icon

Čo robiť, keď dieťa kaká do slipov?

veronkaska
18. feb 2025

Dobrý deň, prosím maminky o radu..už neviem, čo robiť. Môj 2,6 ročný syn kaká už asi 3 mesiace len do slipov. Cikať sa pekne pýta, problém nastáva, keď chce kakať. Aj viem, keď to na neho ide, lebo stojí a rozpráva od veci...keď ho aj rýchlo posadím na ten nočník, začne plakať a zadrží kakanie, nevykaká sa proste a potom nekaká aj tri dni. Skúšali sme ho dať aj na veľký záchod s redukciou, aj odísť z miestnosti, aby mal súkromie, nič nepomáha. Ja už neviem, čo mám robiť? Nechcem ho nasilu na ten nočník dávať, lebo sa nevykaká, ale to kakanie do slipov, z toho som už zúfalá. Nemáte nejaké typy, triky? Ďakujem

really8
18. feb 2025

@veronkaska takze keby mal 2 roky a 11m napises 2,11 roka?😂 ja len aby som nabuduce rozumela miestnemu slangu😂

slavomira236
18. feb 2025

@maryetta tak ono to uz nasere ked skoro 3,5 rocne dieta sa schovava. A kolko tych slipov som od nervou zahodila..drasticke s placom ale zabralo

jaskolka
18. feb 2025

Veľa detí má s týmto problém Vycikaju sa v pohode,no kakat do wc či nočníka už nie.
A do plienky sa vykaka? Ak áno,daj mu na kakanie plienku. Neboj sa,raz s tým prestane,ani jedno zdravé dieťa nejde do školy s plienkou.

maryetta
18. feb 2025

@slavomira236 hej. Kazde dieta je ine. A treba zvolit aj iny pristup. Ale sama som na svojich videla ze casto je to len pohodlnost... vedeli. Uvedomovali si... ale... tak ked chce dieta so mnou vybabrat musim urobit aj ja ten krok.

gelifil
18. feb 2025

@veronkaska no a co??myslis, ze to bude robit do 18ky?

gelifil
18. feb 2025

@slavomira236 u nas to trvalo ovela dlhsie

fiafia
18. feb 2025

@veronkaska podľa mňa je ešte malý, očividne už blok ma tak by som to nesilila ešte viac a na kakanie dala plienku ak bude súhlasiť. Určite ju nebude nosiť v 15 rokoch.

gelifil
18. feb 2025

@fiafia presne, suhlasim, je este malý

ina2405
18. feb 2025

@maryetta Však to skúšala, ale keď sa dieťa sekne, tak to proste nejde. Akurát vyrobíš zápchu a to je už len fajnotka na riešenie. Nie sú všetky deti s rovnakou povahou.

maryetta
18. feb 2025

@ina2405 vsak to som aj pisala. Ze kazde dieta je ine a potrebuje iny pristup.

veronkaska
autor
18. feb 2025

@really8 keby sa to dalo opraviť, napíšem tam 2 roky a 6 mesiacov, aby to bolo každému jasné 😁

veronkaska
autor
18. feb 2025

@jaskolka do plienky sa vykaká. Len on má stále slipy. Čiže začať robiť tak, že keď budem vidieť, že ide kakať, dať mu rýchlo plienku? Lebo prať každý deň osraté slipy ma už ozaj nebaví 🙈🙉 obávam sa jednej veci, aby sa to do septembra naučil, lebo pôjde do škôlky.

veronkaska
autor
18. feb 2025

@fiafia oki, skúsim dávať plienky na kakanie. Ja sa akurát obávam toho, aby sa to do septembra naučil, lebo pôjde do škôlky a musí byť odplienkovaný, to je jedna z podmienok

michaela789
18. feb 2025

@veronkaska samozrejme, že sa normálne naučí kakať. Má dva a pol roka🤦🏻‍♀️

ina2405
18. feb 2025

@veronkaska keď z toho nebude mať taký blok, tak zas skúsi.

sovica
18. feb 2025

@veronkaska Buď rada, že je v podstate odplienkovaný a naučený cikať na nočníku alebo na WC. Je to šikovný chlapec👍 To teda veľké % detí v 2 rokoch nevie. Predpokladám, že cca od 2 rokov je odplienkovaný, keďže píšeš, že asi 3 mesiace máš problém, že kaká do slipov. Čiže minimálne, keď mal 2 roky a 3 mesiace už bol bez plienok. Je ešte naozaj veľmi malý a väčšina detí má oveľa väčšie problémy so stolicou a WC/nočníkom ako s cikaním do nočníka/WC. Daj mu čas, nenúť ho a hlavne na neho nekrič a nerob paniku. Skúste trénovať na nečisto - posaď ho cez deň normálne oblečeného na nočník a daj mu do rúk knižku. Proste, len nech si tam posedí a uvidí, že sedenie na nočníku/WC nie je nič strašné. Odfotila som Ti ešte stránku z knihy Otestujte svoje dieťa (do 5 rokov je stále normálne, ak sa deťom prihodí "nehoda"). Zameraj sa hlavne na tú modrú časť vpravo. Podľa mňa chceš od neho veľa, nie je na to ešte pripravený. Ale držím palce🍀 - je to naozaj šikovný chlapec a som si istá, že to čochvíľa zvládne👍

