Ako zvládať domácnosť s aktívnym batoľaťom?
Ahojte maminy, hlavne akčných deti.. prosim, ako si planujete cas na upratovanie ? Ja mam syna, rok a dva mesiace. Nedokazem pri nom ist ani cikat. Stale pada, niekam lezie, atd. Nedokazem navarit, vycikat sa, umyt sa, najest sa, vybrat mycku, nedokazem ani zapnut pracku, pretoze sa dovali hned do kupelne a uz pada alebo niekde naraza alebo chce štverať do vane. proste absolutne nic pri nom nedokazem. Zacinam byt z toho zufala. Som podrazdena. Vecer sa to snazim dobiehat ale byvam do polnoci hore a zacina mi to liezt uz na mozog.
@anonym_autor nevieš dieťa zapojiť do práce? Mala som akčné dieťa a miesto toho, aby pobehoval, tak hádzal veci do pračky, kým som tam dala prací prostriedok, keď som varila krájal syr, zeleninu, čokoľvek, dokonca umyval aj okná. Lieta len preto, že je znudený, keď ho zapojíš, tak bude rád, že pomáha. A áno, sama si to urobíš lepšie a rýchlejšie. Treba trénovať trpezlivosť 🙂.
@denkabemommy dakujem, skusala som ale zatial nema zaujem. No budem skusat dalej :D
@denkabemommy dakujem, skusala som ale zatial nema zaujem. No budem skusat dalej :D
@anonym_autor a keď padá, treba ho nechať aj padať. Áno, občas to budú škaredé pády ale do budúcna budeš veľmi rada, že pozná svoje možnosti 🙏 to ti odporúčam ako matka dvoch synov 😅
Dieta drz za pas a nechaj nech hadze do pracky. V kuchyni pouzivaj vezu.
V kuchyni veža - to je life changer - a domáce práce robiť s nim. Aj raňajkovať, aj umývať zuby..
@anonym_autor a keď padá, treba ho nechať aj padať. Áno, občas to budú škaredé pády ale do budúcna budeš veľmi rada, že pozná svoje možnosti 🙏 to ti odporúčam ako matka dvoch synov 😅
@denkabemommy suhlasim, tiez ako matka 2 synov😀
Obcas ju nechaj tak, aj ked vyhadze suflik, rozhadze utierky, ale aspon navaris, ja som si vsimla, ze deti vsetko po case omrzi, ked sa toho nabazia. Vydrz, je to zas len kratucke obdobie. Inak mne pomohla aj uciaca veza a pozerali ked som varila.
@anonym_autor Ja som v tomto veku mu otvorila skrinku s hrncami, prihodila k nim varechy a popri tím varila. On vyberal zo skrinky, trieskal po hrncoch a akože varil a ja som okolo pobehovala a snažila sa uvariť. A súhlasím so ženami vyššie - treba ho nechať aj spadnúť. Samozrejme bezpečne. Keď vidíš, že sa neudrie niekde do rohu a pod, ale len padne na zadok, tak nech spadne. Skús ho zamestnať. A ty to ber tiež viac s kľudom. On spoznáva svet. 🙂
mali sme veľkú ohrádku pre dvojičky, síce v nej reval kým som bola na WC alebo v sprche ale bol v bezpečí na tú chvíľu
@anonym_autor ja som ešte nato neprišla ako to spraviť aby bolo upratané a to už čakam štvrté. Kamoška, čo má vždy upratané vstava ráno o piatej aby upratala. Ja toto nedávam.
@anonym_autor nenechaj sa takto ,,terorizovať,, dieťaťom ideš na WC daj ho do ohrádky bude tam revat vydrží......ja mam tretie dieťa a tie dve tiez potrebujú aj pozornosť aj uvariť a áno su aj plače u nás ale i ak to nejde ...
@anonym_autor v pohode ja mám 4 mesačné a každý deň doma bordel. Každý každučký deň večer do. 23 minimálne to tu dávam dokopy. A ráno zas odznovu. Akože venujem sa jej aj vyžaduje moju pozornosť už teraz viac a keď spí idem aj ja lebo strašne zle spavam tak sa snažím spať kedy mi ide aby som nepadla na hubu. A zaplať pán Boh za manžela.
