icon

Deti od susedov berú dcére hračky

kukakaj
5. sep 2016

Ahojte maminky, chcem radu, lebo uz neviem ako sa zachovat spravne. Mame malych susedov chlapec 3r a dievca 2r. Moja dcerka ma tiez 2r. Akonahle vyjdeme z domu a dcerka si vezme nejaku hracku, kociarik, motorku, odrazadlo, proste cokolvek, okamzite jej to susedia uz pred domom vezmu, doslova vytrhnu z ruky a ona svoje hracky nevidi, kym nejdeme domov alebo to jednoducho vzdam a ideme prec hrat sa na ine miesto. A to nie je iba obcas ale dennodenne, proste stale ked vyjdeme von, lebo chodime von v rovnaky cas. Ked im to nechce dat, zacnu tak priserne vrieskat ze je to uz neznesitelne, az to ona vzda a tu vec im tak ci tak da, potom ju nechcu vratit a zase vrieskaju, no des. Ja som rada, ze sa dcera vie o veci podelit a aj ju k tomu vediem, ale zas odtial potial. Oni jej tie hracky nicia, uz jej par veci polamali a niektore nie su najlacnejsie a uz nam to s manzelom dobre lezie na nervy, ale neviem ako sa zachovat, aby sme si susedov nepohnevali. Suseda si s detmi nevie dat rady a ja sa snazim nezasahovat, aby sa neurazila. Uz som sa snazila v klude vysvetlit im ze takto sa to nerobi ale tie deti su ako nepricetne, oni ani nevnimaju co im vravim. Fakt uz neviem ako, manzelovi to vadi uz dlho, ja som bola rada ze ma dcera kamaratov, ale uz je toho dost. V podstate oni sa s nou ani nehraju, vezmu jej hracky a ona si niekde uklada kamienky a oni sa hraju s jej hrackou. Byvame v malej dedine, takze nie je moc vyberat si miesta na hranie a stale odchadzat prec od domu.

marcelatje
8. okt 2016

@kukakaj mna by zaujimalo ze na koho si bola zla ked sa dotrhal kocik?

kukakaj
autor
8. okt 2016

Malej som povedala bez kriku ale razne (bola som paradne nastvata) ze sa to nerobi, ze to je kociarik pre babiky, nech sa pozrie co s nim urobila...on vyzeral ze je polamany....rodicia nezajem....do toho prisla svokra a ona ho zacala obzerat co sa stalo a prisli sme na to ze sa "iba" roztrhal a svokra komentovala ze chvalabohu ze to sa zasije a ja som nahlas povedala ze ak by bol zlomeny mozu si ho nechat oni a dcere by obstarali novy...rodicia sa stale tvarili ze to ani nevidia, ale museli pocut a odvtedy sa s nami nebavia a mame pokoj....ziadne prepac, ziadne navrhnutie ze to opravia, ani tej ich dcere nic nepovedali...

hradnapani
8. okt 2016

@kukakaj to snad ani nie je pravda, ze ti rodicia su taki ignoranti. Inak, chudata tie deti, v zivote to budu mat sakra tazke, ked ich nikto nenaucil normalnym moresom 😒
Ale inak super, ze si to takto zvladla 🙂

marcelatje
8. okt 2016

@kukakaj ja urcite nie som zastancom toho aby deti robili co sa im zachce len netreba cakat kym to vybuchne a riesit to s hnevom. Zo skusenosti tieto male deti dost dobre reflektuju na pokyny ak su jasne. Je normalne ze deti chcu to co maju ine. Ja casto zorganizujem napriklad vozenie sa na motorke s jasnymi pravidlami ako sa budu striedat. Celkom to funguje dokonca aj s chlapcom s ktorym ma ina susedka problem. Ta len buble buble a ked to vybuchne schmatne ho za ruku tak ze visi vo vzduchu a druhou ho mlati a nie slabo 🙄

kukakaj
autor
8. okt 2016

@marcelatje nehnevaj sa ale nechapem ako si to myslela...to nie su moje deti a ja nemam ani chut a ani energiu ich vychovavat ked vidim ze ich rodicia im odtoleruju vsetko len preto aby nevrieskali...ale jednoducho nase veci nicit nebudu a ked znicia, usmievat sa na nich nebudem, uz skoncili tie casy, ked som cusala len pre pokoj medzi susedmi...moja dcera je dobre vychovana, ja ju bit nepotrebujem, na vsetkom sa vieme pekne dohodnut. Preco ona tak nevystraja ked vidi u ineho dietatka nejaku hracku, odrazadlo, atd? A pokial chce popyta si ju, a ak ju zacne trhat z ruky urcite ju neziska (o to sa postaram ja), pokial by nieco znicila navrhneme opravu a ak nie obstarame novu, je to slusnost, nikomu z nas nic nepadne len tak z neba...a nam toho susedia znicili viac, kym to bola len vrtulka na fukanie, formicky a podobne prkotinky nic to (ale ja by som som doniesla novu keby to znicila moja dcera), trieskat a kopat motorku o cestu, cykloodrazadlo je naozaj draha vec na to aby bolo obijane o cestu od zlosti lebo mlady ho nechce vratit, a ten kocik bol uz len klinec...proste raz rupnu nervy, ale to neznamena ze som po dievcatku kricala a nebodaj bila

marcelatje
9. okt 2016

@kukakaj ved ani nikde nepisem ze ich mas vychovavat len ze netreba cakat kym ti rupnu nervy pretoze vybit si nahromadenu zlost na dvojrocnom dietati nie je najlepsie riesenie. Ani ked potrhalo kocik. Ver ze viem o com hovoris. Moja dcera bola v tom veku submisivna a tiez jej deti brali veci.

