icon

Ako zabaviť dvojročného chlapca?

26. apr 2025

Ahojte, skusam vsetko od hraciek, kociek, vysavaca az po neviem co. Vsetko chvilu. Tak mu robim tzv. domace vkladacky, ked tie klasicke podla tvarov dlho nebavia.
Ja uz som zufala, neviem ako ho zabavit nech jedine co ho nebavi je iba robit co nemoze... Ja na to nereagujem ale manzel ano, cize robi len to ked sme doma vsetci. 😑

bolarazjedna
26. apr 2025

Podľa mňa je úplne normálne, že 2rocne dieťa baví všetko len chvíľu, treba to prijať. Ano, súhlasím, že je zo vyčerpávajúce e pre rodiča. Je jar, choďte co najviac von, to veľmi pomáha. A doma ja zapájam dieťa do toho, čo robím, nie vždy sa dá, a všetko mi trvá 3x toľko.

kiki68
26. apr 2025

Dat co netreba z kuchyne ( misky, dozy) a nejake dalsie srandy s nejakou troskou vody do ruky, pekne vyvliect von, nahodit Matschhosen nech sa bavi. Toto vzdy deti dobre bavilo tieto somariny. Alebo play doh mal nas rad, to boli take veci, co som mala 30 min vystarane

lucia13022023
26. apr 2025

Môj dvojročný vydrží max 30 minút len pri týchto aktivitách - voda, varenie, magnetická stavebnica, plastelina.
Viac ako 30 minút vydrží v jednom kútiku, kde sa nezastavil a smykal sa/lozil dve hodiny vkuse.

denkabemommy
26. apr 2025

Vieš o tom, že dieťa sa môže aj nudiť a je to preňho zdravé? (Rozvoj kreativity). Keď už ide príliš cez hranice, tak ho treba vziať von. V 2 rokoch nebude sedieť pri ničom, ak doteraz nesedel, to môžeš očakávať tak v 4-5r, že sa zahrá dlhšie sám 🙂

marianarem
26. apr 2025

Moj vedel dlho vydrzat napr. pri dreze s vodou, tam mal vselijake nadobky, robil si fontanky, prelieval. Niekedy som mu zarobila aj farebne vody pomocou potravinarskych farbiv. Tiez napriklad vyroba vlastnych cestovin ho bavila alebo farebnych kokosovych tyciniek.

autor
26. apr 2025
@bolarazjedna

Podľa mňa je úplne normálne, že 2rocne dieťa baví všetko len chvíľu, treba to prijať. Ano, súhlasím, že je zo vyčerpávajúce e pre rodiča. Je jar, choďte co najviac von, to veľmi pomáha. A doma ja zapájam dieťa do toho, čo robím, nie vždy sa dá, a všetko mi trvá 3x toľko.

@bolarazjedna snazime sa len mam aj malinku 3 mesacnu, cize ked mam kocik nestiham behat tak ako treba a on uz celkom rychlo zdrha 😑

autor
26. apr 2025
@denkabemommy

Vieš o tom, že dieťa sa môže aj nudiť a je to preňho zdravé? (Rozvoj kreativity). Keď už ide príliš cez hranice, tak ho treba vziať von. V 2 rokoch nebude sedieť pri ničom, ak doteraz nesedel, to môžeš očakávať tak v 4-5r, že sa zahrá dlhšie sám 🙂

@denkabemommy ja to necakam a uprimne ja problem nemam ale manzel, ma na neho nervy, kratku zapalnu snuru, vadi mu, ze vrieska... budi sestru, hra sa hlucne asi od neho caka rovno diplom 🙆‍♀️🤷‍♀️ a ja uz na to nemam nervy jak papagaj vysvetlovat, ze je dieta a chce len jeho pozornost...

autor
26. apr 2025
@marianarem

Moj vedel dlho vydrzat napr. pri dreze s vodou, tam mal vselijake nadobky, robil si fontanky, prelieval. Niekedy som mu zarobila aj farebne vody pomocou potravinarskych farbiv. Tiez napriklad vyroba vlastnych cestovin ho bavila alebo farebnych kokosovych tyciniek.

@marianarem ved to, ze ja napr. s nim varim, miesame atd. zrazu vidi nozik je dalej od neho a jedine co chce bucha po linke a natahuje sa za nim az ho dam dole, vzdam to a reve na zemi 🙆‍♀️🤦‍♀️

marianarem
26. apr 2025

Tak skus najst nejaky nozik, ktory by mohol pouzivat aj on. Niektore deti hrozne vytaca, ze nemozu vsetko, co by chceli, je to aj o povahe. Neviem presne vek tvojho, ale moj uz v 2.5r mal normalny nozik a krajal. Samozrejme vyclenila som mu taky relativne tupy a krajal len makke veci.

