Asi nechcem mať druhé dieťa. Som zlá matka?
Ahojte. Moja dcerka bude mat rok. Od narodenia s nou nemam v podstate ziadny problem, je to mile a dobre babatko, mozno si akurat taz vyzaduje viac pozornosti ako ine deti (aspon ked to porovnam s inymi detmi v jej veku, ktore poznam). S muzom nas teda vie niekedy celkom dobre vycerpat🙂 Ide o to, ze ja som mala v plane, ze ked bude mat dcerka asi tak rok a pol, pokusime sa o druhe babatko. Cim dalej tym viac mam vsak pocit, ze sa mi do toho nechce. Proste sa mi nechce zacat zasa odznova so vsetkym, co s tym suvisi, pricom by to bolo samozrejme este tazsie, kedze sa budem musiet starat vlastne o dve deti. Dcerka teraz uz chodi, je samostatnejsia, kazdym dnom je pre mna ta starostlivost jednoduchsia. Neviem si predstavit, ze zasa ma zacat vsetko odznova. Najde sa tu niekto, kto mal podobny pocit a pri tom pocite i zotrval, pripade sa odhodlal mat druhe dieta? Budem vdacna za kazdy nazor, kedze moje pocity ma zacinaju dost trapit.
PS: mam uz 32 rokov, takze odkladat materstvo uz velmi nemozem, bud teraz alebo nikdy🙂
moje mala bude mit 14 mesicu a zachvilku bude mit brasku. Nejsi jeste moc stara, i kdybys mela mit dite za 5 let - tak co? 😉 Samozrejme nemusis, ale mozna zmenis nazor, kdyz ti mala povyroste a pujde do skolky. Treba se ti zachce drzet zase male mimi a starat se o nej. Znam par jedinacku a jsou to vcelku vyrovnani lide. I kdyz nekdy osamoceni. Je to z jedne strany vyhoda venovat se jenom jednomu diteti, avsak jestli myslis na budoucnost - az tu nebudes ty a ani jeji otec, zustane tu sama. Kdezto kdyby mela sourozence, mas jistotu, ze tu je porad jeste nekdo s ni, kdo ji pomuze a kdo se postara. 🙂
hrozne sa mi nechceloist do druheho dietata. ale je to fakt lepsie.jedinacik to je take smutne. jedinacikovia su taki pricucnuti na svojich rodicov. tesim sa ked budu nase deti vacsie a budu proti nam rodicom tvorit taku svoju koaliciu
@kubuliatko Ja mam jenom jednoho sourozence. Bratra. V detstvi i v puberte jsme spolu chodivali ven, byli jsme v jedne parte s ostatnimi. Doma jsme zase vetsinou stali pri sobe, hadali jsme se o to, co nam mamka dobreho uvari ( tatu nemame ), bili jsme se o plakaty, mikiny ( jeden cas jsem se oblikala jako pankacka a mela jsem v oblibe klucici mikiny 😀 ), batohy do skoly, mobily... Mati z nas byla obcas na prasky, ale kdyz nam poridila playstation 2 a need for speed a nebo nejake karate, tak byl klid 😀
@knihomolka2 a preco by si nemohla materstvo este trosku odkladat? 32 rokov nie je finalna etapa... 😉 Ja som mala druhe ako 38 rocna a tu som. Ak si to teda nechas este prejst rok dva hlavou, nic tym nestratis. Sama uvidis ci ten pocit pretrvava. Ja som ten pocit istu dobu mala tiez, ale u mna to suviselo s neprijemnym obdobim kedy sa veci pokomplikovali zdravotne, neskor pracovne...uz sa mi do druheho ist nechcelo. Casom to preslo a dnes mam dalsieho maleho sasa pocmaraneho a sme stastni, ze ho mame. Aj ked, je to o drzku s dvomi malymi trubami, nebudem Ti to malovat na prilis ruzovo. Su momenty, kedy by sa clovek najradsej tvaril, ze nie je doma. 😀
Ahoj. Ja mam jedno 9 rocne dieta. Tiez som najprv chcela 2 deti, lenze prisiel do toho rozvod s manzelom. Teraz mam priatela, buduceho manzela, a sice som sa zaprisahala, ze nechcem uz dalsie, pomaly nad nim zacinam rozmyslat 😎 Mam 32 rokov a paradoxne si myslim, ze s dvoma detmi je to jednoduchsie, aj sa zahraju, aj rodicia nie su tak uzkostlivo fixovani na jedno.
