icon

Dokážete nechať vyplakať svoje dieťa?

26. sep 2022

Priznám sa, do teraz išlo všetko ako po masle. Zrazu prišlo obdobie vzdoru, a ja sa cítim ako najhoršia matka. Strácam nervy aj pochopenie pre to urevané, tvrdohlavé decko. (2,5r)
Bola dlho kojená. 3 mesiace revala za didou tak, že nikto mi nechcel veriť, ako dlho to môže trvať. Tak v zúfalstve l, na pokraji zrútenia sme ju naučili zaspávať na rukách. Teraz už pol roka uspávame 13kg dieťa na rukách.
Nedokážem ju nechať vyrevať. Ju až napína, vydrží revať fakt dlho. To ju mám nechať zaspať vyčerpanú od plaču na zemi za dverami izby? Fakt už neviem, ako ju toto odnaucit. Dokonca sa zvykne budiť v noci s tým, že chce ísť na ruky a tiež spusti rev na celý barák.

autor
27. sep 2022

@mamatroch toto ešte môžem vyskúšať. Priniesť lampu z druhej izby, svietiť len na moju knihu a čítať a čítať....snáď nevydrží fakt 2hod. Pretože doteraz sme čítali pri rozsvietenom svetle, potom sme zhasli. To svetlo ktoré by svietilo len do knihy by mohlo pôsobiť na ňu utlmujúco. 🙏 ďakujem za nápad!!!

jakubrianka
27. sep 2022

Nenechávam syna dospávať. Naozaj výnimočne, keď napríklad nespal dobre viac krát za sebou, alebo vôbec, vtedy ho nechám potiahnúť. Inak mu držím rovnaký režim dňa a aj keď večer zaspí neskôr, vstáva stále o tom istom čase.

autor
27. sep 2022

@lydiasabolova To je milé 😍. No cez leto sa nám režim totálne pokazil. Niekedy fungovala ako hodinky. 7:00 vstala (muž nemusel ani nastavovať budik) , zaspala o 12:00-15:00, a večer o 20:40 spala. Ale to bola kojená. Dal sa prsník a bolo po nej.
Teraz leto, dovolenky, svadby... skratka ak nám to letelo ráno o 5, nedalo sa inak. Svadba, tu návšteva, leto, vidno do 22... nedodržala som to. Celé sa nám to poposuvalo na neskorú hodinu.
Teraz v piatok znovu cestujeme, a znovu let v zlom čase. Nemôžme teraz kvôli jej režimu všetci sedieť doma, ale teraz sa už naozaj snažím opäť to pomaly posúvať na normálny čas. Aj preto som nastavila budík, lebo ona vie potiahnuť aj do pol9-9, a ja samozrejme s radosťou s ňou.

paulita
27. sep 2022

@jerrz krááásne napísané, áno so všetkým súhlasím. Tak to má byť ❤

autor
27. sep 2022

@lenusikkk ibaže ja keď som sa len postavila, hovorila prosím maminka ostaň pri mne, nechoď odo mňa preč. Takže v našom prípade to nešlo tak, že ja odidem a potom si poplače a ja sa vrátim ju utíšiť. Ona akonáhle pocítila obavu, že odidem, už začala plakať. Preto som v zúfalstve vážne rozmýšľala, že sa nenechám vydierať a odidem aj napriek jej prosikaniu. Našťastie k tomu nedošlo. Už mi jej plač urcite nebude vadiť, ani ho nebudem považovať za vydieranie. ❤❤❤

autor
27. sep 2022

@jerrz a dokedy si ho uspávala v nosiči?

ailiba
27. sep 2022

Uplne ti rozumiem, mam to iste a k tomu male babatko. Moj 2.5 rocny chlapec len vrieska a vrieska... Byvam uz uplne na nervy. Ono sa lahko povie, nechaj vyplakat. Teda neviem ako tvoj, ale ten moj vydrzi veeelmi dlho. S prestavkami aj cele hodiny. Teraz sme zaviedli, ze ked doma zase spusti, tak ho posleme ukludnit sa do spalne. Napodiv to účinkuje. Odbehne tam, vykrici sa a pride usmiaty. To zaspavanie, nam pomohlo kupit kolotoc nad postieľku a zapnut mu ho vzdy pred spanim, hracka do postele (povies mu v mene hracky, ze odzeraz spinkas s nim a nie na ruckach, ale zaspavate spolu}. Nech aj hracka presviedca pred malym teba, ze to tak bude a rozprava sa s malym. Je to take vtipne, ked sa rozpravas sama so sebou (hracka ma iny hlas), ale na deti to funguje. Vyskusaj🙏... Drzim palce.