bolarazjedna
26. apr 2025

Tak to celkom mení situáciu, keď máte doma aj 3 mesačne bábo, je iné zvládať 2rocneho jedináčika ako popri bábätku. Ja mam 20mesacny rozdiel medzi chlapcami, starší zachviľu bude mat 3 roky, mne veľmi pomohlo, že manžel ostal na materskej prvý polrok so mnou, on často bral von syna aj samého. Keď som bola s nimi ja, tak sme sa prechádzali, alebo sme šli na oplotene ihrisko a tam mohol behať koľko len chcel.
To je tak, že ešte nemá hranice, skúša, čo prejde a co nie, áno, vyžaduje to veľmi veľa trpezlivosti, čo vidím, že ty vieš len manžel nie.... Aj u nás mal manžel málo trpezlivosti a veľakrát očakával od dieťaťa co vzhľadom na jeho vek bolo nemožné..... Za posledný rok sa veľa zmenilo pozitívnym smerom, aj syn je už rozumnejši (ako kedy a ako v com 😆) a aj manžel je omnoho trpezlivejsi, no mali sme kvôli tomu aj veľa rozhovorov a v podstate najviac aj tak pomohlo, že manžel sám z vlastných chýb zistil, že krikom, bitkou nič dlhodobo nedosiahne, že dieťa má svoje limity a nebude sa v 2 rokoch správať ako 4 alebo 8 ročné, je už omnoho tolerantnejsi, trpezlivejsi, napr už nemá problém neposlušné dieťa objať a uznať, že dieťa chce cítiť lásku a pozornosť, aj keď zvolilo zlý spôsob dat to najavo.
Tak som ta chcela len povzbudiť, že časom to bude v mnohom lepšie a ze aj muži dokážu rásť v role otca, a zdokonaľovať sa, učia sa za pochodu, ako aj my maminky a deti nám veľakrát dajú riadne zabrať.

maxik24
26. apr 2025

2r dieta ked zbada nozik sa natahuje a bucha po linke? On nevie komunikovat? Nerozprava? V 2+ uz ma mat iny prejav, nie buchanim a nacahovanim sa vyjadrovat. Varte spolu, krajat moze, bud plastovym nozikom ("ostry" zvTescomy), alebo taky na zeleninu vlnkaty, ktorym tak obojrucne zhora nakraja. 2r dieta moze v kuchyni uz velmi vela veci. Len zalezi, ako je vedeny. Vysvetluj mu rozpravanim, vysvetlovanim, donekonecna, nie branim ho prec. Ze mu nemozes dovolit to a to, lebo.. Ale moze robit toto a toto.

2r nemusis moderovat volny cas, vela si citajte, to sa da aj s babatkom. Ziadna telka, mobil, tablet. Uc ho laske ku kniham, nech si listuje aj sam, nase deti obe od babatiek pri knihach vydrzali velmi dlho, ucili sme ich to prakticky od narodenia.. Nie je pravda, ze 2r pri nicom nevydrzi. Vsetko zalezi od vedenia, aj ked to je nepopularny nazor.

Moze sa hrat s plastelinou, aj to nase deti v tom veku bavilo, a este aj ovela dlhsie, starsia ma 6 a stale je to top aktivita. Aj mladsi 3r sa hra uz viac ako rok, pekne systematicky. Bavilo ich v tomto veku presypat, prelievat. Vselico sa da.

A hlavne ho nechaj sameho, ponukni aktivitu, nauc ho hrat sa, nauc ho sustredit sa, a potom ho nechaj. To sa tiez da natrenovat.

A mozete chodit aj von, musi posluchat a za ruku, aj ked to je narocne. Ked ti moze behat a utekat a nema nastavene hranice na pohyb vonku, ked si s kocikom, budes to mat narocne.

2r su najmilsi, vsetko ich zaujima, fascinuje, da sa ich zaujat barscim.

maxik24
26. apr 2025
@marianarem

@marianarem krasne aktivity 🙏

pralinka86
26. apr 2025

Kazde dieta je ine, ma iny temperament.. plus maly surodenec a obdobie vzdoru.. kombinácia ako lusk. To fakt len prezit a vydržať.. trpezlivosť ma ako ine deti, maloktore vydrzi nejaku aktivitu v tom veku robiť
U nas v tom čase chodieval s detskou lupou a našťastie vsetky chrobaky, kamene, listy, blato ho bavilo, takze ak bola potopa na pieskovisku, vyhral sa s bagrom s inymi stavebnymi autami. Vtedy bola naj kniha Spinkaj tisko stavenisko 🙈
A vsade kreslit, lepit cestu, zakruty pre auta. Vonku krieda, doma maliarska páska na zemi. Kreslit na papieri nie, ale vlezeny v balikovej krabici ano..
Ide leto, bude lepšie, neboj 🙂

zuzuliatko18
27. apr 2025

Ja som v kuchyni do spodneho suplika dala plastove dozicky a pohariky detske a to si vyberal velakrat. Robil so mnou dace prace .
Ked Bol malicky, Mal detsky tycocy vysavac, ked pochopil, ze je to Len akoze, kupili sme normalnu, Len ho ma Bez stredovej casto, aby bol primerane vysoky do ruky a rad vysava.
Teraz Vsetky sufliky v kuchyni obsahuju Len veci, ktore moze chytat. Teraz tam uz ma aj detsky krajac, lebo niekedy pomaha krajat veci (ale uz ma 5rokov).