Detičky narodené tesne po sebe - výhody a nevýhody

lady511
19. okt 2014

Ahojte maminky,,zaujímalo by ma aké mate skusenosti,,vyhody - nevýhody,,ked su detičky po sebe napr rozdiel medzi nimi rok,dva ,, alebo tehotenstvá po niekolkých rokoch?nie že by som ja nad tým rozmýšlala,,ale mam v rodine aj tesne po sebe aj s vekovým rozdielom napr 10 rokov a každý inak hovorí,,hlavne v tom že ak je velký vekový rozdiel surodenci si k sebe nenájdu cestu,,je to pravda? ako to bolo u vás? vo vašom okolí?

vejula
19. okt 2014

@lady511 ja pochadzam zo 4 detí. Traja prví sme vyrastali spolu, mame spoločné zažitky, preživali sme spolu detstvo, dospievanie, aj teraz si sadneme na pifčo. Posledný brat sa narodil až o 15 rokov neskôr (neplanovane) a je pravda, že vyrasta ako jedinačik. My sme sa všetci čoskoro rozliezli po školach, po zahraničí a on vyrastal v podstate bez surodencov. Myslim, že je mu to luto, aj mne je to luto, môžme sa snažiť mu to vynahradiť darčekmi, či zaujmom o neho, ale je to uplne niečo iné, ako ked su surodenci v podobnom veku. Preto za mna určite s menším časovým odstupom. Pokial su deti s vekovým rozdielom napríklad 10 rokov su to už viacmenej dve samostatné jednotky a tie pravé surodenecke zažitky, spoločné prežívanie ale naopak i surodenecku rivalitu podla mna bohužial nezažije.

bosoriak
19. okt 2014

@lady511 Medzi mnou a prvym mladsim bratom je 7 rokov, je pravda, ze detstvo pozostavalo z toho, ze som mu robila druhu mamu. Ale dospelost je uplne super, rozumieme si, stretavame sa, proste po 25tke sa ten 7 rocny rozdiel stratil.
Druhy mladsi brat je o 14 rokov mladsi a je pravda, ze tam uz to nie je o surodeneckom vztahu. Proste 14 rokov je hrozne vela.

Takze za mna tiez mensi rozdiel, ale tak obcas sa zadari ako sa zadari a naplanovat si to clovek nemoze. Tak ma to aj vyhody - ti mladsi "jedinacikovia" maju zas takmer celu pozornost rodicov. Ale by ma zaujimalo, co by k tomu povedal pan Freud 🙂

janickacrazy
19. okt 2014

@lady511 Ahoj, ja mám vekový rozdiel 11 rokov medzi detmi, sú to chlapci a majú sa radi aj ked samozrejme je to iné, ako keby bolo medzi nimi napr. 2-3 roky. Výhoda u nás bola, že starší absolutne vobec nežiarlil, ked sa malý narodil, chodil už do školy, bol samostatný, čiže v klude som sa mohla venovat bábatku, lebo mladší bol náročné bábo, vela plakal a vyžadoval si vela pozornosti. Takisto ked mladší trošku povyrástol, starší ho v pohode postrážil, dokonca sa naučil ho aj prebalovat, čo si myslím, že je docela výkon na 12ročného chlapca. 😉 Ja si možem kedykolvek niekam odbehnút, či už do obchodu alebo inde a nemusím zhánat žiadnu opatrovatelku, čo je pre mna osobne velká výhoda, lebo nemám nikoho, kto je ochotný malého strážit. Takisto starší malému neberie hračky, lebo ho už nezaujímajú, čiže je u nás relatívny klud. Dokážu sa spolu aj zahrat a malý je pri staršom velmi inteligentný, lebo kadečo od neho pochytí, číta si jeho učebnice fyziky, proste pohoda.

lady511
autor
19. okt 2014

dakujem baby za názory,,tak myslím že napr 5-6 rozdiel by bol celkom fajn 😉

katka2678
19. okt 2014

Ahoj.Tak ja mám doma skoro 16ročný rozdiel.Starší syn bude mať 16 a mladší má 4 mesiace.Po pravde druhé dieťa som neplanovala,už som myslela,že jr to za mnou,že ostanem len pri jednom.Keď som sa to dozvedela prvé na čo som myslela bol starší syn,že ako to vezme.A celkom v pohode,on toho malého zbožňuje a mám ďalšiu pomocnú ruku doma keď treba🙂

stefka33
19. okt 2014

@lady511 Moja svokruša má o vyše 20 rokov mladšieho brata. Vzťahy majú dobré, často sa navštevujú a pomáhajú si navzájom. Ale skôr je to také akoby ona bola jeho matka, alebo ako to nazvať. Ona mu aj vynadá, aj ho prefackala keď zlostil manželku 😀. Jeho deti chodia k nej ako k babke a taký majú aj vzťah.

