icon

Ako zmierniť hysáky pri umývaní vlasov

anjika44
23. dec 2018

Podľa diskusných príspevkov si 99percent malých detí nechcú dať umývať vlasy. Len neviem, či vystrájajú až task, ako moje zlatimo - tan je schopný vyštartovať z vane a utekať cez celý byt a to tak rýchlo, že ledva Ben Johnson by ho chytil, najlepšie, keď behá po parketách mokrými nohami, umývame raz týždenne, ale po každom umývaní som zrelá na pobyt na treťom poschodí v Ružinovskej nemocnici, už ani nekričím, kedže mám problémy s hlasivkami ahlas mám ako spevák z AC/Dc, ale sú to pre mňa muky - dieťa sa váľa v kúpeľmi na zemi, vtedy má obrovskú silu, takže chytiť ho dá zsbrať...čítala som, že existujú nejaké šiltovky, teda lken ten štít, ktorý zabráni, aby voda išla do tvári, len ja neviem,kde sa dá zohnať, riešením by bolo aj uplne chlapca vykosiť, len v zime to nie je veľmi inteligentný nápad a potom mu vlasy ú=umývať len žinkou,,,...umývame raz týždenne, .. ja už som zúfalá - dokonca uťž aj pri vysávaní noísa drží, čo jej pokrok (kúpil manžel odsávačku na vysavač a tú si dieťa samé dávalo do nosa, ale tie vlasy)...Ako to vy ostatné riešite? Spivate mu (to s mojim momentálnym hlasom by bol skôr trest), niečo mu zajkážete, alebo naopak sľubite (ale to takisto nezaberá)...si neviem predstaviť, že by niekde cyhtil vši a bolo by vlasy umývať denne. Dokonca je saom m u dala moje vlasy umývať, aby videl, že je to fajn, aj na plávanie chodí, tak má mokrú tváričku a veľmi mu to nevadí, ale doma mui umývanie vlasov vadia. Vyskúšam, či značka Buppi neštipe do očí, ale teoreticky by nemala, ale nejde to ani po dobrem, že človek ho prosím, ani po zlom, iba hysaky, váľanie sa v kúpľľni a behanie bosými nohami po parketách....sdom v prdeli soí silami - neviem, ako by som mu tie vlasy umývala sama, manžel ho aspon drží, ale dieťa je tak vrtké, aže ani to nepomáha niekedy

katka0905
24. dec 2018

@anjika44 ja dcere umyvam vlasy tak, ze ideme spolu do sprchoveho kutu a umyvame sa spolu, ale umyvam ju len cistou vodou, aj vlasy. Odkedy to tak robim, tak sa tesi, ze sa bude so mnou sprchovat. Za zavesom mam pripraveny maly uteracik a ked je zacne tiect do oci, tak si len utrie tvar a nestipe ju nic, ked ju neumyvam samponom. Kozu aj vlasy ma napriek tomu velmi pekne.

evallu
24. dec 2018

@anjika44 no radšej zahovor ale určite nie klamať , ja osobne zahovaram ako len možem 😉 a ako vravím zo začiatku (teda ked to začal byt problém nie od narodenia) som umývala menej často

stanulik33
25. dec 2018

Aj môj syn neznášal umývať vlasy, podobné hysaky chytal. Tak som mu mokrým uterákom vyšúchala hlavu, nikdy mu nesmrdeli a nemastia sa mu, takže raz za týždeň stačí. Ale odkedy si zvykol byť v bazéne a mat vodu v očiach a ušiach tak sa polieva sám s pohárikom aj so sprchou, ale je to aj vekom, do 5 rokov bol hrozný bojko.

jaannah
25. dec 2018

My umývame poležiačky, vôbec jej nejde voda do tváre. Skúsila by som, nech leží, bez sampona, oplachnut ... možno sa mu zapáči

mala_katie
29. dec 2018

Tiež umývame poležiačky.. odvtedy je kľud.. u nás ani detský šampón nezabral, vadilo mi to v očiach.. prípadne mám po ruke uteracik, aby si mohol hneď utrieť oci..

