Aký je súvis medzi uspávaním a nočným spánkom?

ellieellie
17. feb 2018

Ahojte, čítala som si dosť veľa o spánku detí, uspávaní, okrem iného aj knihu Každé dieťa sa vie naučiť spať. To, čo tam píšu, mi síce dáva zmysel (že podmienky, ktoré dieťa má pri zaspávaní, vyžaduje potom aj pri prebudení v noci), avšak z môjho okolia nemám pocit, že to takto funguje 🤔

Malý mi zaspáva pekne sám v posieľke, bez cumlíka. No v noci sa budí v priemere tak 6x a neprespí dlhšie ako 2 hodiny vkuse 🙈 (má 5,5 mesiaca). Kamoška uspáva malého 1,5 hod, hojdá na rukách, keď zaspí, opatrne položí a spí 9 hodín bez prerušenia. Ďalšia kamoška uspáva s mliečkom, malá zaspí s fľašou v puse a spí 10-11 hodín.

Prosím maminy, ktorým bábätká spia celú noc tých 10-11 hod vkuse, napíšte, ako vám zaspávajú? Sami v postieľke, na rukách, na prsníku, s cumľom? Pre porovnanie, zaujímavosť... Je pravda, že keď som uspávala na rukách, spal aj 7 hodín vkuse, od zaspania vždy prespal cca tých 5 hodín. Odkedy zaspáva sám, je super, že ho nemusím nosiť a ničiť si chrbát, ale práveže by mal spať lepšie a naopak, budí sa viac... 😒

lavender21
17. feb 2018

Ja uspávam malú pri dojčení, následne ju preložím do postieľky. Má 7 mesiacov a budí sa raz, alebo dvakrát. Vždy ju nadojčím a hneď zaspinká a ide späť do postieľky. Takto to máme už asi dva mesiace...

bee822
17. feb 2018

Ja dam malu do postielky, dam dudku a za takych 20-30 min. zaspi, ja lezim vedla na posteli. Mala ma 6,5 mesiaca. V noci mi spinka cca 7 hodin, potom ju nakojim a spi do rana.

montemotherone
17. feb 2018

@ellieellie ja som uspavala, dojčila, tancovala, skákala na lopte 🙂 a aj tak zle spával. Začal spať postupne, keď som ho odstavila (3,5 roka 😊) a úplne až vtedy, keď začal zaspávať sám. (Uložila som ho a "maminka sa ešte ide osprchovať a príde..." 🙂 ... Hmm, takže ťažko povedať 😀

bosoriak
17. feb 2018

Moje deti zaspavali vzdy rovnako - so mnou za ruku, pri hladkani vlaskov, s cumlom. Obcas noc prespali a obcas nie. Zuby, choroby, zle sny, pocikana plienka, pokrcena plienka alebo len proste a jednoducho potreba byt s mamou.

Myslim, ze je nacase sa prestat nervacit tym, co pisu v nejakej knihe, kde sa osobne nazory autora prezentuju ako vseobecne platne pravdy. Ja tu metodu neuznavam, svoje deti lubim prilis vela.

Moje dve starsie dcery sa absolutne bez problemu naucili zaspavat same, ked mali 5 a 4 roky. Je to individualne, kazde dieta je ine. Ale chcem ti len povedat, aby si necakala od polrocneho dietata prespatu noc. Ak to niekto ma, skvele pre neho, gratulujem. Vacsina z nas si vsak prejde tymto cyklom uspavania, cudovania sa, zurenia, hladania pricin a skusania metod tak do troch rokov, ked sa decka tak ci tak naucia spat v noci 😀

Teraz som uz stara ostrielana mater vlcica a prestala som sa stresovat a vies co? Mozno mi dcera neprespi vzdy celu noc, ale nebudem ju trapit. To be fair - skusala som tu metodu, nemam na to gule.

