Dvojročná sa už nevie uspať na prsníku
Ahojte. moje dieta vzdy zaspavalo na prse (sem tam na fitlopte) boli sme na dovolenke a tam som musela fitloptovat nevedela tam zaspat. a potom skaredo ochorela ze angina dutiny horucky hnacky tiez som musela viac pouzit fitloptu.
Problem je ze uz sa nevie uspat na prsniku. Sama zaspat nevie. Lahnem si k nej spievam jej hladkam sskam. Ale ona nevie ostat lezat. ani zavriet oci. Ani cez obed ani vecer. Trapime sa aj hodinu aj hodinu a pol. Nakoniec ju aj tak par minut utrasiem na lopte alebo na rukach.. Pritom sme vzdy mali pevny rezim. Mame ritualy. Vanicka pyzamko spievanie. Stalo sa to niekomu s dvojrocnym dietatom v obdobi vzdoru? Ako ju naucit zaspat??
@sweat no veru 2 ročné dieťa by už malo byť odučené zaspávať na prsníku. To neni o kojení, to je o tom, že si z mamy spravilo cumeľ a je tak "otrokyňou" vlastného dieťaťa. Nemôcť sa nikam pohnúť, lebo nezaspí, lebo bude plakať do zelena, atď. Veď takéto deti už chodia do škôlky alebo sú s niekým a mama v práci. 2 ročnému sa už fakt dá primerane vysvetliť tak aby rozumelo o čo ide. Tiež mám deti, tak nech mi nikto nepovie, že nie.
Nemyslim, ze dojcenie 2rocnej pri uspavani je extrem. To skackanie na fitlopte uz ano. Dvojrocne dieta sa sice vie odstavit same, ale od toho hojdaveho pohybu same neupusti. Nikdy, pretoze kazdemu sa lepsie zaspava pri hojdani. Preto to radia aj spankove poradkyne pri nespavych detoch. A celkom logicky je potom narocne uspavanie bez hojdania, kedze je dieta na to zvyknute. Mame rodinnych priatelov,ich chlapcek bude mat 1.11. 3 roky, ma 20kil a mamka s nim doteraz skace na fitlopte, aby vecer zaspal. Je to tragikomicke. Chodi 2krat rocne na obstreky k ortopedovi a papa novalginy od bolesti ramien, ale nema silu vydrzat tych par vecerov placu, ci fakt, ze dieta zaspi samo od unavy. Ked bola v nemocnici, za 4dni sa to ockovi skoro podarilo (on ho nikdy nehojdal a odmieta to), ale vratila sa domov a opat su v bludnom kruhu. Takze sa aj na zaklade tejto skusenosti pridavam k zenam, ktore ti tu radia vyskusat ine sposoby uspavat dieta - dietatu vysvetlit, ze taketo velke deti uz zaspavaju inak, prip. Pouzit argument, ze mamka ma z toho bolesti. A k obednemu spanku - ak dieta takto predlho uspavas, je jednoznacne,ze dieta nie je unavene. Dieta treba unavit a zaspi do 10-15 minut a nie poskakovat s nim hodinu a pol. Kolko km denne odkraca po vlastnych? U mojej dcery bola dlha prechadzka, kedy sama kracala najvacsi vybijac energie. Ale fakt dlha, nie 300m na nakblizsie ihrisko.
Ja budem z opačného tabora ako ostatné mamičky v tejto diskusii, samozrejme aj ich názory sú celkom správne ak fungujú u ich detí ale rozumiem aj tebe. Ja kojím najmenšieho, bude mať 2 roky a pre mna je prirodzené, že zaspáva na prsníku, beriem to ako niečo pre nás dvoch a rovnako to bolo pri starších. Co ti môžem poradiť ako mama troch detí je dat tomu čas a skúšať co bude vyhovovať vám dvom☺️podľa mňa netreba obedny spánok a večer to pôjde raz dva,hlavne večer stisenie, ukludnenie všetkého, aj ty sa daj do pohody, lahnite si spolu do postele, drz ho za ruku rozprávaj rozprávku a pomaly to pôjde ☺️Držím palce, hlavne kľud a pohodicku, moji vycitia keď som nervózna a potom sú v strese aj oni☺️
@janka1011 moje dieťa zaspava na prsníku a predstav si, že ak pri ňom niesom, zaspi kľudne aj pri otcovi/babke. Chodí do jaslí na pol dňa a ak ma potrebu,zaspí aj tam. (Nežijem na Slovensku, neexistuje tu žiadne spoločne spanie, jednoducho to nechávajú na deťoch, ci chcú ci nechcú)
A fakt sa necítim ako jeho "otrokyňa" , práve naopak. Keďže takéto uspavanie trvá rekordne rýchlo, ostáva mi viac času pre seba.