marcelatje
9. okt 2016

@kukakaj mozno si neuvedomujes ze svoje deti vychovavas najma tym ako sa spravas (aj voci druhym)

satkovca
9. okt 2016

@marcelatje prepáč, ze sa do toho zapajam, ale netreba dať dieťaťu aj hranice? Ja som teda za vnimave rodicovstvo, ale vsetko ma svoje hranice a toto bolo uz davno za nimi. A praveze je dobre, ze autorka ich vymedzila inym aj pred deťmi. Skus si pozriet, ako riesia konflikty poziciavania hraciek napr.podla montesori, kontaktne a vnimavo. Nie je to.lakomstvo, je to o dovere a sebaistote. A pre mna ma autorka teda pochvalu, ze to vyriesila a nadstavila hranice detom, ktorym je asi vsetko dovolene

marcelatje
9. okt 2016

@satkovca ja som jednoznacne za hranice. Nemaju sa vsak urcovat v afekte a krikom na dvojrocne dieta. Razny pokyn je uplne v pohode.

satkovca
9. okt 2016

@marcelatje ano, to by mal byt ten ideal. No vies, komu sa to dari? A druha vec je, ci by deti pochopili aj bez kriku, to je ťažko nam povedat. Bohužiaľ, aj v mojom okoli mam taky pripad,kde zabera len krik, jasne ze to prameni z nezvladnutia vychovy a je to smutne.

emilia25
9. okt 2016

Ked pridete n ine miesto sa hrat tak jej tu hracku proste drz ty a tie deti uz to brat hadam nebudu a ked mate dom nemozete sa hrat na dvore.a tie deti su same na ulici bez rodicov.teda mi chalanov na ulicu nepustame a to mame dost bezpecnu ulicu malo aut.su na dvore kde som s nimi aj ja a to vzdy.a ked placu tak placu odisla by som proste surovo prec a nerisila ci sa cudzie dieta hadze o zem.a hotovo.

kukakaj
autor
9. okt 2016

@marcelatje kde som napisala, ze som si vybila nahromadenu zlost na 2rocnom dietati? "Malej som povedala bez kriku ale razne (bola som paradne nastvata) ze sa to nerobi, ze to je kociarik pre babiky, nech sa pozrie co s nim urobila..." neviem co si pod tym predstavujes, ze som s nou zacala triast alebo co? ti poviem ze nemala som zrovna chut sa na nu usmievat, ale zlost som si na nej nevybila...mam taky pocit ze ja o voze a ty o koze. Problem je viacmenej vyrieseny, lebo sa nam susedia vyhybaju a vobec mi to nevadi, nech sa len vyhybaju kym si vychovaju deti poriadne. Ja som dcere vysvetlila a ukazala na priklade ako sa to nerobi, a ze ked jej niekto jej veci nici, druhy krat tomu dietatku poziciavat nebudeme nic. Aj o tom je zivot, ani ja nepoziciam hocico hocikomu, ale iba ludom ktorym doverujem a takto sa to pomalicky nauci aj ona...

kukakaj
autor
9. okt 2016

@emilia25 oni su s rodicmi, ale rodicia nic...otec absolutne ignoracia, nech si robia chcu, on je nazoru ze si tak vytvaraju sebavedomie, aby neboli utlacani a sikanovani v skolke a skole...a ich mama ta si myslim ze uz ma dost a nezvlada ich a nevie kam.z konopy tak rezignovala

emilia25
9. okt 2016

@kukakaj tak ako som pisala tu hracku proste drz ty tebe ju nevytrhnu z ruky hadam a dcerka nech ma prazdne ruky tak jej nic nezoberu.a to rodicia vobec nezkrocia aj ked to cele vidia.ako ja chapem ziadny rodic nechce aby jeho dieta bolo sikanovane ale odtial potial aj v tomto musia dat hranice.aby to nebolo tak ze oni budu sikanovat vsetky deti.

marcelatje
9. okt 2016

@satkovca suhlasim. K detom sa ma pristupovat ako k malym dospelym. Tiez susedovej babke nedam po rici preto ze sa mi jej spravanie nepaci. A aj ked som presvedcena ze dvojrocne dieta chape uz vcelku dobre predsa len ten dospely by mal mat viac rozumu a vediet veci riesit bez afektu.