Vela zdaru a vela prespatych noci.

siska53
17. feb 2018

@ellieellie moji obaja zaspavali na prsniku. Maly spal od 3.m.celu noc,dovtedy sa budil raz..,mala vedela aj predtym,lenze mala koliky,cize to bolo ako kedy. Budila sa az do roka vzdy raz.
Maly sa opat zacal chvilu budit v obdobi separacnej uzkosti,aj to len obcas. Ja suvis teda nevidim,ze musia mat rovnake podmienky,lebo fakt sa budili minimalne napriek uspavaniu na prsniku. Ale je mozne,ze su deti,ktore to vyzaduju..ja som mojich po zaspinkani prenasala do postielky.ved nebudem ich mat na rukach celu noc!
Uz ine bolo,ked sa najma mala zobudila,tak som zvacsa pri dojceni zaspala,takze uz bola pri mne...celu noc.

rajna
17. feb 2018

moja spala od zaciatku s nami najprv v koliske pri posteli potom v posteli. zo zaciatku sa budila asi raz alebo dva krat ale viem ze ako pol rocna prespala uz celu noc samozrejme s mamkou v posteli. No aj teraz uz ma 3 zaspinka sama ale casto v noci pricupita ku nam do postele a spinka dalej.

momoqui
17. feb 2018

@ellieellie podla mna velmi individualne a premenlive ... deti mi spia viacmenej celu noc zaspavaju pri kojeni a starsiu uspavam dakedy aj hodinu ... mavala obdobia ze sa budila ... meni sa to ale viacmenej prespia celu noc
Urob tak ako je to najlepsie pre teba a babo a nepridezaj sa vylucne dakej knizky 🙂

janickacrazy
17. feb 2018

@ellieellie Poviem ti to takto, každé dieťa je iné a platí to aj o zaspávaní a spaní. Ja mám tri a u každého to bolo úplne iné a menilo sa to s vekom. Prvý syn zaspával sám od narodenia, bez problému, ked som prestala kojiť 9mesiacov mal, tak odvtedy prespal celú noc. Druhý syn bol typ dieťaťa, ktoré ťažko zaspávalo a spalo celkovo katastrofálne, do 2 rokov vstával ráno o 4, často sa budil v noci, prehadzoval sa, kričal zo spánku, proste des. Do 3 rokov som musela pri nom byť, ked zaspával, ešte potom chodil k nám do postele v noci, teraz má 7 rokov a už nechodí. 😂 Tretí syn zaspával krásne sám od narodenia v postieľke, vypil mlieko, do minuty zaspal, spal dobre, málo sa budil, aj cez den spal veľa, teraz má 2 roky a stále dobre zaspáva, v noci sa nehemží, ani neviem, či dýcha, je taký tichučký. Vo veku tvojho sa budil v noci raz. Ale ono sa to mení aj kvôli zubom, chorobám, vtedy deti spia horšie.

ellieellie
autor
18. feb 2018

@lavender21
@bee822
@montemotherone
@bosoriak
@siska53
@rajna
@momoqui
@janickacrazy

Baby, ďakujem za zdieľanie vašich skúseností. Ešte dovysvetlím, lebo niektoré možno zle pochopili - tú knihu som iba čítala, nepraktizovali sme túto metódu, nepríde mi to správne.... Ale zase veľmi mi pomohla v tom, že sme na základe odporúčaní vytvorili stabilný večerný rituál (dovtedy bol každý večer úúúplne iný, skúšali sme všetko možné) a vďaka tomu sa postupne naučil zaspinkávať sám, samozrejme najskôr som bola pri ňom, hojdala, hladkala, držala za rúčku, vyplakávať nenechala.

Potvrdili ste mi to, čo som si myslela.. že je to hlúposť, detičky si nevyžadujú pri zobudení v noci tie isté podmienky ako pri zaspávaní.

Pýtala som sa, lebo nás o pár dní čaká druhé očkovanie a práve po tom prvom sa nám pokazil ten krásny nočný spánok, ktorý malý dovtedy mal. Prvú noc po očkovaní bol 18x hore!! Postupne sa to znižovalo a ustálilo na 6x. Teraz sa obávam, čo zase bude.. ale už mám jasno, keď bude potrebovať cumlík, dostane cumlík. Nebudem sa snažiť silou-mocou, aby zaspal bez neho, keď to aj tak dobrému spánku nepomôže. Ďakujem

petuska2110
18. feb 2018

Ked boli maličký tak som ich uspavala . Staršieho som hojdala - mladší zaspával na mne. Ako pol ročný zaspavali sami v postielke. Vstavali max 1x na mliečko. Samozrejme boli dni ked som ich uspavala lebo to vyžadovali (niečo ich bolelo-trapilo atd) . Každe dieta je ine so starším sme si prežili koliky a neskor oplakali každy jeden zub, mladší nemal koliky a ked som mu pozrela do pusinky kedy mu už konečne pojdu zuby tak už mal prerezane 4 naraz (vobec nezmenil spravanie). Taktiež napr. starší sa budil (aj teraz občas) s plačom lebo mal zlé sny.

