Chcem stavať dom

nika898
8. aug 2018

Ahojte mamicky aj buduce mamicky. Idem si po vase skusenosti, rady, typi. Mam dve male deti stari ma malo cez 2 roky a mladi 7 mesiacov. Chcela by som stavat dom. Samozrejme nie zajtra ani na buduci rok. Najprv musim najst vhodny pozemok. Manzel mi povedal ze si mam vybavit vsetko sama ze on zbali len svoje deti a presunie sa z bodu A do bodu B. Teda moja otazka co vsetko, ake urady, potvrdenia/nepotvrdenia ste potrebovali pri stavbe domu. Ak ste davali stavat firme tak budem rada ak mi napise s ktorymi ste boli spokojne/nespokojne. Comu sa vyhnut, naco dat pozor. Ako casto ste chodili pozerat na stavbu. Samozrejme viem co stavba domu obnasa a aj to ze nie je prechadzka ruzovou zahradou no uz som sa rozhodla ze idem do toho a budem rada ked mi napisete vase skusenosti ci uz pozitivne alebo negativne. Dakujem 😉 Samozrejme viem co stavba domu obnasa no uz som sa rozhodla

erickatt
8. aug 2018

@nika898 z bodu A do bodu B? Juj toto neznie dobre. Budes navine všetkýmu co sa pokazí. Prepáč, ale nepopaľ sa

gir
8. aug 2018

Kúpiť pozemok a dať postaviť na kľúč pokiaľ financie dovolia.

ckatka
8. aug 2018

Panebože to co máš za chlapa? Ja som sama stavebný inžinier a môj chlap sa do stavbariny rozumie ako koza fyzike...ale určite by mal byť do toho zainteresovaný. Minimálne byt schopný zabehnúť niekam na úrad...vybaviť co mu povieš alebo sa postarať o deti kým ty budeš robiť "stavbyvedúcu".
V tvojom prípade ak je mu naozaj jedno, v akom dome bude s tebou byvat, môže byť výhoda, ze si môžeš spraviť po svojom a nebude ti do toho kibicovat. Môže to byť aj výhoda 😂 ale chcela by som od neho čierne na bielom, ze môžem spraviť po svojom a samozrejme co sa týka financovania to musí byť vopred dohodnuté.
Pokiaľ tvojim chlapom nie je Boris kollar a nedal ti 300tisic eur ze si máš dačo postaviť....potom áno 😂

nika898
autor
8. aug 2018

@erickatt ano povedal ze vsetko si mam riesit sama aj problemy. Preto chcem vediet vase skusenosti.

malinka158
8. aug 2018

Pridam sa. Ja by som tiez chcela vlastny dom

korunka1
8. aug 2018

Najdi si šikovneho projektanta, ktorý Ti vybaví všetko v súvislosti s projektom a povoleniami a mohol by doporučiť aj nejakú stavebnú firmu a stavebny dozor.Ináč Ti fandím, sa citiš na zorganizovanie stavby 😥😓. A pozemok máš? A financie?

nika898
autor
8. aug 2018

@gir to dovolia ale su firmy a firmy. Aby sa mi nestalo ako znamemu ze robosi odisli na 2 tyzdne na fusku q jemu naprsalo do domu. Z 2 tyzdnovej roboty bola 2 mesacna.

zara0201
8. aug 2018

@nika898 Ak nemas podporu muza alebo neobmedzeny rozpocet tak sa do toho nepustaj. Dva roky byvame v novostavbe a viem o com hovorim.

nika898
autor
8. aug 2018

@ckatka jedine co podla mna bude ochotny je strazit deti. Na urady budem behat sama. A 300 tisic nie 😀😀😀😀 rozpocet mame 165 ☺

pininka
8. aug 2018

Nikdy nikdy viac by som dom nestavala, pripravilo ma to o kopec nervov a to je moj muz normalny a skoro vsetko obehal sam. Teda ak nemate financii az nad ramec tak pri dvoch tak malych detoch ti teda riadne drzim palce. Je to nekutocne vela papierov a podavaju si ta zo strany na stranu a nakoniec vzdy nieco nemas. Nezabudni ze byvat v dome nieje len ze je tam pekne, ale ze tam vacsinou treba aj makat a to inak ako v byte. Ak to tvoj muz nechce a nema k tomu vztah, urcite by som do toho nesla.

