Ako vysvetliť dieťaťu úmrtie?

lindda
6. feb 2010

Cafte nahle nam zomrela prababicka na pohreb maleho neberiem ale snazim sa mu vysvetlit ze prababicka uz tu nieje ako by ste to vysvetlili vy ?
nenasla som tu taku temu ak tu je omluvam sa

macka01
6. feb 2010

no je ešte maličký,má presne toľko,koľko mal môj st.syn,ked mu zomreli obaja dedkovia.Povedali sme mu,že si ho Ježíško zobral do nebíčka,že sa odtiaľ na nás pozerá a dáva na nás pozor.Ako deti rástli sa vypytovali viac,tak sme im to vysvetľovali priebežne.Teraz sú chlapci oznámení o tom,že aj smrť je súčasťou života a rozumia tomu tak ako aj dospeláci.A ešte:úprimnú sústrasť

hanka274
6. feb 2010

linddi ahoj, to mi je luuuto...
suhlasim s macka01.

tanaba
6. feb 2010

ahoj, nam pri dcere nefungovalo nebicko a pod.

V knihach o vychove pisu zrozumitelne k veku vysvetlit a naozaj to bolo jednoduchsie. Jasne, ze si potom riadne poplakala, ale po placi uz na to nemyslea a hrala sa akoby sa nic nestalo. obcas sa na nieco este povypytovala, ale brala to "tak to je".

ja som s tym ako jej to vysvetlit mala obrovsky problem a bola som prekvapena, ako to zvladla. Ale je pravda, ze mi dost pomohla kniha vyvoj dietata od 1-3r., kde sa tomuto venuju.A aj v casopise mama a ja bol o tom par krat clanok a ani tam nedoporucovali vysvetlovat to cez "nebicko".

Svoje dieta si poznas najlepsie a urcite mu to vysvetlis, tak ako potrebuje s laskou a citlivo.

Drzte sa.

bambusko
6. feb 2010

lindda, nase dcerky mali 2 a 3,5r ked zomrel nasej rodine velmi blizky clovek... ☹ videli, ze som smutna a placem, tak som im to vysvetlila, ze som velmi smutna, lebo toho cloveka uz nikdy neuvidime, nepride k nam na navstevu, lebo bol chory a uz nezije. ze mi velmi chyba, ale ze nanho nikdy nezabudneme a tak tu bude s nami navzdy, lebo nan budeme mysliet a rozpravat sa o nom. este treba dieta uistit, ze mamka, ocko ani ono nezomrie len tak z nicoho nic, ale zomieraju stari a chori ludia - jasne, ze realita je aj ina, ked je dieta starsie, da sa mu to postupne priblizit. najdolezitejsei je, aby vedelo, ze sa mama netrapi prenho, lebo jeho sa dotyka to bezprostredne prezivanie smutku. dievcata sa potom velmi dlho hravali s babikami na zomretie a pohreb... cize takym sposobom si to zaradili ako sucast zivota, bolo to pre ne nieco nove a zaujimave. ked o par rokov zomrela manzelova babka, prijali to uz velmi statocne a s pochopenim. vela sil prajem 🙂

elise
6. feb 2010

ked zomrel svokor malý mal 9 mesiacov, bol snami na pohrebe, ako keby cítil čo sa deje bol uplne tíško a len občas povedal dede, nikomu to nevadilo 😉 ale na cintorín ho berieme často zapááliť sviečku, dať kvetinky, hovoríme mu že dedko spinká, že je s anjeličkami. ukazujeme mu fotky aby ho aspon na fotkách spoznal.
uprimnú sústrasť 😔

sue
6. feb 2010

Lindda, úprimnú sústrasť...

Môj Maci je mladší od tvojho syna o takmer rok,ale o smrti už vie, napriek tomu,že sme našťastie (klop klop klop) nemali žiadne úmrtie (a dúfam,že ani tak skoro nebude) - so starkou sa chodí prechádzať v BB na jeden krásny cintorín... a tam sa samozrejme pýtal, že čo to tam je a kto tam leží a prečo...a tam sme to pekne vysvetlili. Myslím ale, že takto malé dieťa si ešte nedokáže uvedomiť, že niečo raz skončí ... (a úprimne asi si to neviem uvedomiť a predstaviť ani ja) ale proste hovoríme, že v hrobčekoch ležia ľudia, ktorí zaspali navžddy, už sa nezobudia - boli chorí, alebo veľmi starí...a ľudí pochovávame a staráme sa o ich domčeky na cintorínoch preto, aby sme mali kde prísť a povedať, že ich máme radi a že nám veľmi chýbajú.

miracle
6. feb 2010

Uprimnu sustrast lindda

bubba
6. feb 2010

moja mala ma 3,5 r a odjakziva sa s nou rozpravame o zivote,raste,dospievani,starnuti a smrti....pochopila o co ide ma z toho smutok,ale vie,ze ked niekto zomrie,co to znamena.v praxi to este odskusane nemame neviem povedat akoby zareagovala,ale chcem len povedat ze ked sa ma zacala vypytovat na taketo veci...ze preco je starka mlada a ona mala atd.....tak vzdy som jej povedlaa pravdu ako to chodi ake je to smutne ked dakto zomrie ze si ludia aj poplacu aj srdiecko ich boli.....ako to vezme v praxi raz...neviem,ale urcite bude pripravena na to,ze ked srdcu nieco chyba,tak nastava zvlastny,novy pocit,ktory sa da nazvat smutok,zial,laska...
uprimnu sustrast

lindda
autor
6. feb 2010

cafte diky za sustrast ja som mu povedala ze isla do nebicka nechape to podla mna moc co je smrt ale ved asi vekom pochopi ,,, na pohreb ho neberiem radsej stale sa pyta ako tam isla a ze kde ma kridla taky je zlaty
V podelok je pohreb ale mala velmi " peknu" smrt zaspala mala infakt asi. Tak este raz velka vdaka vsetkym

lenka3007
1. mar 2011

ahojte, chcem sa spýtať, ako mám 5 a pol ročnemu dieťaťu vysvetliť, že jeho babka (moja stará mama) zomrela.myslím že chápe čo je umieranie ale len z rozprávky (leví král) . bojím sa ako to príjme. Od včera chodi okolo mňa a pýta sa prečo plačem, ale ja neviem ako mu to vysvetlim, bojim sa, aby ho to neranilo...dakujem za odpovede..