A napriek tomu,že mám doma šikovného samostatného chapajuceho malého "chlapa " , tuto vec nechápe (nechce pochopiť). Bola doba, keď ma to naozaj trápilo, lebo tu odmietam ísť cez slzy. Pomohlo mi neriesit a nechať to na ňom
@veronikaszabova
dietatu je v inom prostredi bez msmy jasne, ze kojene nebude a sni to nevyzaduje. Dokonca mnoho krat spi v solke dobre a zaspi lepsie ako doma.
90% z vas tu dookola pise,len o dojceni. Tiez ste popri dojceni skackali na fitlopte a hojdali na rukach? Dvojrocne dieta? K tomu sa tu totiz nevyjadrujete.
2r. dieťa (aj staršie) má bežne cumel a zaspáva pri fľaši s Nutrilonom.... To je normálne, ale dojčenie, ktoré je prirodzené a to najlepšie pre dieťa, nie??? Odveci....
@angel993 skus si precitat este raz prispevok od autorky a potom tu svoju odpoved. autorkine dieta s nikym inym nezaspi. vsetky tu pisete ako vase dieta zaspava na prsniku, ALE zaspi aj s otcom, ci niekym inym a neplace pritom - citujem autorku - do bledofialova. vnimas ten rozdiel? na to poukazujem, ze dieta nevie uspat nikto len matka a sorry, ale pre mna je to pri 2-rocnom fakt sci-fi. ani moje dieta nezaspava same v postielke, ale ci som pri nom ja, muz, ci starsia dcera, ci by dosiel santa claus (prehanam samozrejme) je uplne jedno, staci jej, ze ju niekto pohladka a poda jej vypadnuty cumel. a takto to bolo aj pri starsej dcere. ja nikde nepisem, ze dieta nepotrebuje matku, ale 2rocne fakt potrebuje, aby ho vedel uspat aj niekto iny ako matka. chapeme sa? a hlavne, co omielam dookola, uspat inak ako skakanim na fitlopte. ci tiez skaces? pre mna uplne nepredstavitelne, aby som skackala s dvojrocnym dietatom a tak ho uspavala. este raz, bavime sa o dvojrocnom dietati, nie dvojmesacnom.
Ahoj, všetky moje deti som uspala na prsníku počas dňa aj večer. Keď som dokojila, tak proste prestali cez deň spávať. Dvaja boli kojení do 2r. a jedna do 2,5. V škôlke si na denný spánok zvykli. Doma som ich nenútila spať a večer potom vôbec nebol problém, že by nevedeli zaspať 😁. Najväčší nespavec je prostredná dcéra, tá keď začala od 3r. chodiť do škôlky a (znovu) poobede spávať, tak potom nevedela zaspať do pol 11, takže som to vyriešila tak, že bývala v škôlke len doobeda, v tím prípade zaspala v pohode medzi 8-9. Doteraz zaspáva posledná, jednoducho je nespavec. Možno aj ty máš také dieťa a poobedný spánok už jednoducho nepotrebuje🤷. Alebo je to len prechodný stav skrze chorobou a za pár dní sa všetko zas vráti do normálu.
@matkahelka ja som nikdy nepotrebovala aby niekto iný uspaval moje 2 ročné dieťa. Prvýkrát uspaval manžel, keď som bola v pôrodnici. To som aj napísala, uspi manžel ale ak nie som doma. Takže nie, 2 ročné dieťa fakt nepotrebuje aby ho vedel uspať niekto iný ako mama.
Ani nejdem všetko čítať, samý hejt mám pocit.. ja uspávam na prse dvojročného drobca na obed aj večer. A pre hejtujuce prostredného syna som na ňom uspávala do takmer 4 rokov a nie nechodil do škôlky a áno je absolútne normálny a samostatný. Bude mať už 8. No a teraz k veci. Vyzerá to že už obedný spánok ozaj nepotrebuje, podobne som to mala pri prostrednom, aj vekovo. Ani za svet cez obed spať a keď sa mi to aj podarilo večer nevedel zaspať absolútne. Skús obedný spánok vynechať a ak nechce prsník nenút ju. Môže to byť len obdobie alebo sa už pomalinky odstavuje.
