Čo s poruchou spánku u 9 mesačného synčeka?

strudlik
10. feb 2012

Ahojte. Mám 9-mesačného chlapčeka, ktorý podľa mňa trpí poruchou spánku. Keď bol malý spinkal krásne, boli časy, keď sa v noci budil iba 1x. V poslednej dobe sa však budí čoraz častejšie, intervaly spánku sa stále skracujú, najnovšie v noci prespí vkuse iba 0,5 -1,5 hod. Keď sa zobudí, musím si ho priložiť na prsník, kde sa upokojí, napije a opäť zaspinká. Večer ho ukladáme v tom istom čase okolo 19-tej, ráno sa budí oko 5 - 6-tej. Cez deň býva dosť unavený, hrať sa a byť "v pohode" vydrží max. 1,5 - 2 hod, potom ho už nič nebaví, musíme ho nosiť na rukách a všemožne zabávať. Cez deň spí 2x, väčšinou v tom istom čase, občas prespí aj 2 hoďky, no aj medzitým ho musím pár krát priložiť na prsník, aby si ešte chvíľu pospal. Doktorka mi poradila, aby som ho cez deň nechávala spať čo najmenej, aby bol v noci unavený, no nemám pocit, že by to pomohlo, skôr naopak, budí sa ešte častejšie. Mali ste niektorá podobný problém? Čo ste robili aby sa to zlepšilo? Mne doktorka ešte povedala, že ak sa to nezlepší, môže nás poslať na neurológiu s poruchou spánku, no neviem, čo ako také vyšetrenie prebieha, máte niektorá skúsenosť? Budem vám vďačná za akékoľvek overené rady, lebo už meliem z posledného a chcela by som aj môjmu malému dopriať kvalitný spánok. Ďakujem.

sante81
10. feb 2012

kolko máte zubkov? nebolia ho dasná? ja som toto mala v 8mes, tie noci boli hrozné, ale preslo všetko, do roka sme mali vonku všetkych 16 zubkov. preto môze byt aj cez den mrzuty, a práveze som robila opak, ked chcel spat, nechala som ho spinkat co najdlhsie, aj tak to nemalo vplyv na noc ziadnu, a to sme skusili od čajov na pokojny spánok, nejaky sirup aby prespal, mlieko hami hajaja, musela som si tym len prejst.

latvia
10. feb 2012

nie som sice neurolog, ale podla mna tvoje dieta proste rastie a menia sa jeho potreby a navyky..to, ze ti spalo krasne predtym neznamena ze to bude tak vzdy. zacina viac vnimat, vela veci ho zrejme rozptyluje, zaziva nove veci, vnemy...

majloo
10. feb 2012

Ahoj, moj maly mal 10 mesiacikov a teda tiez sa mu "pokazil" spanok, resp. v noci sa velmi casto budi. Cez den spava 2 az 3 krat, vecer o 6 zalomi a vstava rano okolo 6 plus minus. Vzdy sa v noci budieval na kojenie par krat. Spava s nami v posteli. Teraz vsak ho uspim a za 10 minut uz place, pridem, chce prso, dam mu, zaspi a za 10 min opat a dokola, tak to vzdam a idem spat s nim po hodine. Vtedy je klud a pekne spinka. Zhruba takto nejak je to u nas asi 3 tyzdne, ale davam to do suvislosti so separacnou uzkostou, co mu posledne tyzdne prejavuje, cez den je uz celkom ok, uz ma nemusi vidiet kazdu sekundu, ale v noci ma potrebuje citit stale. Myslim, ze to prejde, nerobim si z toho hlavu, akurat som niekedy na nervy. 🙂 Co sa tyka hrania sa cez den, vie sa zahrat aj sam, ale uz viac vyzaduje, aby som vsetko nechala, sadla si a hrajkala sa s nim, takze ziadne take, ze ja varim alebo upratujem a maly sa pri mne hra hehe, ako predtym. 🙂 Nevidim to na poruchu spanku.

