Čím vypĺňať doma čas ročnému akčnému chlapčekovi?

tamburetka
22. okt 2014

Ahojte maminy. určite máte mnohé podobný typ dietatka ako mám ja, takže snád sa vás pár nájde čo mi poradíte 🙂. Moj synček má čochvíla 15mesiacov, je akčný, zvedavý, velmi šikovný...no je to ten typ čo ho hračky nebavia, pri všetkom vydrží AŽ 5minút a najspokojnejší je ked može zhadzovat, vyhadzovat /kuchynu máme stále ako po výbuchu/, trhat a ničit 🙂. viem, že to patrí k tomuto veku, no priznám sa, že občas už ráno neviem čo s ním budem robit, aký program aby sa zaujal, zahral. knižky ho ešte moc nebavia, hračky stále dokola to isté, aj ked vždy mu niečo nové prikúpime, všeličo mu ukazujeme, rozprávame...ale príde mi že je to stále dokola o tom istom, že sa už musí nudit a ja sa cítim bezradne 😒 chodíme von aspon 1x za den, zbožnuje pozerat rozprávky na detskom kanáli, ale to zas nechcem aby celý den do toho kukal!
napíšte prosím vaše skúsenosti - aký program ste vymýšlali s takto starými detičkami doma, ked bolo napr. vonku hnusne počasie alebo počas choroby /dietata či mamy/, proste ako ste vypĺňali dietatu čas v domácom prostredí? dakujem 🙂
p.s. materské centrá ma moc nelákajú, skor uvažujem o nejakom kurze cvičenia cez zimu, lebo sa doma asi zbláznime 🙂.

emili162
22. okt 2014

Ahoj, presne viem o com pises, mam presne take iste dieta-chlapceka...mame 1 rocik...hracky ho moc nezujimaju, vsetko ho zabavi tak na 5min a podho v nohy bezkat po dome....
ale netradicne veci, ako vytahovat veci z policiek a nakukat do kuchyn.linky, tak to ano...tiez mam depresiu, ked vonku prsi a teraz co s nim...tiez si myslim, ze boze, ved sa bude nudit.
ked neprsi, ideme von aj doobedu a potom aj poobede, ale ked prsi, tak len po domne sa motat...velmi ma rad vsetko co sa gula, kotula, nejako samo sa pohybuje...moc mi pomahaju baloniky, tie rad nahana a kope do nich, dalej prazdne palstove flase, s tymi rad bucha po dlazke, velmi rad kotula obrovsku fit loptu... ale uz ked mu je dlho, dostane sa do takej fazy, ze nic ho uz nebavi a vtedy len zobrat na ruky a po dome chodit a ukazovat žižu a spievat a riekanky a tak...
tiez chodime na cvicenie matky s detmi, ale to byva iba jeden den v tyzdni [ja by som brala aj kazdy den]...no ale kedze ja mam take aktivne dieta, tak on si ide svoje a moc cvicit nechce, ale tak aspon tam je v kontakte s inymi detickami a ma tam ine hracky a na tu hodinku aspon daka zmena.
takze drzim palce a aspon som hadam trosku pomohla.

tamburetka
autor
22. okt 2014

@emili162 jeej no to presne o nás akoby si písala, fakt 🙂. moj tiež pri všetkom sa len tak "pozdrží" a už sa obzerá čo by mohol vyparatit 😀. ja ho nechám nech si vyhadzuje, bordel robí, ale zas ani to sa nedá furt. a nechávaš ho aj rozprávky kukat? u nás to dost ide, potom mám z toho výčitky že ho "odbavujem" telkou, ale niekedy fakt neviem ako inak ho zaujat? aj sa nosíme /i ked je dost tažký pre mna/, aj mu spievam, recitujem, tancujeme a rozne blbosti, ale je to furt, furt to iste dokola. mna to trápi a presne ako si ty napisala "depkuje" hlavne ked je také počasie že von proste nejdeme.

emili162
22. okt 2014

no co sa tyka tch rozpravok, mojho to moc nebavi, on len daku reklamu a dvd Fiha Tralala, pri tom aj papame, lebo inac po riti, nezjedol by mi nic...
rada by som mu aj ja pustit daku rozpravku a kukaj, ale on kdeze, len bezkat...aj ja ho neham vyhadzovat a robit bordel, tiez to u nas vyzera ze mam 5 deti a nie jedno...ale mne je to fuk, hlavne ze je dieta stastne.
nemaj vycitky z tych rozpravok, tym si dieta vyvyja rec ...co by som ja dala za to, aby kukol daku rozpravku a ja by som sa mohla v klude najest...ale tak hadam raz sa dockam.
a ked som uz fakt v koncoch, obleciem ho a idem aj tak von...jemu dam gumaciky, ja do ruky dazdnik, posadim ho do trojkolky a idem...lebo by ma zozral.
predpokladam, ze ti uz syncek bezka, tak skus aj ked prsi ist von, trochu sa pomoce.