siska53
19. okt 2014

@lady511 vela zavisi aj od povahy. Medzi mnou a sestrou je 4,5r. A mame od jej narodenia len a len vyborny vztah.
Ja mam medzi detmi 2roky a 3tyzdne rozdiel. Na zaciatku je to narocne,predsa len to prve dietatko je este malicke,ale nasli sme si system a maly na malu neziarlil. Resp.ziarlia na seba tak v norme,cize obcas trolinku i mala ziarli na neho. Ale sestru prijal maly perfektne. Lenze ja som to na nom videla,ze nebude problem.. Kamoskin maly zas ziarlil na akekolvek dieta,ktore si ona pritulila. Neskor to ustupilo a teraz,ked ma vyse 4r.prijal aj on svoju sestru velmi dobre.. Takze dakedy treba brat do uvahy aj tieto skutocnosti.

Nasi sa uz trosku vedia zahrat i spolu. Len mala este uplne nechspe jeho hry,navyse je dievca,tam si sjor maly lepsie rozumie s kamosovym bracekom starym ako nasa mala.

Ale nasi sa inak lubia a myslia na seba i ked dostanu daky keksik. Alebo v obchode vyberu dzus nielen pre seba,ale i pre surodenca.

A pozor,maly bol a je dost temperamentne dieta. A mala je o nieco pokojnejsia,no ked sa rozjasi ci chyti vzdor,tak za nim ani velmi nezaostava.🙂) no to su vsetko zvladnutelne veci.

zuzulik27
23. nov 2014

ja mam 4 deti. medzi najstarsou dcerkou a najmladsim synom je 7 rokov. myslim ze je to super. lebo ti traja najstarsi su si uplne rovnocenni vo vsetkom, a stale sa spolu hraju, aj ked robia zle a vystrajaju tak tiez vsetci spolu. najmladsi ma 9 mesiacov, ale o dva roky sa im tiez vyrovna. ja by som tento rozdiel nemenila za nic. je to sice starost kedze o vsetkych sa treba starat takmer rovnako, ale su super.

stepanka274
27. nov 2014

aj ja mám 4 deti - 3 synov po sebe do 3 rokov a po najmladšom 6 rokov máme dcérku, je to super. Chalani mali rovnaké záujmy ked boli krpci, naučili sa spolu bicyklovať, korčuľovať atď, a ked niekam prišli už boli partia, no proste silná trojka, ktorá priťahuje kamarátov a dievčatko je princeznička, ktorá sa v živote nestratí, pretože aj ked je maznoška, tak sa chtiac nechtiac od chalanov kadečo naučí. 😉 😀 🙂

terina25
27. nov 2014

mam 2 starsie sestry,ja som najmladsia.najstarsia je odo mna starsia o 13 rokov,stredna o 7.co sa tyka nasho vztahu v detstve tak tu najstarsiu som si velmi neuzila.vydala sa ked som mala 10 rokov.viem ze mama ju casto nechavala so mnou doma aby ma strazila a aj druhu sestru a jej sa to nepacilo🙂🙂takze co sa tyka detstva tak sme si jedna druhu velmi neuzili.no postupom casu teraz ked sme starsie si super rozumieme.

viem posudit aj maly vekovy rozdiel.mam 5 rocnu dceru a 4 roc.syna.rozdiel medzi nimi je 17 mesiace.na zaciatku to bolo strasne tazke.pamatam si ako som syna kojila a dceru druhou rukou krmila🙂🙂aj teraz je to este tazke a bojim sa dost skoly ako to budeme zvladat.ked bude dcera druhacka syn prvak.ale musime to zvladnut.druhe dieta sme mali neplanovane a poviem pravdu ze ked zistila ze som tehu tak som plakala.nie preto ze som ho nechcela ale ze som chcela az o tri roky.chcela som sa viac venovat dcere.ale teraz som rada ze je to takto a nemenila by som.ano je to narocne a velmi.ale ked vidim tych dvoch ako sa spolu krasne hraju(aj sa pobiju...),ako spolu drzia,ked sme s jednym v obchode tak ten druhy vzdy mysli na toho prveho.alebo ked je syn doma ze je chory tak sa strasne tesi ked pride dcera zo skolky.ked ich v skolke delia do tried tak sa vzdy roclucia,pobozkaju.nezaspia bez toho aby si nedali pusu a nepovedalu si ze sa lubia...ich vztah je krasny a ja len dufam ze to tak bude vzdy.
takze vsetko ma svoje plusy aj minusy.pre matku je lepsi vacsi vekovy rozdiel ale pre deti zase mensi😉