alexandraalexandrova
29. dec 2018

mala som taketo dieta...vresk ako keby sme ho vrazdili...ked som prisla na to PRECO si nechce nechat umyvat vlasy a coho sa presne boji, lebo tu ide nepochybne o paniku a nie o truc, problem jednoducho zmizol. Moj syn sa bal zvuku sprchy pri usiach a tiez toho ze mu voda prskala do tvare. Aj ked len trochu, on z toho mal paniku. Ale su aj ine veci co dietatu mozu vadit. Staci ze raz sme pouzili studensiu ci horucejsiu vodu a uz sa moze bat ze sa to zopakuje. Mozno mu zatiekla voda do ucha a bolo mu to neprijemne, mozno do nosa, ust...ktovie...kazdopadne sa oplati patrat po pricine, lebo ak sa podari zistit o co ide, daju sa zachvaty eliminovat uplne. My odvtedy umyvame a oplachujeme hrncekom. Bez kriku, bez strachu, vsetko ok...

kittykat22
29. dec 2018

@anjika44 to čo popisuješ u nás ako cez kopirák. Moje dieťa má alergiu na umývanie vlasov. Už umývam v leže, nejde mu voda do očí a aj tak to neznáša ale vydrží, pretože mu nič iné nezostáva. Má 6 a vôbec ho to neprešlo. Som rezignovala na neho, pretože za tie roky sme vyskúšali všetko a nič nepomohlo k tomu, aby mal pozitívny vzťah k umývaniu vlasov. Ja sa teším, keď si ich bude umývať sám 😅

fazulkova
29. dec 2018

ahoj, prepac, zasmiala som sa na prispevku 🙂 necitala som ostatne rady, ale napisem, co zabera u nas.. mamina mi poradila, aby mala krpata v ruke uterak a mohla si utierat, popripade, ked ma zaklonenu hlavku, na celo dat uterak a netecie po tvari, starsia 5 r to doteraz nema rada, ale naucila som ju krasne, uz aj tu mladsiu, coskoro 2 roky, ze si poriadne zaklonia hlavku, aby sme si kukali do oci a ide to uz bez placu 🙂 ale na zaciatok nam ten uterak velmi pomohol 🙂

nikolla88
29. dec 2018

@anjika44 ahoj, ja som malej kúpila takú čelenku na umývanie vlaskov. Voda jej potom netiekla do očí ani uší. Škodaa, že som to nekúpila skôr. Dcéra mala dlhé vlásky, tak sme ich sem tam strihali, lebo to sa nedalo. Čistá psychiatria. Teraz má 6 a pomaly viac než pol roka umývame bez. Konečne.

nikolla88
Autor odpoveď zmazal
nikolla88
29. dec 2018

@anjika44 a keď poznáš Aliexpres tak tam kúpiš tu kupaciu čelenku alebo silt za necelé €

sirene
29. dec 2018

U nas boli tiež podobne stavy s malým cca od 3 roku. Istú dobu bolo dokonca náročné dostať ho do vody, lebo čo ak mu voda frkne na vlasy. Teraz máme taký spôsob, že ja vojdem k nemu do sprchy, on si na tvár pritlači zložený uterák a drží sa okolo môjho stehna...a ja pomaly, no pritom rýchlo vlásky umyjem. Hlavne, aby sa nedostala voda do uší. Videl pár videí na YouTube, kde si deti rady nechali umyť vlasy, odvtedy trochu povolil ...a pritom v bazéne hlavu aj ponorí.

norulakp
29. dec 2018

nas maly tak vyvadzal pri umyvani vlasov. Reval ako blazon. Uz len voda na tvari mu vadila. Do 3 rokov katastrofa. teraz vo veku 4 rokov si uz zvykol. Uz nereve pri umyvani vlasov, minul si sam zacal ponarat hlavu pod vodu pri kupani. Takze to asi odznie vekom.