ivetkab.
10. feb 2012

Milá maminka, mám pocit, že teraz tu hovoríš o mojom synčekovi. A čakaj, že bude ešte horšie. Aspoň u nás to takto bolo. Mali sme obdobia, kedy vstával v noci s veľkým krikom a plačom a nevedeli sme ho utíšiť, pretože to všetko sa dialo v spánku.Nevedeli sme ho ani zobudiť a tak sme neraz museli až zapnúť vysávač, pretože sme ho nevedeli nijako zobudiť. Kubko je veľmi aktívny aj cez deň. Fakt mi dáva zaberať. Najlepšie je, že ak som o tom hovorila ako o probléme, všetky maminky mi pritakávali, že aj oni majú také "zlé" deti. Ale ja som stale hovorila o niečom inom. Lekárka mi povedala, že zbytočne ma bude posielať po vyšetreniach, že pre deti do veku troch rokov je to normálne, že nemajú kľudný spánok, že majú "nočné mory" a že to čo v podstate prežívajú cez deň, prežívajú opať aj v noci. Netlačila som na to, že chcem ísť po vyšetreniach, lebo akýkoľvek zlý a nepríjemný zážitok som s malým potom riešila "po nociach" nasledujúce aj dva mesiace. Asi sa mu to pripomínalo. Ani lieky na spanie ani nijaké utišujúce prostriedky by som malému nedávala. Nepomohli ani čajíky na dobrú noc ani nič. Už sa nám vystriedala lekárka a tá nová tvrdí to isté čo ta predošlá pani doktorka. Malý ma teraz dva roky a ešte stále vstávame v noci v sprievode veľkého plaču, alebo priam "skoku z postele". Vtedy viem, že sa mu niečo nepríjemné snívalo a utíšim ho ak sa to dá. teraz nám vstáva tak 3x v noci. Niekedy je to aj viac. Hlavne ak sa niečo cez deň udeje, alebo ak sme mimo nášho stereotypu. A ak máš pocit, že melieš z posledného, tak tomu never, to si len chytila druhý dych. Ak by niečo, kľudne mi napíš IP. Teším sa, že konečne niekto vie pochopiť čím sme si prešli, ale tiež vám prajem, aby to čím skôr prešlo.

briketa
10. feb 2012

@strudlik, okrem toho ze ty sa nevyspis tu nevidim ziadny seriozny problem. myslim ze mnoho matiek ma doma toto iste v rovnakom veku ;)
teraz je uz kludne cas ho dat do svojej izby, nech si poplace, prist ku nemu vzdy v redsich intervaloch az nakoniec bude sam spat normalne.
toto co sa deje je uz ciste navykove, nie ako potreba. on nie je hladny, len navyknuty sa budit a mat prsnik.
v tomto veku ked dostane nakojit ako ty ides spat, potom napr. o tretej - stvrtej a az rano uz bohate staci.

michaela.g
10. feb 2012

@strudlik 🙂 no nasa dcerka sa budi v noci dakedy aj kazdu hodinu. Ale to je tak uz strasne dlho, uz ani nepamatam kedy prespala 2 - 3 hodiny v kuse. Ale nemam pocit, ze by som s nou mala ist k neurologovi. Cez den spi 3 x (doobeda, cez obed a poobede) tak dlho ako potrebuje. Vecer ukladame okolo 19:00 - 20:00. Inak je velmi pokojne a mile dieta ale beriem to tak ze idu zuby a tak sa to znazim prezit 😉 ...

lenka0283
10. feb 2012

moja ma cez rok a robi to doteraz a neostava mi nic len cakat za noc sa zobudi aj 5 krat niekedy aj viac bud na mliecko na cajik alebo ze jej vypadne dudlik .)

soldi
10. feb 2012

@strudlik viac menej suhlasim s @briketa
moze sa jednat aj o separacnu uzkost.
z vlastnych skusenosti Ti mozem napisat, ze moj maly spava ovela lepsie,odkedy spi sam v izbicke a takisto spi ovela lepsie vnoci, ak sa vyspinka dobre aj cez den.

cize ak na svojom syncekovi badas cez den znamky unavy, tak ho nechaj spinkat. bude spokojnejsi on aj Ty.
suhlasim aj s tym, ze dieta v noci spracovava zazitky zo dna. cize ak bude mat prilis vela podnetov je pravdepodobne, ze bude horsie spinkat.

potom by som Ti mozno este odporucila precitat si nejaku knihu o spanku, ja som pouzivala metody dr weissblutha (pravdaze som si ich troska upravila na svoje dieta) a bola som velmi spokojna. predtym mi spaval za den len okolo 9-10 hodin, po dodrziavani jeho rad mi este teraz prespi denne cca 16- 17 hodin. 🙂

shira_
10. feb 2012

nemá poruchu spánku, toto je úplne normálna vývojová fáza, veľmi častá v tomto veku. ono to zase prejde, je to náročné obdobie. potrebuje blízkosť človeka. cez deň treba nechať vyspať do sýta, bude mať určite lepšiu náladu no a v noci vydržať- pokiaľ to nie je tebe celkom proti srsti, zober si ho do postele, nenachodíš sa a lepšie sa vyspíš

