icon

Dieťa v jasliach

27. apr 2023

Zaujima ma, ci s odstupom casu lutujete, ze ste dali dieta do jasliciek velmi skoro? Ze ste si dieta ako malinke nestihli viac uzit. Ja viem, ze niektore zeny nemaju na vyber, lebo chybaju peniaze a musia do prace, ine potrebuju ist do prace, lebo ich naplna a pod.

mooonika1975
27. apr 2023

@29simona29 tak, povedala si mi to z duše. Ja sim bola doma 9 rokov, za každým dnom mi je smutno. To by som si prišla prežiť znova, tie krásne chvíle s mijimi deťmi.

kacero007
28. apr 2023

Nie, neľutujem. Hoci chodil do jasličiek pár dní v týždni, tieto dni nám pomohli preklenúť obdobie, keď sa mu narodila malá sestrička. Keďže sme v meste sami, chceli sme, nech si zvykne aj na iných ľudí ako mamu a tata a nebodaj necítil sa odstrčený, lebo bábo. Takto som si v daných dňoch povenovala malej, vybavila lekárske prehliadky a pod. a čas strávený s ním po návrate z jaslí bol plne využitý. OKrem toho, nástup do škôlky bol vďaka tomu bezproblémový.

queen_el
28. apr 2023

Co znamena velmi skoro? Moj ma 15 mesiacov a urcite neplanujem byt na materskej 3 roky, ale zatial sa mi zda este moc maly na to, aby isiel do jasli. Planujeme ked bude mat 2r a na zaciatok na pol dna. To musis ty zvazitnpodla svojho dietata, nespoliehala by som na nazor inych ludi. Tu ta polovica matiek ukamenuje, ze nechces doma sediet 10 rokov. Ja som za kompromisy a budem sa snazit tak robit veci, aby to vyhovovalo malemu ale aj mne. Nemyslim si, ze matky maju vsetko a stale obetovat kvoli detom, ale zaroven chcem vychovat syna laskavo a respektujuco, cize tato otazka je za mna komplexnejsia.

4stanka4
28. apr 2023

Nie neľutujem. Moja chodí síce len 2x do týždňa na doobedie (od 2 rokov) ale chodí tam veľmi rada, má tam kamarátov a ma troska zmenu. Sú to však jasličky rodinného charakteru t.j. sú tam len 4 deti takže sa im venujú naplno. Kým je mala v jaslickach tak ja som bud na brigáde alebo pracujem z domu takže máme obe taky oddych od seba a o to viac sa na seba tešíme 🙂

amadea3
28. apr 2023

nie, nelutujem. Obe dcery isli do jasli ako rocne. Jaslicky boli male, sukromne, 2 pani ucitelky a dokopy 6 deticiek. Mna ale vseobecne to male zivotne stadium deti nejako extra nebavilo, ovela viac si to s nimi uzivam teraz ked su vacsie, maju 7 a 10r 🙂

danieladugard
28. apr 2023

Absolutne nie. Dvojicky chodia od 18 mesiacov. Dvakrat do tyzdna, raz 8-13.30, druhykrat 8-15.30. Chodime s manzelom obaja do roboty, od septembra, v 2 rokoch pojdu na 3 dni, lebo proste sa nemozeme doma len striedat pri detoch, treba nam peniaze. Jasle su brutalne drahe, az od troch rokov je tu zadarmo 30 hodin skolky tyzdenne. Avsak, vzdy ked ich vyzdvihnem, tak “blabocu”, su stastni, uzasne sa im rozvijaju povahy. Chodia tam s usmevom, objimem ich a idu si s ostatnymi sadnut k ranajkam. Nevidim dovod byt doma 3 roky, sto ludi sto chuti ale

sono2
28. apr 2023

@portret7 tak, ono je toho času určite viac, keď si doma, predsa, za ten čas, čo si doma si porobiš.
Čas, ktorý prídeš z roboty musíš, teda, ak nemáš ináč pomoc, rozdeliť medzi deti a povinnosť v domácnosti

adalmba
28. apr 2023

Neľutujem, dvojičky v 22mesiacoch, Miško v 18m a malá pôjde ako 20mesacna na budúci rok v máji. Si neviem predstaviť ostať doma. Od januára chodím do práce, to mala malá 7m. Chodím na pár dní v mesiaci.

oblecenie99
28. apr 2023

@sono2 Nie je viac času. Kým som v práci, manžel v práci a dieťa v škôlke, tak byt je zatvorený: v preklade, nikto tam nerobí bordel, po nikom nemusím upratovať, navaria za mňa, čiže ani umývať riad. Kdežto keď sme doma, tak mám pocit, že v kuse dačo musím robiť a byť na roztrhanie.
Autorka, aby som odpovedala aj na otázku: nie. Ale čo je veľmi skoro? Môj mal rok a 8 mesiacov.

