Budúce mamičky - nerobte rovnaké chyby ako my
Ahojte,napadlo ma vytvoriť túto diskusiu ako malé varovanie pre budúce mamičky,aby sa vyvarovali chybám,ktoré sme my - už mamičky - robili alebo robíme...Veď sa aj hovorí: "Hlúpi sa učí na chybách svojich,múdry na chybách druhých!" 😀
Fajn téma. Ja som bola a stále som alergická na rozdávanie múdrych rád. Máme doma prvé ďieťa a najmä svokra sa išla potrhať od snahy rozdávať dobré rady. Mnohokrát sme sa kvôli tomu nezhodli. Raz som frflala nad niečím nepraktickým čo sme dostali od návštev a ona mi na to povedala len toľko, že budeme dostávať pre malú to, čo ons uzná za vhodné. Ináč tie prepadovky v nemocnici po pôrode by som tiež zakázala. Je to vrcholne vyčerpávajúce
@kika1111 citam zatial len prvu stranu, vidim, ze mate drobca, my mame predcasniatko, tiez sme neskor zhanali malinke veci (z 56tiek sme akurat vyrastli a to mame 7,5mesiaca 🙂 ) ak zhanas drobne veci, v tescu maju teraz radu Tiny Baby, je to od velkosti 40 tusim, v beznych detskych obchodoch take velkosti pod 56 velmi nemali a ak aj ano, boli strasne drahe..
super tema, s vacsinou suhlasim 🙂 tych cajov sa netreba bat, len to treba ustriehnut, taktiez tych poharikovych prikrmov 🙂)) ale to je moja osobna skusenost, postupne pomaly odoberat a nahradzat cistou vodou, taktiez u nas aj dudel mal svoje miesto 🙂))
nekupovať behák ešte pred pôrodom a vôbec po ňom.ak už budete zúfalé a vaše bábo bude také,že neobleží,neobsedí až vtedy by som nad ním uvažovala
Dát jen na svůj rozum a instinkt. Sice ostatní vyslechnout, ale vše si přebrat. I rady tady. Co, tady někteří považují za hlouposti, já jsem třeba využívala na 100%. A když sama váhám, nechávám se inspirovat přírodními národy, které mají osvědčené postupy po staletí.
ahoj holky, čekám svoje první dítě - vytoužené, vymodlené, dlouho vyčekané - a už teď vím, že rozhodně nechci ho podporovat v "materiálním duchu" výchovy, tzn. kupu hraček, které stejně nevyužije..naopak si myslím, že mnohem větší smysl a více edukativní mi přijdou věci z běžného života, např. jak píšete vařečky, hrnce, kelímky od jogurtu, které může skládat do sebe, atd. atd. Je toho jistě spoustu. Dále pak by mě nikdy nenapadlo kupovat dopředu lahvičky, monitory dechu a další zbytečnosti. Vždyť nežíjeme v komunismu, kdy se nedalo nic sehnat( Teď se sežene absolutně všechno i na poslední chvíli. Já, i když se strašně moc na dítě s manželem těšíme, tak dlouho jsme si ho přáli, tak se mi nakupovací mánie naprosto vyhnula. Mám základní výbavu a jsem naprosto spokojená. Nechci se zahltit miloónem věcí a pak se toho složitě zbavovat...Toť můj názor. 🙂 Když vidím okolo sebe děti zavalené naprosto nesmyslně kupou hraček, kterých si neváží a rodiče, kteří je v tom podporují, tak se mi otvírá kudla v kapse!
@jara suhlasim, ja som tiez mala vybavicku a vsetko ostatne sme kupovali az po prichode z porodnice, monitor sme dostali, ked mal maly 2 tyzdne, ale vyuzili sme ho az o 3 mesiace neskor, ked zacal spavat vo svojej postielke 🙂 a napriklad v Banskej Stiavnici je obchod s detskymi vecami hned pri vstupe na gyn.-por. oddelenie a tam clovek zozenie vsetko, takze dopredu kupovat netreba.
