Chorobnosť v súkromnej verzus v štátnej škôlke

lilitela
10. jún 2015

Ahojte baby, prosím o Vaše skúsenosti s chorobnosťou Vašich detí bez ohľadu na typ škôlky najmä v prvom a druhom roku, príp. uviesť aj počet detí v kolektíve. Moja dcéra chodí do štátnej, a mne došla trpezlivosť, byť týždeň doma, týždeň v škôlke a tak dokola. Takže pokiaľ máte deti v súkromnej a nebývajú tak často choré, silne zvážim preradenie, pretože tento stav nikomu doma nevyhovuje. Vďaka

sense
10. jún 2015

Moja ma dva roky chodi do skolky kde je 10 deti a prveho polroka mala castejsie sopliky a kasel....ale zas u nas v skolke je to tak ze pokial dieta nema teploty al. infekcnu chorobu do skolky moze ist....pokial ma nejake lieky tak mu ich podaju, staci doniest a napisat kolko a kedy...

mimla
10. jún 2015

Môj syn chodil do súkromnej - Dostal tuším dvakrát sople a raz kiahne. Spolu za ten rok som bola doma kvôli chorobám niečo viac ako mesiac (kiahne samotné trvali dva týždne). Inak nič. Ale to čo chápu ľudia ako chorobu sa v rôznych škôlkych líši. V našej škôlke mohli byť deti, ktoré občas zakašľali, alebo mai trochu sopľavý nos. Detí bolo okolo 10.

rakywanda
10. jún 2015

@sense a vedia, že konajú protizákonne - v prípade toho podávania liekov?

@lilitela myslím, že je jedno, či je štátna, či súkromná, bacilom je to fuk. ide o to, že ak dáš dieťa do väčšieho kolektívu, musí si zvykať na iné bacily, než aké máte doma (s tými sa už organizmus dokáže vyrovnať). ak si to odbije teraz, neskôr už nebude tak chorá. moja bola v malej triede stále soplavá, kašlavá a spolužiak nič, zdravý ako repa. rozprávala som sa s jeho mamou a tá mi povedala, že predtým chodil rok do jaslí a tam si odbil všetky tieto soplíky a kašlíky. musíte tým jednoducho len prejsť, dieťa si tak buduje imunitu.

sorciera24
10. jún 2015

@lilitela moj bol prvy rok v sukromnej....cca. 18 deti...katastrofa!....chore deti nonstop, rodicia sa ucitelkam vyhovarali, deti so zelenymi soplami, akslom, liekmi....hnus....moj maly bol doma raz za emsiac chory (a to bol na tom este dobre oproti inym)...po roku sme presli do statnej...to sa neda porovnat!...tam chore dieta som za 3 roky nevidela, ak nejake prislo s kaslom, ucitelka ho otocila a neprebrala, resp. v priebehu dna volali rodicov.....a vyslovene len s potvrdenim od lekarky, ze ej zdrave take dieta vzali.....odrazilo sa to samozrejme na zdravi....a to tak,z e moj je odvtedy chory tak 1-2krat d roka...co je uplne normalne....a ostatne deti tiez....
neskor mi aj ucitelka z tej sukromnej vraela, ze oni kazdu poradu riesia len chore deti, ze proste sa s tym enda pohnut....lebo logicky vacsina rodicov je tam bohatsich, ma znamych lekarov a vraj lekari nemaju problem im potvrdit, ze chore dieta ma napr. sopel z alergie, nie choroby.....no hnus...
takze moja sksuensot...je oapcna.....v sukromnej same chore deti,a j ekd menej, v mestskej 25deti v triede, ale ziadne,r esp. minimum ozaj chorych.....porovnat to viem a vysledok som videla na zdr. stave syna.....tolko moja osobna skusenost...