Ja si nemyslim, ze jedinacikovia su jednoznacne nalepeni na rodicov, alebo ze rodicia visia na dietati. Skor je to vychovou, a nezalezi, kolko je deti. Moj otec mal v prvom manzelstve len jedneho syna, k tomu manzelka bola srdciarka, a ked mal syn 18 ona zomrela. Brat mal svoj sen- chodil na gymnzazium, neskor do Kremnice, neskor skudovat na VS v zahranici a aj pracuje v zahranici. Otec ho nechal odletiel bez problemov z hniezda, lebo to sam chcel. A moja svokra 😉 ma 4 deti a vsetky by najradsej asi este kojika. 2 byvaju stale u nich, jedno je citovo labilne. MM ma 37 rokov a stale ho svokra vola "mijne kleine Fransje". On je druhe dieta v poradi.
@knihomolka2 zariad sa podla seba- je to tvoj zivot. Ak nechces druhe, tak nebude... Nezalezi co si o tom kto mysli...
@knihomolka2 urcite nie si zla matka, a osobne si myslim, ze tvoje rozhodnutie mat aj nemat druhe dieta bude spravne, pretoze to tak citis a chces...ja som napriklad vobec nechcela mat druhe dieta a vidis 🙂 prislo to uplne prirodzene a ked sa druhy narodi tak prvy syn bude mat 6 rokov...drzim ti palce 😉
Ahoj 🙂 ja si tiež nemyslím, že by si bola zlá matka 🙂 môj syn bude mat v októbri tri roky a tiež mam chvíľu, ked sa mi do druhého ísť vôbec nechce. Ako tu písali poniektorí- stále sa vnoci budí, naštastie spava sám v izbičke, tak aspoň to je +. Na jednej strane druhé babo chcem, ale ako píšeš, ked si predstavím ten kolotoc zase. Ale zase nechcem malého obrat o súrodenca. Ja som bola 10 rokov jedinacik a vždy som chcela súrodenca. Mam o 10 rokov mladšiu sestru, nedala by som ju za nic. Takze suma sumárum druhé babo bude, aby aj syn zažil, co je to surodenecka láska 🙂 a budem mat 31 rokov.
Ahoj, mam 35, syn 5, vobec ziadne tik-tak nemam 😉 este si davam 2-3 roky, mozno sa nieco zmeni. Vobec nie je pravda, ze jedinacikovia su mali ciciaci prilepeni na rodicoch. Moj drobec je samostatna jednotka, nikdy nas nepotreboval k tomu, aby sme sa spolu hravali - tu potrebu sme mali skor my 😉 teraz si konecne uzivame 'akcny' zivot spolu s nim a je to super! My sme spokojni, on este viac.
Aj ked... ako to tu uz bolo spomenute, raz, ked tu my nebudeme, ostane mozno sam :-\ to je u mna zatial jediny argument (aj ked tak trapne pragmaticky) pre druhe dieta.
Este som pocula, ze s kazdym dalsim dietatom sa rodicovska laska nasobi (nedeli, ale nasobi) 😅
Silit nic nemusis, mozno to priroda zariadi sama 😉 alebo sa o par mesiacov alebo rokov tvoj nazor zmeni 🙂
ked som mala 32 rokov,mala som 1 dieta-teraz mam 40rokov a 4 deti-prislo to same,ani neviem ako 🙂
@dejka77 som presne natom tak ako ty 🙂
Ja som tiez pred pol rokom este nechcela, ale teraz uz ano 😉. Nastal zlom a ja som si povedala, ze dalsie dieta chcem 😀.
