Bezplienková komunikačná metóda. Ako je to v noci?

katkanova
12. feb 2013

ahojte maminy ktore praktizujete bezplienkovu komunikacnu metodu. zaujimalo by ma ako to funguje v noci. uvazujem nad tym pri druhom dietatku ale uprimne povedane pri predstave ze budem vstavat nielen kvoli kojeniu ale este aj kvoli cikaniu sa mi stavaju vlasy dupkom na hlave 😀 ide dieta na wc vzdy pri papani a to mu staci alebo mozem ocakavat 3-4 budicky v noci navyse? a este taka podotazka, odkedy su deti takto vedene bez plienky? napr v pripade ze necham dieta s tatom alebo starkou co ho nepoznaju predpokladam ze plienku bude potrebovat, tak do akeho veku asi? pytaju sa taketo deti na wc skor? dakujem

eveenka
12. feb 2013

@katkanova BKM moze byt fajn z toho pohladu ze dietatko nema ziadne zapareniny, a pokial maminka pozna kedy cika a kaka tak preco to neskusit. V noci by som sa tym ale nezatazovala, predsa aj maminka si musi oddychnut. Ja som teda nepraktizovala ziadnu BKM, dcerku som zacala davat na obycajny nocnik, na ktorom som sedavala este ja 🙂, od cca 8 mes, teraz ma 9,5 a uz mesiac sa mi nevykakala do plienky, hned ako ju posadim cika, takze sedi na nom cca 5-10 min. Pochopila na co to je. A pomaly sa uz zacina pytat aj sama. Myslim si, ze je v pohode cas okolo to 8 mes zacat s ucenim na nocnik nic sa nepremeska ked sa nebude praktizovat BKM od narodenia.

katkanova
autor
12. feb 2013

no u nas je to prave podobne - maly sedaval na nocniku odkedy sedel, tiez to krasne pochopil a az na par kriz kakal len tam, a teraz ma 20 mes a plienku uz ma len na spanie az na obcasne nehody. prave preto by ma zaujimalo ci to ma z tohto hladiska vobec vyznam sa s tym trapit uz od narodenia, okrem ekologickeho hladiska na tom ziadne vyhody nevidim, nas maly mal zapareninu len raz z nespravneho kremu ...

majka1981
12. feb 2013

je tu tema o bezplienkovani, tam sme to uz par krat rozpisovali ako to robime v noci. z hruba tak, ze ak dieta spolupracuje a mama nie je unavena, tak sa dieta da vycikat, nie je potrebne opustit postel takze nevstavas. ak dieta nechce spolupracovat, lebo chce spat dalej, tak sa dieta vycika do plienky a ta sa vymeni. bezplienkovanie neznamena, ze dieta musi byt uplne bez plienky, da sa komunikovat aj tak, ze sa dieta vycika do plienky a ty ju premenis. nie je to optimalne, ale na neaky cas je to lepsie akoignorovat potrebu.

hruska82
12. feb 2013

@katkanova http://www.mamaaja.sk/dieta/dojca/o-bezplienkov...
Ja to planujem tiez praktizovat. Moja sestra je mojim zivym prikladom. Neterku davala na nocnik od 2 mes. Od 4 mes. sme nemali pokakanu plienku (samozrejme nehody sa stali, hlavne ked mala hnacku kvoli zubkom). U nich to fungovalo. Mala mala 8 mesiacov a bola uplne bez plienok aj v noci 🙂

majik82
18. nov 2013

Ahojte ja praktizujem BKM asi druhy tyzden ,naviedla ma na to moja svagrinka , malinky sa mi do plienky nevykakal hned od druheho dna skusania tejto metody a to mame 12 tyzdnou s cikanim je to tak ,ze ked ho dam nad serblik ( misku na slahanie) tak sa vycika ale vycika sa este aj do plienocky . Vnoci to zatial neriesim ,cika do plienocky . Zacla som s touto metodou hlavne preto ,ze malinky ma atopicky ekzem a odporucili nam na doma latkove plienky ,ktore aj pouzivam ale povedala som si ,ze ked uz latkovky tak vyskusam aj BKM ,zatial sa mi to paci.

