Čo by malo vedieť ročné dieťa?

zuzik1701
3. jan 2019

Ahojte
Mam ročne dieťa, a zdá sa mi, že nevie skoro nič 🙄. Ukázať prstom na žiadny predmet, ani na zvieratká, ako robia zvieratká nevie, sam ešte nebezka, čo by už mal mat zvládnuté???
Ďakujem

beky1813
3. jan 2019

Vsetko je individuálne, kazde dieta je ine

kvetinka75
3. jan 2019

@zuzik1701hlavne neporovnávať s druhými deťmi. Každé dieťa je iné. Pokiaľ povie lekárka že je všetko OK, treba počkať. Každý čaká že dieťa bude v 1. roku pomaly vedieť všetko. Veľa závisí od toho ako sa mu venujete. Koľko a ako sa s ním rozprávate, či čítate knižky, ako rozvíjate jeho schopnosti. Samozrejme v rámci normy. Moja dcéra napr. chodila v 9 mesiacov a rozprávať poriadne začala keď mala 2 roky. Teraz sa jej ústa nezavrú. Všetko má svoj čas.

zuzik1701
autor
3. jan 2019

@kvetinka75 aký máte režim dňa? Koľko a ako sa mu mam venovat

kvetinka75
3. jan 2019

@zuzik1701 dcéra je už veľká ale pravidelne sme čítali knižky, čítala som jej krátke rozprávky, ukazovala rôzne zvieratá, učila ju ako robia, čo jedia, aj keď to nevedela povedať, ukázať, vnímala to. A celý deň som s ňou komunikovala. Ideme von, oblečieme si nohavice, sveter, bundu. Hrali také detské hry - ťapi ťap a také jednoduchšie, čo zvládla. Nosila som ju na rukách a ukazovala veci, komentovala čo robíme, čo máme a tak. proste som ju nenechala len tak ležať a baviť sa samu celý deň. To by asi nijako nenapredovala. Všetko to išlo tak nejako automaticky, nejako som sa nezamýšlala nad tým, či a ako napreduje. Videla som že je normálna, tak som primerane jej schopnostiam sa s ňou bavila a robila veci.
Príp. sa hrať s autíčkami, keď je chlapec, určite ho to bude baviť. Chodiť s nimi po koberci, nosiť na nich kocky, niečo menšie. Predpokladám že sedí, tak toto by mal zvládnuť. Alebo sme sa bláznili, válali po zemi a pod. Možností bolo veľa. Púšťali sme si pesničky na Cd spievali - vlastne dcéra niečo ,,hundrala,, svojou rečou. Chodili sme plávať. Do parku pozerať zvieratá. A to niekoľkokrát do týždňa. Bola som doma, tak času bolo.

kvetinka75
3. jan 2019

nemali sme nič vymedzené že teraz treba toto a toto a treba sa tomu toľkoto venovať. Proste to išlo samo. Stále sme sa niečomu venovali, niečo robili. Stretávali sa aj so susedami a ich deťmi - ak máš takú možnosť. Každé dieťa si síce robilo to svoje ale aspoň si zvykala na iné deti. Nie je žiadny návod ako, čo a koľko sa venovať dieťaťu sama musíš vedieť.

jumama
3. jan 2019

Orientacne milniky vo vyvoji - nie pre to, aby si sa trapila, co ma dieta vediet. Skor a hlavne preto, aby si vedela, co mozes v danom veku rozvijat, ake hry vymyslat ... Hrubá motorika: http://www.mudramama.sk/hruba-motorika-milniky-... Jemná motorika: http://www.mudramama.sk/jemna-motorika-milniky-... Všeobecne: http://www.mudramama.sk/vseobecne-milniky-vo-vy...