ellieellie
autor
18. feb 2018

@petuska2110 Joj, 1x za noc vstávať, to je sen.. ☹ Je to pre mňa ťažké vstávať viackrát za noc, lebo mi vždy trvá 20-40 minút, kým znovu zaspím (niekedy som hore aj 1,5 hod a už nezaspím do ďalšieho kojenia, lebo viem, že o pár minút je zase hore, proste psychika..)

petuska2110
18. feb 2018

@ellieellie Poznám to aj ja aj každá matka. Ked boli menší tak som tiež tak vstavala aj každu hodinu a pod. Aj teraz už su velky jeden má 4 ,druhy skoro rok a pol aj tak kolko krát v noci vstávam aj 3x (ked je zlá noc) jedem ma zobudí lebo chce mlieko druhy lebo sa chce napit/vycikat alebo ma zly sen atd. To všetko prejde bude straší bude to len lepšie, je to tažké. Ja už som tak vytrenovaná že zaspím aj po stojačky 😂 Ked sa inak nedá nahanam každu minutu spánku. Jedine čo mne pomahalo (hlavne pri staršom ten ked bol menší vstavala aj 100x) spi sním aj cez den , proste ked ide spat lahni si aj ty (upratovanie a všetko počká). Doležite je odychnutá mama. Už papate aj prikrmi? Na noc kašu si neskúšala ? Ked sa budí že je hladny tak možno sa malo napapá cez den. Aj ked na kojenie sa detičky budia vždy častejšie ako na UM. Tažke je to radi lebo ozaj každe dieta je iné ja mám dvoch a nepodobaju sa ani vyzorom a povahou už vobec nie. Starši je samostatná jednotka mladšieho volám mojkačik lebo ten nemože ani sediet vedla mna ale na mne, on by sa len tulil a pusinkoval. Myslím si ale že nezaleží ako sa uspia detičky , moji zaspavaj sami aj na rukach občas alebo pri mne atd a vysledok je rovnaký (spia rovnako dlho ak nepočitam zle sny či chorobu atd.)

nikuska_1303
18. feb 2018

A aky mate režim pre spaním ak sa môžem opýtať? Dcéra ma 4,5mesiaca a dneska po tom ako som bola 10.ty krat hore som to uz prestala rátať.....

ellieellie
autor
18. feb 2018

@petuska2110 Ďakujem za povzbudenie 😉 Dojčím, pred 5 dňami sme začali aj s príkrmami, ale to sa ešte moc neráta (na obed zje 2-3 lyžičky zeleninky a to je celé..). Postupne sa dostaneme aj ku kaši a tiež tak trošku dúfam, že to pomôže, aj keď si nechcem robiť veľké nádeje.

petuska2110
18. feb 2018

@ellieellie jasne že pomože ked budete pekne papat už prikrmi tak vydrží viac nepapat . To mliečko dietatkom len preletí hustejšia strava ho viac zasyti (u nas to tak bolo) . Ked už bude papat pekne všetko (viac prikrmov a jedla ako mlieka) tak vydrží dlhšie nepapat a mliečko bude mat napr. len rano a večer. Najdete si režim dna a množstvo stravy a bude aj lepšie spinkat (vstavat možno bude ale nie tak často). Aj si odsleduj či cez den napr. nespí vela potom sa mu v noci napríklad už tolko nechce. Sú aj detičky čo to mali obratene cez den by spali a v noci sa hrali 🙂 To sa všetko zmení a bude lepšie najdete si spolu system čo bude vyhovat aj tebe aj drobcovi. Každe dieta je iné a matka si ho pozná najlepšie. To čo vyhovuje niekomu inému nemusí.

ellieellie
autor
18. feb 2018

@nikuska_1303 No, skúšali sme fakt všeličo, ale podľa mňa ani tak nejde o to, čo budeš robiť v rámci toho rituálu, ale aby to bolo každý večer rovnaké. Presne tá istá postupnosť. A ako píšu v tej knižke, vytvoriť čo najláskyplnejšiu atmosféru.. snažím sa malému naplniť jeho “nádobu lásky” večer pred spinkaním, aby sa ma nedožadoval potom, keď ho dám do postieľky.

