Amoky 17-mesačnej dcéry

uradnikova
9. máj 2020

Mamicky. Chcem sa s vami poradit, uz totiz nevladzem. Dcera ma 17 mesiacov, vzdy bola uplakane babo ktore si neustale vyzadovalo moju pozornost, ale posledny mesiac sa mi akosi vymkol z ruk. Dcera zacala mavat amoky. Casto i malickost ju rozhodi a nasleduje zachvat placu a hnevu. Celkovo je velmi placliva od narodenia, ale taketo zachvaty mavame tak mesiac. Aj tri za den. Mozno aj viac:(. Mate skusenosti? Kedy z toho vyrastie? Co ste pri amoku robili?

majamat
9. máj 2020

@uradnikova no ano, aj amm bohatr skusenosti s amokmi, moja dcera ich mavala tiez priblizne od rovakeho veku a posledny asi navacsi amok mala ked mala 3r.
uial, je to take obdobie vo vyvoji, niektore deticky su kludne, ine take ako tie nase.

no neporadim. dostavala som mnohe rady a nic nezaberalo. museli sme to jednoducho nejak prezit. no podla mna tymto dieta tak trochu uputava pozornost, cize ak ju vzbudi, podporuje ho to o to viac. je jedno,a ku pozornost, ci pozitivnu ( lutovnaie a pod ),a lebo negativnu ( krik, capnutie po zadku ). proste zareaguje an to a moja teda reagovala este vyraznejsim placom.

moja dcera bola tiez od narodenia uplakane dieta. mali sme proble aj s refluxom a olikami, okrem toho nasli sa aj ine problemy - sopliky so zapalom spojiviek. bojovali sme pri podaani kvapiek do nosa a oci, odsavani nosa. po kazdom ockovanie nejaka reakcia atd. proste stale nieco. od narodenia sa aj zachadzala a 2x sa zasla tka poriadne, ze sme sa az vylakali. teda 1x ked sa tak riadne zasla, si este aj hlavicku udrela. no bolo to hrozne, pri refluxe sa nam raz skoro zadusila, ked jej mlieko vbehlo do nosa a my sme spali. bolo to narocne. ked zacali amoy, tak to bolo skoro denne, alebo ob den an druhe den niekedy bola sladka jak med 😀 . uplne ine dieta. sa vyzurila a bolo lepsie. uz ked sa naucila sediet, musela som ju podkladat vankusom, lebo sa m zo zurivosti kedykolvek hodila dozadu, alebo zatala paste a taka napnuta sa triasla a zurivo revala. amoky mavala niekedy aj viacere za den a zazili sme aj 3-4 kratke a 1 dlhy za den. to uz som myslela, ze si to hodim. bolo to na nervy.

no co musim povedat, aj teraz je zurivec. niekedy, ale aj bojko zaroven.pred druhymi je hanbliva a amoky tiez mavala vacsiou doma,a le vynimocne aj inde. ked ju suseda videla, tak nechapala. aj moja sestra bola uplne vydesena, ked mala amok u nej a my sme s nou nevedeli pohnut.
no vyrastla z toho a kazde dieta vyrastie, aj ked je to narocne.

juliet86
9. máj 2020

@majamat mozem sa spytat ake bolo tehotenstvo a porod s tymto dietatkom? pripadne ci vo vasej rodone su amokove tipy? pripadne ak ma surodenca ci je iny? pripadne ci sa ejj to deje ak v skolke napr?