magudsh
27. jún 2014

Ahojte!
Ja som na BKM so svojim synom od jeho 6 tyzdnov+ pouzivali sme tiez latkove plienky. V praxi som vsak ziadne signaly pre vykonanie potreby neregistrovala. jednoducho uz som vedela odhadnut podla pitneho rezimu, kedy mu bude treba piskat. On sa zase skoro naucil, co ma robit, ked ho dam do istej polohy, alebo mu poviem- "ssss", u nas "pis, pis, pis". Uz som len cakala, kedy bude natolko velky, ze sa sam bude pytat. Prislo to az teraz, ked mal 18 mesiacov a hned na to, uz aj cez noc maval suchu plienku, lebo sa opytal pred spanim, popripade nad ranom a rano po zobudeni opat. Ak by som este mala dalsie babo, urcite by som bezlienkovu metodu pouzivala, len aj tu treba byt trpezlivy. vela uspechov a zdravicka detickam.

sosannah11
30. jún 2014

@majka1981 mam tomu rozumiet tak, ze ked dietatko spi (napriklad aj po kojeni) a zacne tlacit, mam to nechat tak a vymenit plienku? lebo ja som to skusala doteraz tak, ze ked zacala mala tlacit, tak som ju nenapadko povyzliekala a podrzala nad miskou. ale mam pocit, ze aj ked nieco potlacila, po chvili jej ta poloha zacala vadit a prebrala sa, bola nespokojna. tak som ju obliekla, ale aj tak bola nespokojna a do 10 minut mala pokakanu plienku. ona vlastne kaka permanentne, takze ju aj permanentne prebalujem. uz som to chcela aj osidit a nechat ju v zakakanom, nech si pospi, kedze ju to prebalovanie a "nocnikovanie" preberie, ale ona sama je nespokojna, ked ma "nadelano". zatial mam aj tak velku spotrebu plienok, ale skusam to len odvcera, tak mi prosim maminky bezplienkarky poradte, ci robim niekde chybu, alebo to su pociatocne problemy, ktore ste kazda prekonavali.

majka1981
1. júl 2014

@sosannah11 ake stare mas babätko? ja robim teraz tak, ze ked sa v noci zacne budit (zacne sa pohybovat, fuci, ...) tak zoberiem, dam vycikat, a potom kojim. ak sa nevycika a nespim hned po kojeni, a babo nespi dalej (zase fuci atd) tak dam vycikat. Pri starsom synovi som to dlho nepraktizovala, lebo neakceptoval ho dat posadit na nocnik, len ovela neskor (okolo 12 mesiacov?) - tak vtedy som ho nechala cikat do plienky a vymenila plienku.
Oliver ma teraz 3 mesiace a v noci kakava az nad ranom, ked bol novorodenec tak kakal este castejsie a to som s nim chodila nad umyvadlo. Casom sa to polepsi.

sosannah11
17. júl 2014

@majka1981 malinka ma teraz 5 tyzdnov a ked som pisala prvykrat tak mala 2 tyzdne. no uz sem tam sa mi podari rozsifrovat jej signaly a niekedy funguje aj intuicia, ale neznasilnujem to, ked je ta moznost, tak ju necham cikat a kakat mimo plienky, mam pocit, ze uz to zacina chapat, niekedy sa na mna tak nastojcivo pozrie, ze sa jednoducho tomu rozbaleniu neda uniknut 🙂 v noci je to ale tazsie, ale ked na to nemam nervy, tak robim tak ako ty, necham vycikat a vymenim plienku (teda v nasom pripade vycikat a vykakat, este stale).

klecks
22. feb 2024

My s prvým dieťaťom praktizujeme BKM prakticky od narodenia (od veku 3 týždňov). Momentálne má syn 8 mesiacov a viac-menej sa už v spánku nepocikáva, ak tak naozaj len výnimočne. Keďže sa teraz začína viac hýbať a zaujímajú ho veci naokolo, tak počas dňa sa mu ťažšie ohlasuje na malú potrebu, ale to je zase nejaké ďalšie obdobie, to tak asi pri BKM chodí 🙂 Každopádne napriek skeptickému prístupu okolia, pre nás výhody BKM prevyšujú nevýhody, nakoľko vždy sme si predstavovali, že mať dieťa znamená neustále prebaľovanie zakakaných plienok - u nás zatiaľ čistá práca 🙂