Budenie a neskutočný plač

barborkaza
28. jan 2015

Ahojte. Doteraz som si tu chodila len pre rady, ale momentalne som sa rozhodla aj vytvorit novu diskusiu ohladne problemu s nasim rocnym syncekom. Cca mesiac nam robi to, ze ked ho ulozime na nocny spanok (nezaspava sam, uspavame ho na nasej posteli a potom prelozime do postielky), tak sa zobudi cca po 2-3 hod. (vychadza to zhruba okolo 22:00 hod.), a to s neskutocnym placom, ukludni sa vie iba pri mne, pri MM vobec nie, pricom on ho bezne uspava, maju velmi dobry vztah. A aj ked sa pri mne potom ukludni, uz nie je mozne ho dat naspat do postielky, vzdy ked sa ho tam snazim znova polozit, tak sa zobudi a cely proces sa opakuje. Takze to skonci tak, ze spi pri nas az do rana. A zvlastne je to, ze sa potom uz nebudi, ked spi pri nas. Niekedy sa len trosku pomrvi, ale malokedy sa zobudi na kojenie, spi az do rana. Keby ze sa mi ho podari dat do postielky, tak by bol urcite o chvilu znova hore a musela by som ho uspavat, prip. kojit.
Viem, ze vela rodin spia v spol. posteli, ale ak mam pravdu povedat, ja sa potom moc dobre nevyspim, rano ma velmi boli chrbat. Postielku mame prisunutu k posteli, ale je tam mreza, pretoze sa bojim, ze ked sa zobudi, tak by mohol zliezt a spadnut. To spolocne spanie viem nejako prekusnut. Len ma skor trapi, preco sa budi s takym neskutocnym revom. Pride mi divne to, ze co som citala rozne knihy a clanky o spanku, tak do polnoci je hlboky spanok a aj predtym sa nam budieval az po polnoci. Preco sa budi teraz skor, ked by v tom case mal este byt v hlbokom spanku?
A taktiez denny spanok. Este tu prvu polhodinu (kedy je hlboky spanok) pospi sam, ale po tejto polhodine, ked sa preberie a nevidi ma v izbe, tak uz nespi. A aj ked sa zobudi, tak neskutocne nervozny, este nam dlho trva, kym sme schopni fungovat.
Pride mi to, ze je na mne strasne zavisly, ze ma potrebuje citit. Moze to byt aj tym, ze ho este stale kojim? Citala som, ze tieto deticky vyslovene citia mat. mlieko. Takze aj on, ked ho neciti, tak nevie dalej spat.
Ak ste sa niekto stretli s podobnym pripadom, kedy z toho vase deticky vyrastli?
Za odpovede vopred dakujem

barborkaza
autor
28. jan 2015

este som zabudla napisat, ze ked som sa radila s pediatrickou, tak mi povedala, ze sme si ho tak naucili

ohlala
28. jan 2015

Ahoj. Ja vysvetlenie nemam ale moja to robi asi tak od osmeho deviateho mesiaca. Ked je zly vecer, lezim pri nej od osmej (po prvej cca pol hodine spanku), bojim sa ju nechat samu na posteli lebo strasne vandruje.
Doobedny spanok sa mi ju ale celkom dari prekladat, az na vynimky, takze to si da hodku v postielke. Poobede v poslednom case neskusam ale tam spravidla spinka pol hodinu, zobudi sa s placom a na prse sa uspi na rozne dlho, v poslednom case taha poobede asistovane dve hodiny.
Inak jej asi od augusta lezu zuby, ma necelych 11 mesiacov a 10 zubov, takze cast spacich problemov suvisi s tym.

mimla
28. jan 2015

Môj syn to robí odjakživa. Nepamätám sa, že by sa do cca 2,5 zobudil bez revu. Hovorím o reve, ktorý trhá ušné bubienky. Zaspával na rukách, pri mne na posteli a neskôr aj sám o svojej postieľke. Mal aj reflux, ten už je preč. V tom to nebolo. Začala som sa s ním rozprávať o snoch. Čo sa sníva mne a pýtala som sa, čo sa sníva jemu. Dlho to nechápal, ale nedávno to pochopil, keď som mu vysvetľovala, že sny nie sú naozaj, že to je len "akože". To pomohlo. Inak tie plačové fázy trvali niekedy aj hodinu. Deti nechápu ten prechod od snov k realite. Zlé sny ich desia a pri dobrých snoch ich rozplače, že už pominuli. Skús sa porozprávať so synom o snoch, jednoročné deti už celkom dobre chápu, čo im hovoríme.

