icon

Ako zvládať kusanie batoľaťa bez fyzického trestu?

26. jún 2025

Ako to riešite? Náš má 14 mesiacov a dnes má tak kusol že sa priznám a ušla mi ruka a bacla som ho po zadku na plienku. Išla som ho vziať od muža aby sme sa išli najesť a naschvál má kusol. Nebolo to prvý krát ako to riešite? Je to hrozna bolesť keď ťa riadne kusne

biglovemom
26. jún 2025

Ano 14mes si pomyslel Dnes je Krasny den zakusnem sa do mami😂 nie nebolo to naschval.
dieta reaguje ako vie .musi sa naucit Inak reagovat.na to su rodicia aby dieta usmernili
Tvoja rekcia nebola na mieste . 🫣
Ano je to kratsia cesta .ale co sa tym dieta nauci ?

Ide to aj Inak.

autor
26. jún 2025
@biglovemom

Ano 14mes si pomyslel Dnes je Krasny den zakusnem sa do mami😂 nie nebolo to naschval.
dieta reaguje ako vie .musi sa naucit Inak reagovat.na to su rodicia aby dieta usmernili

Ide to aj Inak.

@biglovemom tak mi porád ako nabudúce vysvetliť že sa to nesmie robiť a že to bolí

biglovemom
26. jún 2025

Velmi nahlas zaaukat a byt smutna.
Mama sa nehryzie ,mamu to boli !!

Kratko vysvetlit 14mes nechape 5min vysvetlovacky.plus trpezlivost .

biglovemom
26. jún 2025

Popr nech ho da muz dole a tiez povie ludia da nehryzu . Ale bitie isto nie . To dieta sa Musi ucit reagovat v urcitych situaciach , ono to proste nevie . Nenarodil sa s tym .

autor
26. jún 2025
@biglovemom

Velmi nahlas zaaukat a byt smutna.
Mama sa nehryzie ,mamu to boli !!

Kratko vysvetlit 14mes nechape 5min vysvetlovacky.plus trpezlivost .

@biglovemom ďakujem za radu ,doteraz sme to robili niečo podobné, ale dnes už som proste zlyhala

biglovemom
26. jún 2025

Chapem ta , chce to ozaj vela trpezlivosti.
Ale trpezlivost ruze prinasa 😅
Zabudla som- stale Opis jeho pocity
Vidim ze sa hnevas ,je to V poriadku ale Ludia sa nebiju !! To boli a bla bla….

Moju chvalili v skolke ze vie super opisat pocity , nikdy som ju nebila . Preco byt maleho cloveka co sam nechape co sa s nim deje , a nevie Ako reagovat ?😊

patrika_p
26. jún 2025

My mame 13 mesacne dvojicky. Jeden hryzie druheho. Aj ho facka po hlave. Ten druhy ho zas taha za vlasy, ale hryzie len mna 😉 citala som, ze deti do 2 rokov maju fyzicke hranice, cize v takomto konani by si mu mala jednoducho fyzicky zabranit - odtiahnut ho, pevne chytit rucky. Razne vysvetlit 2-3 slovami ze to nemoze robit. Siahodlhe vysvetlovanie male dieta nepochopi. Ja to skusam takto, ale ci sa im to dostava do tych malych hlavok, neviem 🙃

jazula
26. jún 2025

Ja som v takých situáciách (primerane bolesti) skríkla AU, chytila ju za ruky, zamračila som sa a dôrazne som jej s pohľadom upretým do očí opakovala “au, to bolí, to sa mi nepáči, nerob mi to, ľudia sa nehryzú…” a podobne. Už keď bude starší, tak sa dá pridať, nech povie prepáč.

anketkarka
26. jún 2025
@biglovemom

Ide to aj Inak.

@biglovemom bolo to naschvál. Jasné že necvakalo len tak čelusťami a mama sa priplietla v nesprávny čas.
@autorka nemaj výčitky pre to, že Ti ušla ruka. Nie je to síce riešenie, ale v tej bolesti si to proste neustriehla. Bol to taký istý popud ako to kúsnutie. To že Ťa to mrzí, je znak toho, že si dobrá mama. Treba veľmi veľa trpezlivosti a sebakontroly stále dookola opakovať, že to bolí a nemá sa to robiť.

anavixy
26. jún 2025

Fyzicky trest nie, fyzicke hranice ano. Ked vies, ze teraz ma hryzacie obdobie, musis byt obozretna a vcas dieta zastavit. Chytit ruky a povedat no no, nrsmies, to sa nerobi, cokolvek, co pochopi. A opakovat, vela opakovat, lebo jasne, ze to chvilu potrva. Zas z jedneho neuvladnuteho “po zadku” sa nemusis lyncovat, super, ze vies, ze to nie je spravne a das si na to pozor…

7lenka11
26. jún 2025

Buď v klude, stane sa to takmer každému z nás. Mam dve deti a tiež sa mi asi 2x v živote stalo, že som im jemne pacla po ručičke. Nenávidím tie reči o zlyhaní vo výchove a pod. Veď aj rodič má určitý popud - ako už je vyššie písané. Každý kto je vystavený bolesti alebo stresovej situácii, zareaguje často tak, akoby inak nereagoval. Niekedy je to len nešťastný reflex.

biglovemom
26. jún 2025
@anketkarka

@biglovemom bolo to naschvál. Jasné že necvakalo len tak čelusťami a mama sa priplietla v nesprávny čas.
@autorka nemaj výčitky pre to, že Ti ušla ruka. Nie je to síce riešenie, ale v tej bolesti si to proste neustriehla. Bol to taký istý popud ako to kúsnutie. To že Ťa to mrzí, je znak toho, že si dobrá mama. Treba veľmi veľa trpezlivosti a sebakontroly stále dookola opakovať, že to bolí a nemá sa to robiť.

@anketkarka nechapes … Dieta nevie , ze sa to nerobi , ze ublizi mame ,ze jej krv moze tiect …. Nerobi to zo zlym umyslom, to dieta nikto nenaucil Inak reagovat .
Snad si pochopila

javiemneviem
26. jún 2025

Sto tisíc krát vysvetľovať. Raz pochopí. Naučili sme sa najprv úkazat kde sú zúbky. Potom sme sa učili, že zúbky sú len na papanie. Nie na boli. Ale nebolo to zo dna na deň.

autor
26. jún 2025

Ďakujem za všetky rady

dory11
30. jún 2025

Aj moja to robila nikdy v živote ma nenapadlo udrieť ju je to len otom že ty nezvláda svoje pocíti a emócie ale chces to od dieťa .
Ja vždy keď viem že by som vybuchla a začala moc kričať alebo povedala niečo čo ma mrzí potom tak idem na chvíľu na bok sa ukľudniť a potom sa vrátim naspäť .

Ono to nerobí naschvál niektoré deti v Tom majú zábavu niektoré zistia že zubkysl sú na hryznutie a chceli by hryznut do všetkého .
Len sa mu ospravedn za to že si ho tapla a už nikdy nepouzzi pri žiadnom probléme fyzicky trest .
To len dieťa na učí že keď sa mu niečo nebude páčiť môže byť aj ono druhých.
Len mu vysvetlí úplne jednoducho že to boli že to nesmie robiť že si smutná a na budúce ak budeš vidieť že ťa chce uhryznúť tak mu v Tom len zábran moja to robila od cca 10mesiaca po 14mesiac potom na mesiac prestala ale mala tam veľký regres a do dnes sa nám to uhryznutie nepodarilo úplne odbúrať ale teraz už hryznw iba výnimočne keď mám dáky omak že je niečo zakážeme a pri mne to veľmi zle .