86katka
27. sep 2022

Poradim len ... Poradenstvo "lepsi spanok bábätiek" absolvovali sme s malym sice mal 8 mes. Ale kamoska aj s 1.5 rocnou ... Nas zaspaval fitlopta a ruky ... Chrbat krize dws ani nehovorim ... Takže urcite vam pomozu ...

lenusikkk
27. sep 2022

Keby mi tak dieťa povedalo, ostanem pri ňom ❤️

ankare
27. sep 2022

To Ti tak krásne hovorila,že nemáš ísť preč? ❤️ Prosím,ozaj od nej neodchádzaj. Je ešte malička,veľmi Ťa potrebuje.❤️

jerrz
27. sep 2022

určite jej plač nie je vydieranie, to také malinke este ani nevedia. Tak krásne ťa prosí, ostaň pri nej. Takto som ho uspavala do 18 mesiacov.

jerrz
27. sep 2022

@lujza123 To že si sa vysrala na pocity svojho dieťaťa a nechala ho plakať v posteli same , nie je nič zle hej ? Nezmyselné požiadavky hej ? To že maličké potrebuje mamu, lebo ty si stred vesmíru pre neho. A tmy a noci sa bojí. A ty si mu nepodala ruku v tomto ťažkom prežívani az ti rezignovalo ze prestalo za tebou plakať. Lebo pochopilo že jeho potreby nie sú dôležité. Tak ti prajem len toľko aby si aj ty raz plakala v živote a vysrali sa na teba A nechali ťa v tom samú. A povedali ti ,že máš nezmyselné požiadavky. A ver tomu že deti ktorých potreby sú vyslysane, majú krásny vzťah s rodičmi, neskôr im neklamu poza chrbát keď su staršie ale všetko s nimi preberú lebo majú v nich dôveru a istotu. Len aby sa to tvoje dieťa na teba nevysralo na staré kolená. Ved ty si ho nevyslysala ked ťa najviac potrebovalo , a ked budes ty jeho potrebovat necuduj sa potom. Mala by si sa komplet prehodnotit , svoje myslenie.

autor
27. sep 2022

@lenusikkk ved preto som vždy ostala 😆, a takto ma aj prosíkala na ručičky. Prosiiiiim maminka mojaaaa, prosiiim, nevládzem zaspať, ponos ma, som tvoje bábätko maminka mojaaaa🙈🙊🙉
No teraz som hrdinka, lebo dnes zaspala ako som už písala. Som zvedavá ako to vydržím zajtra, ak pôjde do tuhého.

jerrz
27. sep 2022

Ešte buď rada ako ti krásne rozpráva. Poznam plno deti čo ako 2,5 ročne nerozpravaju. Ona ti už vie povedať čo potrebuje a to je super. Prelustruj si ešte čo ti písali maminky a zober si z toho to správne, riad sa srdcom. Malinka je taká zlatá že si to zaslúži aby si pri nej stála. Každé dieťa si to zaslúži. Držím vám palce.

patulieenka
27. sep 2022

@jerrz ono sa to hrozne cita. Hlavne zaciatok tejto diskusie, ako chladne to dokazu napisat.. az mi srdce pukalo 🥺 chvalabohu vacsina svoje komenty vymazala. Ja naozaj nerozumiem naco su niektorym zenam deti, ak nemaju cas a trpezlivost na ne a ich “nezmyselne poziadavky”..

autor
27. sep 2022

@jerrz ja som čítala každý jeden príspevok,a všetkým veľmi pekne ďakujem ale nedá sa odpísať menovite, pretože je toho veľa.
Na začiatku som tiež mala najprv pocit ze mmmm, asi som trápna, aká som mäkká... až potom tie názory prevalcovalo ďalších 5strán s v podstate rovnakým názorom. Tým, že mi zmenili celý pohľad na situáciu, budem teraz riešiť všetko s oveľa väčším kľudom a pocitom, že nerozmaznavam a nenechám sebou manipulovať a nie je to vydieranie. Celkom zaujímavé bolo skúsiť sa vžiť do seba a predstaviť si, ako by som si priala, aby so mnou riešil moje požiadavky napríklad manžel🤣
(Nie zlatko, dnes nie, dobru noc....😂)