marcelatje
9. okt 2016

@kukakaj pozri ja ta nepoznam takze neviem ako sa v hneve spravas no ked je niekto "poriadne nastvany" ako si o sebe sama napisala da sa pod tym predstavit hocico. Od zazerania, cez bitku, po zabitie. Viem viem to je uz extrem aby si sa toho nechytala ze kde si to napisala......ale je to tak.
A ked niekto poriadne nastvany riesi dvojrocne dieta......matky dnesnej doby su ako pitbully clovek nevie co ma cakat.

kukakaj
autor
9. okt 2016

@emilia25 vies ze ja si myslim ze ich otcovi o to ide, on sa tak aj vyjadruje...ani ja nechcem aby moje deti boli utlacane, ale hranice mat musia....ich mamka sa snazi zakrocit, ale oni ju ani nevnimaju a aj tak si urobia podla seba alebo zacnu vrieskat...uprimne jej mi je aj trochu luto, lebo nevie co s nimi, ale ja jej s tym nepomozem, to sa musia dohodnut rodicia, nie suseda...

kukakaj
autor
9. okt 2016

@marcelatje ja nie som ako pittbul neboj 😀 ja som zvyknuta dcere vysvetlovat a nie kricat, aj ked niekedy...sak vieme 😀 a tak som sa stale snazila pristupovat aj k tym detom, ale u nich to bolo ako hrach o stenu hadzat...ono to skoncilo tym kocikom a vtedy ta mala podla mna ani nepostrehla ze som nahnevana, lebo bezala niekam inam, vtedy to vnímali rodicia, aj ked sa tvarili ze nic

emilia25
9. okt 2016

@kukakaj pocitam ze tam je aj utlacana ich matka zo strany otca.lebo inak si to neviem predstavit.u nas napriklad ked nas 2 nastupil do skolky vsetky deti stiskal lebo to videl u nas mi sa s muzom casto obimame a tak si myslel ze moze vsetky deti ktorym to vadilo nastastie uz s tym prestal uz to nerobi ale to chcem povedat ze co vidia domatak sa chovaju.

kukakaj
autor
9. okt 2016

Aj moja vsetky deti stiska a pusinkuje :D

marcelatje
9. okt 2016

@kukakaj nechcem aby si to chapala zle. Ja som posedny clovek ktory by toleroval deti z divych vajec. Islo mi len o sposob ako tomu zamedzit. Na skodu samotnych deti je ak vlastni rodicia neriesia, to je smutne. Aj ked zastavam nazor neriesit kym netecie krv (aplikujem to len pri vlastnych detoch) nejaky zaklad by dostat mali. A v situacii ktoru di opisala by som nehrala mrtceho chrobaka. Tiez to vidim na rodinu despotu co si mysli ze moze vsetko.

dismonika
9. okt 2016

@kukakaj ja osobne si myslím, že si to poriešila perfektne ;) Pýtala si sa na názor mamičiek, ktoré Ti dali dobré rady ako nespratné decká poriešiť a podarilo sa 🙂 Nemusíš tu ani obhajovať svoje konanie, pred niektorými maminami - podľa ktorých si bola asi "pritvrdá". Nie nebola si 🙂 budeš mať od susedových deciek pokoj (hlavne tvoja dcérka) a takí susedia Ti za "dobré susedské vzťahy" ani nestoja 🙂

kukakaj
autor
9. okt 2016

@dismonika dakujem 🙂

bonnie1
9. okt 2016

akoze tie nazory tu az mi vlasy dupkom stoja. ze pitbuli .. takze zhrnme si to- trhali vam veci a nicili, brali aj ked ste nechceli dat. vasej malej nasilu brali jej osobne veci.. ty si sa snazila pekne zakrocit aj s ohladom na malinke spiace babetko kt doplacalo na tieto deti.a konecne ste zakrocili uplne v pohode mozno vacsina by sa neovladla a aj tu budu niektore hladat chyby.. a nazyvat ta pitbulom.. och boze boze

marcelatje
9. okt 2016

@bonnie1 jasne vydrbat vsetkych doradu nech je klud a potom nadavat aky je ten svet zlyyyyyyyy
😂😂😂😂

bonnie1
9. okt 2016

@marcelatje neviem nemala som pocit ze malu vykricala. slusne sa jej spytala ci vidi co spravila..nuz lahko sa polemizuje ked clovak taku situaciu nezazil.babetko v kociku co potrebuje spat a ries take veci. hladat chyby na spravani inych je ta najlahsia vec na svete.

marcelatje
9. okt 2016

@bonnie1 mam dve deti. Medzi deti chodime takze viem aka je to situacia.
Normalne som sa spytala, zakladatelka mi normalne odpovedala. To je diskusia. V com je problem?

bonnie1
9. okt 2016

@marcelatje pokial viem oznacovat si mazacala ty.. tak nechapem. osobne pozeram ze som ti ziaden prispevok nevenovala.. zakladatelkevyjadrujem podporu. to jez mojej strany asi vsetko

marcelatje
9. okt 2016

@bonnie1 😂😂 takze si nemyslela mna ahmmm 😂😂😂 Ja som taka nechapavejsia, prepac.

bonnie1
9. okt 2016

@marcelatje to uz fakt neviem aka si ale nic sa nedeje 😀 kazdy sme nejaky..