icon

Ako zistiť v čom má dieťa talent a v čom ho rozvíjať?

8. máj 2020

Ahojte, nie som žiadna premotivovana matka, ale chcela by som vediet, v akom veku a akym spôsobom je dobre začať viest dceru(má teraz 2 roky) k nejakému koníčku, športu a ako zistiť na čo má/bude mat talent. Rada by som ju podporila v rozvoji aspoň v jednej oblasti okrem studia, ktorej by sa venovala a nemam predstavu, v akom veku je to najlepšie. Ja ako dieťa som mala rodicov, ktorí na to kašľali, keď som chcela navštevovať aj nejaký kruzok, tak má odbijali s tým, že na čo, že aj tak má všetko baví len 5 minut. Preto, keď sa pozriem Do minulosti, moje detské casy boli take premrhane(len chodenie do školy, upratanie si a pozeranie telky, alebo hranie sa na PC princa z Perzie a super Maria😀. Koníček, v ktorom som dobrá, som nasla aj preto až v 27 rokoch, vydrzal mi dlhsie ako 5 minut a priniesol mi určitú spokojnosť a náplň do zivota, preto by som bola rada, ak by sa aj dcéra niečomu venovala.

pribinak
8. máj 2020

Však uvidis ako sa bude prejavovať. Či sa bufeclahkomuvit jazyky, alebo bude oveľa lepšia v kreslení ako ostatne deti v MS, alebo uvidis či bude super tancovať, alebo bude hudobne nadaná, či jej pôjdu športy

Stačí ju sledovať a zistíš k čomu inklinuje a môžeš ku podporiť ak bude mat dcéra záujem.
V detstve sa záujmy a krúžky často menia preto netreba byt premotivovany aby fietacnebolo preťažené.

karolinakr
8. máj 2020

To zistíš velmi lahko.Ja som si zevraj brnkala na krajači vajíčka tak ma mama zobrala na prijimačky do hudobnej školy umenia a zobrali ma
Susedka farbičkovala tak ju dali na vytvarnu a ešte som chodila na šport, lebo som zavidela susedke, že športuje
Spolužiačka zas na balet
Davaj jej podnety
Pusti hudbu- modernu važnu( ked bude vačsia 5-6rokov)
Či si klopka, či ma rytmus, či vie po tebe zaspievať pesničku
Či sa hybe- daj jej video s tancami, či sa vrti
Či je ohybna- mohla by chodiť na gymnastiku
Daj jej ceruzky- či to, čo namaluje, sa na niečo podoba
Či sa rychlo uči cudzie slovíčka- ma talent na jazyky

Davaj jej podnety, a k čomu inklinuje najviac, čo si najviac pýta, čo ju najviac bavi, ked sa napr.každý deň bude pytať kresliť, drankat od teba ceruzky, farebne papiere- to ju bude pravdepodobne baviť
Alebo ked budete chodit na plavanie- preživa to ako utrpenie, alebo je ako žaba vo vode?
Všetko jej ukaž a ona sama bude niečo preferovať a tam by som ju prihlasila
Alebo aj sama vidíš, na čo je šikovna, že jej niečo ide bez problemov, zadrhelov a tobi to s radosťou
INajlepšie začať od 6 rokov a pokračovať celu zakladnu, a potom ked chce profesionalne a ma potrebnu vytrvalost, tak pokračovať aj po 18
Moj kamoš tiež chodil na gitaru a dnes je velmi chvaleny hudobnik

karolinakr
8. máj 2020

Inak ja dodnes zazlievam rodičom, že ma nedali na gymnazium pre mimoriadne nadané deti...To by sa na prijimačkach ukazalo, či tam patrim a či nie, ale skusiť mohli.

zuzanaam
8. máj 2020

Začína to podnetným prostredím doma. Presne ako v príspevku vyššie, treba deťom púšťať hudbu, spievať si s nimi a tancovať, recitovať básničky, kresliť a maľovať, začať sa učiť cudzí jazyk (kľudne neskôr, nie v 2 rokoch, ale aj môžeš), vyskúšať viac druhov športov, chodiť do prírody, pestovať kvety, zeleninku (aspoň na balkóne), starať sa o zvieratká a pozorovať ich, veľa čítať o všetkom možnom. A ono sa časom ukáže, k čomu dieťa najviac inklinuje a čo by stálo za to podporiť aj serióznejšie. Len aby na to prišlo, čo ho baví, musí to najskôr mať možnosť vyskúšať. A takýmto spôsobom získa človek všeobecný rozhľad, ak by sa aj ukázalo, že nemá žiaden špeci talent a zase, kľudne ich môže byť aj viac. Ale určite si nájde aspoň niečo, čo ho bude baviť a napĺňať. Veľa šťastia v objavovaní 🙂.