jerrz
27. sep 2022

@patulieenka Čo by mnohé maminky , ktoré nemôžu mať deti, dali za to aby mohli riešiť tieto " nezmyselné " požiadavky. Mne vždy keď bolo ťažko, lebo môj syn mal naozaj veľké problémy so spánkom do 4,5 roka... Vždy som si spomenula na tie matky, ktorým aj detičky umreli v nemocnici na choroby čo by oni dali za to uspavat svoje dieťa 2 hodiny , ale už žiaľ nemôžu. Toto mne ve I pomáhalo psychicky sa nastaviť na to moje dieťa pri tom dlhom vecnom uspavani. Až som bola rada ze ho mam pri sebe a uspavam koľko razy aj hodinu a pol. Nie je to o tom sa porovnávať iba s deťmi čo zaspia za 5 min...V živote su všelijaké prípady, situacie, treba z nich čerpať a byť vďačne za naše poklady. Lebo oni sú ❤

jerrz
27. sep 2022

S om rada ze ai tak uvedomela a zobrala si si to k srdcu. Kiež by všetky maminky boli také ako ty. Dobru noc.

patulieenka
27. sep 2022

@jerrz presne, ani moja nieje idealny spac.. este ani raz mi neprespala noc a to ma coskoro 2 rocky.. ale ja si to uzivam, lezime pri sebe uplne blizko a je to to najkrajsie co si dokazem predstavit 🥰 a to, ze tu prenu budem hocikedy, ked bude potrebovat ona davno vie ❤️

eviann
28. sep 2022

Ja som kojila 2 roky 6 az 12x za noc. Maly spal s nami v posteli do troch rokov. Potom bol pripraveny ist do svojej izby. Muz ho uspaval na rukach do styroch rokov. Aj z roboty mi ho prisiel uspat na obednajsi spanok. Ma skoro 7 rokov. Vydrzali sme. Teraz je empaticky, samostatny, chodi do skoly pre mimoriadne nadane deti. Vydrzat.

jerrz
28. sep 2022

@eviann Úplne úžasné 😍❤

ankare
28. sep 2022

@eviann úžasní ste ❤️

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
lujza123
28. sep 2022

@jerrz zbytočne to dramatizujes 🤦‍♀️. Žiadne v noci, v tme a same, bola v mojej posteli (sama v izbe začala spávať až v 8), so zasvietenou malou lampickou, s otvorenými dverami dokorán cez ktoré keď nakukla ma videla aj počula.
Jeden večer hucania a odvtedy krásne zaspávala sama za par minut. Kým som ju uspavala ja tak to trvalo 1,5 hodiny a tiež hucala pri tom. Dieťa cíti ze mama je nervózna, zobudí sa z polospanku lebo kontroluje ci tam stále je.

Áno hucala, prišla som uistila ze ju počujem, som s nou, ale v posteli musí ležať sama. Stále dookola, x krát za sebou. Nikdy som ju nenechávala vypkakat bez povšimnutia.
Ale nie som ani premotivovaná mamka co by za dieťa pomaly aj predžuvala jedlo. No niesom.
Neboj sa moja dcéra je už veľká a vždy sa mi so všetkým zdoveri, je to samostatná silná žienka, žiadna ufnukana babovka co sa drží maminej sukne.

Ty si vychovávaj svoje dieťa šlo chceš, kľudne ho uspavaj aj do 18 tky, ale nesud druhých. Tvoja reakcia bola absolútne prehnaná, ako môžeš na základe jediného môjho príspevku súdiť aký som človek a ako mam kdesi sama plakať lebo sa ba mňa všetci vyseru. Trochu dosť cez čiaru.

daisylucky
28. sep 2022

Ved večer sedte na gauči a nech zaspáva pri Vás, potom ju prenesiete do postieľky a v noci, keď sa zobudí, ju pre hoďte k Vám do postele a spíte ďalej. Nám takto do postele každú noc stále prelieza nás 5rocny. A nie, nemate ju nechať vyplakat! To v žiadnom prípade.

