Denný a nočný spánok 8 týždňového dieťaťa

cezia
19. mar 2015

Ahojte, chcem sa s vami poradit. Mame 8 tyzdnov. Do siedmeho tyzdna sme komplet len plakali pocas celeho dna, dokym sa mi dcerku nepodarilo uspat. Teraz ako zacala viac vnimat tak place postupne ustupuju, ale mam problem ju uspat. Stale je nepokojna, rozhadzuje rucickami (mam ju v zavinke) a celkovo aj vidim ze chce zaspat a stale ju cosi rusi. Myslim ze prdiky mame za sebou, toto budenie je aj v kociari. Inak ked chyti silny spanok, tak nemame problem. Ale to sa stane aj dve a viac hodiny po najedeni. Papame uz len UM kazde 3 hodiny. Inak u nas ruky vobec nefunguju na upokojenie. Neviem ci sa tento denny spanok dako da ovplyvnit, alebo len pockat kym vyrastie. Celkovo je taka akcna aj pocas bdenia stale meta rucickami, nozickami, vsetko chce vidiet...aj doki mi povedala, ze nejako je moc vnimava na svoj vek (satka u nas tiez nefungovala, skoda). A k nocnemu spanku. Tym ze jej davam UM kazde cca 3 hodiny, tak to vychadza vecer na 21 hodinu a predtym na 18. Zvykla som predtym okolo 20:15 okupat a potom dat papat a hned spat. V poslednej dobe sa mi zda vsak to spanie ze je pre nu neskoro, je ospala. To kupanie by som rada posunula na 19.00, hned dat papat a ist spat. Lenze UM sa nema davat skor ako po 2,5 hodinach. Neviem ci skusit okupat a dat spat bez jedenia a uvidim kedy sa zobudi....dakujem za rady, hotova veda tieto babatka (asi nemam v sebe ten prirodzeny materinsky instinkt, lebo po tych preplakanych 7 tyzdnoch uz neviem co mam a nemam robit...)

kofoluska
20. mar 2015

@cezia Maly bol na UM a jedol vtedy, ked potreboval. Ak potreboval znova jest po hodine, dala som mu po hodine. Nikdy som mu nedrzala rezim, ze striktne papa kazde tri hodiny. To k tomu UM. Ked jej o 18:00 das UM a potom o 20:15 ides kupat, medzitym je hore alebo spi? Lebo to sa mi zda strasne neskoro takto ukladat dieta na nocny spanok. U nas sa vzdy kupalo o siestej, potom sa ponuklo mlieko a slo sa spat. Pozor na to, lebo ake navyky dcerke vybudujes teraz, take ich bude mat aj neskor. Mne maly o osmej uz spi spankom spravodlivych.
Co sa tyka denneho spanku, treba sa pozriet na vsetky podnety, ktore ma. Moze byt pretazena, hoci Tebe sa zda, ze je velmi vnimava (aj ked to potvrdila aj doktorka). To, ze stale rozhadzuje rukami aj nohami nemusi nutne znamenat, ze xce vsetko vidiet. Pretazene dieta ma problem zaspat. Osobne neuznavam nijake hluposti na kocik alebo nad postielku. A mam pokojne dieta, vzdy som mala. 🙂 V prvych tyzdnoch som sa naucila rozoznavat signaly unavy a podla toho som maleho ukladala spat.
Rozhadzovanie rucickami je moorov reflex, ten pominie. Da sa to riesit ulitkou. Skus sa pozriet sem www.ulitka.sk
Este ma napada - kde spava? Maly maval problem prve mesiace, ale cez den az tak nie - to spaval v mojej posteli. Problem bol len kym v noci spal v postielke. Aj uspavanie trvalo dlho aj samotne spanie nebolo ktovie ake. Odkedy spi so mnou, tak je to pohoda lesna 🙂
A neboj sa o svoj materinsky instinkt. Si len vycerpana z toho, ze Ti dcerka par tyzdnov stale plakala. Ono sa to postupne spravi. 🙂 Je uplne normalne, ze prve tyzdne nevieme, co s dietatom. Aj mne sa teraz dobre radi, ked uz mam velkeho chlapa doma. 🙂 Ale spociatku som bola rovnako stratena ako Ty.

ukulela
20. mar 2015

ulitku odporucam aj ja, maly v nej spval do 4 mesiacov, potom z nej vyrastol (on je dost velky) tak som mu usila cosi na ten styl - s kridelkami na rucicky a v pohode v tom spal dalej.
my sme malemu pustali na nocne zaspavanie aj zvonkohry , alebo aj tlkot srdca. pomahalo ... aj teraz mu vcer na ukludnenie pustim zvonkohru a on sa zapocuva, upokoji a zaspi. upokojenie cez en - skusala si fitloptu?
inac teraz (pol roka skoro) maly vecer zaspava medzi pol 9 a 9. niekedy o pol 10. ale z porodnice mi na nocny spanok zaspaval prvy mesiac - dva bezne . o desiate, aj neskor. on ale po tomto poslednom jedeni prespal az do rana, tak to nevadilo mne ani jemu.
ja by som v tvojom pripade nedavala maleho spat hladneho,j ednoducho by som mu jedenie len posunula. a nedrzala by som sa mozno ani tych 3 hodin ... ako som pisala, moj skoro od zaciatku prespal celu noc. prve dni z porodnice som ho v noci budievala na krmenie, no po 2 tyzdnoch mi aj doktorka povedala, ze netreba, ze ho mam nechat spat.