hradnapani
10. jún 2015

@rakywanda lieky podavat mozu - ak to maju schvalene v skolskom poriadku , viac tu http://babetko.rodinka.sk/skolkari/skolkari/lie...
ale inak suhlasim s tebou, mam rovnaku skusenost: deti co boli vjasliach, boli chore vtedy a teraz v skolke su bez chorob. Pytala som sa na to aj minule v nemocnici orl lekara a ten mi len povedal, ze treba svatu trpezlivost ten prvy rok...
Ale vcelku ma zaujima to porovnanie statnej vs.sukromnej skolky

janickacrazy
10. jún 2015

@lilitela Moj syn chodil do štátnej školky asi 20 detí v triede, prvý rok chodil len na 4 hodiny, čiže tam nespal a nebol chorý ani raz! Potom sme sa presťahovali chodí teraz do inej tiež štátnej školky, ale je tam už na celý den, tak občas je chorý, ale nie je to nejak často, možno 3-4krát za celý rok. Záleží asi aj na imunite konkrétneho dieťatka, ja dbám aj na zdravú stravu, neviem, či to pomáha.

sense
10. jún 2015

@rakywanda nezijeme na slovensku tak zrejme to protizakonne nie je kedze to robia....

baska1
10. jún 2015

@sorciera24 tiez mam taku istu skusenost v sukromnej, okolo 26deti, dieta nonstop chore, najdlhsie asi 6tyzdnov v kuse tam chodil..

sardinka333
10. jún 2015

@hradnapani lieky sa podavať mozu skor ,,teoreticky,,....ja by som si to ako pedagog na triko nezobrala, niečo sa stane a pruser ma učitelka...nie rodič, pokial viem školky aj školy sa tomu vyhybaju a ani my sme na škole niečo take v šk. poriadku nemali a ani by sme to nechceli, davať na to pozor či dieťa užilo popri tolkých iných deťoch plus ked su atb tak sa nemá chodiť na slnko a pod takže bol by to skor problém ...a to kde sme?? Choré dieťa patrí domov a nie do kolektívu. Zial, imunita detí sa vyvýja, niektoré su choré viac a niektoré menej...a chapem ze rodičom sa to ,,nepáči,, lebo stráženie, lebo, lebo...x dovodov. Všetci sme si tým prešli viac či menej, vyrastu z toho.

hradnapani
10. jún 2015

@sardinka333 ani v nasej skolke nepodavaju lieky - tak ako vo vacsine skolok na slovensku (co uplne chapem). Ale keby podavat chceli a rodicia by suhlasili, neporusovali by zakon - o tom bol moj prispevok. Ja si skor myslim, ze ak by rodic ten skolsky poriadok podpisal, bol by (spolu)zodpovedny on, ale to je skor asi otazka na pravnika.

sardinka333
10. jún 2015

@hradnapani ved jasne, nejdem sa hadať 🙂 ale ubezpečujem ta že pedagog podavať lieky v zásade nechce, jedine ze by ho do toho tlačila riaditelka, že na nu tlačia nejaký rodičia, ale v štátnej školke by tento tlak nemal byť až tak výrazný.
Jediní koho sme museli naozaj sledovať su cukrovkári, či si pichli inzulín a vedieť ako postupovať v pripade šoku z alergie, kde je epi pen, čo dať pod jazyk a podobne.

sampo
10. jún 2015

Moj bude mat zajtra 2,5, do sukromnej skolky chodi od aprila, v triede je 10 deti a bol viac doma ako tam. Sople, teplota, kasel, kiahne 😉 V skolke mozu byt deti, ktore obcas zakaslu alebo ze im obcas vybehne sopel z nosa (nie zeleny, pravdaze).

ichbinich
10. jún 2015

Ja si myslim, ze je to skor tym, ze dieta je prvy rok naozaj nachylnejsie, kedze sa mu este buduje imunitny system. To som pozorovala u syna.
Nastupil do statnych jasli, 12 deti. Hned na druhy tyzden boli vsetci soplavi - deti, vychovavatelky, rodicia... Kedze to boli iba sople, nikto to neriesil.
Potom syn schytal pocas roku kadeco: dalsie sople, kasle, par krat grcacko-sracky.
DRUHY rok v jasliach toho chytil ovela, ovela menej. (A nikdy ovcie kiahne ani chorobu ruky-nohy-usta... az neskor)
V skolke, tiez statnej, hned vedla, detto. Mali nejake agresivne grcacko-sracky, to skosilo viacerych. A tohto roku doniesol ovcie kiahne.
Dcera chodi od septembra do tych istych jasli. Doniesla si nejake sople, grcako-sracky dva krat, chorobu usta-nohy-ruky (tu mal aj syn). A potom dostala od syna ovcie kiahne. Inak bola menej chora ako syn - jej imunitny system sa stretava s viacerymi podnetmi ako vtedy este syn, ked bol sam.