jednamamapodcast
3. jan 2019

@zuzik1701 nas ma 11 mesiacov a nejaky cas hovori napr. bŕm bŕm - tak ja sa vzdy potesim a okomentujem to - takto robi auticko. A niekedy ked sa hrame sa ho opytam - ako robi auticko? A on povie brm brm. Ale niekedy sa ho opytam a on sa zasmeje a ignoruje ma 🙂 Prilezitostne vie ukazat tik-tak (hodiny na ruke)... ale mam pocit, ze casto su to take nahody, ale ked sa uz stanu, treba ich podporit. Alebo napriklad aj kyvanie - ked ma naladu, zakyva sam od seba. Ked nema, mozem ho stokrat prosit, nezakyva 🙂
Ako pisali mamicky vyssie, o vsetkom sa s nim rozpravam, co ideme robit, kam ideme. Ked nakladam umyvacku alebo do pracky - robime to “spolu”.
Este chcem dodat, ze nemusis mat pocit, ze 24 hodin denne s nim musis sediet a hrat sa. Podla najnovsich poznatkov je dolezita kvalita casu straveneho s dietatom a nie kvantita. Napriklad - sadnete si spolu a citate si knizku. Take dieta do roka udrzi pozornost maximalne minutu a uz ho uputa nieco ine resp. berie ti knihu z ruky a chce ju zjest 🙂 Zarad do programu dna taketo kratke chvile kedy - precitas par versov, postavis vezu z kociek a on ju zhodi, pohrate sa s plysakom, daj mu na hlavu satku a nechaj, aby si ju sam strhol alebo ty si daj satku na hlavu a volaj nanho aby sa snazil ta najst... urcite mate taketo drobne hry. Staci ich fakt parkrat za den s nim urobit a potom ho nechaj nech aj sam objavuje... Nesuhlasim uplne s komentarom ze “neexistuje navod a musis sama vediet”, ale chcem Ti napisat, ze uz len to, ze Ti na tom zalezi a hladas odpoved je jasny znak toho, ze si na dobrej ceste. A presne ako pisali mamicky, deticky su totalne individualne. Drzim Ti palce!!!

lula313
3. jan 2019

@zuzik1701 naša má 9mesiacov, vie urobiť pusou koníka a kaprika, zamávať rucickou pa-pa, vo vzduchu kopať nožičkami “na povel”, ukazat nie-nie hlavičkou. Mame taku hru, že ona povie “A” a my “B”, potom vie ešte barany buc, uvedomelo sa nahne dopredu, aby sme si buchli hlavicky a na tapy tapy trieska rukou o moju ruku. Sedi, stvornozkuje, chodi popri nábytku a je veľmi opatrná, podľa mna sa určite ešte mesiac neodváži spravit sama krok. Vedela ešte nejaké veci, ale keď sme jej ich nerobili tyzden, úplne ich zabudla ako napr. Úkaz, aká si velka.

maminuska
3. jan 2019

@zuzik1701 ja mám ročného synčeka , ukazuje prštekom na všetko čo sa mu páči , otáča sa na meno , prestane robit činnost ked mu poviem ty, ty , robí aký som veľký , barany bary, tap tak , robí ustami ako koník ... venujem sa mu priemerne, žiadne rekordy netrháme. Rád s hrá so súrodencami , niekedy o ňom ani neviem .

maminuska
3. jan 2019

@zuzik1701 a nechodí ešte ani môj ,a vôbec ma to netrápi . Behá okolo nábytku a štvorkuje.

cestovanie7
3. jan 2019

Ahoj Zuzik1701 myslim ze netreba riesit co by malo babo vediet ale len s nim travit cas. Vela sa s nim rozpravat stavat napr kocky hrat sa snim s hrackami ktore ma rad. Vela nezneho dotyku hudba je super mozes ho mat na rukach a tancovat. Moje deti to zboznuju. Tak isto su super skupinove cvicenia aj pre taketo male deticky. Hlavne byt v pohode a neporovnavat.

jana_eyre
3. jan 2019

nesustred sa na to, co nevie, ale na to co vsetko.vie - kazde dieta je ine.. ved predpokladam, ze nesedi cely den a nepozera len tak do steny, nie?