nadhera
1. mar 2011

Mam taky isty problem - moj otec lezi druhy den v kome a mame sa pripravit na to najhorsie ☹ Neviem ako vysvetlim hlavne tomu starsiemu. Vzdy, ked s babkou telefonuje sa nezabudne opytat , co robi dedo... Uz sa tesil na leto, ked pojde k nasim.... Nastastie ma plakat nevideli - su obaja v skolke a ja mam teraz poobednejsie smeny. ☹

nadhera
2. mar 2011

Dnes rano moj otec zomrel ☹ a naozaj netusim, ako to starsiemu vysvetlim. Teraz jedol buchty na pare nakrajane a uz ked nechcel, tam sam povedal /nasa dohoda/ uz len 4 kusky - za babku, za dedka...... no ako mu to povedat....?????

miruska15
2. mar 2011

@nadhera Tak nehovor načo detom ubližovat oni tomu aj tak nechapu.Ale možeš mu povedat že Detko sa stal Anjelikom a odišiel do nebička.Papat za Dedka može stale 🙂 .Primi odomna uprimnu sustrast ☹ je to smutne mne rodičia odišli behom roka bud silna aj koli detičkam.

nadhera
3. mar 2011

@miruska15 dakujem ☹ ☹

momka
3. mar 2011

@nadhera Úprimnú sústrasť, je mi to ľúto, aj môj otec už zomrel pred 7 rokmi, tak viem aké je to ťažké. 😢 Skús to vysvetliť, tak ako aj písala Misruska, že sa stal anjelikom. Môj syn mal vtedy už 6,5 roka, tak jemu sa vysvetľovalo ľahšie.

nadhera
3. mar 2011

@momka dakujem, este v nedelu som s otcom rozpravala a v pondelok mi mama volala, ze otec je v kome ☹ bol to sok. Nebol ani chory, ani stary..... uz nevladzem ani plakat, pred detmi sa drzim, nevedia nic a na pohreb nepojdu.

bubelko
3. mar 2011

@nadhera uprimnu sustrast ☹ nam minulu jesen zomrel manzelov otec a starsiemu sme to vysvetlili tak, ze dedko mal velke "au" a bacilka, ktory ho spapal a dedko je teraz v nebicku a pozera sa na neho z oblacika. a ked chce, tak mu moze zakyvat. no a chvilu sa teme smrt venoval - tak sme odpovedali na vsetky otazky ako sme najlepsie vedeli a teraz uz ho to preslo. len obcas povie. ze dedko uz je v nebicku ☹ na pohrebe tiez neboli...

nadhera
3. mar 2011

@bubelko dakujem, zapalila som par sviecok , som sama doma , deti v skolke a este dobre, ze je tu konik...

lenka3007
3. mar 2011

@nadhera uprimnu sustrasť ☹ ja som tiež ešte malemu nepovedala nič, chcela som zapaliť sviečku s dať pri to fotku, ale to by bolo vela otazok, dnes je pohreb a kedže som sa nemala ako dostať tak narýchlo domou, tak tam nebudeme a to ma trápi ešte viac, tiež sa musim držať pred malým, asi mu to vysvetlim až ked mne bude dobre, neviem, či by som dokazala dokončiť rozhovor bez slz. drž sa...

nadhera
4. mar 2011

@lenka3007 uprimnu sustrast aj tebe. ☹

Aj pri tom smutku ma vsak "tesi" jedno - minimalne traja ludia budu mat vdaka mojmu otcovi lepsi zivot. Mama povolila zobrat organy na transplantaciu. Som rada, ze aspon kusok z otca bude niekde snad aj na Slovensku. Mal krvnu skupinu O-, takze vhodny darca .

lenka3007
4. mar 2011

@nadhera to urobila dobre, určite to niekomu zachráni život....

nadhera
4. mar 2011

@lenka3007 otcovi zobrali pecen a ladviny. Aspon v troch rodinach sa budu tesit a dakovat darcovi. Potesi, no zaroven smutne.

lenka3007
4. mar 2011

@nadhera ja viem že pre teba a tvoju rodinu je to ťažke, ale pán boh vás odmeni za tento dobrý skutok...

nadhera
4. mar 2011

Odmenu som si vybrala skor - dvoch krasnych zdravych a sikovnych chalanov.

koniarova
6. apr 2012

Dievčatá, obnovujem túto tému. Pozeráme s mojim 4 ročným synom práve Levieho kráľa. V strede epizódy zomrie jeho otec - Levý kráľ. Malý sa ma spýtal. Mami, čo to znamená, keď niekto zomrie? Čo by sme robili mi s bračekom, keby ste zomreli vy dvaja? To sa už človek nikdy nezobudí? Priznám sa, otázky ma zaskočili. Ako by ste to vysvetlili vy svojim deťom? Môj malý je veľmi citlivé, až precitlivelé dieťa. Nerada by som spravila nejakú chybu, aby som ho vystrašila. Ale určite to treba vysvetliť. Už má na to vek, aby pochopil, že ľudia zomierajú.