Inak ale posielaju chore deti domov, resp. prijmu po chorobe iba s potvrdenim. Ak maju horucku, hnacku, cervene oci a podobne, volaju hned rodicom. Trochu sopla a kasla akceptuju, ak je to dieta okrem toho sopla celkovo fit. U nas lieky podavat smu, ale treba lajstro od lekara.

m.i.r.i
10. jún 2015

myslim, ze je to jedno...nic nevyriesis sukromnou skolkou....ide o kombinaciu veci -- imunitu dietata, velkost kolektivu, ci tam dieta chodi na pol dna alebo tam aj spi a akceptaciu chorych deti ( pripadne CO sa povazuje za chorobu a co nie)
Su statne skolky, kde velmi dbaju na to, aby nechodili deti chore a su aj sukromne kde to takto riesia...ale je to aj naopak..my sme v sukromnej...kolektiv cca 15 deti...syn bol prve 2 roky viac doma ako v skolke..pravda je, ze to vzdy boli sople a kasel....okrem kiahni, co je normalne....inak nic tazke a horsie nemal...ale tiez bol prvy rok 2 dni v skolke, 2 tyzdne doma a podobne...ale napriklad kamaratkina dcera je s nim v triede a ta nie je chora skoro nikdy....niekedy ostane v triede 5-6 deti, co vsetci maroduju a ona nic...a nechodila ani do jasli, bola pekne doma 3 roky s mamou a ma pritom zjavne uzasnu imunitu..pravdepodobne by to s nou bolo presne tak isto aj v statnej skolke a nas by bol chory tak isto ako je v sukromnej....deti co chodia iba doobeda su ovela menej chore, lebo pocas spanku sa neskutocne roznasaju bacily..deti lahnu, kaslu v jednej miestnosti, soplia...pri hre, hlavne niekde vonku to nie vzdy az takto posobi...mamicky si vybavuju listocky u znamych lekarov vsade..ci statne, ci sukromne..sestra mala neter v statnej a skoro ju slak trafil...mamicka rovno pred ocami ucitelky si vybrala listocek s peciatkou a podpisom lekarky ( a tych listockov mala celu kopu v kabelke) a vypisala, ze syn je zdravy, nech sa paci...a chlapec so soplami po paty a s kaslom siel do kolektivu...u nas v sukromnej zas vedia rodicia vykrikovat riaditelke, ze si platia sukromnu skolku predsa a ked jej nejdu vratit za to peniaze tak si dieta doma nenecha, ona musi chodit do prace, plati skolku a nie aby mala dieta doma..tak tam ma chodit aj chore....takze to mas uplne jedno.....mozes si ist pozriet do akej sukromnej ho chces dat, zistit od tych rodicov co tam maju deti ako to je vseobecne u nich s chorobnostou, tiez ci akceptuju chore deti a tak...a ak je to lepsie, tak mozes prelozit, ale vseobecne sa neda povedat ze ti mensi kolektiv a sukromna skolka pomoze..

tinka9000
10. jún 2015

Záleží aj na imunite dieťaťa ale určite aj na veľkosti kolektívu. Moja dcéra je od 1,5 roka v súkromných jasliach (do 3 rokov je to jedno keď štát prispieva do 230€ a štátne jasne vyjdu u nás rovnako). Teraz mala 3 roky a chorá takmer nebýva. Naposledy bola v októbri týždeň doma. Samozrejme po prvom polroku sme si sem tam chorôbkami prešli ale nepoznám to klasické že týždeň kolektív, týždeň doma. Ale podstatné je, že sú to jasle kde je max. 8 detí, často býva aj menej. To je podľa mňa ten rozdiel že ich tam nie je 20. S bežným sopľom a sem tam pokašlaním bez teploty ale chodí normálne do jaslí, s každým soplom zase netreba byť s dieťaťom doma. Uvidím čo bude teraz od septembra, keď nastupuje do riadnej štátnej škôlky, či bude naozaj aj naďalej už trošku imúnna voči bacilom.