le4
28. jan 2015

ahoj, moj syncek je tiez taky. a tiez sa niekedy budi s neskutocnym revom, lutujem mojho manzela. a byva to horsie pri chorobach. ked moc place, hned sa ukludni, ked ho vezmem na ruky.
ak potrebujete viac priestoru na spanok, odporucam zbavenie sa tej mreze, my tak fungujeme dlho bez problemov, na internete je mnoho navodov po anglicky, napr.http://www.freewebs.com
nam tak nikdy nespadol. aj sme ho naucili zliezt cca v roku.
inak myslim, ze skor dieta, ktore spi samo, je tak "naucene", dieta sa nemusi naucit chciet byt pri rodicoch, lebo je to prenho normalne a prirodzene, ma tak pocit istoty. ale tak kazde dieta je ine a ja poznam len to moje extra pritulne 🙂.

kofoluska
28. jan 2015

@barborkaza Pediatricku pozdravujem, evidentne je z generacie studeneho odchovu. A k Tvojmu problemu. Od cca pol roka u dietata zacina jednak strach z neznamych a jednak separacna uzkost. Separacna uzkost sa prejavuje najma tym, ze dieta xce byt stale akoby nalepene na mamke a je uplne jedno, ci je alebo nie je kojene. Vrcholi to okolo jeden a pol roka. Je to tym, ze dieta uz si zacina uvedomovat samo seba a aj to, ze on a matka nie su jedna bytost. Zaroven vsak este nema pojem o case, nevie, ze ked nieco zmizne, vrati sa to. T.z. akonahle matka zmizne z dohladu, dieta sa obava, ze sa uz nikdy nevrati. Reaguje placom.Takze v tejto faze si Ty jedina, kto dokaze dieta upokojit - pretoze potrebuje len a len Teba.
To budenie suvisi pravdepodobne s tzv. nocnym desom. Deti v noci spracovavaju podnety z celeho dna, sniva sa im. Ako pise mimla, nechapu, ze je to sen a chvilu im trva aj po zobudeni, kym sa upokoja. Tym, ze Tvoj syn je vo veku separacnej uzkosti, automaticky xce na upokojenie len a iba Teba. Nepotrebuje Tvoje mlieko, potrebuje citit Tvoju vonu. Pretoze to je uz z maternice pre neho to najdovernejsie, najkrajsie, co pozna. Len tak sa citi v bezpeci. U nas toto obdobie budenia po zaspati trvalo tak do dvoch mesiacov. Niekedy kazdy den, niekedy sa nezobudil. A upokojit som ho dokazala len ja a uz som od neho nemohla odist. Hoc som si myslela, ako tvrdo spi, akonahle som sa xcela vzdialit, okamzite sedel na posteli a mrncal. (A tiez ma s mm krasny vztah, viska od radosti, ked pride mm z prace, stale sa mu so vsetkym chodi chvalit, je stastny, ked je vikend a mm je doma a rano ho najde v detskej v jeho posteli. )
A spanie. Maly spi uz vyse roka so mnou. Postielka je prirazena k posteli, aby sa neskotulal z druhej strany. Manzel spi v jeho posteli v detskej. My sme to takto riesili kvoli problemom s pitim UM, ale faktom je, ze odkedy sme takto zacali spavat, maly zacal tahat spanok celu noc. Dodnes krasne spinka, obcas sa trochu viac prehadzuje a mrvi, obcas sa zobudi a pyta vodu, ale spi mi fakt celu noc (vcera o siedmej zaspal, zobudil sa dnes o siestej, dal mlieko a spal do pol osmej). Viem, ze nie kazdy je ochotny toto urobit (najma chlap), ale u nas to nadherne zafungovalo. Mm je vyspaty do prace a ja s malym sa tiez dobre vyspime (tiez by som nedokazala spat tak, ze vsetci traja v jednej posteli).
Denny spanok pomaha kludnejsiemu nocnemu spanku. Ak mas tu moznost a vies, ze pri Tebe bude spat maly dlhsie a lepsie, lahni si s nim. Tiez som to tak musela istu dobu riesit. Niet nad dobre vyspate dieta. Aj pocas denneho spanku spracovava podnety a tym odlahci mozog v noci. Ak sa dobre vyspi, dokaze fungovat okamzite, nie je mrzuty. A hlavne sa na neho nenabaluje tzv. spankovy deficit. Skus si odsledovat aj to, ci nema cez den privela podnetov. Aj to moze byt problem. jeho nezrela nervova sustava ma obmedzene moznosti spracovavania podnetov a ak je toho privela, brani sa. V neposlednom rade - neukladat preunaveneho (aj na denny spanok). Ja som s tym mala problem teraz, ked krpec prechadzal z dvoch spankov na jeden. Akonahle som ho dala spat neskor ako potreboval, nespal ani hodinu, znova sa uspat nedal a do vecera to bolo na slucku.Ked som ho dala spat hned ako potreboval, nebol problem, aby potiahol aj dve hodky. A potom dokazal byt pokojne aj od jedenastej hore do vecera do siedmej.

