icon

Ako zvládať separačnú úzkosť u 4-mesačného bábätka?

nikulienka2002
12. sep 2025

Ahojte maminky, dnes som sa bavila s odborníčkou ohľadom môjho 4 mesačného synčeka ktorý už týždeň vkuse plače, povedala mi že maličký má na 99% separačnú úzkosť. Musím ho stále čičikať a nosiť na rukách celé dne, nechce byť ani na strážení u mojej maminy alebo aj keď ho dáme svokre stále plače. V noci sa tak isto budí aj 5x za noc na veľký plač a bojí sa hlasných náhlych zvukov či pohybov no pre nás oboch s priateľom je to veľmi náročné obdobie, ak ste to zažili s vašimi bábätka aj vy napíšte mi nejaké rady,typy čokolvek na zlepšie našich dní

13uzivatelka11
12. sep 2025

Pochybujem že v 4 mesiacoch má separacnu úzkosť.. skôr si myslím že kolika alebo zuby.. prípadne možno reflux.. neviem čo je to za odborníčka alebo moc dobrá asi nie, prečo by plakala stále keď je stále s tebou? Separacna úzkosť je, keď nevydrží bez teba a plače za tebou..

lucia13022023
12. sep 2025

Separacka sa spája s regresiou.. V 4m môže byť regresia, ak sa dieťa naučilo niečo nové. A teda ako to vydržať? Opakovať si, že je to len obdobie a prejde to. Počúvať dieťa, ak za tebou plače, bud pri ňom.

pribinak
12. sep 2025

Proste si pyta teba a nie babky. Chce byt pri tebe, pri mame. Čas babiek ešte príde.

Jednoducho respektuj jeho potreby a buď pri nom. Bábätko dlho nebude, raz - dva vyrastie a bude menej závislý na Tebe

elzusa
12. sep 2025

tiež si myslím, že sa to nejaví ako separačná úzkosť...tá sa objavuje myslím až okolo 8- meho mesiaca, keď dieťa zistí , že nie je jedna osoba s mamkou, uvedomí si to a teda plače vždy, keď sa oddelí od mamky. Ak veľa plače teraz môže tam byť nejaký iný zdravotný problém.

martinkaa131
12. sep 2025

dieta prvych 6-7 mesiacov si mysli ze je s mamou jedna a ta ista bytost....fakt ze je bez teba tak dlho ze musis to riesis radsej so psychologom ako jeho nosit je brutalka. Kup si nosic a uzi si jeho blizkost. on ta naozaj potrebuje....

angeli121212
12. sep 2025

Takto ti poviem separačka či nie evidentne chce byť s tebou nie na strážení u babiek.... Mám dcéru osem mesačnú a tú keby som od kedy sa narodila viac menej doteraz dala niekomu na stráženie tak prevrieska celý ten čas až kým by som sa nevrátila... Jediný koho začala po pár mesiacoch na dlhší čas akceptovať je jej otec .... Máš malé bábätko ktoré potrebuje tvoju prítomnosť áno je to náročné a je to na facku ja viem ale nejak to vydrž... Už môžeš aj nosič používať je to super pomôcka

nikulienka2002
autor
12. sep 2025
@martinkaa131

dieta prvych 6-7 mesiacov si mysli ze je s mamou jedna a ta ista bytost....fakt ze je bez teba tak dlho ze musis to riesis radsej so psychologom ako jeho nosit je brutalka. Kup si nosic a uzi si jeho blizkost. on ta naozaj potrebuje....

@martinkaa131 vieš čo je brutálka? Keď nemôžem íst s prepáčením ani na hajzel bez toho aby reval tak si nechaj také komentáre pre seba

martinkaa131
12. sep 2025
@nikulienka2002

@martinkaa131 vieš čo je brutálka? Keď nemôžem íst s prepáčením ani na hajzel bez toho aby reval tak si nechaj také komentáre pre seba