silviettaa
22. okt 2014

@tamburetka Ahoj, u nás je to podobné...hračky doma ho málo zaujmú, aspoň, že knihy áno - to som sa snažila od úplného malinka mu každý deň čítať a listovať, ale je to čoraz menej....On proste aktuálne potrebuje stále niečo vymýšľať, vyliezať všade, preliezať, skúšať, skákať zo stola, hotový gymnasta... Aby som vybila jeho energiu, chodievam s ním každý deň von za každého počasia ( okrem silného dažďa ), von ideme tak 2 - 4 x denne, vždy minimálne hodinu, často aj viac, 90% peši aj s kočíkom a zbytok na bicykli. Vonku viem isto, že sa nebude nudiť a príde unavený. Keď je zlé počasie, je to horšie...vtedy striedame často činnosti - hra na klavíri, hudba, tancovanie, skladanie kociek, čmáranie na papier, hocičo mu pichnem do ruky z kuchyne, z iných izieb, do misky mu dám napr. ovsené vločky, hrášok, a učí sa s lyžičkou jesť, alebo varí sem tam so mnou...PC, či TV nechcem moc využívať, to už keď je nahoršie, alebo potrebujem súrne niečo spraviť - pustím mu ale maximálne pesničky v angličtine, to sa mu veľmi páči, ale len krátko. Dúfam, že som pomohla 🙂

tamburetka
autor
22. okt 2014

@silviettaa ja mám pocit že všetky hračky už pozná naspamat a že sa mu už omrzeli 🙂. a ked mu staviame alebo proste niečo okolo tých hračiek, najviac ho baví zhodit to celé 😀. občas ho zaujme /hlavne niečo nové/ prist na to ako sa to skladá, alebo kružky ukladat alebo zips ho nesmierne baví, to aj na polhodinu 😀. na knižky som sa aj ja velmi spoliehala, tiež mu od malilinka čítam, ale jeho viac zaujíma ako tú knižku roztrhat 🙂. dokonca má knižky ešte po mne a mnou zachovalé už sú zničené 🙂.ale už sem-tam dojde s knižkou aby sme mu čítali. ja by som ho rada do stoličky usadila, k sebe do kuchyne a tam napr. varit pri mne alebo tak ale toto neznáša, myslela som že jak bude vačší bude to lepšie, ale nechce tam byt. aj ked mu nahádžem hračky, rozne kuchynske veci a pod., všetko pozhadzuje a začne najskor mrnčat, potom už nervačit 🙂. skusim ten papier čo si pisala, to ešte nemal alebo jest tou lyžičkou.
moj pozerá rozprávky v angličtine prevažne, telku žerie, no nie som z toho nadšená 😒 .
ale teda ist von 4x za den, klobuk dole, to ja nezvládam.

siska53
22. okt 2014

@tamburetka ahoj,cvicenie je dobry napad,ja lutujem,ze s malym sme zacaki chodit,az ked mal 3,5r. Ale ason s malou na plavanie ci teraz na detske cvicenie.

Von chodte,aj ked prsi(tak normalne),gumaky,nepremokave nohavice a dieta sa vyblazni.
Doma - ak to tak nemas,tak sprav skatule,do kazdej hracky rozneho typu,nechaj len jednu a ostatne odloz. A po napr.2dnoch mu vymen za inu. Lebo aj vela hraciek okolo dieta znervoznuje.
Nasich tiez viac bavili i bavia nase "hracky",mam policku v kuchyni,kde su mozu vyjladat nadoby a nerozzbitne misticky,davat hore-dole vrchnaky akp len chcu. Ja som.ich nechala,nech mi pomahaju-maly vo veku tvojho synceka az do vyse 2,5r.strasne rad vykladal so mnou umyvacku.sice adrenalin,lebo podaval velmi rychlo,ale ho to bavilo. To istr s vysavanim-obe deti,vesanie bielizne a teda super aktivita -nakladanie a vykladanie biekizne do pracky (este pred opranim).

Ak rad otvara a zatvara,mozno kupit/ yrobit nieco podobne,ale obavam sa,ze aj tak bude nadalej otvarat i zatvarat vase sufliky. A vyclenit i taku zzsuvku,odkual moze vyberat a nakladat naspat. Ja som im dovolila pouzivat suflik,kde mam capice,saly a rukavice. Su oprane a moje,nie ich.

Pozri si i montessori aktivity,ak chxes,skusim ta zaclneit ci poprosit dakoho,aby ta tam zaradil,mozno ta daco inspiruje a vyuzijete,prip.si pozri vrecuskove aktivity podla veku dietata ako zdroj inspiracie a mozno tam i maminy predavaju daco,co by vam pasovalo.