zajaciq
10. feb 2012

mas doktorku, co nema deti? mas uplne normalne kojene dieta ? 95% kojenych deti, sa po pol roku, po zavedeni prvych prikrmov, jednoducho budi castejsie v noci - az velmi casto - u nas to bolo aj kazdych 10 minut. Mne sa osvedcilo, ze cim viac cez den prespi (kvalitny spanok 1 hod a viac neprerusene), tym lepsie spinka cez noc. Dieta je OK, naroky na dieta nie ... 😕

kamilka22
10. feb 2012

uplne suhlasim so shira. A este - nejdu mu aj zubky? Moj krpec to zle znasal, tiez sa budil aj 10 krat za noc. Ja uzked bolo moc zle, tak som mu dala pred spanim nurofen cipok, max. 3 dni po sebe. On sa lepsie vyspal a aj dalsie dni boli znesitelnejsie. Neboj, upravi sa to. Ale chapem, ze je to pre Vas tazke.

oranzada
10. feb 2012

tak nas maly to tak tiez robil, tiez vedel plakat aj kazdych 10-15 minut a stale som mu dala cucnut a zaspal zase na chvilu, ale uz mi to vazne liezlo na nervy, ze v noci takto vstaval a potom cez den si stale suchal ocka a chcel by spat. Neurobila som nic drasticke, len som zacala robit to, ze pri kazdom cucnuti som mu dovolila, len tak 3-4 krat glgnut mliecka (kojila som) a sup dudlik, jemu to, zaujimave, stacilo, pritom inak by cucal a cucal. Po par dnoch ho prestalo bavit koli tomu vstavat tak casto, potom som skusila aj nechat plakat po dvoch minutach, to tiez nieje tak hrozne ako som si myslela a potom som zacala predlzovat. Teraz pekne spinka a budi sa na mlieko len raz okolo stvrtej, co je pre mna ako zaaaaazrak po tolkych prepdenych nociach a aj cez den je lepsi, ved sa konecne aj on vyspi. Bol to naozaj len jeho zlozvyk a pritom ja som noc co noc saskovala s kvapkami a masazami bruska a gelikmi na zubky... aj teraz niekedy ked vecer zaprotestuje (odkedy stoji, tak sa niekedy stavia v postielke a place) no necham ho 10 minut poplakat, v postielke sa mu nema co stat, pridem, dam dudlik pohladim a spinka, niekedy to este raz zopakuje a hotovo. Robil mi v noci zlobu od siestich mesiacov tak do 10-11. Teraz ma rok

monika15
10. feb 2012

u nas je take obdobie ked idu zubky :(
a plus u teba je ten cicik je zvyknuty.... skus mu dat na noc cumlik....
ked velmi place alebo flasku nech cucka sam....nas sa uz velmi snazil sam drzat flasku....
a to sa mu pacilo a tak zaspaval.....
len UM sme mu dali nic sladke......
vela stastia...... drzim palce

zitaje
10. feb 2012

Klasicka separacna uzkost 😉
Moja starsia dcera vo veku 2 tyzdnov prespala noc, 7-8 hodin v kuse. Takto spala vyse pol roka. Okolo 8 mesiacov sa to zacalo, okolo 9-10 mesiacov bole hore obcas tak casto v noci, ze som nezvladala ani pocitat a pomahalo len kojenie.
Nie je to nic hrozne, len to treba zobrat ako fazu, ktora prejde, a s istotou ti mozem povedat, ze prejde 😉 .
Moje rady 😀 : zober si ho k sebe do postele, aby si nemusela v noci vstavat. Ja som obcas zaspala skor ako moj kojenec 😎 .
Aby som si deti nemusela prehadzovat, naucila som sa kojit aj z "horneho" prsnika - vrele odporucam.
Podla mna neplati, ze ak cez den menej spi, bude vecer unavenejsi a bude spat lepsie - prave naopak. Prilis unavene a rozrusene dieta horsie spi. Moje deti v tomto veku lepsie spali v noci, ked sa cez den dosyta vyspali.
Pomaha vela telesneho kontaktu pocas dna - satka, nosic, nech sa babo nasyti maminej pritomnosti.
Prajem vela trpezlivosti 🙂

droby
10. feb 2012

ahoj, rozhodne nie si sama, tiez mame problem so spinkanim s 9m syncekom. v noci kazdu chvilu kojim, hladny nie je. spaval ukazkovo do rana a pokazilo sa to - pripisujem to zubkom v tom case a trva to, a stale horsie.

