chodi a chvilu sa zahra aj sama ale ked na nu pride amok neviem co robit a nechcem reagovat zle. napriklad sme vonku, chvilu si pochodi, potom chvila na ruky a tak dookola ale akonahle sa jej nieco znepaci tak zacne vrieskat a nechce ani chodit ani sa niest na rukach sa vzpina, ak ju polozim na nohy tak sa hodi o zem a vrieska. poradte ako reagovat a budem vdacna aj za skusenosti s podobnymi detickami, dufam ze sa to bude zlepsovat 🙂

@bambinkaa absolútne v pohode. ja si spomeniem na mamičky, ktorých detičky vôbec nespávajú, neustále plačú, majú koliky alebo iné choroby, poprípade na mamičky s chorými detičkami a som šťastná, že mám tak krásne prosperujúci bambuľku ako mám. Detičky sa strááášne rýchlo menia. Jeden týždeň je to takto a na ďalší to už môže byť zase ináč. Netreba si s tým robiť hlavinku. Máš zdravé, krásne babatko, ktoré je zvedavé a určite veľmi šikovné. nesmieš sa obzerať po iných mamičkách a porovnávať ich detičky s tvojou. každé je výnimočné. A gratulujem, že bývate na tak úžasnom mieste 😀 😀 😀 . A neboj, pri 3-4 babatku ťa tieto obavyprejdu 😀 😀 😀 😀