ALE.
Ak nestíham variť - objednám jedlo
Ak som mega unavená - žijeme v bordeli
Ak sa pohrá sama - behám lietam
Čo budem robiť v deň kedy už nebude tam kde ju položím - netuším. Ale popravde by som už brala také obdobie viac.
Všetko je obdobie. Keď mala koliky nechcela som v živote nič iné len aby to prestalo a prestalo. Prestane aj tento zmätok. Raz budeme ešte veľmi chcieť mať taký chaos doma ale to už budeme trápne matky.
Ja mam 15 mesacne dvojicky, chlapcov. Sama by som ich neustriehla, lietaju ako certi. Su vo velkej ohradke a konecne sa vedia zahrat aj sami. Ja mozem navarit, upratat. Ale samozrejme musim na ohradku vidiet, lebo tiez padaju.
Ja mam 15 mesacne dvojicky, chlapcov. Sama by som ich neustriehla, lietaju ako certi. Su vo velkej ohradke a konecne sa vedia zahrat aj sami. Ja mozem navarit, upratat. Ale samozrejme musim na ohradku vidiet, lebo tiez padaju.
@patrika_p klobuk dole, ja mam jedno v tom veku a je to masaker
Plánujem si vela veci na čas, kedy spia. Už mam takú osvedcenu rutinu. Večer keď zaspia, poupratujem, pustam umyvacku- pračku- sušičku, pripravim si mäso na další deň. Ráno kym sa zobudia, pripravim zeleninu a ostatné suroviny, aby som sa pri vareni nezdrziavala a mala všetko poruke, a keď si svihnem, vylozim celú umyvacku a poskladám veci zo sušičky. Ak to nestihnem ráno, vykladam riad a skládám prádlo po castiach aj celý den, čo zlozim to roznosia 😆🙈
Dalej, pre mňa velká pomoc - zásoba potravin v mrazáku (nacistena zelenina a domáce polotovary ako halušky, ravioli, ovocné knedle, nakorenene mäso, listkove alebo na kratsie aj maslové cesto na quiche). To pripravim ked je čas, obvykle cez víkend keď je doma muž a dohliadne na deti, potom v týždni mi to ušetrí prácu aj čas.
A mega velká pomoc sú spotrebiče, mám pomalý hrniec, tlakovy hrniec, ryzovar, do rury dávam piecť na nizkej teplote mäso, zeleninu, zemiaky a my zatiaľ ideme von.
Deti mi v kuchyni občas "pomozu" a zabavia sa, ale nebavi ich to každý deň.
Umyt sa v klude, najesť sa, sama byť na wcku... v tomto mám zatial značné medzery 😁 a tiež ma to nebaví. Ale bude lepšie keď vyrastu. Že vraj 😂
Ano, toto je najhorsie obdobie, ked zacinaju chodit, ale este je to nestabilne, zaroven to dieta je zvedave, vsetko chce vidiet, vsade chce byt, vsetko ohmatat... mam prave dieta, ktore je o mesiac mladsie ako tvoje a je to hrozne. Musim jej byt stale za zadkom. Do domacnosti sa este neda nijako zapojit, ziadna veza v kuchyni, lebo este nestoji uplne stabilne. Hrnce ju nebavia, snazi sa vzdy silou mocou vyliezt na kuchynsku linku alebo do nejakej zasuvky v linke. Upratovat tiez nie, lebo vsetko sa snazi zjest... takze planujem veci na cas, ked spi. Blbe je, ze spi len raz denne a casto len v kociku. Vecer sa snazim venovat sa starsiemu dietatu, to zaspava aktualne az okolo desiatej, tak to sa mi uz nic nechce potom. Takze je u nas bordel neskutocny, snazim sa aspon nejak povrchovo to upratat, ale potrebovalo by to hlbkove cistenie uz.
