icon

Deti od susedov berú dcére hračky

kukakaj
5. sep 2016

Ahojte maminky, chcem radu, lebo uz neviem ako sa zachovat spravne. Mame malych susedov chlapec 3r a dievca 2r. Moja dcerka ma tiez 2r. Akonahle vyjdeme z domu a dcerka si vezme nejaku hracku, kociarik, motorku, odrazadlo, proste cokolvek, okamzite jej to susedia uz pred domom vezmu, doslova vytrhnu z ruky a ona svoje hracky nevidi, kym nejdeme domov alebo to jednoducho vzdam a ideme prec hrat sa na ine miesto. A to nie je iba obcas ale dennodenne, proste stale ked vyjdeme von, lebo chodime von v rovnaky cas. Ked im to nechce dat, zacnu tak priserne vrieskat ze je to uz neznesitelne, az to ona vzda a tu vec im tak ci tak da, potom ju nechcu vratit a zase vrieskaju, no des. Ja som rada, ze sa dcera vie o veci podelit a aj ju k tomu vediem, ale zas odtial potial. Oni jej tie hracky nicia, uz jej par veci polamali a niektore nie su najlacnejsie a uz nam to s manzelom dobre lezie na nervy, ale neviem ako sa zachovat, aby sme si susedov nepohnevali. Suseda si s detmi nevie dat rady a ja sa snazim nezasahovat, aby sa neurazila. Uz som sa snazila v klude vysvetlit im ze takto sa to nerobi ale tie deti su ako nepricetne, oni ani nevnimaju co im vravim. Fakt uz neviem ako, manzelovi to vadi uz dlho, ja som bola rada ze ma dcera kamaratov, ale uz je toho dost. V podstate oni sa s nou ani nehraju, vezmu jej hracky a ona si niekde uklada kamienky a oni sa hraju s jej hrackou. Byvame v malej dedine, takze nie je moc vyberat si miesta na hranie a stale odchadzat prec od domu.

katkalubkova
5. sep 2016

@kukakaj Ja by som to urobila tak, ze by som sla v iny cas s dcerou von, ako spolocne. Ak chodite s detmi spolocne vonku, lebo idete spolu na prechadzku, tak robis chybu aj ty. Na jednu stranu si nechces pokazit vztah so susedmi, ale na druhu stranu, budete doma "nasrati", lebo Vam kazia hracky. Treba to susede jasne povedat, ked jej to zrejme nedochadza 😠 . Ja mam teda zive deti, mladsieho az prilis, ale neviem si predstavit, ze by brali detom hracky a kazili ich.
Hracky sa polamu, pokazia a deti si hracky poziciavaju, ale vsetko ma svoje hranice. Ja by som malu vzala von s odrazadlom a keby vysli von aj susedia a brali by jej ho, tak by som zasiahla, nakolko ich matka to zrejme nedokaze.
Robia to, lebo si to mozu dovolit, a vedia, ze si to mozu dovolit. Tak nech manzel zasiahne. Alebo keby bol krik, jednoducho, zamknut odrazadlo v dome a nech vrieskaju, ved maju kedy.....

sardinka336
5. sep 2016

@kukakaj ale nie si blba!!! Len si mäkká a chceš vychadzať s ludmi a nechceš konflikty, spory, zvady atd....ver tomu ze mnohé sme si tým prešli. Ja som mala tiez obdobie, ze som chcela byt s kazdým za dobre a každému vyhoviet a zavdačit sa a byt oblubena nech to stoji čo to stoji. Sice potom som ja bola naštvana lebo som furt robila veci, ktore mi boli proti srsti len aby som vyhovela tej druhej strane. CHYBA! Tak uz to vieš a vieš aj to ako reagovat. S usmevom ale razne a nekompromisne trvat na svojom. Tvoja rodina a tvoje dieta je priorita. Samozrejme ze sa treba podelit, pomoct a tak, ale všetko ma svoje hranice. Suseda je ,,vysmátá,, lebo jej deti maju hračky a u vas je nervozita a frustrácia, takze je čas spravit poriadok a stanovit hranice.

kukakaj
autor
5. sep 2016

@katkalubkova uz som pisala, asi si si nevsimla, ze mam maleho 4 mes. a odchody z domu prisposobujem jemu...preto vzdy berieme odrazadlo alebo motorku lebo dame prechadzku aby zaspal a vacsinou potom ideme na zahradu....ale uz ma baby riadne nazhavili a poriadky si naozaj spravim sama a hned pri prvej prilezitosti

katkalubkova
5. sep 2016

@kukakaj ty kokos to co maju za vychovu, normalne nechapem. Ja by som to "postrielala", keby mi dieta takto budili. Ved tej mamke povedz, ze nech sa trochu uvedomi...

katkalubkova
5. sep 2016

@kukakaj hej, az teraz som precitala dalsie nazory. Ja by som tam nabehla, a hned poriadky narobila. Ked nevie mater s nimi urobit poriadok, asi nebudes sediet doma.

mimla
5. sep 2016

Poznám. Bez emócií hračku zobrať a dať naspäť dcére. Prípadne povedať "*meno* vráť jej tú hračku" Netreba kričať. Jasný, prísny hlas a vážna tvár urobia svoje. Ak to nezaberie bez slova vytrhnúť hračku a vrátiť dcére. Asi je to spôsob komunikácie, ktorý poznajú.