cezia
autor
23. mar 2015

@kofoluska vdaka za tipy. Ono s tym rozoznavanim unavy a ostatnych jej potrieb bol u nas vzdy problem, kedze 7 tyzdnov neustale len plakala. To neexistovalo 5 minut bez placu. Od spania po dalsie spanie len plac. Teraz sa skludnila trosku takze mam konecne moznost sledovat co kedy potrebuje a splnit to. Kupem uz okolo 19 00, tiez s tym jedenim uz viac vidim kedy je hladna, takze obligatne 3 hodiny nemusia byt 3 hodiny (aj ked po takom dlhom case mam pocit ze je uz plus minus naucena, ale samozrejme dam jej skor ked som si ista ze je hladna). Uspat sa mi ju podari do tej 8 urcite. Denny spanok sa zacina tiez pomalicky darit. Tym ze sa trosku upokojila, tak sa to uz skor da (aj ked to trva dlho, velakrat sa pocas spania zobudi a place, takze zaciname odznova). Uspat je problem preto, ze ma v hlave este chaos (to je to pretazenie) a pocas spania su to skor prdiky. Z toho pretazenia co si pisala, mas jednoznacne pravdu...s odstupom casu je mi jasne ze to bolo nanu vela. Lenze som to nevidela cez ten neustaly plac.....clovek vymyslal rozne sposoby ukludnovania a to bolo vlastne este horsie. Skoda ze som nevydrzala pri metode d. Karpa.....lebo ono to nemusi zafungovat hned...zrejme to bol nas pripad. Teraz ta metoda plus minus funguje, akurat ze je to o to lahsie ze mala je vnimavejsia atd......s tym UM si ma potesila ze mozem dat ked si naozaj myslim ze mala je hladna....akurat som velmi smutna z toho, ze pocas takeho dlheho obdobia ked len plakala sa naucila hrozne moc revat, kricat az tak tahat kdesi z nohy. Mrzi ma to ze som nedokazala mozno skor reagovat na jej skludnenie - ten Karp by isto pomohol (aj ked toto tazko povedat, ona naozaj potrebovala aj kus vyrast). Snad to chce uz len cas a miminko nato zabudne a bude z neho usmievavy vyrovnany cloviecik. Hrozne by ma mrzelo ze kvoli tymto dvom mesiacom by bol z nej nervozny a nevyrovnany clovek ...... ? Jedine co sa utesujem, ze som aspon pre jej spanok robila mozne aj nemozne (sice sme nespali ako sa vseobecne pise, ale nebolo to ani take katastrofalne). este raz vdaka, ak ta nieco este napadne budem len rada, pekny den

cezia
autor
23. mar 2015

@ukulela ulitku davam na noc, kym zaspi tak sa este puci, ale som stale pri nej a cez noc aj zo spanku sa puci (zrejme prdiky) ale isto to pomaha. Cez den na denne spanie, som sa rozhodla rucicky zabalit do obycajnej plienky. Uvidim ako sa to osvedci. Ja som si myslela ze nema rada zavinovanie, lebo sa este viac srdila ked som ju balila, ale kdesi som citala, ze je to dost bezna reakcia, treba len chvilku vydrzat a dietatko nato zacne reagovat skludnenim. Teraz banujem, ze som to tak nerobila, lebo mala revala 7 tyzdnov v kuse a teraz pri akomkolvek jej nepohodli hned spusti rev, ona plakat nevie len revat. Snad teraz ked uz trosku viem co a ako sa to zmeni....vdaka pekny den

kofoluska
23. mar 2015

@cezia Zlatko moje, nevycitaj si nic! Neviem si predstavit, ze by mi maly prve dva mesiace len plakal a plakal, muselo to byt pre Teba velmi tazke. Urcite si to zvladla najuzasnejsie ako si vedela. Teraz sa obidve ucite, rozoznavas vsetky signaly a naplnas jej potreby a to je to podstatne. Nikto od Teba neocakava, ze budes dokonalou matkou s dokonalym dietatkom. Pre svoju dcerku si aj tak ta najlepsia mamka na svete 🙂 Urcite nebude kvoli tym prvom dvom preplakanym mesiacom nervozna a drazdiva. O to sa naozaj bat nemusis. Podstatne je, ze aj napriek placu si ju neignorovala, snazila si sa jej pomoct a to je to, co jej ostalo zafixovane - ze mamka je pri nej, ked jej nie je dobre. Na tom sa moze dalej budovat vas vzajomny vztah. 🙂 Niekedy je aj nam dospelym zle a vieme, ze nam nikto nedokaze pomoct. Ale uz blizkost inej osoby, ktoru milujeme, je pre nas balzamom na dusu. 🙂
Pozerala som tu metodu, o ktorej pises. Ma nieco do seba a myslim, ze moze naozaj fungovat. Su jednoducho deti, ktore su viac drazdive, placlive a ktore potrebuju prve mesiace citit tu istotu, ktoru mali v matkinom tele.