Vyzerá to u nás večer takto. O 16-tej ho dávam do manduky, ponosím hodinku, v rámci toho si zvykne 20-30 min pospinkať. O 17 z manduky von, tatino príde domov z práce, pohrá sa s malým. 17:30 kúpeme, masírujeme. Potom sa tatino pomojká s drobcom, ponosí ho, vystíska, ja si dám teplý čajík a ideme na to. Beriem malého do spálne, tam už sme sami dvaja a svieti len tlmené svetlo. Ľahneme si na posteľ, dojčím. Potom prichádza chvíľa, na ktorú si už zvykol a očakáva ju, a to že sa šalíme, mojkáme, šteklíme, vždy sa ho snažím nejako rozosmiať, navodiť príjemnú atmosféru, on je spokojnučký, usmieva sa. Potom si ho pritúlim a čítame si spolu rozprávku. Potom stíšim svetlo, už máme prítmie, dám mu do ruky mojkáčika, on si ho postíska, prikladá na tváričku, pritom sa tak ukľudní. Dám ho do spacieho vaku, zaspievam mu “uspávanku” - vždy tú istú, Anjelik môj. A potom pusa a šup do postieľky. Odchádzam, ešte sa motám v kuchyni, aby som ho počula a bola nablízku. On si väčšinou ešte niečo žvatlá v postieľke a za takých 10 minút zaspí (niekedy za 2 a niekedy za 20 🙂), ale hlavne, že pokojne a bez plaču. Ale o tej 19-tej spí.

Ja mám tento náš rituál veeľmi rada a vždy sa teším na večer a večerné uspávanie. Predtým to bolo práve naopak, ako sa blížil večer, už som mala stres, koľko bude plakať tentokrát..

ellieellie
autor
18. feb 2018

@petuska2110 Ďakujem, režim dňa máme už dlhšie celkom stabilný a počas dňa spí cca 3,5 hod. Takže nie veľa, myslím, že primerane veku. Snáď bude tak, ako píšeš a tuhou stravou sa zlepší aj spinkanie v noci. Je pravda, že teraz papá cez deň menej a v noci doháňa..

nikuska_1303
18. feb 2018

Ďakujem pekne, my tiez vlastne posledné tyzdne robíme vecer uplne to iste..teda od piatej az kym nezaspi...ja mam tiez rada vecerne uspávanie, tiež som v spalni s malou sama, ja vlastne ani nemám nic proti tomu tak casto v noci vstavat a sa budit, len sa bojím ci niečo nerobim zle. Cez den spinka trikrát, (40minut,50minut,40minut) a spinka od 19:30(20:00) do 4-5;00, potom sa pol hodku hodku pohra (casto aj pokaka) a spi este do siedmej pol ôsmej...

ellieellie
autor
18. feb 2018

@nikuska_1303 Ja myslím, že keď si spokojná a nevadí ti ani vstávanie, tak to je super 😉 Mne tiež cez deň spí 3x, dokopy tak 3,5 hod a v noci od 19:00 do 6:30. Ale s tými budeniami 😞

bee822
18. feb 2018

@ellieellie mate velmi pekny ritual uspavania, aj to ze sa mu venujete. Ja ked bola mala uplne malicka, citala som o zaspvani deticiek vela clankov. A docitala som sa, ze deti by nemalu mat navecer uz vela podnetov, cize ziadne santenie a podobne lebo maju podnety cez den a vecer mozu potom horsie zaspavat resp. spinkat. Skus pocas vasej vecernej chvilky maleho len mojkat, ziadne steklenie a blaznenie.