@knihomolka2 vek 32 je nic 😉 A davat si ultimata typu "teraz alebo nikdy" je uplne nanic. Ked nebudes na druhe dieta nastavena tak, ze ho skutocne chces, tak to nema zmysel. inak, zazivam presne to iste. Ked malo dieta rok, tak som rozmyslala, ze uz by sme asi mali premyslat o surodencovi ale vobec som si to nevedela predstavit, potom to iste o rok, potom znova... no, hadam to do styridsiatky stihnem 😀 a medzitym sa zregenerujem 😝
Myslim, ze do druheho dietata dost tlaci aj "spolocnost" a reci smerujuce k tomu, ze jedinacikovia nie su dobri, velke rozdiely medzi surodencami nie su dobre a podobne nepriame natlakove akcie. Vdakabohu poznam aj jedinacikov a aj surodencov, ktori maju vacsi vekovy rozdiel a su v pohode, podobne ako poznam aj totalne vynervovane maminy, kde maju deti s malym rozdielom a su z toho na prasky.
takze najlepsie asi bude rozhodnut sa vtedy, ked to budes vnutorne citit 🙂
Ahjojky,
moja dcerka bude mat v lete 6 rokov a pocit, ze by som mala mat druhe neprisiel a ani nepride, proste ho nechcem. je nam takto fajn.
Z kazdej strany sa na mna sype, ze preco, ako by bolo mat jedninacika nenormalne. Tiez som bojovala s vycitkami, ze som divna, ze nechcem druhe dieta, aj som si poplakala, ze nedokazem v sebe najst ten pocit, ze ho naoza chcem, lebo ja ho naoza nechcem 🙂 a nebavi ma to vsade vysvetlovat.
ak ho nechces, tak je vsekto ok, je dolezite si to priznat nahlas, nechcem je mit akto dobre. ja ho nechcem, lebo uz nechcem byt na materskej a nechcem menit plienky, znie to asi divne, ale je to tak. Velmi dlho mi to trvalo si to priznat, nehcem uz v noci vstavat ani kojit. Milujem svoje dieta, ale jedno mi staci. Budem mat 37 rokov.
asi som sebecka, priznavam, ale mat nechcene dieta , ktore to bdue cititm ze som z neho nervozna, tak to si naozaj dietatko nezasluzi. Dieta ma byt chcene a milovane 🙂
uzivaj si svoje jendo dietatko a netrap sa , ze nechces druhe, podla mna je to este a tak prilis skoro. Bola by si len nervozna a nastavana, ze je toho na teba vela 🙂 aj jedinacik moze byt statsne dieta 🙂
@knihomolka2 Tak ja to mam podobne, dieta dost narocne, od mala rozne problemy, a ja som chcela dokonca 3 deti. Vek mam uz pokrocily, tiez sa musim rozhodnut teraz. Ak by som dala na rozum, tak urcite uz nie, pretoze naozaj to prinasa vela obmedzeni - mali sme svoje konicky, a teraz mame cas iba na povinnosti a to je ubijajuce. Kedze sme na dieta sami, nedokazeme travit rekreacny cas spolu, bez dietata, proste bud ide jeden z nas trochu relaxovat, alebo druhy. Mam vycitky, ze by som mala mat iba jedno dieta, neviem preco, pretoze si inak myslim, ze mat jedno dieta ma iba same vyhody. Ja myslim, ze to sposobuje to planovane rodicovstvo. VOlakedy mali deti jedno za druhym, a ked sa "zadarilo", tak sa narodilo a starali sa....
Tiez som si to nevedela pri jednom dietati predstavit, ako sa daju zvladnut dve, ked som niekedy nezvladala ani to jedno. Mam vsak pocit, ze pri dvoch detoch (2 rocna a 3 mesacny) stiham viac. Viac si teraz cas organizujem a nic neodkladam, oddychujem az ked mam vsetko porobene a funguje to. Som viac v klude, uz viem, co a ako, aj porod bol rychlejsi a lepsi, takze som bola hned fit.
Nikto mi nepomaha, len ked potrebujem ist s detmi k lekarovi, pride k jednemu z nich babka. Jedine, co sa neda stihat, je venovat sa naplno obom, ale ked budu obaja vacsi, budu sa hrat zas spolu.