a tiez je dolezite kolko ma mesiacov, rocne dieta je 12m ale aj 17m - par mesiacov, ale obrovsky rozdiel.. a bezkat nemusi, do 18m je v norme ak chodit nevie.. moje deti sa vsetky rozbehli neskor - prvy syn v 16m, dcera v 17m a posledny v 14m.. kazdy z nich bol uplne iny a dokazali aj ine veci..

olifcek
3. jan 2019

naozaj neporovnavaj. naco by bolo pre Teba dobre, az by som napisala, co vsetko Sofi vie? vie o dost viac ako vela rovesnikov, s ktorymi sme boli... dokonca i ako o cosi starsie deti. kazde dieta je ine... rafsej sa opytaj dr.na nazor... tato diskusia tu Ta mozno zbytocne vydtresuje 😢

tiinka86
3. jan 2019

@zuzik1701 Ahoj ja mám tiež ročnú dcérku /20.12. mala rok/ a asi v oktobri som bola skormutená,že málo toho vie,jej rovesníci už poniektorí chodili popri nábytku,sedeli,chodili už aj samy,plazili sa alebo štvornožkovali,samy sa posadili a moja dcérka nič.Prv ma to trápilo,ale potom som si povedala noačo,že moja to ešte nevie,raz sa to nauči a tak aj bolo.Sama si sadla,potom už pekne aj sama sedela,v decembri začala sa plaziť,hned na to štvornožkovat a teraz sa všade stavia,čiže za mesiac stihla toho dost,Takže neboj nič.Tvoj synček naraz všetko dobehne ako moja

evkatk
3. jan 2019

Aj medzi súrodencami je veľký rozdiel. Najstaršia dcéra chodila na 7,5 mes., prvú vetu : "Tam baba bác" povedala ako 9 mesačná keď sa s ňou babka potkla a vyvrátila ju s kočíkom, pritom od 7. mesiaca vedela vyslovovať iba samostatné slová, plienky nemala od 10 mesiacov. Skončila niekoľko VŠ a nikdy nemala horšiu známku ako dvojku. Na ZŠ a gymnáziu nemala nikdy v klasif. hárku ani dvojku, len jednotky. Ďalšie 2 deti boli normálne, chodili na 9 mes. rozprávali od 1,5 roka, len plienky nemali od roka i tak skončili VŠ. Takže len treba byť trpezlivým a tak ako to odporúčajú ostatné, venovať sa mu čo najviac. Kým deti neboli dospelé, ani som cez týždeň nevarila, každý chodil na obedy a po príchode z práce som sa venovala iba deťom. Každé dieťa je iné. Isté je, že každé sa raz naučí všetko to, čo ostatné a možno ich aj predbehne. Chlapci sú lenivejší, o to viac sú neskôr živší.

mima86
3. jan 2019

ja to robim tak,ze skusam nejaku cinnost a ak vyslovene je s nou problem,par tyzdnov to necham a skusim neskor. ked vidim,ze to ide,vraciame sa k tomu vzdy,ked mi to napadne. prveho som ucila zvuky zvierat pocas toho,ako som ho hojdala vonku,tiez riekanky a pesnicky. ale mal uz takmer 2.