uradnikova
autor
9. máj 2020

@majamat dakujem za povzbudenie. Ja mam normalne strach, ked ju rano pocujem, ze sa zobudila. Co ma v ten den caka s nou... Dnes mi ani nevecerala, co dostala amok skor, ako som stihla dat veceru. Ukludnuje sa mi len na prsniku. Tie uz mam za posledne dni zodrane. Uz sa hanbim aj pred susedmi, ze z nasho bytu len plac. Suseda mi povedala, ze keby nas nepozna, vola socialku. V baraku byva rovnako stary chlapcek. Toho sme este nepoculi. Je to o nervy toto, fakt

deti95060810
9. máj 2020

@uradnikova a k nám aj ta socialka prišla...No čo . nič. ako prišli tak odišli ... za 10 minút boli preč. Dcéra je ukričaná neskutočne. Tak si asi myslel niekto že to nie je u nás v poriadku... 😉

uradnikova
autor
9. máj 2020

@deti95060810 sila😂. Tak aby som mala aspon navarene a upratane kazdy den, lebo ak to takto pojde dalej, urcite pridu😁

alana1
9. máj 2020

no moj 15 m tiez zacal chytat nervy pre vsetko...on bol praveze do roka ako medik, vobec neplakal, zlate usmiate slniecko, aj porod bol skvely, proste nebol doteraz vobec vystavovany stresu. Ale to co robi poslednych par mesiacov je brutal, neviem ci sa uz prejavuje jeho osobnost, alebo to prejde. On si normalne bucha hlavu o zem a to ho este viac rozplace...ja uz mam z neho take nervy niekedy ze musim sa odist ukludnit do inej izby aby som ho necapla po zadku .....je to hrozne.

kortinka
9. máj 2020

@uradnikova my sme tiež mali amoky a skúšala som kadeco. Zabralo jedine. Ak chces niečo ináč ako dieťa, povedz mu to RAZ, potom odíď a ignoruj. Aj keď dieťa pôjde za tebou, bude ta ťahať že to chce po svojom, nič mu nevysvetľuj a už vôbec to neopakuj. Ono tak za tri štyri dni pochopí že to myslíš vážne. U nás toto zabralo na sto percent. Potom mi napíš čo aj u vás. Držím palce 😉

uradnikova
autor
10. máj 2020

@alana1 trieskanie hlavy aj my mame. Hodi sa o zem a hlava triesk. Raz aj nos rozbila takto. Syn maval tiez brutal amoky, ale az ked mal 3roky. To sa s nim dalo o tom porozpravat, ked bol kludny. Len toto male ani samo nevie, co je zle. Ani z voza, ani na voz. Pride sa mnou, potom zrazu odide ze ma nechce. Vcera zacala od zlosti trieskat choditko. Mam pocit, ze sa zrutim ako ona🙂

majamat
10. máj 2020

@juliet86 ahoj, no dcera mala amoky hlavne do 3r, potom uz moc nie,je stale dost urevana, ale uz amoky nema a uz mala 9r, cize uz je to davno. ked chodila do skolky, tak uz amoky nemavala a hlavne ona sa pred druhymi hanbi. ked bola mensia, este tak hanbliva nebola,a le potom to zacalo neskor., doma na ans kolkokrat krici, hada sa, zo zasady s nami nesuhlasi ( no mam pocit, ze aj toto sa trosku zlepsilo ) a v skole poriadne nevie usta otvorit. rozprava tam potichu, ledva ju pocuju.

surodenca nema a ani nemame take deti v rodine, teda sestra bola zurivec,a le u nej sa to zacalo prejavovat neskor, ked bola uz v skolke a skole, napr, pri hre. no sestra nebola od mala tak. navyse kedysi boli deti ine a y,ma sme vsetci uz starsia generacia. u nas v rodine je malo deti, pripadne len sesternice a bratrnanci,a le nebyvaju v nasom meste, cize uplne presne info nemam.