janinah
8. máj 2020

V tomto veku je to také,že z každého rožka troška,netreba sa ponáhľať,len treba dieťaťu ukázať,čo všetko existuje,ono sa mu niečo zapáči a ostane pri tom- v staršom veku samozrejme.Mám už veľké deti,ale čo by som nerobila- nepchala peniaze do jazykov v školkarskom veku,seriozne sa dieťa začne učiť jazyky v momente,kedy pochopí,že bez toho sa v živote nepohne ,a to je tak na 2.st. zš,vtedy to stačí. "Tlačila" by som ho do športu,nielen kvôli pohybu,ale kvôli tímovému duchu,autorite trenera,existencii v kolektíve,súťaživosti,kamarátstvam.Netrápila by som ho,ak sa ukáže,že niečo začal a nesedí mu to,my sme vydržali do konca polroka resp. škol. roka a koniec,zdúchol tak z huslí a z karate,neľutujem,našiel si iné,čo ho bavilo viac.Na športy existujú tabulky,s akým športom v akom veku treba začať,zbytočne skoro nie.

hettinka
8. máj 2020

V 2 rokoch je to veľmi skoro. Do školského veku by sa dieťa malo rozvíjať všestranne, otvoriť mu možnosti, a až od tých 6 rokov postupne hľadať ten správny koníček.
Len naozaj výnimočne talentované deti už skôr prejavia záujem i niečo konkrétne, myslím ako Mozart, alebo Tiger Woods.

Ani nadpriemerne IQ sa v takomto veku ešte nemusí ukázať. My mame takéto deti, u dcéry sa to neprejavilo na Zs, u syna v cca 3 rokoch začali zvláštne záujmy, čomu sme neprikladali význam a ako predškolák sa naucil sám citat.
Co sa týka hudby, športu, to syna chytilo až teraz v 12-13 rokoch a behom roka veľmi pokročil. Dieťa to musí hlavne baviť.
Dcéra bola športový, aktívny typ od detstva, v škôlke chodila na tanečnú prípravku, od 4 rokov plávať, od 1. triedy mažoretky, kde to dotiahla s tímom na Majsterky sveta v svojej kategórii a... skončila s tým. Prestalo ju to na gympli baviť a začala sa venovat matike a informatike.

hettinka
8. máj 2020

A ešte ku krúžkom, obe deti od 1. triedy navštevovali ZUS a k tomu športový krúžok. Syn chodil aj na robotiku, aj bol úspešný, vyhral aj nejakú súťaž, ale nebavilo ho to až tak veľmi a už sa tomu nevenuje.
Momentálne najviac hra na klavíri, chodí na volejbal (vlastný vyber) a lepí si plastové modely.

karolinakr
8. máj 2020

@hettinka informatika, robotika, počitače- to museli po tebe zdediť decká

majah212
8. máj 2020

Rozvijaj vsestranne dieta, nechaj dieta nech objavuje vsetko, je este male a neobmedzuj jej rozvoj len na jednu vec (cim bude starsia uvidis k comu bude inklinovat). Taketo male deti maju svoje obdobia a rozvijaju sa tak potrebne kompetencie u dietatka. Podporuj ju vo vsetkom, aj v tom ked bude hadzat kamene do vody, presypavat piesok atd. Mozes jej ponuknut aktivity, ale netlac ju do nicoho, nechaj jej slobodu (cim bude starsia, tym sa jej sloboda bude viac a viac okliestovat, tak nech si ju uzije teraz ;) Samozrejme rozpravame sa o "standardnom"dietati 🙂

sapetka
8. máj 2020

@karolinakr s tym krajacoˇ vajicka🙈moj syn to terat robil (o mesiac 3r) vybral a brnkal te z toho ide pesnicka🙈tak sme mu kupili gitaru a brnka si, paci sa mu acdc😁rad si spieva a tancuje