Dalej,ak je zdravy a je len besne pocko,tak si spravte dlhy kupel,nech si prelieva,vylieva.

Mozes aj dake pastelky,mozno ho chyti kreslenie (syna nie,skor dcerka), citanie hov i tej istek knizky dokola. (dcerka az pi 2.r.prisla na chut citaniu),syn uz po roku si aktivne vyzadival citat,zivy,ale pri knizke sme aj polhodinu stali a citali,ci ukazovali a pomenuvavali obrazky. Oni maju obdobie,kedy citaju len zipar knih,potom to vymenia za ine. Respektuj,ak chxe citat stale to iste.

Lego je tiez fajn,je aj pre uplne male deti,my mame kopec lega od 2rokov a deti ti maju strasne rady.
Skor sme pocuvali CD,lepsie ako na dvd ic mobile,aj ja som aktivne spievala,vymyslala tanceky,kolo,kolo ci pasla ovecky,my sme smeli vojaci frcali jedno obdobie kazdy den aj 30x,co aj viac!

Ak nieco robis,skus ho zapojit primerane jeho veku,aj ked naozaj nepomoze,aspon sa zabavi.

evulienkaslx
22. okt 2014

Ahoj, ja mam to iste, len v ruzovom. Chodime ale 1x cvicit a 1x plavat do tyzdna, cez leto sme chodili po 2x na vsetko. Cez den chodime 2x von, aspon na hodinu. Tam sa rada nahana a skryva. Na prechadzke rada tlaci kocik, po dvore detsku kosacku alebo auticko. Pozorujeme zvieratka, stromy, listy, zbierame nieco. Vencime psa.Vnutri ju tiez vsetko bavi asi 5 minut, rada pozera na youtube Fihatralala a Spievankovo, aj tancuje pri tom, ale to musim s nou.... Skacame a cvicime na fitlopte. Obcas jej postavim "ihrisko" - bunker z detskej deky s hrazdickou, skladaci tunel a matrac a na tom sa jasi. Kupili sme jej teraz rozkladacie kresielko, tak sa po nom cape a rozklada a sklada a hra sa na velkacku- cita si tam, listuje, dava babiky a zvieratka, krmi. Hrame sa aj s hrackami pre starsie deti, hoci ma 15 mes., zvlada kadeco aj pre 2rocne deti. Kupila som jej z Tchibo drevene puzzle, akvarko a chyta na udicu, pexeso. Klasika vladacky, posuvne hlavolamy a pod. Skus mu dat daco pre o cosi starsie deti, mozno ho to zaujme na trocha dlhsi cas. Rada si listuje aj dospelacke knihy a casopisy.
Robime aj montessori aktivity. Presypanie, hadzanie fazuliek, hraskov a stoplikov do dieroch na skatulke, strkanie slamiek, triedenie podla farieb a pod.
Inak to u nas vyzera stale ako po vybuchu atomovej bomby...

sarinka2012
22. okt 2014

@tamburetka Nasa dcerka ma uz vyse 2,5 roka ale vo veku tvojho fešaka bola uplne rovnaka 🙂 teraz sa uz vie zahrat aj sama ale aktivity nam ostali stale rovnake ake sme si prave z dovodov ktore uvadzas zaviedli do režimu 🙂 chodime na tanečnu (hudobno-tanecno-pohybove cvicenie) ,na anglictinu (velmi hravou formou,napr.decka si z obrovskych penovych kociek postavia autobus,potom si posadame a spievame "Wels on the bus) a chodime plavat + do herniciek či už fun city (trampoliny ,nafukovacie hrady a podobne) alebo aj do materskeho centra,urcite by som to nezatracovala,spominanu tanecnu ma dcerka prave tam a uz tam pozna vela deti,v herni sa vzdy super zahraju ,je tam kopa hraciek a hlavne spolocnosti deticiek pre dcerku,vidim ako ju to bavi a aj ked ja si to zvacsa len odsedim na sedacke,chodim tam predsa kvoli nej,nie kvoli sebe 😉