rozhodne mu dopraj denny spanok ked je unaveny, kludne aj trikrat ked vydrzi len 2hodky sa hrat. kvalitny denny spanok je tiez zakladom dobeho nocneho. u nas pomaha ist von, tam mi zaspi aj mimo planu a niekedy aj 3krat denne spi tym padom. inak uz ma svoj presny cas kedy spava cez den a to mu nenarusujem, nech sa poriadne vyspi, akurat mi mame ten problem ze sa velmi casto budi po polhodinke a dalej nespi a to je tak uplne nanic, lebo som vyflusnuta, cely den mu behat za zadkom a za tu polhodku cas pre seba-domacnost.

co v noci ti neporadim, podriadujem sa jeho potrebam, prekladat ho do postielky uz nezvladam tak som rezignovala a spi snami(tiez som sa naucila kojit z oboch prsnikov nech ho neprekladam).. no su rozne metody ako ho oducit od nocneho kojenia, su dost narocne a ja osobne by som to nezvladla a nespravila synovi...

lenkax7
10. feb 2012

Ahoj,my sme boli na tom rovnako. Mame 10 mesacne dievcatko. Do 8.mesiaca nam spinkala celkom dobre,zaspavala sama cez den aj vecer v postielke a v noci sa budila 1 az 2x. Nakojila som ju,prelozila do postielky a znovu zaspinkala. Zaciatkom 9.mesiaca akokeby utal a chela zaspavat len pri cice aj cez den,aj v noci. V noci sme boli hore aj 8x a to si len cucla a zaspala,ale ked som ju chcela prelozit,tak sa zobudila a uspavali sme odznova. Tak som to nakoniec vzdala a spala pri nas v posteli. Trvalo to asi 6 tyzdnov. Tiez som bola z toho dost vycerpana a unavena. Tak sme si povedali,ze zacneme oducat od kojenia,hlavne od nocneho. Predlzovali sme intervaly medzi kojenim,aj ked mala plakala,ale povedala som si,ze cicu jej nedam a musime to nejako vydrzat. 8 noci sme sa nevyspali. Na 9.den,ked som ju ulozila vecer do postielky,tak ani nemukla,do 10 minut zaspinkala a spala do rana do 6. Potom som ju nakojila a este si 2 hodinky pospala. Je to takto uz vyse 2 tyzdnov. Musim poklopat. A dufam,ze to takto aj ostane. Kojime uz len rano po prebudeni.

mirkita
10. feb 2012

ja len na povzbudenie - nas maly ma 13 mesiacov a presne to iste sme mali medzi 8. a 11. mesiacom...potom sa to postupne upravilo a vstaval namiesto 100x uz len 2-3x v noci a v presne casy...ale niektore noci su horsie lebo uraduju zubky 🙂
ja som to zvladla tak ze maly isiel k nam do postele, ja som v noci len rozopla koselu, on si nasiel mliecko a spalo sa dalej...hned ako som vzdala pocitanie vstavania a sledovanie casu tak sme super spali
krpec nechce ani dudel, ani flasu...len a len prsnik v noci a fakt - odkedy to neriesim, nemame problem 😉

radecica
10. feb 2012

Nasa mala spavala v pohode do polnoci, od polnoci sa budila kazdu 1-1,5 hodiny, najskor som si ju len prikladala a zaspala, potom ju bolo uz treba aj nosit. Odporucam mrknut do diskusie "Ako naučiť dieťa samé zaspávať?"

anieli_1
10. feb 2012

moj syn ma 2 roky za chvilku a stale ho kojim a budi sa celu noc aj cez den ked spi tak sa zvykne zobudit a uspim ho len prsnikom ked uz nie priamo kojenim ale minimalne si musi drzat..........noc mi prespi len ked visi na rpsniku takze bud prisaty alebo drzanim prsnika takze sa aj tak moc nenaspim bo sa nemozem ani pretocit....dcera ma 6 mesiacov a spi v noci lepsie ako on...............s malym sme mali uz aj take ze nam spadol z postele ked sa takto prebral alebo ja nemozem ist ani na wc v noci lebo sa hned preberie ze tam niesom a dojde za mnou po stvornozky so zatvorenymi ocami a s placom.......... ale prejde to len musime vydrzat aspon ja si to stale vravim 😀 a este tae tpu nechat ho vyplakat nefunguje prereve celu noc a nikto si tym nepomoze aspon u nas je to tak 😉