Utesujem sa ale, ze to je len obdobie. Tak za 3 mesiace to uz bude ine, uz sa bude dat dieta nejako zapojit. Teraz ale treba vydrzat.
@anonym_autor lebo sa nudi
Bud vymysli nieco zaujimave alebo si efektivenjsie rozloz den a aktivity, na akcne dieta sa nevyhovaraj
Nieco vecer urob naco sa moris do polnoci s robotou a rano si ako vyzuvana zuvacka?
Hodina vecer, rano si o hodinu privstan, nemusis mat vsetko tip top kazdy den a predsa kazdy den nevaris ( ak ano da sa to aj jednoduchsie na dva dni a jeden den mas o robotu menej), pracku tiez kazdy den nenakladas atd
Skus si zjednodusit zitie
@anonym_autor ja som ešte nato neprišla ako to spraviť aby bolo upratané a to už čakam štvrté. Kamoška, čo má vždy upratané vstava ráno o piatej aby upratala. Ja toto nedávam.
@terry658 no keby jej dieta vstavalo o piatej, mala by smolu, vstavala by o tretej? Ny mame 4 deti a kazde jedno malo fazu, ze vstavalo aj o pol 5. Aj teraz ti mensi vstavaju o siestej, no ani ma nehne vstavat o 4 kvoli upratovaniu. A ano, mame kde tu aj pavuciny, aj prach, aj chlky v kutoch, aj zanesenu vanu od kamena a sa neposkladam...aj tak mam spanku malo, no nebudem ho este zhorsovat, lebo to skonci dakou mrtvicou. Naco sa tak nicit, nechapem.
Vsetko je len o naplanovani
Pozri ja mam male dieta vacsinu casu som na vsetko sama od rana do vecera, byvame v dome, s velkou zahradou, vdetko nasadene okopane, mame domace zvierata, cvicim k tomu kazdy den, vsetko jedlo nahadzujem do kalorickych tabuliek a zerie to cas ( ale schudla som 25kg za 6mes) nikdy som vo fitku nebola, chodime v cistom vyzehlenom obleceni, do toho sa este vzdelavam denne a ani nam v izbach nevybuchla bomba ale zase sa tu neroztrham lebo je pavucinka akasi v kute nech si je , vydrzi este den dva ,ked sa k tomu dostanem alebo ze je nejaka omrvinka na zemi nezmyvam podlahy kazdy bozi den, mame skrine plne oblecenia nebudem prat kazdy druhy den , vydrzis vsetci este dva dni urcite a holi chodit nebudeme
Vsetko je to len o nacasovani aktivit spolu s dietatom a nie nevstavam rano skoro absolutne 😂 a zaspavam skor ako dieta vecer 😂
A este stiham byt moderatorka v 2 skupinach na MK a zapajat sa na dalsich forach 😂😂
Drzim ti vsak palce autorka aby si nasla svoj rytmus, je to len obdobie 🙂 pockaj kym zacne vsade chodit a nebude potrebovat tvoju pomoc alebo sa vzdy niecoho drzat
Toto je pre mna ako science fiction, ze "pripravim si rano, kym spia", toto nepoznam a obdivujem deti, co rano dokazu dlhsie spat, to fakt zavidim. Mozno, ked boli uplne miminka. Ale aj to bolo take, ze som musela pracne uspat, ak cucali mlieko o 5, tak pospali mozno do 7.
Toto je pre mna ako science fiction, ze "pripravim si rano, kym spia", toto nepoznam a obdivujem deti, co rano dokazu dlhsie spat, to fakt zavidim. Mozno, ked boli uplne miminka. Ale aj to bolo take, ze som musela pracne uspat, ak cucali mlieko o 5, tak pospali mozno do 7.
Moja ma teraz obdobie vstavania medzi 4.50-5.50 . Tak asi zacnem vstavat o 4 aby som si rano pripravila 😅
mali sme veľkú ohrádku pre dvojičky, síce v nej reval kým som bola na WC alebo v sprche ale bol v bezpečí na tú chvíľu
@lucka_ke 😃 tiez som mala....kým sa nenaučil chlopik tlačiť ohrádku so sebou
@terry658 😃 mne najmenšia vstava o piatej...takze zas aby som bola hore aspon hodinu dve pred...nehrozi..