ellieellie
autor
18. feb 2018

@bee822 Ďakujem 😉 Práveže zaspáva veľmi pekne. Nemyslím, že by nejaké 2-3 minútky šantenia spôsobovali, že sa potom tak často v noci budí, ale vyskúšam to 😉

ludkka0407
18. feb 2018

Nasa Zuzi zaspava zasadne mne na rukach😀a potom opatrne polozim do postielky a spi (vacsinou) az do rana,prvu noc prespala celu,ked mala cca 6 mesiacov a odvtedy kedy ako.ked sa v noci zobudi,prelozim ju k sebe do postele a spime dalej.uz to nejako vobec neriesim,hlavne,ze ona je vyspata a ja ako tak tiez😂jasne,ze najlepsie je,ked spi celu noc a vo vlastnej postielke

bodkolienka81
19. feb 2018

@ellieellie fii mne sa to zda prilis vela vsetkeho naraz na vecer pred zaspavanim..tatino sa zjavi, hranie, kupanie, santenie, citanie.. Syn spava a zaspava cca od 3 mesiacov sam v izbicke, po okupani dostane mlieko a uz nie je na nic ine pouzitelny. Spavat chodi cca o 20:00, vstava +- o 7mej. Do 1,5 roka sa budil 1-2x na mlieko, teraz 1-2x na dudel.

janickacrazy
19. feb 2018

@ellieellie to šantenie by som pred spaním vynechala, lebo teraz je ešte malý, zaspí aj tak, ale ked bude vačší, začne šantiť viac a bude po spaní, inak ja mne sa to zdá príliš veľa a zložité to vaše uspávanie, ja teda malého dám do postieľky, vypije flašu mlieka, dá mi pápá a ja odchádzam, vybavené, do 2 minút zaspí

dada200
19. feb 2018

@ellieellie ako už bolo spomenuté večer by už dieťa malo byt v klude a to že po kúpaní ešte nemá kľudovoy režim môže spôsobovať časté vstávanie v noci, lebo dieťa si neuvedomuje, že už je večer a treba ísť spat ale mysli si, že je deň a prítomnosť matky bude pokračovať aj ponzobudeni a kľudne nespí. Moj syn má 10 mesiacov a od narodenia po kúpaní už neopúšťa izbu ,napapa sa pri tlmením svetle a bez problémov zaspí. Takto som to praktizivala aj pri dcére pred 10. rokmi a problém sme nemali so spaním. Čo mám veľa kamarátok , tak presne toto robia , že kúpu veľmi skoro cca medzi 17-18:00 dieťa ešte nieje unavene oni sa snim ešte hrajú bláznia,čítajú a neviem čo všetko a dieťa buď zaspí až okolo 23:00 , alebo sa veľmi často budia v noci.

janickacrazy
19. feb 2018

@dada200 čistý súhlas, náš tiež najlepšie spí tesne po okúpaní, to ho unaví, som zabudla poznamenať, tiež sa jej može často budiť kvôli tomu, že je večer prestimulovaný, lebo deti v noci spracúvajú podnety

ellieellie
autor
19. feb 2018

Baby otázka, vy kúpete 2 hodiny? 🙂 Lebo to, čo som písala, sa odohráva počas 2 hodín.. takže ak vy pred spaním iba kúpete a dáte do postieľky, to znamená asi že 2 hodiny kúpete? a ak nie, tak čo pred tým kúpaním vaše dieťa robí? aký kľudový režim má? 2 hod pred spaním sa vôbec nehrá?

Osobne nemyslím, že čítanie rozprávky a spievanie uspávanky pri tlmenom svetle lampičky je prestimulovanie alebo že nechápe, že je večer. Práveže vďaka tomu krásne zaspáva. Keď sme ukladali po kúpaní, nezaspal..

ellieellie
autor
19. feb 2018

A teda včera som na vyššie spomínanú radu vynechala tie 3 minúty mojkania a aj tak sa v noci budil..

janickacrazy
19. feb 2018

@ellieellie Tak určite sa to nezmení po jednom dni, chce to čas. Ja malého nekúpem každý den, lebo kúpanie nemá rád, teraz má také obdobie. Ale ked kúpem, tak okúpem, hned dám do postieľky, dám mlieko a v momente spí, ale tak každé dieťa je iné, možno tvoj potrebuje dlhší rituál a vyhovuje mu to. Samozrejme, že aj moj sa večer normálne hrá, ale nebláznime ho, nevenujeme sa mu večer nejak, lebo on je naučený sa hrať sám od malička. U môjho napr. viem, že ked máme nejaký ťažký den lekár alebo niečo také, tak horšie spí potom, lebo má viac zážitkov cez den, takže može byť aj to, ale to som dala len ako možnosť, aby si vedela, ty si ho poznáš najlepšie.

kittykat22
19. feb 2018

@ellieellie ale to budenie bude kôli zubom pravdepodobne. Nemyslím si, že na to má vplyv, že ho už nenosíš.