sono2
28. apr 2023

@oblecenie99 jaj? Tak OK, ja som si navarila, oprala, ožehlila, očistila. Poobede som vždy mala Free. Takto to čaká vždy na poobedie

patriciaem
28. apr 2023

Treba si to zvážiť podľa dietaťa.. ja som svojho dala do jaslí keď mal 1,5 roka a neľutujem. Dieťa spokojné, vysmiate, teší sa medzi kamarátov. Je spoločenský, nehanbí sa. Je mu tam dobre a veľa sa toho naučil. Ja som v robote, spokojná že sa môžem realizovať, nehovoriac o financiách. Ako už bolo spomenuté, tak ten čas ktorý máme po príchode z jaslí alebo cez víkendy trávime akívnejšie. Neviem si predsaviť sedieť 3 roky doma a nerobiť nič iné len sa starať o domácnosť a dieťa, bohužiaľ nie som taký človek. Kto sa v tom nájde má môj obdiv a veľký rešpekt, tak ako každý kto dá dieťa do jaslí a ide sa realizovať aj niekde inde 🙂

luckasvec
28. apr 2023

@katarinaba a koľko si prosím platila za také jasličky kde bolo tak málo detičiek? A časovo boli od kedy do kedy? Aj ti ich tam odplienkovali? Ďakujem za odpovede 🙂

katarinaba
28. apr 2023

@luckasvec ono je to uz cez 6 rokov, moc si nepamatam, ale bolo to okolo sumy prispevku na starostlivost o dieta (v tom case to bolo o celkom peknu sumu viac ako rodicovsky prispevok). Starostlivost bola pevna, strava sa menila podla toho kolko dni bol v jaslickach, takze kazdy mesiac sa to trochu menilo.
Boli tam dve zienky (jedna mala aj vlasne dietatko), druha jej pomahala, priemerne tam bolo 5 deti, max 6 - vacsinou podla chorobnosti. Stravu im varila vlastnu. Deti sa snazila odplienkovat, ale uplne "friendly" ako ked mama odplienkovava svoje. Ale kedze kazde dieta bolo ine, tak aj "uspech" bol iny. Jeden syn s tym zacal v maji a cez leto sa odplienkoval doslova sam. Druhy bol k tomu dlho vedeny a este tyzden pred nastupom do skolky sa pocikaval, potom ako by utalo.
No asi polroka pred nastupom do skolky prisli do platnosti tie nove pravidla, ktore musia jaslicky splnat, aby mohli prijimat deti s prispevkom pre starostlivost, tak ta pani s tym skoncila a dve deticky plus jedno svoje (neskor aj dalsie babatko svoje) opatrovala u seba doma. Pred tym mala prenajaty rodinny dom - na poschodi byvala s manzelom, na prizemi mala zariadene ako doma, no prisposobene detickam. Pred domom bola mala zahradka - tam sa hrali, mali odrazadla a tak.
Casovo vzdy podla dohody, moje boli tak cca od 8-15, podla potreby.
V podstate deti boli ako keby som dala deti k sestre - nie klasicke jasle, ako ich pozname z 80-tych rokov.

slunce3
28. apr 2023

Moc nad tým premýšľam, ak treba daj ak netreba ostaň doma. Väčšina krajín nemá md 3 roky. Áno máme v tomto luxus na druhej strane, to ze je ta možnosť neznamená povinnosť. Obe možnosti majú svoje výhody a rovnako tak aj nevýhody. Rob ako cítiš, ako potrebuješ a bud s tým v pohode a bude aj dieťa. O zbytok sveta tu nejde

luckasvec
28. apr 2023

@katarinaba to znie úplne super, také nieco by sa mi veru pozdavalo, škoda ze to je všetko sťažené teraz a kopec podmienok a byrokracie

cheeky82
28. apr 2023

Nikdy. Za nás súper rozhodnutie.

nominativ
28. apr 2023

Áno, ľutujem - mohla som dať aj prvú. 😄

palicka
28. apr 2023

@mooonika1975 tak neviem, odkial prameni tvoja štatistika, ale v školstve som desiatky rokov (veeeela), a teda nič take som nevypozorovala. A pokial viem, ani žiadna studia sa nevymedzuje na sledovanie úspešnosti deti z jaslí. Myslím, že predsúvas vlastný názor! Osobne si myslím, že medzi progresom v kognicii a časom strávenom doma neexistuje priama úmernosť! Existuje xy faktorov, ktoré ovplyvňujú rozvoj osobnosti dieťatka.

