icon

Čo robiť, aby štvormesačné dieťa prespalo celú noc?

hatsepset
18. nov 2021

Ahojte, syn (skoro 4) musi spat vecer do 19:00, najneskor 19:30 a ráno skoro vstavat (vstavame okolo 6 - 6:30) problém je, ze sa proste aspoň 2x tyzdenne zobudí o 3tej rano a nazad zaspi o 5 - 5:30...a o 6 - 6:30 ho musim budit.
Ja som niektoré dni ako mrtvola potom.
Mam este jedného (skoro 10) a ten mi urcite nepojde spat o 19tej, takze mladsieho idem ukladat o 18:30, niekedy bojujeme ozaj do 19:30, potom k starsiemu, skontrolovat tasku, precitat rozpravku, trochu porozpravat. V zásade do 20:30 spi aj on. Potom ma
vsak este caka domacnost, veci, ktore sa popri nom/nich nedaju robit (akoze zehlenie, administrativa na pc :D, moja hygiena :D)
Co bu ste navrhovali? Ako ho naucit aby prespal celu noc?
Vdaka

Strana
z2
hatsepset
autor
18. nov 2021

@saxana000 toto sa mi stalo tiez, ale teraz bez sance... Skusala som lahnut s nim za prechadzkou a obedom, no po hodine a pol mojho lezania a jeho vrtenia sa, som to nechala tak. V skolke tiez nespaval za obedom. Jedine ze vstaval tak ako teraz ze o tretej, stvrtej. Ak vstaval o 6tej v skolke uz nespal a ani doma. Do skolky chodil ale len necele 2mesiace... Do toho psychologa

hatsepset
autor
18. nov 2021

@zuzuliennka1 urcite to skusim aj kvoli sebe :D. Velmi v to dufam

lujza123
18. nov 2021

@hatsepset o 3 v noci sa budieva veľmi veľa ľudí, mne sa to už veľa krát stalo od 3 hore zaspala som o 5 a zachviľu už zvonil budík do práce. Potom celý deň ako matoha samozrejme. Deje sa mi to celý život a naozaj niesom sama

To je taka zvláštna hodina, možno pôsobí nejak na ľudský bioritmus bohvie.. Tým chcem povedať ze to co trápi tvojho syna možno vôbec nemá súvis s jeho diagnózami alebo skorsim večerným zaspavanim,

Byt tebou by som uplne eliminovala všetko čo môže malému spôsobiť taky plytký spánok. V izbe/spálni by mal mať chladnejšie, úplnu tmu - veľa ľudí je citlivých na mesačne svetlo ci spln celkovo. Aj teraz ide mesiac do splnu preto možno píšeš lebo je hore častejšie, no s týmto sa bohužiaľ nedá moc co robit, mesiac nevypnes.
Večer nech pije menej vody, ľahšiu stravu aby ho to nebudilo na WC. Dobrý je medovkovy čaj, je to taky prirodny ukludnovak.

hatsepset
autor
18. nov 2021

@lujza123 hm... Teraz si mi vnukla myslienku... Manzel sa ponosoval ze maly spi dobre len ked je on na nocnej... Ale ono to s tou teplotou moze suvisiet. Ja mam rada na spanie zimu (tj pod 20 st) manzel kludne podlahovku na 30 na polku noci nechá (vzduch tak 25 moze mat) lebo ze maly sa idkopava a nechce byt zakryty a kvoli tomu ze ja nechaam zimu tak je potom chory
Normalne skusim ho ulozit pred osmou a nechat zimu, co to urobí. Tmu ma poriadnhu (zaluzky a zavesy), papa lahke vecere a pije vecer malo (na cikanie vstane mozno raz do mesiaca, lebo ani tie dve hodiny co je hore cikat nechce, ani jest ani vodu nic... Ale sem tam vstane dost spoteny.)

hatsepset
autor
18. nov 2021

Tak vám všetkým ďakujem, skusime ukladat trosku neskor, najst idealnu teplotu a pred spanim poriadnejsie vyčerpať ❤️

ailiba
18. nov 2021

@hatsepset máš to náročné. Ale keď medzi 19tou a 22hou, tak to skus posunúť na 20:00 a potom ešte neskôr. Postupne.