mogaa
3. jan 2019

@zuzik1701 naša má tiež rok - a teda tiež to žiadne zázračné dieťa nie je 🙂 štvornoškuje, vie sa postaviť, chodiť okolo nábytku a to je asi všetko....sama nechodí, povie mama len keď chce papať, vie povedať ham, zopakovať hopi keď chce na ruky....vie ukázať nie nie keď jej niečo povieš napr.poď sem, tak otočí hlavičku usmeje sa a ukáže nie nie...papa ukáže len keď sa jej chce, čítať sa s ňou nedá lebo nevydrží pri jednej činnosti...najračej 10hračiek okolo nej, jednu zoberie do ruky dá do pusy, ukážeš jej druhú, tú z pusy hodí na zem a berie si druhú a dá zas do pusy....každá hračka ale len na chvílku a neberie ju ako hračku, obrźerá si ju a dá do pusy....skrátka všetko chytiť do ručky, dať d pusy a ked uvidí niečo iné čo ju zaujme tak "svoju "hračku hodí na zem a chce druhú....zvieratká ukazovať v knižkách nehrozia, zoberie knižku a dá si ju do pusy..ale to podstatné vie 🙂 keď vidí niekoho jesť hneď je pri ňom a mmusí dať aj jej lebo je hukot 🙂

zamilion
3. jan 2019

Pre istotu choď na vyšetrenie sluchu. Často sa zistí, že je dieťa nedoslychave. Počuje, teda na podnety reaguje, len nie dostatočne dobre na to, aby rozumelo a preto nereaguje na pokyny

zamilion
3. jan 2019

@anjelicek27 ty asi k tomu vieš niečo povedať

evabb35
3. jan 2019

@zuzik1701 Deti sa vyvíjajú rôzne a vôbec nie tabuľkovo. Niektoré deti sa vyvíjajú neviem ako by som to výstižne napísala napadá ma len výraz "tak nárazovo". Dieťaťu sa venuje celá rodina naplno - s hračkami, s knižkami, s gestikuláciou, s pesničkami, s básničkami, s tančekmi, neustále niekto sa s ním rozpráva, niečo mu ukazuje a pritom dlho, dlho nič, žiaden výrazný vývoj až máš pocit, že načo to všetko a odrazu v priebehu veľmi krátkeho obdobia veľké pokroky a všetko akoby dohnalo a akoby aj predbehlo rovesníkov, ktoré boli predtým popredu. Napríklad susedia považujú dieťa za zaostalé a potom dieťa keď má potrebu k nim prehovoriť povie súvetie s náročnými slovami a susedia odrazu nechápu ako je to možné. Na prvej návšteve u odborníčky sa moje dieťa nepredvádzalo ako by možno malo, tak mi vysvetľovala ako sa mu mám venovať, čo všetko by malo dieťa v takom veku ovládať a že to proste dieťa treba tomu naučiť a na nejakej tretej návšteve sa moje dieťa prejavilo, začalo menovať veci, rozprávať a odrazu som mala nadpriemerne inteligentné dieťa, ktoré má slovnú zásobu o 3 roky staršieho dieťaťa.

lenuliatko84
3. jan 2019

Náš malý v 9 mesiacoch uz behal jako pan a vedel spievať tap tap tapusky.stale som sa s ním rozprávala a hrali sme sa. vedel sa zahrať sám v izbe utickami a vedel hrat futbal a hrat sa s kolkami

lenuliatko84
3. jan 2019

Vzdy som si čítala v knihe Matka a dieťa čo by malo vedieť a podľa toho som sa aj riadila a učila ho

evabb35
3. jan 2019

@zuzik1701 Ako sa dieťaťu venovať - v tomto veku je to veľmi individuálne - niektoré deti viac vydržia pri knižkách, iné zaujmú skôr loptičky - je to rôzne. Dobré sú také tie bohato ilustrované leporelá, aj s básničkami, s riekankami - ku ktorým ukazuješ rukou na obrázok ku básničke, alebo ukazuješ rukami ku riekanke ale veľmi dobré sú aj leporelá kde sú obrázky napríklad zariadeného bytu a tam ukazuješ jednotlivé veci a pomenúvaš ich, spievaš ku nim pesničku, či povieš básničku.... Potom sú dobré rôzne loptičky, či predmety rôznych tvarov, ktoré sa vkladajú do otvorov príslušných tvarov, kačičky na ťahanie či kolotoče, knižky z rôznych materiálov - napríklad ovečka je z vlny, niečo je tam lesklé, niečo vydáva zvuk zvieratka po stlačení na príslušné miesto