michaelkanr
29. dec 2018

Necitam ostatne komentare, len prispejem mojou skusenostou.
Hysaky maval aj starsi syn, to boli vzdy nervy pri umyvani vlasov. Zabral az plavecky vycvik😀 ako zacal chodit, tak sa strach z vody uplne rozplynul. Mozeme ho aj priamo do tvare sprchou striekat a on sa smeje😀 takze za nas odporucam plavecky.
Takisto mu to velmi pomohlo aj s imunitou, ale to je uz ina tema.

daakotaa
29. dec 2018

@anjika44 jaj, toto som si zazila. Fakt som robila vsetko mozne a potom som sa už nastvala a povedala som mu ze vlasy sa umyt musia a moze si blakat kolko chce. Aj tak bolo, reval , reval, reval a potom ho to prestalo bavit ale uterak si dava na oci aj teraz a to ma uz 5 rokov.
Ber to tak ze vzdy nieco bude a vzdy vsetko skonci a ty sa mozes snazit kolko chces ale v prvom rade musi chciet tvoje dieta.

anjika44
autor
29. dec 2018

Dnes som sa chystala na vlasy, ale keďže dieťa malo zvýšenú teplotu, radšej som to nechala tak. chcela som to skúsiť s tým hrnčekom.

alexandraalexandrova
29. dec 2018

@anjika44 skusis nabuduce 🙂 A tiez mu daj uteracik do ruky a povedz ze si moze hocikedy utriet tvar...snad to pomoze 🙂

lucopeda
29. dec 2018

my sme pouzivali silt zohnala som ho tu na MK ale dcere sa to moc nepacilo a teraz ked jej umyvam vlasy tak si vypyta uterak prekryje si oci a je pokoj, tak by so modporucila mzno aj ten uterak.

kiara3
29. dec 2018

@anjika44 ja toto veľmi dobré poznám...malý ma 7rokov ale umývať si vlasy nechce ale už som ho naučila ako a síce stresuje ale necha si umyť...odporúčam ísť na to opatrne aby ti začal veriť....ukáž mu že keď mu budeš umývať vlasy dáš mu ruku na čelo dlaňou smerom k valasom taky štít...u nás to malo ozaj veľký efekt....len začiatok kým príde na to ze ti môže veriť je dlhší...sľub mu že keď mu pôjde vodička do očka rýchlo utrieš uterakom....skús u nás sa inak vlasy neumyvaju...

simca06022011
29. dec 2018

Kúpeľnu si zamkni a nezdrhne 😂 čo s týka umývania. Ja som malej umývala vlasy vždy keď sa umývala .. čiže denne. Detské šampóny nestipu. Vyskúšané, overené. Iba je to nepríjemné. Išla by som na neho, tak že nič sa nedá robiť, musí sa to. Otočka k stene zavrieť oči a ide sa na to 😁 osprchovala by som ho, vodu zastavila a tak ho namydlila a keď bola moja malá používala som na oplachovanie hlavy takú cca 500ml nádobu. S tým som jej to spláchla. Vybavené. Tu už ide o vymýšľanie trochu, mne mala od 4 rokov vymýšľala. Nie je to príjemné určite. Neviem aky je zručný ale tak nech to skúsi sám a ty iba doumyvas. Daj mu šampón. Napente a nech si on urobí penu a účes na hlavu 😜 a osprchuje. My to máme takto už 3 roky...

robinka84
29. dec 2018

U nas bol boj od 3 rokov (ma 4), desny rev uz len ked mal ist do vane nieto este vlasy umyt.nepomohol ani uterak, ani pohar ani ten silt. Sampon som vzdala,umyvame bez samponu 1x do tyzdna( vzdy v nedelu) a len rukou a je konecne pokoj. Vlasky ma krasne, zdrave.