co sa tyka tehu, tak nejake komplikacie boli, ale nic take velmi zle. na zaciatku som trosku spinila a krvacala, mala som uz 34r, tak ma dr. uz nechal doma. zle mi byvalo,a le nevracala som. no potom do konca tehu nic, teda ak neratam to, ze som mala bolesti lonovej kosti, ochabnute svalstvo koli hormonom, palenie zahy a pod. na konci tehu ma poslal dr. an yvvolavacky do nemocky. prenasala som a mala som opuchy noh,a le TK som mala v norme u mojho gyn., no v nemocke mi zazracne namerlai vyssi TK a uzavreli to ako preeklampsia. no moc tomu neverim,llebo opuchy som mala este rok po porode, cize za to skor mohli moje varixy a ten *TK, je divne ze u mokjho dr. bol OK. tie digi tlakomery nei su presne. mala sa narodila po 4 dnoch vyvolavania a ja som mala pri porode vazne komplikacie,a le ona bola OK. z po porode ked ju mali na novorodeneckom mi sestricka raz povedala ( ked som si ju chcela zobrat pre navstevu ), ze ci musim, ze celu noc nespala a plakala. ked mi ukazovali ako ju kupat, tak jacala na celu izbu a sestricka mi povedala, ze si s nou este uzijeme. bola cervena, fialova, napnuta. no prisla som na to, ze ma ten problem, co amvaju babatka a neznasala byt volne a odhalena. ked som ju kupavala tak, ez som ju mala stale na ruke a len v umyvadle, tak to bolo OK, vo vanicke mi plakala. v umyvadle sa citila viac stiesnena.
a pocas tehu, najskor ked zacali pohyby, tak to bolo len trosku take kopkacnie vecer. potom neskor sa riadne rozbehla. bola celkom akcna a vedela sa riadne vrtiet v mojom bruchu, hlavne ked som si sadla. no niekedy prisla faza, ze zaspala a 1 den sa mi nehybala skoro vobec. ked som prisla do porodky an vyvolavacky, tak ma vtedy aj nejak hlava bolela, bolo mi trochu nanic a ta moja princezna mala v mojom bruchu diskoteku. cely den a este aj druhy den rano. robili mi prietoky a CTG a hoci mali v plane to zopakovat az vecer, urobili mi to aj na obed, lebo sa im nepacila jej zvysena aktivita. na druhy den rano to iste, ale na obed, uz zaspala a zas sa im nelubilo, ze je malo aktivna. sestricka mi hybala z bruchom, snazila sa ju zobudit a nic. cize uz vtedy bola taka akcnejsia.

majamat
10. máj 2020

@uradnikova neber si to tak. viem ake to je, skus si vzdy spomenut, ze to prejde. nebude to takto d dospeloasdti,a j ked je to urcite ciastocne aj o povahe dietata,a le taketo histericke prejavy urcite prestanu, chce to len trpezlivost.
@deti95060810 fuha, na man susesd chcel tiez zavolat socialku., dost skoro rano som na malu kricala a ona revala. nic som jej nerobila,a le revala. ja som mala nervy, lebo som potrebovala stihnut bus do roboty. my to tu mame tak, ze mame asi 10min cesty napeso skolku o par metrov dalej mam zastavku a skolka fungovala od 5:45hod a bus mi isiel tak 6:10hod, to bolo akurat, inak ked sme nesli tak skoro rano, tak sme vstavali radsej skor a dcera aj do skoly sa mala problem za 75min vychystat. len ju stale nahanam,, nech sa ponahla a ona sa zo vsetkym bavi, je neskutocne pomala. mpzem jej peke vysvetlovat, mozem jej pohrozit a nic. casto kricim a nechcem,a le to sa jednoducho neda. aj toto sa pomaly zlepsuje. uz sa tolko nezdrziava, akurat pred odchodom si vecne an nieco este vspomenie.
@alana1 to ej neprijemne, niektore deticky to mavaju v tomto obdobi, ze sa sebaposkodzuju. mali sme v skupine mamicku, ktorej syn to tiez robil. a tiez to preslo nastastie sa deti vyvijaju a su to prechdone obdobia.
@kortinka toto sa vzdy nepomaha pri tych vyslvoene amokovych detoch, zvlast ked su take vytrvale,a ko moja. moja mala amok niekedy ani neviem poriadne preco, cize tam nebolo co vyriesit. napr, sedela za polievkou a nejedla. tak som sa jej ponukla, ze ju nakrmim, alebo nech paoa sama a nic. proste sa nou ani nehral,a ni nejedla, nic. taks sme s jedenim skoncili a ja som polievku polozila na stol. asi po 15min som ju vyliala do wc, lebo som to chcela upratat. ona tu polievku 15mi a prakticky aj pri jedeni uz ignorovala a zrazu chytila amok, ze som ju vyliala. tiez sa nam stalo, ze mala amok vonku na preliezkach, lebo nechcela ist domov. a este nam vybiehala an cestu, no tak sme ju chytili s mojou mamou za ruky. ona dvihla nohy, tak sme ju takto vliekli domov. potom v obyvacke pod stolom hodinu kopala do stola. neustupovala som jej, snazila som sa ju ignorovat,a lebo urobit tak, ako som potrebovala a nezmenilo sa nic. bola vytrvala a amoky dalej pokracovali.