Přijde mi, že tím, že rodiče dítě zavalí hračkami si něco kompenzují, např. to, že se mu nevěnují, nemají na dítě čas...a co je nejcennější?? Nejcennější je to, když se sama můžu dítěti věnovat, darovat mu svůj čas a lásku, tomu se žádná hračka nevyrovná a myslím, že děti to také tak mají. Ale k tomu si každý musí dospět asi sám. 😉
@babulatko psala jsi, ze jsi mela pujceny monitor za 60euro na rok? Ja ho koupila na bazaru v záruce asi za 800.- tak mi 60euro za půjčení přijde hodně..? 😕
Jinak bych chtela napsat, ze každé dítě je jiné. Po prvním bych radila nekupovat postylky, ohradku, jen par vecicek od každé velikosti, žádnou odsavacku, lahvicky, dudlika.. nechat dítě spát u sebe atd.. ale po druhém dítěti je všechno jinak. Musim dokupovat obleceni (jídlo ji od 6ti měs a je pořád špinavý-starší byl do uk.9.měs jen kojeny a tak byl pořád cisty), bez odsavacky bych se neobesla, hlavně ze začátku kdyz jsem denně odsavala pro staršího i 500ml denně. Monitor dechu jsem koupila az pro druhého, který chtěl spát na bříšku a ja mela strach, aby se neudusil, dudlik nam všem dost pomohl a diky lahvicce a odsatemu mléku jsem mohla spát i 5hod v kusé kdyz jsem šla uspat staršího a mohla spát az třeba do 2. U prvního jsem odsuzovala presnidavky, ted jsem stastna, ze mužů sáhnout občas po koupené připravené sklenicce. No všechno je úplně naruby..
Jediné z čeho jsem se skutečně poučila je ockovani. Stravu ted u druhého tak neresim, ale vím, ze u staršího ji řeším opravnene. Prostě každý úplně jiný..
super tema, takze poradte co si SKUTOCNE treba vziat do porodnice a nejake odporucania v porodnici (co si myslite o nadstand izbe a podobne), ja idem rodit na Antolsku, takze ak mate nejake skusenosti sem s nimi 🙂
@anicka245 Každá porodnice to má trochu jinak. Nejlépe je informovat se tam, co je potřeba si vzít svýho....Ohledně nadstandartu. Záleží, jaká jsi povaha. Pokud jsi spíš samotář a máš ráda klid, tak ano. Pokud jsi spíš společenská a ráda si popovídáš s jinou maminkou a podělíš se o své starosti a radost, tak nadstandart určitě ne.
@anicka245 na antolsku nepotrebuješ nadštandart. Na izbe ste dve a kupelnu máte 4. Uprimne sama na izbe by si sa zblaznila. Takto si môžete postrážiť babo ked ideš na wecko alebo sa osprchovať.
Ja som mala s Antolskou len dobre skusenosti nemožem sa sťažovať. Ale čo ti odporúčam si zobrať je tie sieťkové nohavičky na vložky, podložky nepremokavé do postele, samozrejme vložky, vela vody, aj termosku si zober aby si si mohla robiť feniklový čaj lebo vec ktorá zaujíma sestričky zo všetkého najviac je či máš vetry a či si bola na velkej 😀 Mne sa osvedčilo zobrať si aj odsavačku na mlieko kedže erárnu som používať nechcela a moja malá odmietala prvé tri dni jesť. Inak len papuče a aspoň dve nočné košele. A už som tu písala že som lutovala že nemám viac vecičiek pre malú lebo v kuse vracala, ale to sa dá v prípade potreby doniesť a samozrejme plienky pre babatko a antolska vyžaduje aj poštolky. Ak budeš chcieť babo okupať chod za detskými sestričkami pomôžu ti, je tam aj laktačná poradkyňa. Ak budeš mať bolesti v klude choď za sestrou ktorá sedí na chodbe v office dá ti čípok. Nerobia s tým ofuky. A potom klasika, župan,uterák,nejaké ponožky, česať sa nebudeš mať kedy 😀 zubnú kefku no proste ten základ. a potom ak chceš používať inú kozmetiku pre babatko tak aj tú si zober . Ešte mi napadlo že krem na bradavky lebo zo začiatku to fasa bolí.
@pikino s tou kupelnou ma to zaujima 🙂 prosim ta povedz mi v akom je to tam stave aj co sa tyka WC... akoze nie som fajnovka ale zase ja ked mam mat stolicu niekde mimo domova tak to tam musi byt fasa ciste 🙂 z toho mam najvacsiu obavu ze mi to tam proste nepojde 🙂 ja som este nikdy v nemocnici nebola, takze ja nemam ani najmensie skusenosti s tym ake su tam sprchy a podobne, takze kazda info je pre mna dobra. Co sa tyka stravy mam si tiez nieco pribalit pre istotu alebo na to ani cas nebudem mat? 😀 a co sa tyka veciciek - pocas pobytu poskytuje nemocnica oblecenie ci si mam doniest svoje? vdaka za rady, velmi mi pomozu
@adriana7 No, keďže ja mám Všeobecnú, tak mi také niečo asi ťažko ponúknu.... ale tak človek nikdy nevie, aj keď......