olgad4
3. jan 2019

@zuzik1701 Milé maminky pred 365 dňami ste mali bábätká v brušku a vy po roku adaptácie na vonkajšie prostredie od nich žiadate aby vedeli chodiť, rozprávať a ešte rozpoznávať predmety? a po troch rokoch budete od nich chcieť aby vedeli čítať a písať ... ? deti nie sú hračky na baterky. Všetko príde samé len im treba dať veľa času, LÁSKY, trpezlivosti a ten čas pri nich tak rýchlo uteká, že o chvíľu budú maturovať a budeme banovať, že kde máme tie bábätká.

ivik111
3. jan 2019

@zuzik1701 syn ma 13 mesiacov a do urciteho casu som stale riesila a porovnavala ho s inymi detmi v jeho veku-chyba!!!!uz ma to preslo a zije sa mi lahsie😉kazde dietatko je svojske a individualne!nas maly tiez este sam nechodi,neotaca sa za oslovenim(okej,asi tak na piaty krat😁😁),detske knizky so zvieratkami ho absolutne nebavia....on si sadne pred moju kniznicu,vytahuje si zenske romany(najradsej ma Evitovky a kucharske knihy) a listuje si v nich,len tak ,stranu za stranou😂😂jeho to bavi viac ako múúú,bééé a kač kač😉co uz s nim narobim...😊

evkamotka
3. jan 2019

Moj ma 15mes a sam zacal chodit 14mes,nie rocny. Zvieratka nevie ziadne, naaaaavela povie nejake cudne mnau na macku. Ocividne nechce, lebo ho bavia elektrospotrebice :D rad sa hra s vysavacom, fenom.....

sash37
3. jan 2019

Ze.nechodi vobec nevadi, moj zacal takmer az na 15 mesiacov a bol.uz sebavedomy ani nepadal, aj fyzio.mi povedala ze pre najoptimalnejsi vyvoj chrbtice je dobre ked.dieta do 15 mes hlavne stvornozkuje...moj ma 22mes a jeho slovna zasoba je par.slo ktore toci, ked.mal.rok hovoril mozno len tata....je to velmi individualne od dietata,.od.prostredia, napr ked ma starsich surodencov dieta tak zvycajne napreduje skor, alebo.napr moj je.bilingvalny aj.to spomaluje.vyvoj reci...zatial nic z toho co nevie nieje alarmujuce..

mrkvicka060
3. jan 2019

@mogaa akokeby som o svojom citala 😂

montemotherone
3. jan 2019

@zuzik1701 moja staršia bola "tabuľková", možno až pretŕčala. Do všetkého bola hrrrr. Skoro chodila, skoro rozprávala... Môj mladší mám pocit, že vedel všetko, ale je to jednoducho pohoďák. Aj teraz, má už 4. Pozná kopec pesničiek, básničiek. Ale pustí niečo, len keď on chce. Tvrdá hlava. Baran 🙂
Neporovnávaj s ostatnými deťmi. Rozprávaj, čítaj, pracujte spolu... Všetko sa naň nalepí a čo bude mať prísť príde. Jediné čo môžeš urobiť je venovať sa, dávať podnety, ukazovať svet... 😉

prevenar
3. jan 2019

@zuzik1701 kludne moze byt uplne v poriadku. je to velmi nizky vek ..ale ak sa ti nieco nezda, nezaskodi sa nad tym zamysliet a spravit par jednoduchych testov a sledovat vyvoj dietata do buducnosti a podla toho budes postupovat. ak naozas nejaky problem je , tak je najlepsie riesit ho co naskor. skore riesenie problemu sa je zakladom co najlepsieho vysledku.

(tieto linky som nasiel len narychlo, zrejme sa daju najst aj lepsie 🙂 )

https://www.webmd.com/brain/autism/news/2011042...

toto je pre starsie deti

https://www.psycom.net/child-autism-test

drzim palce.