sapetka
8. máj 2020

Musis jej ponuknut podnety a sledovat co ju bavi. Mojho syna chytil uplne futbal. Bude mat 3r ale do lopty kope lepsie ako ja🙈takze s nim chodime kopat loptu a si prihravat bavi ho to co je super. Dostal aj soft tenis co je sice skoror si myslim lebo este cwlkom nevie ako s tou raketkou ale babi ho to tak al chce tak sa hrame. Rad si spieva tak ma mikrofon gitaru lebo rad si brnka vymysla svoje pesnicky. Rad sa hra s legom aj cele dni, stavia vymysla ma dobru famtaziu a trpezlivost. Tak uvidime zatial u neho sport a hudba. Treba dieta sledovat a potom mu ponukat moznosti coho sa chyti

moonlight1210
8. máj 2020

Ja som deti postupne prihlasovala na rozne kruzky. Kazdy rok na dva, aby toho nebolo vela. Ak sa v tom nenasli, ten rok si odchodili a supla som ich na dalsie. Niektore im vydrzali aj dlhsie. Ine nie. A v niektorych sa nasli.
Niektore sa nenasli v ziadnom, dokonca ani v tom, co ich inak bavi. Len ich to nebavi tak organizovane. Tak si to rozvijaju same. Jedno napriklad miluje kreslenie. Kresli velmi pekne, ma naozaj dobru schopnost odpozorovat z objektov tvary, farby, tiene, atd. Ale nech si teda ide svojou cestou. Nebudeme ho tlacit do vytvarnej, lebo mu to znechucuje tu zalubu.

Ako zaklad sme akurat rozhodli, ze musia vediet bicyklovat, jazdit na korculiach, lyzovat a plavat. Aby ked niekam raz pojdu s kamosmi sa vedeli zucastnit zabavy a nesedeli na zadku bokom. To staci.

Su ludia, co sa pustia do nejakej zaluby v patdesiatke, napr zena do gymnastiky, ci baletu. Isto to uz nejde tak lahko, ale ked sama citi tu chut a odhodlanie, tak je to vacsia motivacia a zabava, ako ked by ju tam rodicia supli, ked mala pat.
(Mmch, od nas cez okno vidiet do tanecnej skoly, kde su aj hodiny baletu. Poobede su tam mlade nadejne talenty a vecer maju hodiny uz dospele zeny, co si chcu splnit detsky sen a chvilu sa citit ladne a krasne ako baletka. Dobre sa bavia a vidiet uz aj pokroky od jesene. Je to mile.).

lenka2710
8. máj 2020

Ahoj, ja keď sa pozriem na moju, má 5 rokov, tak si myslím, že je veľmi pohybovo zdatna! Ona je sama ruka noha, proste drobné dievčatko ale tancuje super, vie sa hýbať 😉 muž ju vedie k športu, momentálne korculuje, cez zimu lyže, cez leto futbal, kolobežka, korčule! Ja som ju zas viedla ku knihám a k takým aktivitám skôr po vedomostnej stránke! Už číta plynule knihy, baví ju angličtina! Zas vlohy napríklad na maľovanie alebo tak nemá! Uvidíš sama, keď začne chodiť napríklad aj do školky, čo ju bude baviť! Do ničoho ju nenutime, krúžky si vyberá sama! Uvidíme co bude do septembra ale chce ísť na tvorivé dielne a tanečný!
Postupom času zistíš, čo ju baví! A inak detstvo som mala podobne, taktiež nám bolo povedané, že načo, bude nás to baviť 5 minút! Rodičia nás k ničomu nejak netahali, proste len škola a potom doma, takže som si povedala, že ja budem iná a doprajem malej, čo som ja nemala, samozrejme s mierou 😉

hettinka
8. máj 2020

@karolinakr no neviem, či po mne. Aj manžel je v tom dobrý. Mne slo všetko na škole, zvažovala som veľmi dlho medicínu, nakoniec som si vybrala jazyky. Vtedy zo letelo, študovať angličtinu. Škoda, že nie IT, no vtedy to bolo skôr pre chalanov, všetky takéto krúžky. Dcéra ide študovať informatiku teraz na VS.

karolinakr
8. máj 2020

@sapetka jeho, tak aj jemu krájač vajíčka otvoril hudobnu kariéru😊

karolinakr
8. máj 2020

Velmi ti odporúčam knihu Druhy talentu alebo nejaky podobny nazov.Stara komunisticka knižka, kt.by mali mať v Mestskej knižnici
a)hudobny
b)matematicky
c)športovy talent atd..
Tam opisuje všetky druhy talentov, ako sa to prejavuje atď..
A potom je tam kniha o Mimoriadne nadaných deťoch
a tu by si mali rodičia tiež prečitat a rozoznat, či sa ich to tyka a či nie
A na koniec- talent je len polovica uspechu, vytrvalost, drina, odriekanie prinesie víťazstvá