@babulatko To by som už asi radšej zvolila kúpu monitoru, lebo aj tu na MK som našla inzeráty, kde monitor dychu ponúkajú za 60 a viac eur a keďže chceme aj ďalšie dieťa, tak by sa mi to možno hodilo.... na druhej strane, naše mamy nepoužívali nič také ako monitory dychu a predsa sme tu..... tak neviem, ešte o tom určite porozmýšľam a nechám si aj poradiť v pôrodnici podľa zdravotného stavu malého. Ale ďakujem za radu 😉 opýtať sa na požičianie môžem 😉
nas maly mal 50cm a 3950g oblecko pre new born deti mu boli super skoro mesiac body c 56 mu je dobre este teraz a to ma uz 64cm takze super vyuzita vec,plienky sme mali asi vsetky aj tak najviac nam pasuju pampersky este teraz mam v skriny plienky s aldi ,tesco plienky a hugies asi cele balenie.dalsia zbytocnost flasky tomme tippe nechce mi ich ani za svet museli sme kupit aventky.dudlikov mame doma miliardu aj tak si vybral okruhly kaucukovy.kocik sme kupovali tu na konikovi 3v1 farba super ale pri druhom by som volila hlboky len a neskor nejaky sportovy.kremikov na zadocek a zapareniny mame asi 5 druhov a pouzivame bepanthen a detsky puder aj to fakt len obcas.mojkacikov mame dvoch aj tak ho zaujima len obycajna bavlnena plienocka tu musi mat vsade.nie vzdy je pravidlom ze dieta musi mat o jednu vrstvu oblecenia viac ako vy.v kociku je pekne dusno.
no a moje ešte ponaučenie bolo nevyberať si starú doktorku,ktorá mala ešte vás ako dieťa.na nás chcela volať sociálku,že malú nekojím,lebo málo priberala.zmenili sme lekárku a zrazu bolo všetko ok.a ďalšie ponaučenie bolo učiť na fľašku od malička piť vodu.malú sme nemohli do 7mes.naučiť vypiť vodu potom pila len cez slámku.a ešte nedávať piť sirupy a sladené čaje-veľa premočených plienok a nechuť k jedlu.a nekupovať kočík trojkombináciu s neotočnými kolesami,je to zbytočne veľké.radšej s neotáčavými len hlboký.
a hlavne pri prvej laktačnej kríze nebežať do lekárne,alebo obchodu kupovať UM.ak má dieťa koliky nepomôže mu nič.musí s toho vyrásť a nesedieť nad ním.radšej ho nechať poplakať,odísť vedľa,lebo sa s toho scvoknete
@gubcikova mňa na laktačnú krízu upozornila moja detská lekárka, takže som sa pripravila a namrazila som do mrazaku svoje mlieko. A ked malá vrieskala pár dni od hladu tak som len vytiahla mleko z mrazaku. Našťastie v tej dobe jej bolo ešte jedno či pije z prsa alebo z flaše. A mrazila som mlieko stále, bolo to výhodne napríklad ked som musela ísť preč, a ked začala papať kaše varila som ich z mojho mlieka.
Na mrazenie som použivala sáčky od medely.
@majuska7111 keby som ja kupovala monitor, tak asi nový (nie cez bazár) a určite kvalitný, t. j. asi drahší...
@babulatko Ten dechový monitor je k nezaplacení, kupovala jsem u každého dítěte nový a značkový za 1800,-Kč, ale ten klidný spánek v noci, když Vám to hlídá zdraví dítěte je k nezaplacení, nechávala jsem ho dětem dlouho, protože pak jsem byla ráda, že ho mám, když byli moc nemocní a já se o ně bála.
Moje ponaučení je nekupovat výbavičku a různé nesmysly před narozením prvního miminka, ale nakoupit jen základ, a pak podle potřeby dokupovat, měla jsem spoustu věcí, které jsem vůbec nepotřebovala a stejně spoustu věcí musela dokoupit, každé miminko je prostě jiné a potřebuje trošku něco jiného.

@marmete no to budem urcite pamätat,bol to sok ako svina 😀 ano,tiez myslim,s tymi vecami sme sa mohli dohodnut,ale dat zadarmo,to nejde,ale viem preco chce nase veci-vela veci s Winnie the Pooh alebo Mickey Mousom mame,stali aj slusne peniaze,skoro vsetko nove a k tomu krasne doplnky,ved nech si nakupi tiez,aj ked vela penazi nema,ja nic nedarujem len tak,z principu 🙂