majamat
10. máj 2020

skoda, ze nemam foto, ako som ju nechala lezat na zemi pred drogerkou a zakyvala som jej, ze ja idem a isla som za roh. mala som trochu obavy,a le bola tam pasia zona, aj ked ta kusok aj parkovali auta. no nebolo tma ziadneho. som myslela, ze sa postavi a dobehne, lebo uz nerevala a ona nic. tak somsa zlaknuta vratila spat ( to bolo do 5m, viac nei ) a ona si lezala pred drogerkou a predavacky stali vo dverach a rozpravali na nu. a ona sa na ne kukala 😀

majamat
10. máj 2020

a ozaj,c hcela som napisat, ze dcera od narodenia malo spavala. hlavne cez den. cele dni mi prerevala, koli kolikam a refluxu. este aj na rukach revala. pospala vzdy len kratko, 1-2 hod, cez den. a potom vecer zaspavala az tak po 22hod. a ked som ja dokoncila, co bolo treba, elbo som nic cez den nestihala, tak sa mia si za hodinu zobudila, ze chce papat. tak aj po polhodiine, ci hodine spnku som ju zas krmila a musela som ju hore drzat aj odinu, lebo ona mi stale grckala a najviac hodinu po jedle., potom poodsavat mlieko a potoms om si konecne lahla a ona o 4hod., zas hore, no spavala som v priemere 3hod, za den, hoci ona spala celkom slusne v noci. spanok sa stale menil, mala fazu, ze som ju uspala, este som boal pri nej 15mon, potom som ju nechala spat a isla som nieco robit, stihla som wc, mozno som zacala umyvat riady oboma rukami ( inak som bola ako jednoruka 😀 ) a ona uz plakala. ked mala si 10m, tak mi doobeda zaspavala az o 11hod a poobede o 17 hod a vecer potom az okolo polnoci. ked sa stalo, ze sa jeden den horsie vyspala, tak som ju dala skor a robila som to tak denne, zhruba v rovnakom case, lebo kazdy mi hovoril, ze dieta potrebuje rezim, ze nema rezim, ze to tak je preto, no to je blbost, ona mi kazdy den zaspala o nieco neskor a za 2t sme boli tam, kde prestym a vecer sme sa zbytocne 3hod, valali v psoteli bez spranku. ja to stale tvrdim, rady vedia rozdavat hlavne mamicky, ktore taketo dieta nikdy nemali. ja si myslim, ez to nejak treba prezit., treba mat urcite nejake zasady, nech si dieta nezvykne robit co sa mu zachce, ale zazraky sa robit nedaju, eln z toho musi yvrast.
a jedno obdie bola aj nachladnuta tak pri amokoch vracala. no trvalo to asi mesiac, co bola tak viac zahlienena.

