Dieťa v jasliach
Zaujima ma, ci s odstupom casu lutujete, ze ste dali dieta do jasliciek velmi skoro? Ze ste si dieta ako malinke nestihli viac uzit. Ja viem, ze niektore zeny nemaju na vyber, lebo chybaju peniaze a musia do prace, ine potrebuju ist do prace, lebo ich naplna a pod.
@mooonika1975 no a rehabilitácia vojtovou metódou je ďalšia kapitola...ja som kvôli väzbe odmietla s malým cvicit
@oblecenie99 áno, opätovne súhlasím, ja som tirz jedna z tých, ktoré sa potrebuju realizovať aj profesne popri deťoch, vlastne bez prestávky pracujem a fungujem popri deťoch od nástupu na prvú MD. Len povaha mojej prace mi dovoľuje fungovať z domu a keď fyzicky, tak vždy v case, keď je s deťmi manžel..Ktovie, ako by to bolo, keby som mala inú prácu, nad tým som sa po pravde nezamýšľala☺️Tiež by som nevedela byť doma 6 rokov a riešiť len deti, aj keď teda "som doma" už ten 6.rok, ale v pracovno- materskom režime, takže úplne chápem..
@29simona29 Ja som začala z domu robiť, keď mal malý cca a rok a do práce som nastúpila na plný úväzok keď mal rok a 8 mesiacov. Chvalabohu tiež viem robiť z domu, ale naozaj to využívam, iba ak je to nevyhnutné... je to super, lebo viem byť s ním, aj keď nemôže ísť do škôlky (už mal tri roky, je škôlkar). 🙂
@29simona29 ešte sú malé, majú to v podstate v živej pamäti, aj my to máme ale tak hlboko, že tie spomienky sú zatlačenie do uzadia
@29simona29
@oblecenie99 Baby prosim a ako ste pracovali z domu, ked ste mali doma aj dieta? Popravde tiez ma chvilku lakala tato moznost, ale prakticky si to neviem predstavit, to musi byt tazke, ci? Pracovali ste ked dieta spalo? Lebo moj je velmi zly spac tak na toto sa spoliehat nemozem🥲
Moj maly chodil od 1,5 roka, najprv ze na 4 hodiny ale jemu sa tam pacilo tak ostával cely. Neľutujem to vobec. Ked som prisla z prace mal ma na 100% aj cele vikendy som sa venovala jemu. Do skolky presiel v pohode bez nejakej traumy ako ine deti co odchádzajú od mami a vrestali tam este pol roka rano. Chodil do štátnych jasiel, kde mali iba nejakych 7 deti a boli na nich 3 skúsene ucitelky. Ja som vyberala jasle podla počtu deti a počtu uciteliek a referenci od mamičiek. Za mna max spokojnost.
@queen_el ja keď som mala len jedno dieťa a bolo malé, tak áno, keď spal, to boli zlaté časy, vtedy som toho strašne veľa stihla..Keď prestal spávať a v podstate aj pri druhom synovi už len popoludní, keď je doma manžel, on sa realizuje pri deťoch našťastie dosť, býva v dobrom case doma, resp. zvykne deti zobrať von alebo si urobia program mimo a ja môžem nerušene pracovať alebo ísť fyzicky do práce, to chodievam len max 2x v týždni.Mám prácu, že nemusím byť v konkrétnom čase k dispozícii a viem si to zadelit ako chcem, keď mám aj ja popoludní program napr..Keď niečo súrne vyskočí, vybavím aj doobeda, ale to sa stáva málokedy..Čiže my takto a mne to veľmi vyhovuje.
Mám už veľké deti, pubertakov, s ktorými mám veľmi pekný vzťah. Som za to veľmi vďačná. Myslím, že základy sa vytvorili prvé tri roky..boli so mnou doma.
Peniaze boli, sú a budú, len tie vzťahy človek nedobehne v živote.
PS: neodsudzujem nikoho, rozumiem finančným dôvodom a nie, nie som ani za to, aby mama bola doma s dieťatkom do puberty snáď. To v poriadku nie je.
@queen_el Úprimne? Ta tak nijak 😄 Teda po nociach a na slaktrafenie. Preto aj píšem, že som spočiatku mala iba polovičný úväzok, kým nešiel do jasliciek a že robím z domu, iba ak je to nevyhnutné (čiže choroba dieťaťa, kedy nechcem čerpať OČR resp. keď tak či tak musím niečo urobiť). Mám prácu, pri ktorej až na výnimky sa dá relatívne OK naplánovať a rozdeliť robota dopredu.
Učím v jasliach. Viem, že každá mame inú situáciu. Drvivá väčšina matiek musela ísť do prace. Ale aj tak ti poviem, že jasle by nemali ani len existovať. Tak malé deti majú byť s rodičmi. Viac konkrétna nechcem byť. Ale ja sama som musela nastúpiť do prace skôr, takže rozumiem tomu, prečo sú jasle plne. Ak máte ako matky tu možnosť, zostaňte doma.