m.i.r.i
22. okt 2014

nas ma uz skoro 5 ale mali sme presne to iste...este doteraz mam pri vidine zleho pocasia husiu kozu, ze co budeme robit..lebo ho treba zabavit stale, aj ked uz inak ako takeho maleho
My sme tiez chodili 2x do tyzdna plavat a tiez do centra pre deti na niektore aktiviy, do CVC a tak...potom von a von a von...kazde pocasie tiez..ked prsalo, gumaky..po dazdi to najviac zboznoval, boli vsade mlaky, obliekli sme ho od hlavy po paty do nepremokaveho a mohol skakat...my sme vstavali rano o 6 a o pol osmej sme uz vonku boli...lebo doma na maslu...nas do 2r vobec nepozeral telku, ani to nepoznal, ani my sme nikdy nezapinali, az potom sme mu zacali pustat spievankovo, baby einstein a take veci...vecer vzdy na pol hodinku napriklad...inak to nepoznal..teraz uz je to ine, uz aj tablet u nas fici, aj rozpravky na Minimaxe...ale to uz urobila skolka, kamarati..a obcas ho tak skludnim..ale ked bol maly ako tvoj, tak sme sa proste non-stop venovali..ficali skryvacky po byte..nahanacky, nosili sme sa na chrbte...to bolo samozrejme naj..len vystrajat..hracky detto ho velmi malo bavili, nas doteraz nesklada lego ani nechce kreslit..nezaujem..ale chodi na plavanie, na tenis..u nas fungovali este knihy, co vravis ze u vas moc nie, ale on mal od malicka knizky rad, takze sme velmi vela citali..tiez sme pustali pesnicky a stale spievali..a pri tom spievani sa nahanali okolo stola..najviac ficali pesnicky zo spievankova ako ide ide slon, stonozka, tancuj tancuj, kde sa mohol vybehat, vysalit....no a potom aj ked na chvilu vsetko, tak peciatky, farby, otlacanie ruk na papier a niekedy si dlho vedel napriklad pustat auticka..on na jednej strane izby, ja na druhej a pustali sme auta..postavili sme s kociek vezu a do nej auta burali...joooj to zabava...no a nejaky cas sme stravili aj edukacnymi hrami a hrackami..rozne puzzle, skladacky...ked tam boli auta tak o to lepsie...kupili sme detske naradicko a sroboval a vrtal vsade...dalej balony, to sme nafukovali ostosest a doma ich nahanal...bublifuk dalsi....
Ono da sa toho najst. mys me tiez hladali ale chapem ta uplne z tej frustracie, lebo ja uprimne som uz taka rada, ze toto je za nami..aj ked mi je aj luto, lebo teraz uz mame doma skolkara, co sice uz je uzasne rozhladeny a take debaty vedie ze az, ale zas uz papuluje, neposlucha..uz su zas ine veci..ako v kazdom veku..ale v tom obdobi 1-3 roky to bolo asi najnarocnejsie co sa venovania sa tyka, lebo pri akcnych detoch co sa same vela nazahraju je to o drzku..viem ako som sledovala hodiny kazdy den, tlacila rucicku dopredu nech uz ide spat 🙂

chikitka
22. okt 2014

@tamburetka ked hracky nebavia, ja robim take, ze niektore hracky, aj celu bednu proste schovam, a zabudne sa na nu... po case, mozno aj dva mesiace ju vytiahneme a jeeeeej, kolko zabudnutych hraciek... je sice pravda ze to nadsenie obvykle dlho netrva 🙄 ale aspon jeden den ucel splni... teraz sme mali roztiahnuty montazny stolik, za tri dni omrzel, tak som ho pekne zlozila a oddychuje pod postelou... a raz som citala mily napad: krabica s capicami a rukavicami, nepotrebnymi vecami, kusmi latky... my mame na chodbe suflik s ciapkami, satkami a takymito vecami, to sa im celkom paci, ked vybehnu odtial a maju smiesne capice natiahnute :DDD

annko
22. okt 2014

ahoj! no presne akoby si pisala o mojom synovi, teraz mal 2.5 roka, a situacia je uz trochu ina, tym ze viac rozumie a poslucha, tak sa to da, ale stale musime mat naplneny program... tieto deti nemaju radi byt doma cely den, a je jedno kolko maju alebo nemaju hraciek a podnetov.... s mojim malickym, to boli prechadzky, ihriska, aj ked prsalo, aspon na chvilu zmena prostredia/ navstevy.... Teraz chodievame do detskeho centra 2dni v tyzdni, 2dni v tyzdni ho zoberie partner na prechadzku von, 2dni v tyzdni navstevy/rodina, a niekedy sa mi podari aby sme boli doma cely den, ale skoro vzdy sa stane nejaka neprijemnost, jednoducho sa nudi a potrebuje kontakt s okolitym svetom 🙂 co je super!, ale myslim, ze pri tychto vsetkych aktivitach, ja jednoducho chcem byt jeden den v tyzdni iba doma.. 😖 a oddychovat.. A ked si spomeniem, moj ked mal 1rok dost aj spal cez den, teraz ani nechce spat, tak mam co robit cely den,.....knizky, hudba, varenie, krmenie, nakupy, prechadzky, vysvetlovanie, ucenie anj, rozpravanie v anj, ucenie sa bez plienocky,... Ale deti su energia sama o sebe, my ju musime regulovat v nich.... 🙂 🙂