a aby som len neohovarala tu moju dceru. hoci je zurivec, je papulnata, ale v skole am same jednotky. niekedy ma az prekvapuje jej dobra pamat a ako jej to vs kole ide. robi matematicke sutaze Klokanko a Maxik a umiestnila sa o oboch na prvych miestach z celej skoly. dostali sme aj pisomnu pochvalu riaditelkou skoly ( prisla postou ). mali minuly rok koncorocnu pracu z SJ a bola najlepsia z triedy. aj ked tento rok to trosku flaka, ma zopar dvojek a teraz si to nemoze poriadne ani opravit, ale zas bude hodnotenie ine,a ko predtym. obcas sa pri uceni prieci, ma svoj rozum., tak bojujeme, ale tak casom sa snad bude aj sama ucit., prvy rocnik nemala tusim ani jednu dvojku prvy polrok, potom jednu dostala a potom zas jednotky. druhy rocnik trosku na zaciatku ( to su decka akesi zlenivene po prazdinnach ) a potom si to zlepsila a vzdy same jednotky na vysvedceni.

majamat
10. máj 2020

@uradnikova no inak ym sme to obcas skusili, ze sme zurili ako dcera a ona kukala, ze co robime 😀 no ale zas nejak zazasne to nezaberalo, mozno nachvilu na zaciatku 😀 to uz clovek vselico vyskusa.

daganov
10. máj 2020

@uradnikova viem, že je to ťažké, ale je to len obdobie, tvojej dcérke sa vyvíja nervová sústava a ona nedokáže svoje emócie zvládnuť. Skús zistiť, čo na ňu platí, či keď ju zoberieš na ruky a bude stískať, alebo odpútaš pozornosť, alebo ignorácia. U mňa sa tá osvedčila najlepšie, samozrejme tak, aby si dieťa neublížilo. Je ale rozdiel, či chce iba upútať tvoju pozornosť (stáva sa vtedy, že to robí iba určitým členom rodiny), alebo len nezvláda svoje emócie. Niekedy fakt pomôže niečo, čo nečaká, hoď sa na zem aj ty a jač, ako ti tu už radili, alebo sa začni smiať, alebo spievať. Niekedy to dieťa zarazí, niekedy nepomôže ani to, len to prežiť. Susedov nerieš, máš našťastie chápavých, kto také dieťa nemá, tak si to nevie ani len predstaviť. O mesiac, dva bude viac chápať, bude hádam lepšie, nikdy jej ale neustúp, len aby nerevala, ak niečo zakážeš, lebo si to veľmi dobre zapamätá a bude vyžadovať revaním roky. Aj keď podľa toho, čo píšeš, ani nejde o konkrétnu vec, lebo niekedy ani sama nevie, čo chce. Držím palce.

lujza123
10. máj 2020

@uradnikova ignoruj to... Respektíve nerieš, zvykni si na vresk, je proste taka, je to obdobie a vyrastie z toho. Co trochu pomaha

1. Pomenovávaj jej pocity. Bude vrieskat rovnako ale pomôže jej to utriediť si v hlavičke svoje emócie a postupne, naozaj postupne sa naučí ich definovať a ovládať. Napríklad: áno si nahnevaná lebo ti nedovolím hrať sa so soškou co je na poličke.... Si unavená, veľa sme toho prešli.. Atd

2. Keď sa už doslova zadusa od jedu niektorim deťom pomáha silné objatie. Niektorým aj drastickejsie opatrenie ako obliat vodou. Kto nezažil dieťa ktoré vám pred očami modrie a nevie sa nadýchnuť od jedu nepochopí. Aké áno aj takto sa to občas deje

3. Očakávaj krízu, predvídaj. Hladné a unavene dieťa dostane záchvat. Niekedy tomu nezabránis aké budeš pripravená

4. A ešte raz. Nič si z toho nerob. Niektoré deti sú také. Moc jej vresk nerieš, neutisuj ju, neuc ju že ked bude vrieskat dosiahne pozornosť, skôr naopak snaz sa nezucasnovat divadla