hviezdulienka16
29. dec 2018

Toto dokonale poznam 😀 U nas nastal zlom, ked som kupila tuhy sampon a dcera sa vytesovala z toho, ze pri suchani samponu po vlaskoch ma penu ako slahacku. Tekute sampony az casom prijala. Raz dokonca fungovali plavecke okuliare 😂

vvveron
29. dec 2018

Tiez sme mali problem, vsetko zacalo byt v pohode ked sme sa spolu porozpravali a dohodli, chcela som vediet co by mu pomohlo pri umyvani vlaskov, nech vymysli poradi mi... a chytila sa na to aj mladsia... vlasy umyvame uz len s potapacimi okuliarmi :D ;) som rada ze mi tuto dilemu pomohol vyriesit a odvtedy mame pokoj 🙂

santine
29. dec 2018

ahoj, neviem, ci je to aktualne, ale mozno niekomu pomoze nas sposob. Dcerka je uz velka, ale ked bola asi 5-rocna, mala paniku zo sprchy a umyvania vlasov. Prekonali sme to tak, ze do vane som napustila trochu vody na dno a ona si lahla do toho, hlavicku polozila a vlasky som jej opatrne oplachovala poharikom. Neskor prijala viac vody, zacala poharikovat sama, potom postupne sprcha a bolo to. Drzim palce 😉

iveta1970
29. dec 2018

My sme to robili tak ,že si dcéra držala poskrúcaný uteráčik v časti čela a očí.Bol to jej obľúbený s obrázkom z rozprávky ...a povedala som jej že víla ju zachráni.A potom už bol kľud.Treba dieťaťu vymyslieť nejakú ,,story,, o uteráčikovej postavičke a bude kľud.

marissenka
30. dec 2018

Naši tiež vystrájali...samotné samponovanie nevadí,len zmyvanie...naucila som ich,aby zaklonili hlavu.s rukami sa opru o stenu,zavrú oči,hlavička
dozadu a umyvame ...vadila im voda na tvari

luckamorka
30. dec 2018

My máme ten šilt ale nič moc, nesedí im dobre na hlavu a potom voda zateká aj popod neho.. moji tiež nemusia umývanie vlasov, ale čo zaberá je zakloniť hlavu úplne dozadu a prekryť oči čistým uteráčikom, ktorý si sami držia, takto sa to dá zvládnuť. Plus máme po ruke vždy jeden čistý suchý uteráčik, keby im šplechla voda do očí tak si utrú do sucha a je to ok. Inak ten šilt sme kúpili v Tiger predajni, ale videla som ho napr. aj v Avone

beatrix85
30. dec 2018

@anjika44 môj malý má 21 mesiacov, veľmi rád sa kúpe, ale samozrejme nemá rád umývanie vlasov na konci. Jednoducho som mu to od začiatku popisovala, dovolila mu pohrať sa so sprchou, priložiť si ju na hlavu, mne ju priložiť k hlave. Keď mu vlásky umývam, poviem mu aby zavrel silno očká a vydržal, chvíľu plače, a keď mu ich zmyjem, objímem ho a on si povie "hotovo" a "utrieť očká", tie mu rýchlo utriem a upokojí sa po pár sekundách. Tak nechcel ani fénovať a či vysávať soplík, postupovala som podobne a všetko v pohode zvláda. Moja rada je láskyplná prísnosť... proste sa to musí a nepovoliť, nenaťahovať sa, ale pochváliť a oceniť každý pokrok.

ivuska6
30. dec 2018

Načo silt ?sú praktickejšie veci ako uterák chytí si na tvaricke a nič mu nenatecie môj tiež si nechcel dať umyť reval ako keby som ho drala dala uterák drž si mal ho až na čele a bolo po probleme uterák usušis

pusinka263
30. dec 2018

My mame.dcéru....4.5r.vlasy po zadok!!!rovnako ako viaceri pisu,..krij nenormalny,ja vynervovana,mokra,spotena.dohovarali smesme a nic.az tak princezna prisla na to ze jej dobre radime aby pri oplachovani dala hlavu do zaklonuy a tak jej voda do oci ani tvare nepojde.prestala sama od seba vrieskat.niekedy ma este take ze nechce umyt ale to riesim tak ze jej dam uterak aby si drzala na tvaricke aby jej nesla voda a vybavene. Prajem vela trpezlivosti!!!!!