evinka1989
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
anjelicek26
8. aug 2018

@nika898 no to je pristup manzela uzasny. Stavby domu su vyzva pre vztah. Obrovska. Nikdy to neni nacas, je to neskutocne behaciek, vybavovaciek, nielen papiere, ale musite vybrat vsetko od okien po sprostu zachodovu kefu ci drziak na bundy v predsieni. Milion malych rozhodnuti, ktore budete musiet robit spolu a to denne. A castokrat sa nezhodnete. Ci uz kvoli financiam alebo vkusu. Ja by som do stavby nikdy nesla, radsej kupila nieco hotove a spravila nejake upravy - postupne, podla mojho vkusu. Lebo toto je presne to, co chce tvoj muz - ist s bodu A do bodu B, normalne stahovanie. Mate malicke deti, tam je starostlivosti o ne dost ako si uviazat na krk este starostlivost o robotnikov, riesit stavbyveduceho a terminy a vsetko okolo toho...

ave17
8. aug 2018

Tvoj muž je čudný,fakt s nim chceš stavať dom??

magic08
8. aug 2018

S takým prístupom muža, by som do toho isto nešla.

takaakoty
8. aug 2018

Nie je to taka katastrofa. Zalezi na tom, ako si nastavena. Kto sa dlho tesi na vlastny dom, pre toho je aj vybavovanie stavebneho povolenia prijemna cinnost. Kazdy z toho robi vacsie halo ako to v skutocnosti je. Mam to za sebou, takze viem, co vsetko to obnasa. Kopu casu, este vacsiu kopu penazi, ale stoji to za to 🙂 Pripadne si vies najst niekoho, kto vsetko obeha a vybavi za teba a hotovo. Robi to tak vela ludi.

ckatka
8. aug 2018

@nika898 záleží kde bývate. To je pekná suma, ja by som za to postavila aj dva 🙂 teda ak nemáš pozemok tak. Závisí od pozemku.

zafir01
8. aug 2018

mna to zas bavilo, stavala by som znovu a znovu, stavalis me svojpomocne ale aj pomocou zivnostnikov, ja som bola na md, manzel v zahranici, manzel bol investor a ja som bola ta, co to vsetko manazovala. 18 mesiacov som vybavovala povolenia, lebo sme stavali na specifickejsom pozemku a dalsich presne 18 mes sme stavali ( bolo by to menej, nebyt nejakych urazov, a par prekazok ohladne financii ) . ako zena som si pytala rady vsade a od vsetkych, kopec ludi som spoznala ( teda 99 % muzov ) , a vela som sa naucila.. na chodbe mame zasuchanu omietku, ktoru som robila ja, eps na podlahu so v 75 % domu ukaladla ja, kym mi krpec spal v kociku pred domom., DT 40 tky ( teda 38 kilove ) som prenasa a a boli ich desiatky . , a kedze sa nam na pozemok nedostal ani kamion, ktory by nam vylozil kvadre, kazducicky kvader sme rucne sami s manzelom nakladali a vykakladali na vlecku. tm,elila som sadrokartonove stropy, pomahala pri izolacii stropu vatou...
naucila som sa ako sprave osadzat okna, ako vznikaju a ako sa zabranuje tepelnym mostom, co su to rosne body , ako pracuje drevo, ktore sme si nachystali na krov, ake vlatnosti maju tie a one materialy, ako sa nicia a cim sa naopak ich vlastnosti uchovavaju, viem kolko metrov mame v dome elektrickych kablov ( alebo skor km ) kolko metrov mame rurok v podlahovom kureni. pozriem na stenu a presne viem, kde aka rurka alebo kabel tadial idu...... a som vdacna za vsetky skusenosti popri stavani 🙂 takze ak sa na to citis a si " akcna zena " tak zelam vsetko len to dobre, nech sa ti sen o dome cim skor vyplni .
aj napriek tomu, ze nam tam chodili chlapi, nonstop som na stavbe oxidovala a vsetkeho chcela byt sucastou, vzdy ked sa nieco robilo, vzdy som pri tom bola.
akurat postoj tvojho manzela ma zaraza, pretoze aj napriek tomu, ze moj bol 5-6 dni z tydna mimo sk , aj tak sme si boli v kritickych chvilach oporou, a bolis me na to dvaja, aj ked on bol prec. sama to budes mat velmi tazke, papierovacky su pohoda,a le nasledne riesenie problemov pri stavani ä a snad nie je stavby, ktora by sa nepostavila bez jedineho problemu )