monikamalinka
28. apr 2023

Ja mam skusenost trosku z inej strany. Moja svokra dala svojich 2 synov opatrovatelke a nastupila do prace. Mali menej ako 1 rok. Opatrovatelka sa sucasne starala o 4-5 deti, takze to neboli uplne jasle. Ked sa mne a manzelovi (jej mladsiemu synovi) narodilo prve dieta, nevedela sa ho “nabazit”. Kazdy den ho musela vidiet, kocikovat, mojkat, hrat sa s nim a mne ponukala moznost, ze sa o neho bude starat, pokym budem v praci. Tuto ponuku som odmietla a ona sa s tym doteraz nezmierila. Pri narodeni druheho dietata to iste. Takze zaver: myslim si, ze niektorym zenam-matkam toto obdobie, kedy mohli byt full time s dietatom, zacne vo vyssom veku chybat a “dobehne ich to”. Uz si to potom mozu vynahradit iba na vnucatach, problem vsak je, ze to uz nie su ich deti a vacsinou s nimi uz nie su na full time.

lenka567899
28. apr 2023

Moja dcéra je už skoro dospela ale ľutujem veľmi. Žiaľ som vtedy nemala inú možnosť, keby som mala druhé dieťa určite zostanem doma aspoň 2 roky a venujem sa mu

gala79
28. apr 2023

Ono ide podla mna o kvalitu toho casu a nie kvantitu.... Co to dietatu pomoze mat doma 3 roky zdeprimovanu /nestasnu matku ktora by Sa rada napr. pracovne angazovala ale nemoze lebo musi byt 3 roky doma... Na toto urcite nie je zidadne univerzalne riesienie, kazda rodina si to musi pre seba rozhodnut a najst to pre nich vyhovujuce riesienie..

petko81
28. apr 2023

Ja by som aj dala naša má 13 mesiacov ale som zase tehotná 😁

h2
28. apr 2023

Ľutujem to a nie, že s odstupom času, ale od samého začiatku. ☹️

rebeka7501
28. apr 2023

Neľutujem. Od 7 m v jasliach, medzi rovesníkmi. Čas som trávila poobede, cez víkendy, prázdniny. Samostatná, šikovná. Chorá nebývala ani v MŠ. Raz bola dom 4 týždne, bála som sa ako si opäť zvykne. Strela do jaslí ani pusu mi nestihla dat.
Študuje na VŠ.
Presne ako tu písala nejaká žena, niektoré sú doma 3,4 5 rokov, dieťa na TV/PC matka na mobile. Vonku kočíkujú a ťukajú do mobilu. Vlastná skúsenosť.
Kedysi nebola materská 3 roky...... Sme tu, zivi6, zdraví, samostatní.

janapeterjana
28. apr 2023

Môjho som dala do jaslí ako 2,5 ročného, lebo som si myslela, že ho rovesníci potiahnu a že sa medzi deťmi viac oťuká. Spätne by som to asi neurobila. Myslím si, že jeho plachej povahe to skôr uškodilo, sedel a hral sa v rohu, zo všetkého mal stres. Teraz je so mnou doma, snažím sa ho prirodzene vodiť medzi deti, vysvetľovať, skúšať s ním rôzne aktivity, ale už by som neurobila to, že šup, poď medzi deti, dáko si zvykneš...

4stanka4
28. apr 2023

@katarinaba do takýchto jasliciek chodí moja. Pani ma ešte 3 svoje ale už školákov ale cez prázdniny sa prehrali s drobcami ( najmensi chlapcek co chodi bude mat 2, ostatni su do 3 rokov-buduci skolkari) 🙂

lucopeda
28. apr 2023

Nie nelutovala, dieta paradne napredovalo, okrem inych dalsich benefitov.

danielahamar
28. apr 2023

Najstarší chodil pred 18r. neľutovala som. Najmladší chodí tiež ale viac je doma, ako tam, inak neľutujem, ale je to pre mňa náročné dosť skrz času aktivít doma. Stredný sa tam nikdy nedostal, ale bol zapísaný. Ten bol chorý nonstop. Keby som videla, že nenapreduje, tak asi by to zmysel nemalo, ale cíti sa tam dobre. Chodi od 20m a na 6hodin. Odkedy mam deti vlastne stále som vždy robila len na 6h

feb13
28. apr 2023

U nas presne ako to opisala @monikamalinka. Svokra musela nastupit do prace ked este kojila, nemoze za to, to boli ine casy. O deti sa jej starali vlastna mama a svokra na dochodku. A myslim ze TERAZ jej dochadza, ze si materstvo dostatocne neuzila a chce si to vynahradit na vnucatach - lenze sa to vynahradit neda, podla mna... Tato pomylena rola ma prejavy, ktore mi dost vadia (ona dokonca chcela s nami aj byvat), niekedy az urazaju a ovplyvnuje to nas vztah. Akoby sa chcela so mnou delit o rolu matky, lenze ja sa s nou delit nechcem.
Zato moja mama bola dlhe roky doma a taketo nutkanie prehnanej starostlivosti vobec nema.
Takze je jedna vec lutovat alebo nelutovat nieco teraz a druha vec je lutovat to o 30 rokov.

lenusa20
28. apr 2023

Neľutujem. Mala tam chodila s radosťou. Do teraz na škôlku spomína s radosťou. Druhé budem dávať tak isto.