Neľutujem obe baby išli v 22mes. Úplná pohoda. Oni spokojne, ja tiez v práci a poobede od 15 sme bývali spolu.. Skôr by som ale dieťa od seba nedala. Tie 2 roky sú ideal za mňa
@queen_el ja mam teraz za sebou 2 tyzdnovy zatah - maly doma s kiahnami a na ja HO 🙈 bolo to narocne lebo robim uz na fulltime, ale vie sa aj sam zabavit, sedel pri mne, mal svoju klavesnicu on tukal svoje ja svoje. Ked 1,5h spal tak som makala a potom ked prisiel manzel z prace tak som potiahla hodinku dlhsie. A dalo sa v pohode 🙂 lahke to bolo, tesim sa ked v utorok pojde do jasli, ale nie je to nieco nezvladnutelne, no neviem si predstavit takto dlhodobo fungovat. Hlavne kvoli poradam ktore mame online.
@29simona29 a tu sa treba spýtať ci je dieťaťu lepšie s rodičom ktorý s ním byť nechce/nevie, čo bude v strese a vybuchovat za každú blbosť, alebo v jasliach odkiaľ sa vráti k rodičovi ktorému medzitým chýbal. Niektori rodicia sú vyslovene animatori ktorých aktivity s deťmi napĺňajú, ale neodvazim sa tvrdiť ze to je väčšina. To nemá nič spoločné s tým aki sú rodicia celkovo, deti sú malé len krátko, len v tomto prípade môžu byť tie jasle skôr na úžitok.
@domak2 no žiadny extrém nie je dobrý, to asi ako vo všetkom..potom je možno na mieste otázka plánovania detí, keď následne s tým dieťaťom rodič nechce byť🤷♀️A dovolím si povedať, že to nie je o animáciách, ja tiež nie som animátor a ani nebudem, ono čas s dieťaťom nemusí byť založený na strihaní a kreslení a tvorení..Tých otázok, kroré by sme si mali položiť je nespočetné množstvo a na tie si musí už odpovedať každý sám 🤗
@29simona29 ono ťažko plánovať keď to človek nezažil. Koľko je takých vytuzenych, vymodlenych deti, pri ktorých má potom mama nervy v kybli 😅 Zas môžu byť super rodicia pre školákov, pubertakov, len s takymi mini to proste nevedia. Aj naopak je to veľakrát, že je mama s malými deťmi doma do 10 rokov a strašne si to všetci užívajú a zrazu príde puberta a je to peklo. To sa proste nedá brat všeobecne. 🙂
@alana1 A ako si potom riešila zdravotný problém? Cvičila si Bobatha či si riskovala zdravotný stav dieťaťa?
@domak2 jasneže, ja s Tebou súhlasím, o tom som vlastne stále aj písala, že toto nie je čiernobiele a pre určitú skupinu detí môžu byť jasle obohacujúce..je tam však veľa tých ale..
Nasa chodila do jasli, lebo som chcela ist do prace, resp. som dostala taku pracovnu ponuku, kt som nevedela odmietnut, peniaze sme nepotrebovali. Tiez som mohla robit aj z domu, ale teda ja nepocitam ako travenie casu s dietatom, ze sedi vedla mna kym robim za pocitacom a nieco si robi alebo mu musim pustit telku, lebo ja mam meeting (kt som mala denne minimalne 2 niekedy aj 5-6) 🤷🏼♀️ takze verim, ze v tych jaslickach stravila kvalitnejsi cas ako somnou doma popri praci.
Mala 15 mesiacov ked tam isla a kojila som ju este dalsie 3. Naozaj nic nie je bud/alebo, to by sme mohli tvrdit, ze aj ked zena nekoji, tak vztahova vazba bude naprd a aj ked porodila cisarskym, tak xy veci bude naprd 🙈
Ja si naozaj uprimne myslim, ze mojej malej tie jaslicky neublizili. Velmi sme sledovali jej spravanie, ci sa nieco nezmeni, ci to nebude zle znasat. Ja som bola pripravena z prace odist ak by sme hocico spozorovali.
Pre mna je cas s dietatom taky, kedy sa mu 100% venujem a nie je popri tom pustena telka, nemam v ruke mobil, nepracujem, nekukam do pocitaca, neumyvam riady ani nic. Proste sa opytam, co chces teraz robit a robime to s mojim 100% sustredenim.
Teraz mame mesacne babo a uvidime aky bude, takze som pripravena ostat aj tie 3 roky doma ak to bude potrebovat. Dokonca mi muz navrhol aj alternativu, nech ide do jasliciek ako 2,5 rocny a ja si pol roka dam volno iba pre seba, ze si zasluzim 🤷🏼♀️ a ani na tom nevidim nic zle.
Moj muz vzdy hovori, ze ked ja sa mam dobre, tak sa ma dobre cela rodina :D
@zuzanockamt chodili sme plávať plus na fit lopte a celkovo som mu doma vytvorila podmienky na pohyb...
@alana1 Aha, tak to asi moc vážna diagnóza nebola. Ja som poctivo odcvičila vojtovku rok, nedovolila som si riskovať pri tej dg.
@zuzanockamt nie on bol iba hypotonicky

@29simona29 presne, veľa rodiciv sa schováva za socializáciu, za to že sa doma nudia, že im deti chýbajú a neviem ešte aké dristy. To iste deti a narodenie mladšieho sueodenca, to už keby mohli, tak by ich tam sj nocovať nechali, lebo však dieťa druhé, majú toho veľa a tak ďalej .