To s tým učením "podeliť sa" je taká diskutabilá téma. Ja som napríklad žiadne lekcie z delenia nedávala a malý sa podeliť vie. Okrem vyslovene obľúbených hračiek a tak to má byť. Nevidím dôvod, aby požičiaval hračky deťom, ktoré ich doničia. Ja napríklad chcem aj to, aby si hračky vážil. Je za nimi kopec práce, môj muž musí kvôli nim chodiť do práce, aby sme si ich mohli dovoliť kúpiť. Alebo to bol darček od niekoho, koho má rád. A tiež nekupujem hračky, aby sa s nimi hralo celé mesto. Konkrétne odrážadlo som odmietala požičiavať. Bolo z tých drahších. Asi som trošku lakomá. Mne aj môjmu mužovi je skôr blízka myšlienka podeliť sa za účelom spoločnej hry, takže tak vedieme aj deti.

katkalubkova
5. sep 2016

@sardinka336 a poriadna nechut ist vonku... uz len depku z toho chytit

gita17
5. sep 2016

co keby si skusila neaky kurz asertivity. Lebo ocividne od teba sa tvoja dcera nenauci riesit konflikty a bude sa rovnako spravat ako odpozorovala od teba... Je jedno ake deti ziju v susedstve, ty si dospela mas vediet ako sa k tomu postavit,ak to nevies, nevadi, douc sa..knihy, kurzy, psycholog...

katkalubkova
5. sep 2016

@gita17 ale aj ta odvedla by mohla na nieco zajst. Nam sa to tu lahko pise, ale zit takto denno denne, nic - moc

kukakaj
autor
5. sep 2016

@mimla je to velmi diskutabilna tema a velakrat rozmyslam ako spravne dceru viest...ja ju tiez nenutim nasilu hracky poziciavat, nechce - nemusi. Aj pri tychto dvoch spratkoch som to nechavala na nu, ale ona im to fakt dala len preto, ze zacali vrieskat.

kukakaj
autor
5. sep 2016

@gita17 vies ze som nad tym rozmyslala, ja som dost "makky" clovek a dlho v sebe vsetko dusim az kym nevybuchnem ako parny hrniec, ale potom uz je to ina kava

jeennyv
5. sep 2016

@kukakaj "blba" nie si, ale ako si pisala presne casto je to tak, ze ked sa my vieme dohodnut s ludmi detmi a ti to akceptuju, ze to bude takto akceptovat aj niekto iny, ale hold na niekoho treba vacsiu autoritu a pevny postoj 🙂

gita17
5. sep 2016

@katkalubkova susedu neprinuti ist na ziadny kurz, ani nezmeni jej myslenie, ale seba zmenit moze

matik1
5. sep 2016

@kukakaj tak Vy idete von a Tvoja malá sa musí hrať s kamienkami, lebo jej cudzie deti berú hračky? No tak na to by som sa teda pozrela. V tomto musíš byť rázna a ako Ti písali baby vyššie, zakročiť. Kto iný pomôže Tvojmu dieťaťu, ak nie ty?

glorikarebeka
5. sep 2016

@kukakaj len raz by vytrhli odrazadlo mojmu decku,len raz ako keby sa nechcela vozit tak jasne nech si pozicaju,ale to co pises je len a len tvoja chyba a o ich matke ani radsej nepisem ved ona to musi vidiet co sa robi na dvore a oni odrazadla nemaju alebo co a ona neni pri detoch?????kde je?co je ozrata ci co?

adrika1704
5. sep 2016

Ahoj..takto sme aj my susedky..moj 2,5r susedka 3,5. U nas teda klasiku ze sa decka vzdy dotahovali o jednu vec sme vyriesili jednoducho dohodou.. teda hlavne medzi nami mamami ze ktore dieta ma onu hracku prvy a druhy si ju just vezme a vznikne obojstranny krik ostava vec v rukach prveho..s vysvetlenim..on sa s tym hral prvy..neustupujeme iba ak v pripade ze sa spytame "prveho" ci sam nepozicia.. Funguje stale lepsie. A prave ked sa uz naucili toto pravidlo viac a viac si poziciavaju

lucinka511
6. sep 2016

@kukakaj preoac ale preco davas tym detom tie hracky?ved zakroc.zober a tie deti nech vrieskaju.a? nebudu vrueskat tvoje deti ale cudzie.no nech si vrieskaju.skratka ja na tvojom mieste by som zakrocila.hracku nendala a basta.