Vsetko je len o naplanovani
Pozri ja mam male dieta vacsinu casu som na vsetko sama od rana do vecera, byvame v dome, s velkou zahradou, vdetko nasadene okopane, mame domace zvierata, cvicim k tomu kazdy den, vsetko jedlo nahadzujem do kalorickych tabuliek a zerie to cas ( ale schudla som 25kg za 6mes) nikdy som vo fitku nebola, chodime v cistom vyzehlenom obleceni, do toho sa este vzdelavam denne a ani nam v izbach nevybuchla bomba ale zase sa tu neroztrham lebo je pavucinka akasi v kute nech si je , vydrzi este den dva ,ked sa k tomu dostanem alebo ze je nejaka omrvinka na zemi nezmyvam podlahy kazdy bozi den, mame skrine plne oblecenia nebudem prat kazdy druhy den , vydrzis vsetci este dva dni urcite a holi chodit nebudeme
Vsetko je to len o nacasovani aktivit spolu s dietatom a nie nevstavam rano skoro absolutne 😂 a zaspavam skor ako dieta vecer 😂
@taktotedanie wau 25kg za 6 mes.??? aj si si podľa kalorických upravila jedálniček? ja mám hore "len" 5-7 kg ale nie a nie sa ich zbaviť
@anonym_autor baby ja toto nezvladam. Že celý deň behať za dieťaťom a po večeroch upratovať. Moje deti ani 1 nebavilo mi pomáhať, skúšala som to milión krát. Napr. Také hrnce - tak trieskal do podlahy, že vybil tu vrchnu vrstvu z plavačky. Opravíme to opravnou sadou, ale nedám si zničiť celý byt, aby bol po 5 rokoch celý zrely na rekonštrukciu. Ako to robím ja - cez deň sa venujem len dieťaťu, môj má už 2 roky, takže ak sa náhodou potrebujem osprchovať atď. Má na chvíľku rozprávky, Max 20-30 minút. Cez jeho spánok iba varím, zvyšok mám na regeneráciu. Max. Pustím robotický vysávač. Poobede okolo 5 keď príde muž, berie deti na hodinu von a to upratujem, pranie, utieranie prachu, vždy trošku. Kuchyňu neupratujem, to je práca môjho muža každý večer,.keď deti zaspia. Väčšie upratovanie ako kúpeľne atď. Máme cez víkend, 1 je s deťmi, druhý upratuje . Večer je čas pre mňa, chvíľku si pozrieť TV, čítať. Aj tak sa maly každu chvíľu budí, čiže prečítam denne tak 20-30 strán. Odmietam byť otrokyna v našej domácnosti, muž aj keď veľmi dobre zarobí a má náročnú prácu, zvládne 1x denne hodiť riad do myčky a sedieť na ihrisku na lavičke.
@taktotedanie wau 25kg za 6 mes.??? aj si si podľa kalorických upravila jedálniček? ja mám hore "len" 5-7 kg ale nie a nie sa ich zbaviť
@lucka_ke upravovala som len porcie aby ti vyslo, akoze odmietam byt otrokom varenia a varit sebe extra a zbysku rodiny extra, ani omylom
Jedla som aj buchty aj dukatove buchticky aj rezen so salatom, palacinky, atd atd nevarim si extra

@anonym_autor nevieš dieťa zapojiť do práce? Mala som akčné dieťa a miesto toho, aby pobehoval, tak hádzal veci do pračky, kým som tam dala prací prostriedok, keď som varila krájal syr, zeleninu, čokoľvek, dokonca umyval aj okná. Lieta len preto, že je znudený, keď ho zapojíš, tak bude rád, že pomáha. A áno, sama si to urobíš lepšie a rýchlejšie. Treba trénovať trpezlivosť 🙂.