dejka77
10. feb 2012

Vitaj v klube nevyspatych mamiciek 🙂 Na rozdiel odomna mas stastie, u mojej malej sa to zacalo uz po 6mes. a trva to dodnes. Natrafila som tu na niekolko tem a docitala som sa, ze je to bud separacna uzkost alebo sa to tyka velmi zivych deti = nespracovane podnety. Niektore mamicky pisali, ze sa to skoncilo do 11mes. Dufam, ze to bude aj moj pripad, lebo by som sa uz rada konecne normalne vyspala. Mimochodom spim na nafukovacke kedze mala sa roztahuje a odmietam uz spat na kusku posteli kde sa neda ani otocit 🙂

luthien35
10. feb 2012

Ahoj.Uz Ti to tu asi radili,neviem,necitala som vsetko,ale musis len vydrzat.Moja dcerka do pol roka spala v celku pekne,mala problem len s vecernym zaspavanim,ale noc bola v celku v pohode,ale od pol roka sa pokazila. Zacala sa v noci budit castejsie,zaspala len pri kojeni. Toto trvalo do dvoch rokov.Za noc sa mi zobudila aj 12 ci 13 krat, bola som uz zufala.Aj u neurologicky sme boli, zaver bol, vydrzat. Ono sa to upravi.Kazala mi este si zapisovat presne kedy sa zobudi a na ako dlho a s tymi zapiskami sme mali prist na kontrolu. No, zapisovat som to vydrzala len jednu noc. Ako, najst silu este aj na zapisovanie,ked ledva najdes silu k malej vstat a uspat ju, to teda bolo nad moje sily 🙂 Tak som sa na to pekne vyprdla. No, a ked mala dcerka 22 mes.,tak som nastupila do prace ( sice totalne vycerpana - vstavat k malej a potom rano o 5:30 - doteraz nechapem ako som to zvladla ) a behom mesiaca az dvoch sa jej spanie upravilo. Zobudila sa uz len tak 2 krat za noc,uplna pohoda. Ja myslim, pomohol moj nastup do prace. Mala uz nebola tak intenzivne so mno, aj kojena uz nebola ( to sme skoncili v 20-tich mesiacoch ). Takze drzim palce, nech vydrzite 🙂

abbie
10. feb 2012

to co ti poradila Dr. je hlupost pretoze tvoje dieta bude tak neskutocne unavene, ze sa mu praveze z toho bude zle spat ... my ked sme malemu nedopriali spanok, ked mal chut, tak nam horsie zaspaval a v noci sa uplne metal ... podla toho co pises sa mi nezda, ze ma poruchu spanku 😉 nepoznam vo svojom okoli ani jedno dieta, ktore dobre spalo a bolo kojene ... syn mojho kamarata sa budil aj 8x za noc dokial bol kojeny ... a ked do toho idu aj zuby, tak konecna 😀

maroubrabeach
10. feb 2012

No my mame 8 mes a trva to od 5 mes. V noci sme hore kazdych 20 - 40 min, spi iba na cecku. Cize akekolvek prekladanie do postielky (tam nespala uz 3 mes) nema vyznam. Zubky to nie su (tie nam vysli len pred tyzdnom).
Este keby si len cucla a zaspala (ako pisu niektore baby), to by bolo fajn. Ale ona vyslovene spi len na cecku.
Takze uz vyse 3,5 spim zlomena v nejakej cudnej polohe, s vytrcenym ceckom. A dudel odmieta.
Takze co ti ostava, jedine vydrzat a cakat na to, kedy to skonci 😝

bobsent
13. feb 2012

tak môj malý má poruchu spánku oficiálne diagnostikovanú od cca 10 mesiaca. chodí na rizikovú poradňu lebo bol trošku skôr narodený, a po dlhom čase mi uverili že fakt nespí 😔, neurologička mu robila spánkové EEG, a potom ešte klasické. dostal peritol sirup-0 bodov účinok, po 3mesiacoch prometazín-účinok tak na 50%.
podľa dr. spánkové poruchy detí prejdú okolo 2-3 rokov(dovtedy zahyniem).
vraj je to dané predráždenosťou nervového systému a prílišnou vnímavosťou. ostáva len vydržať a strihať meter ako na vojne. 😀
takéto dieťa musíš uspať za každú cenu-lebo sa dostane od únavy do fázy motorického nepokoja a to je teda potom sila! on sám nevyspatý, unavený a potrebuje fakt presný režim(čo mi ide dosť na nervy)..