zuzkaa1991
18. nov 2021

@hatsepset ja mam skoro 4r. (V marci) chodi spat medzi 8:30 az 9 spi od 3r. Nespi cez obed a spi do 7 rana ak ma rusny den v noci s azobudi na wc na mlieko málokedy určite by som sa nebavila s nim v noci a v tme musi ležať ;) u nas je to od mala tak
Ak náhodou sa zobudila okolo 5 pol6 tiež mlieko a ticho lezat musi ;) aj take dni mame ak manzel ju zobudi náhodou

nevenka
18. nov 2021

@hatsepset prepac, ja uz som sa sla rozculit, ze co to chces od 4 mesacneho? To preco menia nadpisy, aby sa lepsie klikalo na temy???🙈

aaao
18. nov 2021

@hatsepset ono aj moj 4 rocny chodi spat o 19 s tym ze najneskor 19.20 uz spi ale on nespi na obed a rano vstava o pol 6 - 6 🙂 mozno by som to namiesto 19 posunula na 20 hodinu 🙂

sense
18. nov 2021

Ak chodí poobede späť tak ma zrejme spánku až až a 19.00 je skoro na nočný spanok...
Moja chodievala od úplne mala do 6 rokov spávať o 19.00. A o 6 bola hore, ale poobede nespava la od 2 rokov.
A tabuľky su síce dobrý sluha ale zly pan lebo každé jedno dieťa, celkovo každý jeden človek je jedinečný, nie sme stroje aby sme všetci šli presne podľa nejakého manualu

hatsepset
autor
18. nov 2021

@zuzkaa1991 jasne ja to neuznavam tiez. Ja sa tvárim ze spim. On leží 2 aj 3h a spieva si recituje, alebo sa vrti. Tmu mame totalnu, zaluzie aj zavesy a ziadne lampicky nic. On z postele neodíde.... Len ja proste neviem spat ked je hore. A samozrejme sa potom o 6tej nechce zobudiť

hatsepset
autor
18. nov 2021

@nevenka netuším 🙈 dlhsie som tu neprispievala, tiez ma to prekvapilo

petraj122456
18. nov 2021

4-mesačne dieťa nie je BIOLOGICKY schopne prespať celu noc. Budí sa nielen na hlad, ale aj na zimu/teplo, nespokojnosť alebo na potrebu kontaktu. Odpocuram knihu SPINKAJ BABO.

hatsepset
autor
18. nov 2021

@aaao moj chodi o 18:30 tak aby do 19:30 na milion percent spal, ale jasne ideme aj. O siedmej spať, na obed tiez nespava, vobec nechce. No budit sa budi 🤷‍♀️. Vyskúšam rady co mi boli dane 🙂

hatsepset
autor
18. nov 2021

@sense poobede nespava 🙂 to bez sance. Normalne je cca od 6tej do 19tej cely cas hore. A tak 2x tyzdenne sa zobudi o 3tej/4tej a je hore

hatsepset
autor
18. nov 2021

@petraj122456 zmenili mi nazov temy 🙈🙈🙈 neviem prečo
Od zaciatku o 4rocnom pisem. Jasne ze 4m neprespi 🙂

katulienkax
18. nov 2021

@saxana000 Ale toto je problem v zimnych mesiacoch, a okrem toho ked je jedno dieta skolopovinne, tak dlhe chodenie von pocas pracovneho tyzdna skoncilo - max hodina a ucit sa, niektore ucitelky a cely skolsky system je na houby, toto domace ucenie.

lujza123
18. nov 2021

@hatsepset toto zakrývanie dieťaťa som dlho riešila s mojim ex, fakt mu to dlho trvalo kým pochopil. Lebo u nás sa spi pri otvorenej ventilačke takmer väčšinu roka, rodinný dom, možno tak 18 - 20 stupňov je v spalnach, periny mame paperové, teplucke. Mala sa mi nikdy neodkopavala.
Potom šla na víkend k ex, do paneláku, v izbách prekurene nad 25, jasne ze sa v noci odkopala, tak on ju proste obliekal viac a viac, pančuchy pod pyžamo, ona spotena, stále sa budila... Až keď prešiel na náš režim - chladnejšie, vyvetrane, teplá perina tak zrazu pohoda.... No ale presvedčiť ho teda trvalo