evelynm
28. jan 2015

@kofoluska , skvela odpoved, suhlas!

lenkalubo
28. jan 2015

Akoby som citala o svojom drobcovi, tiez sme si presli separacnou uzkostou aj zle snicky nas obcas potrapili....Co sa spolocneho spanku tyka, do cca roka a pol spinkal s nami, nedal sa prekabatit 🙂 trapili ho zubky, potreboval ma a potom sme to poriesili tak ze sme odstranili z postielky prednu bocnicu a prirazili ju k nasej posteli. Zaspavame tak, ze sa drzime za rucku, kedykolvek ma chce "citit" ma ma na dosah a teraz vo veku 2rokov uz si na svoju postielku zvykol tak, ze na nasej posteli uz ee 😀 Aj vlk syty aj ovca cela 😀

barborkaza
autor
28. jan 2015

@ohlala
dakujem za prispevok.
inak aj u nas k tomu urcite prispievaju zuby. ale skusim este popatrat aj ci nie je zadrhel aj niekde inde

barborkaza
autor
28. jan 2015

@mimla
dakujem za prispevok. skusim to tiez takto riesit, rozpravat sa s nim, skusit vysvetlit. je den co den rozumnejsi, tak hadam to pochopi, casom 🙂

barborkaza
autor
28. jan 2015

@le4
dakujem. ja ho ucim zchadzat z postele, ale zatial to este nie je ono. ak by sa nam toto podarilo, tak asi dame mrezu prec a postielku naspat do vrchnej casti. tak sme to aj mali kedysi, ked bol mensi a este nestvornozkoval

barborkaza
autor
28. jan 2015

@kofoluska
velmi pekne dakujem. ako napisala @evelynm - skvela odpoved a pre mna balzam na dusu. u tej pediatricky som sa citila strasne hlupo. ale co som od nej cakala. nikdy nam nic poriadne poradila. vacsinou vsetko zistujem na internete alebo u znamych co maju male deti. chcem ju vymenit, ale bude to jednoduchsie, ked budem riesit pediatra pre druhe dieta - novorodenca. pretoze su lekari, ktori nechcu brat "odrastene" deti.
tiez si myslim, ako aj pisala @le4 ze dieta sa neda na nieco take naucit, kedze je to pre neho prirodzene.
ako som pisala vyssie, skusime naucit zchadzat z postele a potom dame mrezu opat prec, ako sme to mali kedysi. verim, ze sa to potom zlepsi.
a este odsledujem tie denne spanky. ja si myslim, ze mu staci to co spava cez den, lebo inac nie je mrzuty, pekne sa hrame, smejeme sa a pod.
aj som si objednala jednu knihu, na ktoru su celkom dobre referencie, tak mozno aj to pomoze.
este raz dakujem

barborkaza
autor
28. jan 2015

@lenkalubo
mam to chapat tak, ze k vasej manzelskej posteli ste prirazili jeho postel?

kofoluska
28. jan 2015

@barborkaza Tak to som rada, ze aj balzam na dusu. 🙂 A drzim palec, nech je vsetko ako ma byt. 🙂

lenkalubo
28. jan 2015

@barborkaza Ano, vyskovov nam to sedi s postielkou tak to nebol problem, tiez som sa o tom len niekde docitala, skusili sme to a zafungovalo 🙂 Moj maly nechcel byt v postielke aj preto, ze on nemal a nema rad ked je niekde"uzatvoreny ci izolovany", nehrozila u nas ani ohradka, postielku si tiez oblubil az ked sme zlozili bocnicu...