zara0201
8. aug 2018

@pininka Súhlas. A to muž má prácu s voľným pracovným časom. Boli obdobia keď bolo treba makať alebo kontrolovať alebo vybavovať a do práce pomaly mesiac reálne nešiel. Robil z domu. Mne by sa do napr.nedalo. Ak by mal inú prácu tak to asi nedáme. A keď to dáš firme, pomaly každý deň ich kontroluj na stavbe. Aby dobre urobili, aby dobre nakúpili, aby Ti nerozkradli ...(žiaľ je to realita).

korunka1
8. aug 2018

@zafir01 wau...klobuk dole.Ja by som kvadre nenosila, ale tiež by so majstrom nakukala cez plece.

zahrajzlato
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
korunka1
8. aug 2018

@zahrajzlato Aj tak sa dá...alebo nech autorka zavolá Voštinara a ten jej nájde dom 😃

zafir01
8. aug 2018

@korunka1 tak kazdy sme iny, ja som to brala ako fitko po porode, neskutocne sa mi pocas stavby vyformovala postava, aj tie vytuzene kocky na bruchu boli, male, ale boli 😀 takze somsa nebranila ani lopate, ani pri miesacke stat, , proste nicomu, vsetko som si chcela skusit 😀 ostalo mi to doteraz

korunka1
8. aug 2018

@zafir01 Tak to by Ti muž mal byť vďačny..si mu ušetrila prachy za fitko 👍

zahrajzlato
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zafir01
8. aug 2018

@korunka1 😀 tak on vie, co doma ma 😀 on ma tiez svoje kvality 😎
@zahrajzlato vsetko treba s mierou 🙂 keby stavam 4 domy rocne ako chlapi zivnostnici, inak by som hovorila, takto to bol pre mna relax . odmalicka nas otec ucil k fyzickej praci , samozrejme aj som si ponadavala,a j slzy boli, do postele som si sla lahnut taka, ze som ani nevedela rozpravat casto, ale som proste taky typ, nakoniec niekde v ciely som pysna na to, co je zamnou vidiet . pre mna bola stavba domu jedno velke dobrodruzstvo, hoc som myslela, ze obcas skoncim na psychiatrii, napr ked nas jedna firma oklamala o 1300 € a nasledne sme sa s nou tahali po sudoch, to bolo hned na zacviaktu, bola to pre mna vela skola zivota a kto sa neboji, odporucam to zazit. kto nie je taky akcny, nema casu ani nervy, radsej nech kupia hotove 😉

eliska13
8. aug 2018

@nika898 skôr by som hľadala rady na modrej streche
Stavebné povolenie by som si dala vybaviť za peniaze tomu, kto tomu rozumie a má na úradoch známych.zaplatili sme a do 2m bolo vybavené.Zaraza má prístup tvojho muža prečo nechce spolupracvat?je to veľa vybavovania, návštev obchodiv plánovania vždy musíš byť o krok popredu dopredu vedieť kde bude aký spotrebič podsvietenie zástrčky ...

eliska13
8. aug 2018

@nika898 na stavbu sme chodili takmer denne
Hrubú stavbu robila firma a potom elektriku dlazby kúrenie sme mali svojich živnostníkov

0martina0
8. aug 2018

teda ak to das a ten dom vybavis sama tak si riadne rozmysli ci manžela z bodu A zoberieš do bodu B🙂

evabb35
8. aug 2018

@nika898 najskôr treba nájsť architekta a s nim potom hľadať vhodný pozemok, aj stavebnú firmu,aj poradí čo vybaviť. Treba rátať s tým, že stavebné firmy uzatvárajú zmluvy O budúcej zmluve aj niekoľko rokov dopredu, takže objednávky majú už minimálne dva roky dopredu,

daakotaa
8. aug 2018

@nika898 ja by som do toho isla. Tiez som z tych akcnejsich zien...🙂 a nemam problem vybavit papiere co potrebujem. A z muza si nic nerob. Ja mam zas muza co chce stavat a nema ani sajnu o tom, takze aj tak by som vsetko riesila ja.