mairi1
28. sep 2022

Podla reakcii tu, mas genialne dieta, kt.v tom svojom veku premysla ako ta zmanipulovat 😅... ja som moju dceru uspavala hadam do 5 rokov, tak ze rozpravka, potom v objati a ked uz ozaj zaspavala, tak ma drzala za vlasy!... co som sa vtedy nahromzila...a teraz mi to chyba, ma 10, pusu nechce ani na celo, objatie tiez len vynimocne 😅. Presne, ako pises, ani ty nerada sama spis. Skusajte najaky ritual, tak aby si ju nemusela na rukach drzat. Ked je diskusia, ci ma dieta spat same v izbe, tak vacsina povie, ze jasne, ked sa riesi, ci maju spat manzelia osobitne, napr.kvoli chrapaniu, tak nie.
Skus aj ty si riadne oddychnut, ak ti ma kto postrazit. Mozno sa budes aj inak pozerat na obdobie vzdoru. Ja si naozaj dobre pamatam, ze zaviselo dost na mojej nalade a pohode, ako sme zvladli obdobie vzdoru.
Mas isto krasne a zdrave dieta, si skvela matka, uz len tym, ze razis teoriu, ze na co mas dieta nechat vyplakat. Mozno ste naozaj len obe unavene a stale spolu. Predstav si, ze by si tolko casu travila s manzelom 😉 asi si tiez pojdete trosku na nervy.
Moja dcera je myslim dobre vychovana, kamaratky mi stale hovoria, ze ja to mam lahke, ked je dcera taka povaha, ze ich deti su ine, lenze to nie je len povaha, ja som ju vychovavala inak ako moje kamaratky. Vzdy, ked plakala som ju objala.Vzdy!

wiwi28
28. sep 2022

Autorka napíšem Ti úplne čerstvú skúsenosť s mojím skoro 3 ročným synom. Včera som sa odhodlala začať ho učiť zaspávať samého. Je dosť múdri aj veľký aby vedel veľa pochopiť. Bola to pól hodinka plaču (už poznám či je to reálny alebo nútení plač a toto bola čistá manipulácia). Každých 5-7 minút som prišla ,uistila ho, že nie je sám, všetko je v poriadku. Vtipná bola jeho rozpoltenosť, že ma najprv volá a keď som prišla tak ma posielal preč.
Ja som ho skúšala učiť samého spať keď mal asi rok ale vtedy som o tom nebola vôbec presvedčená ani ja. Teraz som presvedčená, odhodlaná a celkom to funguje. Musíš ty chcieť lebo malá to z Teba veľmi cíti. Veď nie je sama v tme, nechaj zasvietenú malú lampičku, pootvorené dvere, nech si vyberie hračku do postieľky, prečítajte si rozprávku alebo jej zaspievaj, pusa na dobru noc a šup z izby von. Bude plakať ale sama vieš, že sa jej nič nestane ani jej to neublíži. Pár dní to potrvá ale ja som namotivovaná a idem vydržať do úspešného konca.

borkaki
28. sep 2022

Určite nie nechať vyplakať, skúste si pozrieť ... nevychova.cz sú tam užasné návody ako to zvládnuť a pochopiť dieťa a hladko prejsť aj najhorsim obdobím vzdoru. Ak by ste sa chcela o tom porozprávať viac napíšte mi spravu.

lenkaminka
28. sep 2022

Ľahnúť si k nej pomojkat a otočiť sa chrbtom a spat. Najprv spolu potom keď zaspí oditete. Bude sa kopať točiť vrieskat ale budete pri nej. Ona to pochopí nakoniec ˇ. Ja som mala podobný problém. Spala a nami dcéra do 2,5 roka a další rok sme pri nej museli ležať kým zaspala 2 hodiny teraz na 4 roky už je to len rozprávka pusa a spi. Takze nezúfajte ste na začiatku. Dôležité je nebrať ju na ruky za žiadnych okolnosti.

eviann
28. sep 2022

@elizabet173 toto som nepochopila. Pisem len a len o mojej skusenosti, snazim sa podporit autorku. Do nikoho sa neobuvam. Ja za to nemozem, ze moje dieta sa pytalo vkuse kojit. Byval velky nespavec, nechcel nam spat ani ako trojmesacny, ani cez den, jedine, ako zaspal bolo nosenie, inak by nespal vobec. Mavala som cierne kruhy pod ocami, urcite by som uvitala, keby chrnel celu noc ako medved, aj keby mi prsia po troch hodinach praskli. Ma IQ 150 a taketo deti odmala premyslaju, nespia, nedokazu lahko "vypnut" mozog. Chcela som tym vsetkym povedat len to, ze treba nacuvat potrebam dietata, nic nepotrva vecne.