ina2405
18. feb 2025

@sovica aj ja som sadala syna oblečeného👍

fiafia
18. feb 2025

@veronkaska do septembra času dosť. Okrem toho neverím,že všade to v škôlkach tak striktne dodržiavajú. U nás viem,že aj serbel dali, aj plienku na spánok dali kým si detičky zvykli. Všetko je o ľuďoch. Úplne by som to prestala na chvíľu riešiť. Dala by som plienku keď by som videla,že treba kakat. Ja som dcéru nesilila ani so spaním v postieľke, s odpliekovanim, s cumlom. V postieľke sama začala spat po roku,bez jedinej slzy. Pred 2,5 rokom mi sama podala plienku,že už nechce a fungovali sme bez nehôd a cumel vymenila za autíčko. Bez traum plaču,stresu. Všetci mali problém a prečo ešte plienku,prečo ešte cumel ako keby mala štyri roky. Netreba tie deti nikam tlačiť. Keď hlávka dozrie,príde to samo.

veronkaska
autor
18. feb 2025

@sovica ďakujem veľmi pekne. Áno, keď mal zhruba 2 roky a 3 mesiace sa už pýtal na nočník cikať a odvtedy nenosí plienky, len slipy,.ale samozrejme na spánky ešte má plienku.

jaskolka
18. feb 2025

@veronkaska áno,ja by som tak skúsila dať plienku. Do septembra je ešte ďaleko,to je u takých detí veľký časový úsek,za aky sú schopné zvládnuť veľmi veľa

svetlonos
18. feb 2025

@veronkaska
a ešte manželom napadli, co som zabudla napísať. Isla som uplne proti svojim zásadám! Za vykázali do vc, nosníka dostal čokoládu 😁🫣. Inak som so sladkosťami u neho setrila. Zabralo tiez dobre. Potom ju už nebolo treba za chvilku. Teda keďže v skolke to šlo ale doma už nie tak super.

loliki
18. feb 2025

@veronkaska Nestresovať. Plienky ešte sú. Hlavne vyprať tie slipy.

minarova22
20. feb 2025

Neodporúča sa vracať k plienke - domyli to dieťa.

zuzicka122
20. feb 2025

@veronkaska prepáč, nečítala som rady inych, ale moja rada je trpezlivosť a vysvetľovať. Môj teraz 4r syn skoro 2 r zadrziaval kakanie... štýlom ze vykakal sa cez víkend, od pondelka do štvrtku bol ok, v štvrtok večer začali bolesti brucha , zadržiavanie, nejedenie, odnpiatku boj na záchode.... už som osedivela z neho... prala by som aj 3x denne slipky aby sa do nich vykakal.... netlacte naňho, dajte mu čas, keď začne zadrziavt bude to peklo

cervenaruza123
20. feb 2025

@veronkaska My sme mali podobny problem pri dcere, cim viac sme nutili, tym menej bola ochotna spolupracovat. Takze isty cas ked chcela kakaty vzdy si vypytala plienku. Povzbudzovali sme ju, ze nevadi, ze je skvele ze aspon cika do nocnika, ze je uz velka slecna. A ze ked sa na to bude citit, tak bude uz kakat do nocnika. Obcas sme ju donutili len sadnut nan, ci nahodou nepojde, ked neslo, nevadi, sme ju chvalili, ze aspon skusila. Potom to samo preslo a uz nemala vobec problem.

mentolka12
20. feb 2025

@veronkaska nas takto 4mesiace bol. Uprimne? Pomohlo ked nastupil do skolky. Riesili sme to s riaditelkou a ta na povedala aby sme ho dali do skolky a ze uvidime co bude. Prve dva dni sa pokakal do boxeriek a potom uz to bolo vsetko ok, pochopil

vega3
20. feb 2025

@veronkaska naša takto kakala 6 mesiacov a zúfalstvo je slabé slovo. Psycho stavy z toho som mala už 🤣 teraz sa na tom smejem ale ona jedine do gatí. Presne že keď som dala nasilu na záchod tak to zadržala. Všetky možné motivačné prvky sme skúšali, jednoducho, neprišli sme na to čo by zafungovalo. Prepáč že som neporadila, držím však palce.

denda007
20. feb 2025

U môjho syna to tiež trvalo skoro rok, a keď bolo hotovo zakrical slipky srau😂neraz som ho umývala v potoku. Nepomohlo nič veru iba čas 🙂

terry658
20. feb 2025

@veronkaska aj ja som dávala prať deťom okakané gaťky a slipy a naučili sa veľmi rýchlo kakať do záchoda 🤣 našla som správnu motiváciu.

kamarelo10
20. feb 2025

@veronkaska môj kakal jedno obdobie výlučne do slipov, a mal veľmi hustú stolicu zapchal sa kde sa dalo a uz sme vedeli. Prešlo to samé vôbec z tým nemáme problem. teraz ma 13