@nikulienka2002 ja mám tiež take dieťa- ma tri mesiace a idem s ňou na wc. A keď sa sprchujem dám ju do sedatka a Kuka na mna…Nechápem čo je to za odpoved. Netreba byt sebec lebo dieťa ta potrebuje…

anonym_72b20c
13. sep 2025
@nikulienka2002

@nikulienka2002 autorka ja ťa úplne chápem a mam to rovnako akurat že moja ma už 9 mesiacov a v okolí reakcie typu že som si ju naučila na ruky čo neni pravda.. a tieto komentáre zas bio materi čo sa tu zišli aj škoda komentovať.. je síce pekne že bábätko chce byť len s matkou ale pre boha halooo my ženy fakt nepotrebujeme ani tu blbú minútu na tom hajzli bez dieťaťa? Toto je už taký extrém že ešte matku dokážu niektoré zhovadiť keď chce byť na chvíľu na sama 🤦‍♀️

nikulienka2002
autor
13. sep 2025
@anonym_72b20c

@nikulienka2002 autorka ja ťa úplne chápem a mam to rovnako akurat že moja ma už 9 mesiacov a v okolí reakcie typu že som si ju naučila na ruky čo neni pravda.. a tieto komentáre zas bio materi čo sa tu zišli aj škoda komentovať.. je síce pekne že bábätko chce byť len s matkou ale pre boha halooo my ženy fakt nepotrebujeme ani tu blbú minútu na tom hajzli bez dieťaťa? Toto je už taký extrém že ešte matku dokážu niektoré zhovadiť keď chce byť na chvíľu na sama 🤦‍♀️

@anonym_72b20c ďakujem krásne🙏🏼🙏🏼🙏🏼 normálna žena ktorá ma pochopila❤️ ono my matky nie sme na baterky a nemôžeme fungovať nonstop vkuse, aj my potrebujeme pre seba trošku času za deň veď to je úplne normálne a tamtie matky čo urážajú a píšu debilné komentáre nech si nosia deti na sebe do 18 keď im to nevadí, keď majú doma služky čo im navaria a upracú okej super🙃

martinkaa131
13. sep 2025
@nikulienka2002

@anonym_72b20c ďakujem krásne🙏🏼🙏🏼🙏🏼 normálna žena ktorá ma pochopila❤️ ono my matky nie sme na baterky a nemôžeme fungovať nonstop vkuse, aj my potrebujeme pre seba trošku času za deň veď to je úplne normálne a tamtie matky čo urážajú a píšu debilné komentáre nech si nosia deti na sebe do 18 keď im to nevadí, keď majú doma služky čo im navaria a upracú okej super🙃

@nikulienka2002
Tak a kde je otec? Môj manžel je veľa času s nami a sekundárne je naňho naviazaná ako by to aj malo byt….

angeli121212
13. sep 2025
@nikulienka2002

@nikulienka2002 autorka prečítala som tie predošlé odpovede a veľa z nich nebolo vôbec útočných skôr naopak...

anonym_201f61
13. sep 2025
@nikulienka2002

@nikulienka2002 nechcem to zlahcovat, viem, ze je to narocne. Ale toto robi 90% deti. Snad nepoznam matku, co by toto nezazila. Ved je to este malinke babatko, nechape, ze sa za chvilku vratis. Mala ma 3 roky a tesim sa, ze uz konecne mozem byt v klude na wc 😆. A teda konecne aj sama, ako sa naucila chodit, vzdy dosla za mnou.

anonym_e41597
14. sep 2025

@nikulienka2002 to nieje separacna uzkost pochybujem u 4mes dietata
Taku “odbornicku” by som uz o radu neprosila, evidengne je odbornicka v nieco. Inom ale na deti ani zdaleka ani zvysoka

tali111
14. sep 2025

Ahoj , moja malá si ma zatiaľ vždy viac vyžadovala ked jej šli zúbky. Okolo 4 mesiaca jej šli prve dva a ja som myslela ze uz nejaká separacna úzkosť ale ako vyšli zuby tak sa to zlepšilo. Teraz ma 7mesiacov a opäť si ma viac vyžaduje(tym myslim ze ostatnych velmi nechce a samu ju nemozem nechat ani na chvilku). Zase idu zúbky. Tak ktovie, možno je to tak aj u tvojho babatka.

anonym_201f61
14. sep 2025
@anonym_e41597

@nikulienka2002 to nieje separacna uzkost pochybujem u 4mes dietata
Taku “odbornicku” by som uz o radu neprosila, evidengne je odbornicka v nieco. Inom ale na deti ani zdaleka ani zvysoka

@anonym_e41597 tiez myslim, ze na separacnu je to este skoro