hatsepset
autor
18. nov 2021

@katulienkax nastastie je v druzine rad, cize az o 16tej chodi zo skoly, dovtedy my uz mame poobednu prechadzku za sebou, alebo tak ako pises ideme na max hodinku este a potom ulohy

hatsepset
autor
18. nov 2021

@lujza123 poznam :( mne sa tiez zle spi. On sa rozculuje ze sa mu zle spi lebo zima (spi pod 2x tak hrubym paplonom ako ja a este pod dekou. Paperovy mi zrusil lebo on z neho kycha - dala som ho prec a aj tak kycha :D) lebo oni doma (v dome) maju teplo... Jeho sestra ma teplaky a hunatu mikinu na sebe vonku este aj v juni a vnutri 26! A je takto oblečená. Ja si tam preventivne obliekam saty a sukne v zime.
Takze kto z nas sa v noci zobudi tak vypne/zapne podlahovku

lululucy
18. nov 2021

No ja mam skoro 3 rocnu, ktora ma obedny spanok skoro 2 hodiny a vecer zaspi tak o 20:30. Ale od kedy zacala chodit do skolky odmieta tam na obed spat. Uz o 18tej je hotova, snazime sa to co najviac natiahnut, ale tak o 19tej uz spi. Dlhsie by to uznezvladla. Celu noc prespi a vstava o 7:00

hatsepset
autor
18. nov 2021

@lululucy to mate super 🙂, nas ma takéto dni tiež. Ale veľa ma tych kedy je o tretej hore

zuzkaa1991
18. nov 2021

@hatsepset jaaaj chapem to iste aj ja som taka.ze neviem zaspat kym mala nesppi...sladkosti cukor ako vela papa denne??

hatsepset
autor
18. nov 2021

@zuzkaa1991 tak snazim sa aby cim menej, vecer idealne vobec. Oni su obaja do 10min po cukre energicky nezvladnutelni :D. Proste ja z cukru priberem oni su uplne ako nadopovani.
Skúšam kadečo no. Dnes som s nim lahla po obede kedze je od tretej hore ale nic, povedal ze "neje bubat, nestem lezkat" a za 20 minut sa uz hral, boli sme von a po brata v skole a ja som uz ako zombie, on ma dobru naladu a sali sa s bratom 🙈

selest
18. nov 2021

Necitala som celu diskusiu. Mame 3+ rocneho s neuzavtretou dg (nks, pas...)a so zaspavanim bojujeme odjakziva. A tiez s tym ze sa v noci zobudi a aj hodinu dve je hore. Ked bol mensi sa hral, po asi 1.5 roku zacal v noci vrieskat..
Skusali sme vsetko. Uspavat v rozne casy a rozne sposoby. Aj nechat dlhsie hore, to bolo este horsie. Teraz sme akoby nasli taky celkom fajn sposob. Rezim pevny, o 17-17:30 vecera, 18:30 kupanie,medzi 19:00 -19:30 rozpravka v telke (podla toho ako stiham ja obriadit mladsieho) a potom zhasneme vsade a vsetci ideme spat. U nas pomohla rozpravka macko usko. On ako videl toho macka si lahnut a zakryt sa perinou tak to zacal opakovat. Skonci rozpravka, maly vsade zhasne, lahne k nam do postele a zahlasi "dobru noc deti" a vacsinou do 20 minut spi a vacsinou az do rana. Odkedy sme to zacali robit v tomto case tak sa uz ani tolko nebudi. Max tak 2x mesacne a spi az do rana. Mozno je to ozaj pre tvojho synceka skoro, mozno staci posunut o hodinku a rychlejsie zaspi. Treba skusat. Psychiatricka nam odporucila melatonin s postupnym uvolnovanim ale nakoniec nebol treba. Tiez sme predtym par mesiacov stopli uplne vsetko ci mobil tv tablet a hudobne hracky, ale on uz na to aj zle reagoval a bol ocividne nervozny z toho. A potom sme dovolili tu jednu rozpravku pred spanim a pomohlo.
Este som zabudla napisat ak syn nejakou nahodou zaspi cez den tak vecer nezaspi skor ako o desiatej a po polnoci mame cirkus humberto.. Takze on uz cez den radsej nespi..

hatsepset
autor
19. nov 2021

@selest ďakujem. Držím vam palce ❤️

Strana
z2