siska53
10. jún 2015

@lilitela podla mna je to jedno.. Mala chodi do sukromnej a uz 2x schytala gastritidu,prvykrat dokonca skoncila v nemocnici....syn zas mal len nadchu a raz ho 1den bolelo ucho... Chory bol zatial asi 3x,z toho rae len sopel nic viac... Takze asi tak...ono tie deti tymi chorobami lusia tak ci tak prejst..

jeennyv
10. jún 2015

@lilitela Je to jedno..ako baby pisu kazda skolka si urcuje svoje limity, no su skolky kde by si povedala, ze tak chore dieta tam nepatri a ho zoberu, tak jasne, ze pol skolky chore....jednoducho doma dieta decke choroby nema kde chytit a kolektiv je kolektiv tam to ide jedna radost, ja som nikdy do veku 5 rokov nebola chora, prisla skolka a ako pises tyzden v skolke ale ja potom mesiac doma....dodnes sa ma vsetko drzi a ked ochoriem tak poriadne...pokial skolky nezmenia pristup, ze aj dieta co mu len tecu sopliky moze kde koho nakazit a byt z toho riadna choroba, tak ho nevezmu do skolky...inak to bude stale o tom istom...ja chapem, ze nie je kde to dieta casto nechat, ale to je taky zarovany kruh.....

mamutka
10. jún 2015

nema zmysel porovnavat sukromnu so statnou, ide o to, ako si to v skolke zariadia. Nas chodil aj do sukromnej a teraz do statnej, ziaden rozdiel som nevidela. V sukromnej rodica pekne obratili aj s dietatom, ked mu sople tiekli a pod, ziadne branie choreho dietata do kolektivu. Ale pani ucitelky boli pekne asertivne.
Ziadne take, ze do sukromnych skolok chodia deti z bohatsich rodin a tie si podplatia lekara, aby dieta akoze mohlo ist do skolky... neviem odkial si, u nas v meste do sukromnej skolky nedavaju deti bohati rodicia koli tomu ze nevedia co od dobroty, ale ti ktori statnu nedostanu... a tych je velmi vela. Takze clovek platit musi, aj ked na to trebars ledva zarobi. Este aby platil a dieta mal stale chore... to teda nie.
Hlavne posilnujte imunitu, nas maly tych chorob schytal pramalo a to je v kolektive od 2rokov a 3 mesiacov. Rakytnik, kvalitny rybi tuk a pod.

sorciera24
10. jún 2015

@mamutka no, tak u nas je tot ak, ako som napisala...nei vsetci byvame v BA...tu stale mame vacsinu skolok statnych a len par sukromnych....

mamutka
10. jún 2015

@sorciera24 hlavne ide o pristup vedenia, podla toho sa chovaju aj ucitelky. Moze byt sukromna skolka kde to je ako pises a moze byt taka, kde je pristup - rodicia riadne platia za sluzby, tak sa treba riadne starat. Mozu byt statne, kde sa vzorne staraju a mozu byt statne, kde je ucka vdacna za chore deti, lebo nakazia ostatne, pekne chore deti ostanu doma a ucitelky maju pokoj, lebo ved aj tak to nemaju riadne zaplatene 😢 aj take som uz pocula, nastastie nezazila. Preto myslim, ze zakladatelka temy marne riesi statna/sukromna, musi si preverit konkretnu skolku o ktoru ma zaujem - referencie od rodicov, osobny pohovor a riadne sa pytat, neokunat sa a pod.

sorciera24
10. jún 2015

@mamutka samozrejme s tym suhlasim...preto som pod svoj prispevok dodala, ze je to len moja skusenost.....

lilitela
autor
11. jún 2015

Skoda ze neexistuje povinnost zverejnovat udaje o chorobnosti, samozrejme bez moznosti manipulacie. Inac to podozrenie, ze je vyhodnejsie pre ucitelky mat v triede jedno chore, ktore nakazi ostatne a tym padom zalahne doma polovica triedy, som mala aj ja, ale myslim, ze je to castokrat este horsie, urcita profesna lahostajnost - ved komu by sa chcelo kazde rano s nejakym rodicom hadat o tom, ci je, alebo nie je dieta chore?