@knihomolka2 Zdieľam tvoje pocity 🙂 Tiež si neviem predstaviť mať teraz bábo, dcérka si konečne nevyžaduje moju stálu pozornosť, aj v noci sa konečne vyspím a aj to vínko si už môžem dať 😀 A predstava, že by som mala chodiť s pupkom, zas rodiť a zas mať kolotoč okolo bábätka, uff, teraz fakt na to nemám. S manželom sme sa vždy bavili o tom, že chceme deti dve, ale ja som mala vždy takú predstavu, že by sme mali medzi deťmi cca 5 ročný rozdiel. Nikdy som nechcela dve deti po sebe, aj keď ma niektoré kamošky presviedčajú aké je to super, že sa potom deti vedia spolu zahrať, že keď bude medzi nimi väčší vekový rozdiel, nebudú si rozumieť. Lenže ja vidím, že to tak nie je. Medzi mnou a bratom je rozdiel vyše 7 rokov a nikdy sme nemali spolu problém, vedeli sme sa spolu zahrať, nikdy sme na seba nežiarlili a vždy sme si povedali tajnosti, ktoré naši nevedeli 🙂 A naopak, keď vidím tie moje kamošky, ktoré majú deti po sebe...na materskej sa nudia, deti čo najčastejšie dávajú starým rodičom, aj na niekoľko dní...jedna dala radšej druhé do jasiel a išla do roboty, lebo na materskej jej už hrabalo...taaakže tak, myslím si, že robíme dobre, keď čakáme na tie správne pocity, aj keď sa ich možno nikdy nedočkáme 🙂 A musím podotknúť, že svoju dcérku milujem, neviem si bez nej život predstaviť a materskú považujem za najúžasnejšie obdobie svojho života. Viem, že pri deťoch po sebe, by som sa ani jednémuz nich nemohla venovať tak ako by som chcela a to by ma mrzelo 🙂
knihomolka ,tiež poznám ten pocit, moj synček bude teraz v lete 6 rokov, tiež sa necítim na druhé dieťa a manžel vôbec, ja neviem ale my sa nejak obávame mat dve deti,ale mala som aj rizikové a už pritom ja mám 34 a manžel viac........
@knihomolka2 uprimne ti poviem, tiez som tuzila mat aspon 2 , ale teraz si tym niesom ista, (mala som urgentnu sekciu) nic prijemne..., mala bude mat skoro 8 mesiacov, robi nam nesmiernu radost, no ja 36 na krku a veru je to citit, clovek vsetko berie a zvlada inac ked ma okolo 25 rokov, ako ked ma o 10 viac...,ale uvidime mozno aj motyka vystreli... 🙂
@knihomolka2 ahoj, ja som pri prvom synovi mala pocit, že už druhé dieťa nechcem za nič na svete. Ja som zas mala také pocity, že len toto je moje milované dieťa a to druhé by bol nejaký votrelec, pre ktorého by môj prvorodený prišiel o moju pozornosť. 😀 😀 😀 teraz mi je to smiešne, ale 4 roky som nemohla prekonať tento pocit. Potom mi zrazu prišiel pocit, že strašne chcem druhé dieťa a teda mám dvoch synov s 5 ročným rozdielom. samozrejme, že druhého milujem rovnako a žiadne tie moje pocity sa nepotvrdili 🙂
Možno máš teda pocit, že už nechceš, ale raz to možno zas príde 🙂
Myslim ze este niesi za zenitom, ja som rodila druhy krat na 37 rokov. Ja pravda ze uz nemam tu istu trpezlivost na dieta ako ked som mala 29.
Ak sa necitis momentalne na dieta nemaj ho. Ale je pravda ze ma to svoje nevyhody mat velky odstup medzi detmi. Starsie trpi tym ze to mladsie potrebuje vela spinkat, musi byt pokoj, klud, mladsie trpi tym ze to starsie vyvadza a potrebuje zasa viac pozornosti. Skratka kazde vyzaduje nieco ine.