jumama
8. máj 2020

Takto nejako si to predstavujes? 🙂 Je to iba o tom dat dietatu priestor.
Mala maliarka:

https://www.youtube.com/watch?v=23hWMvSrZx8

Mala spevacka:

https://www.youtube.com/watch?v=rI6ZhRk86Hs

Lenze ja si myslim, ze obe tie dievcatka to maju v zivote zaroven aj strasne tazke. Aelita Andre mala svetove vystavy - jej obrazy zakupili muzea a ja si myslim, ze zakial male nevedome dievcatko sa iba ponorene do farieb hralo, pride taka faza v dospievani, kde si neubde ista, ci to co robi ju este bavi a dava jej zmysel... ci pri tom vydrzi. Od toho videjka preslo 9 rokov, da sa dohladat aj aka je teraz, co robi teraz. A Podobne Angelina Jordan - tento rok sla do Americkej Superstar a priznam sa, ze napriek tomu, ze ju rodicia nenatlacaju nikam, ze jej zadovazili ucitelov spevu a ma dar od Boha, ten jej hlasovy prejav, tak znovu tam vidim to tazke prezivanie seba samej pocas puberty, v ktorej je. Obom velmi prajem, aby sa im darilo a ustali to a neskoncili ako mnoho talentovanych spevakov a inych umelcov na drogach a samovrazedne... Cize ano, podporovat, ale nerobit v malickom veku modly a plany za deti. Oni si svoju cestu vyberu a ver ze nic nezmeskaju aj bez x kruzkov.

sapetka
8. máj 2020

@karolinakr uvidime🙈ale bolo to mile ako si to bral ze z tade vychadza pesnicka😁

janage
8. máj 2020

Ako pisu baby uvidis vekom. Mozno aj kazdy rok nieco ine ju chyti😉nasa bola na tom prvackom testovani deti a vyslo lezenie ako najvhodnejsi sport pre nu. Vyskusala a zistila, ze,sa velmi boji vysok a bolo😀

autor
8. máj 2020

Jeeeej baby, Dakujem za toľko pozitívnych a podnetnych príspevkov. Mame aj mladsie dieťatko od nej, tak som rozmýšľala, že by bolo fajn chodit s nou na nejaký kruzok možno už aj od Septembra, ak bude po korone, ze by to bol taký nás čas strávený čisto vo dvojici, aby nemala pocit, že sa domácnosť a naša pozornost točí len okolo babatka. Možno niečo take tanečné, lebo to som si všimla, že zatiaľ to ju baví najviac(a prekladanie kameňov z jednej nádobky do ďalšej)😀 a na nejakú profiláciu sa zameriame oveľa neskôr. A ešte by má zaujimalo, vnímate u svojich deti vplyv genetických predpokladov k nejakému koníčku, alebo sú vaše deti v niečom dobre, v com nie je nikto z vás dobrý a naopak?

ledgerka
8. máj 2020

Ide aj o to ci ta aktivita dieta bavi, nie len ci ma talent. My sme so sestrou zacali chodit ako 4 rocne na vytvarnu, mne to neslo a ani ma to nebavilo. Sestre to slo super ale nebavilo ju to. Po par hodinach sme skoncili. Potom sme skusili tanecnu a gymnastiku. Sestra z tanecnej zdupkala po prvej hodine. Mna to velmi bavilo a aj ucitelka ma chvalila, nakoniec sme ale obe zakotvili pri gymnastike a vydrzali sme pri nej az do strednej. Pokial viem tak do 4 rokov sme na ziadne kruzky nechodili, len na tury a vylety s rodicmi. Podla mas stale cas, 2 roky su malo.

ledgerka
8. máj 2020

Ja osobne budem podporovat cas v prirode a sport a je mi jedno aky. Hlavne aby sa dieta venovalp par krat do tyzdna sportu ktory ho bavi. V dnesnom sedavom svete to povazujem za dolezite. Sediet bude dost pocas skoly a celeho studia, a mozno aj pracovneho zivota.

hettinka
8. máj 2020

Skús pohľadať v okoli pohybovú prípravku, často bývajú hudobno-tanečné pri ZUS, baletných a tanečných štúdiách. Niekedy aj take pre mamu a dcérku.
My sme od cca 3 rokov začali s plávaním, už nie s baby plávaním, ale ozajstným učením sa plávať, rôzne štýly. V 4 tokoch už obaja plávali v pohode aj v mori, aj v bazénoch.