dominika6
6. sep 2016

@kukakaj poradím ti jedno...ak ich matku netankuje čo jej podarené deti robia,nech teba netankuje že škriekajú na celú ulicu,ked im tie hračky nedáš...
bud rázna,tu nejde o žiadne vzťahy,city,ide o logiku a pravidlá..už ked vidíš že sa blížia,hned zakroč a hračku nedaj..ked revú,zober sa s malou na opačnú stranu..proste NIE a hotovo..načo vysvetluješ 2r ročnému decku litánie čo sa smie a čo nie? treba konať,nie rečniť

katarinamarkova
7. sep 2016

@kukakaj a ty nevieš povedať obyčajné NIE! ?
ja by som teda nenechala svoje dieťa pozerať sa na to ako mu niekto ničí jeho veci, raz, dvakrát opakovane ho oberá o jeho hračky a vôbec sa s ním pritom nehrá, ešte mu aj hračky raz dvakrát opakovane zniči :(

pardon, že takto.....
ale aj ja učím svoje deti deliť sa 🙂 veď to je samozrejmosť! ale tak isto ich učím, že si svoje veci majú vážiť, lebo maminka, tatinko, starká atd im to dali z lásky......ako aj to, že každá vec má svoju hodnotu a niekto na to musí zarobiť, učím ich, povedať aj nie.....

ako si sama povedala - odtial -potial

a že kričia? a? keď bude niekto kričať že chce od teba peňaženku, auto, dom? dáš mu? aby prestal kričať? aj keď vieš, že ti to jednak zničí a jednak na ďalší deň bude chcieť znova?
ide fakt len o hračky.....ale na druhej strane zas aj o princíp!
a tak ako nechceš zasahovať do výchovy tých detí......práve zasahuješ! aj tým, že nerobíš nič! a nie len do výchovy tých detí ale uvádzaš príklad aj svojej dcére.

chúdence tie deti asi len nevedia kolká bije a nepoznajú výchovu, hranice, slušnosť.....možno by si bola prekvapená či neostanú z nich anjelikovia, keď im to niekto raz rázne ukáze.....možno aj suseda- maminka maleho dievčatka.

katarinamarkova
7. sep 2016

@kukakaj to je fakt taký problém zobrať 3ročnému malému dieťaťu jedno odrážadlo?? 3ročnému dieťaťu? čo ti tak max. po zadok siaha? skutočne? toto neverím......

laura1804
7. sep 2016

No ako to dopadlo? 🙂

kukakaj
autor
7. sep 2016

@laura1804 vec vyriesena, odrazadlo sme nedali, stalo to dost energie aj nervov, chlapec hysak na hodinu 🙂 ale rozchodil to :D zajtra repete :D

laura1804
7. sep 2016

@kukakaj tak, tak, treba si udrzat formu, neustupit, aby chlapec postupne pochopil, ze "skoncil" ...deti su velmi inteligentne...len respekt im obcas chyba...

jasminet
7. sep 2016

Na mna neplatia ani vreskoty vlastnych deti (vacsinou), nie to este uvrestancov od susedov.... a ze cudzie deti pravidelne beru hracku tvojmu dietatu a ty len pozeras, pripadne ides s dcerou bez hracky prec - to sa ni az rozum zastavuje a neverim, ze sa to fakt takto deje, mozno raz, dva krat, ale staaaaale? 😕 😨 😅

stellamaris
7. sep 2016

@kukakaj Mojmu synovi stale brali susedove deti hracky alebo bicyklik,tak som po tych detoch pokricala a hracky im vzala.Dopalilo ma,ze v nasej nepritomnosti si deti od susedov bez nasho dovolenie brali hracky a ja som ich potom nasla vo dvore u susedov.Po viacerych rozhovoroch so susedmi mozem zakrocit aj ich detom nalozit na zadok,ale to nerobim.Niekedy staci sa hlasne vyjadrit 😉

katarinamarkova
7. sep 2016

@kukakaj neboj zajtra bude miernejšie repete......hysak bude len polhodkovy a na piaty den ho nenapadne ani len na odražadlo pozrieť......
len vydržte v danom postupe 🙂

kindervajicko
6. okt 2016

@kukakaj ahoj, ako ste dopadli nakoniec? Riesim podobny problem 🙂

kukakaj
autor
7. okt 2016

Dopadli sme tak, ze ja som razne zakrocila, par krat som chlapca razne upozornila a je pokoj, potom dievca vliezlo dcere do kociarika a dotrhalo ho a uz som bola naozaj velmi velmi zla....aj ked suseda so mnou ani manzelom po tom velmi nekomunikuje, ale bohuzial, nie sme milionari aby sme vybavili celu ulicu a najma odrazadlo nie je vec za par korun, aby sme jej mohli kupit ine, ked jej ho znicia a rovnako aj ten kocik, ktory som chvalabohu zasila. Je dcerina srdcovka a teraz sa s nim vela hra...pochopila som ze som bola makka a na ukor vztahu s cudzimi ludmi som sa nezastala vlastnej dcery

kukakaj
autor
7. okt 2016

@kindervajicko neoznacilo mi ta v predoslom prispevku

kindervajicko
8. okt 2016

@kukakaj dakujem 🙂