No najlepsie je dat na svoj instinkt. Pravdepodobne si este unavena, daj tomu cas a ono to samo pride. A poznam aj vela parov co zostali pri jednom a nelutuju.
ak sa dobre staras o svoje dieta, tak si dobra matka a sama to velmi dobre vies. Pre dieta je velmi dobre, ak surodenca ma. Ja si myslim, ze by ho malo mat, ak je to mozne. Ale ak Ty sa na to necitis, tak nie je naozaj nutne sa silit. Nie je to hracka, ktoru si kupis v obchode a odlozis, ked nemas chut sa hrat, takze ozaj by mal clovek na to byt pripraveny. Hehe, dobre sa mi to pise, ze byt pripraveny. Cakam neplanovane tretie. Prve dve boli dvojcata, maju 2,5 roka a budem mat 34 a este by som Ti mohla rozpravat, ako sa na to "citim" fyzicky aj psychicky 😀 . A to som povodne akoze bola neplodna, hehe. Ale na druhej strane, mozno nam prinesie radost a bude pre nas dobre, ze ho mame. Aspon dufam. Inak sa zblaznim 😀. Je dobre pre deti, ak sa ucia delit, hrat spolu, hlavne pomahat si a starat sa o seba. Okrem inych veci. A s poctom deti rastie sanca, ze sa raz budu hrat same a nemusis tomu jedinacikovi furt robit partaka Ty. Mnohe zeny povedali, ze bolo pre ne vlastne nakoniec jednoduchsie dve, tri, ako to jedno, ktore tym padom vyzaduje maximalnu pozornost a asistenciu. Je to velmi individualne.
@knihomolka2 podľa mňa je to úplne normálne, ja to chápem a tiež veľmi netúžim po druhom, aj keď svoje dieťa ľúbim. Akurát že som mladšia, takže ak, tak mi stačí aj za 6 rokov 🙂 ja mám skôr obavy z toho pôrodu, nemala som nejak komplikovaný pôrod, ale dlho som mala kontrakcie a neotvárala sa, takže som musela dlho čakať a urobili veľký nástrih...musím povedať, že sa naozaj bojím a kým som nevedela do čoho idem, tak som sa tak nebála jak teraz :-/ Taktiež život na RD ma veľmi nebaví, hlavne z toho dôvodu, že už je to taký stereotyp. Hlavne keď je vonku škaredo, tak sa dosť s dcérou nudíme :D Navyše keby mám prvé dieťa po 30-tke, tak už by som druhé asi nechcela vôbec, pretože v takom veku už by som chcela mať čas skôr pre seba a určitý kľud, kedy by som mohla dopriať aj sama sebe 🙂
@knihomolka2 Nas maly ma rok a pol, snazime sa uz o druhe. Ale tiez sa mi do toho nechcelo, presne pre tie dovody, co si pisala aj ty. Lenze som si uvedomila, ze by zostal jedinacik, v dospelosti sam.... Tak som si povedala, ze nebudem pozerat na seba, prezijem si tie krasne starosti este raz a aspon budu mat jeden druheho. Len dufam, ze sa nam to podari, mam uz 36r.
Ahoj ja mam 36 a staršia dcerka ma 9 rokov a mladsia 1 rok vzdy som chcela druhe dieta ale manzel nie priom dievcata zboznuje ked som vzdala prehovaranie prisiel s tym sam nic netreba silit uzite si malu este mas na druhe cas nase dievcata sa zboznuju vobec nelutujem ze sme tak dlho cakali ked to ma prist tak to pride drzim palce
Ja mam troch chalanov.a starsi chalani sa krasne dokazu prehrat dnes stredny ked spal najstarsi do obeda zobud vladka a stale ani vonku na dvore a po obede ked si role vymenili to iste starsi zobud samka.zachvilu sa k nim prida aj najmladsi a potom 4 ak nas boh nim obdari.a vsetky sú pekné naplanovane chcene milovane a vsetko sa kupuje zatial dvojmo aj ked ma iba jeden narodeninky.
@lullu86 dakujem, povzbudila si ma, najma ked vidim, ze zeny rodia i takto neskor

ahoj. aj ja som si vravela ze chcem iba 1. Mat jedno dieta je pre rodicov pohodlne. a teraz mame 5 mesacnu dceru a je to lepsie ako 1 dieta. paradoxne viac doma stiham, este stiham aj par hod tyzdenne pracovat a moj syn ju stale bozkava a hladka. apsychicky som na tom lepsie ako pri 1 dietati vela veci uz neriesim alebo riesim s kludom. a velmi rychlo mi ubieha cas pri 2 detoch