icon

Ako zvládnuť odplienkovanie dieťaťa?

16. apr 2025

Ahijte ak sa tu najdu ochotne maminy co by sa mozno podelili s nejakymi radami. Nemam sa moc s kym o tom poradit okrem premotivovanej rodiny ktora riesi len ze preco este plienku ma takze nechcem to nikomu ani vesat na nos nech do dcery nerypu.
Dcera ma 2 roky, sama zacala hovorim ze cika, tak som nechala nocnik na viditelnom mieste a chodi si nam sama sadnut zatial oblecena. Tak rozmyslam ze by som to s odplienkovanim vyskusala. Dnes som ju prvy krat posadila na nocnik vyzlecenu a aj sa vycikala. Isla si dat polievku a medzitym sa znovu pocikala do plienky co ma prekvapilo lebo presla max polhodina.
Takze moje otazky ze ako casto ste deti posadzali na nocnik? Alebo ste sa len vypytovali ci im treba?
Nechat behat len tak v leginach alebo kupit nohavicky nech si na ne zvyka? A nazor na treningove nohavicky??
Utierali ste dieta vlhcenou alebo uz normalne papierom? Zacali ste hned dieta ucit ze sa ma aj same utriet? (Ruky su samozrejmost)
A kolko dni treba vydrzat resp po kolkych dnoch to radsej nechat tak a skusat neskor?
Chcela som pockat na leto ale dnes aj plakala ked som jej davala cistu plienku tak som sa rozhodla ze teda skusim len sa neviem odrazit ze ako nato.
Keby sa vratite v case aku radu by ste si dali?dakujem🙂

selena_luna
16. apr 2025

To ze si uvedomuje ze cika je super, mala by este zvladnut stiahnut si nohavice a tiez nocna plienka by mala byt sucha - teda ze uz necika mimovolne, ale ze to kontroluje. Este sa aj hovori ze ked dieta vie chodit po schodoch, alebo zoskocit z murika oboma nohami ( priznam sa ze tymto kriteriam uplne nerozumiem, ale chapem ze je to signal nejakej pripravenosti a dozretia mozgu)
Nocnik je super ze je pristupny, aj sama kazdu chvilu ponukaj. Mozete si spievat nejake potty songs, alebo kup knihy o nocniku o kupelni o hygiene a spolocne na nocniku citajte. A mozete chodit splachnut do wc, to je super motivacia. Aj krasne gatky mozrs kupit, my mame paradne s princeznami.
Utieram obyc toaletakom, ked kaka utrieme sa a umyjeme sa v sprche potom.

Kamoska sa drzi rady ze ked vezmes plienku, uz ju nevracaj. Ja som vsak plienku davala este pre istotu do auta napriklad. Ak vidis ze este po 5 dnoch sa ani nechyta, odloz nocnik a vyskusaj opat o 2- 3 mesiace. Hlavne neznechutit. Ono to v tej hlavicke naraz cvakne, vsetko do seba zapadne a bude.

zuzanaete
16. apr 2025

Ziadne posadzanie a vypytovanie sa. Vybrat pekne nohavicky a zrusit plienku. Ak je dieta pripravene, tak bude odplienkovane do par dni. Dieta si musi plne uvedomovat, co sa deje s telom a reagovat. Rodic otazkami a posadzovanim nema preberat zodpovednost za cikanie. Toto sa tyka dna. Nocne pocikavanie je uplne o niecom inom.

biglovemom
16. apr 2025

Suhlasim so
@zuzanaete .
Ja som dala prec plienku a nocnik postavila do obyvacky.
Cele doobedie cikala do gati a revala ze chce plienku.ja som jej len povedala ked chce cikat tam je nocnik.
Od poobedia toho isteho dna bola odplienkovana 🤣😊

ivangeline
16. apr 2025

Daj tomu týždeň. Plienku zatiaľ nechaj na spanie. Ak o pôjde cez deň, pokračuj. Ja som napr začínala tak, že ráno som dala plienku dole a dieťa šlo na wc, potom bolo bez plienky, keď bola nehoda šla plienka alebo ešte jeden pokus.. veľa x bolo doobedie bez nehody. Na obed chodili spať s mliekom, tak mali plienku ale hneď po zobudeni som teda utekala s nimi k wc. ;D A zas bez plienky.. do prvého pocikania alebo do večera..

3petka
16. apr 2025

Ja tiež akurát začínam so synom. Moc ti ohľadne postupu nepomôžem lebo sama neviem ako to bude. Ale môj tiež ukazuje že ciká, na nočník sadol tiež zatiaľ len oblečený, jedno ráno nechcel plienku tak som mu dala učiace nohavičky. cca hodinku necikal dokonca sme boli aj von. Ale potom to tam pustil a vôbec mu to nevadilo. Ale ja mám pocit že ako keby sa za to hanbil lebo keď ho chcem potom obriadiť robí scény.
No musím na neho pomaly aby som mu to nezhnusila a nezarobila si na problém.
Držím palce

selena_luna
16. apr 2025

Jaj, som sa pomylila - plienka sucha po poobednom spanku je znak ze je dieta ready, nie po nocnom - tam to este moze trvat.

zuzanaete
16. apr 2025

@selena_luna Pocikavanie cez denny spanok ma rovnaky princip ako pocikavanie v noci. Sucha plienka nie je znak, ze dieta je pripravene na odplienkovanie. Kopec deti je cez den, ked su hore, plne odplienkovanych, ale na kazdy spanok tu plienku este potrebuju.

selena_luna
16. apr 2025

@zuzanaete nepisem vymyslene veci, patri to k odporucaniam.

buducamama
16. apr 2025

@zuzanaete suhlas, vlastna skusenost.