@matkahelka a prečo by to malo byť sci-fi? 😆 ja naozaj nepotrebujem aby môjho dvojročného syna uspával ktokoľvek iný ako ja 😄 staršieho uspával párkrát (naozaj len párkrát a to až od cca 3 rokov) manžel keď som tu mala kamarátku zo zahraničia, chodila pred covidom cca 2x ročne a reálne bezomna zaspával viac nocí po sebe až keď mal 5,5 roka keď som bola v pôrodnici s najmladším drobcom 🙂 a áno, je úplne normálny, sám prestal chcieť uspávanie, dokonca sa sám odstavil keď mal 3r8m.
Mala som prvé dieťa také, ako máš ty, ale revať prestalo nie v 3. ale na prelome 5.-6.mesiaca. Ručal po nociach na celú pôrodnicu, ja tam zúfala, som nechápala, ktorá bije. To bol bábo a áno, zaspával na prsníku, ale nie ako dvojročný! Ja som toto cickanie ukončovala okolo 14-18.mesiacov, pri každom dieťati to bolo v inom veku, ale v spomínanom období, lebo ako fakt sa mi nechcelo už riešiť zaspávanie na prsníku a videla som na tých deťoch, že im to len nabúrava spánok, keď sa strhávajú v noci, že chcú prso. Ako na to? Položiť do postele, ľahnúť k nemu, hladkať, mojkať, spievať. Jasné, že revali, ale nikdy neplakali niekde v izbe sami, bola som pri nich. Proste musíš vydržať, iná rada nie je. Ale ako, skákať s dvojročným dieťaťom na fitlopte, to je ozaj že sila. To ťa nebolí z toho chrbát??? So všetkými deťmi som ležala pri nich do cca 3-4 rokov, chceli sa ešte pomojkať, chytiť za ruku. Z toho zrušenia prsa okolo roka nemajú žiadne traumy.
Ja nechápem ze vôbec niekto používa tieto lopty na spanie už pri bábätkách. To sú také blbé zlozvyky, ja stále uspávam na prsníku 3 ročnú
A nemá problém zaspať bez
@angel993
@tianna pretoze odmietam chodit k lekarom, k fyzio, ci na masaze, ci kdekolvek s dietatom, ak to fakt nie je nevyhnutne. takze mi plne a maximalne vyhovuje, ze malicku vie kedykolvek ktokolvek uspat a viem, ze mi neplace niekde doma len preto, ze som sa niekde zdrzala. mala som to odskusane pri starsej dcere a bolo to pre mna super, tak som to rovnako aplikovala aj teraz pri malej. nebola a nie som doma prikovana, ze sa nemozem pohnut z domu, lebo naburam dietatu rezim.
@sweat a ako ste "travili" tie 2hodiny v praxi? dakujem za skusenost a povzbudenie
@luciaaaaa mna to, ze na dovolenku vlacila fitloptu… ja byt jej manzel, fitlopta by okamzite letela do zlteho kontajnera…
@domiklik môj komentár mal ten zmysel ze autorka by sa mala zobudiť ze uz nema doma batoľa a nestvarat s nim hokusy pokusy. Ako si ho naučila tak ma. O nicom inom to nie je. Oducanie bude náročné, pretože ide dieta do veku, keď si bude presadzovať svoje.
A tebe ked sa moje primitívne komentáre nepáčia, tak na ne laskavo nereaguj.
tak syn bol (a stale je) dieta vyzadujuce pohyb - aj v kociku, v nom sa vozil teda dost dlho a odkedy sa naucil chodit - tak len beha…
ked som ho teda prestala uspavat dojcenim, tak som ho zaroven vzdy unavila do zaspatia, 3h doobeda vonku, poobede opat do vecera vonku…
a ked sa nedarilo a nezaspaval, tak vzdy ako posledne zafungoval kocik (opat pohyb) - nalozit, aj o 22:00, do 15min vonku zaspal - prelozit nikdy nebol problem
@autorka väčšinou sme odišli po pol hodine zo spálne, keď som na ňom videla, ze nemá vôbec tendenciu zaspať. Išli sme sa hrať, prevažne čítali knižky, aby bol v kľude. Po 20- 30 minútach pokus o ďalšie uspanie. Ak ani toto nevyšlo, a hlavne ak som už bola z toho nervózna (keďže dosť často potrebujem veci dobiehať po veceroch),nastupil manžel na scénu a lezal pri ňom on. Tak do pol hodiny zvykol zaspať.
Radia ti tu, že možno už nepotrebuje obedny spánok. Každá si poznáme svoje dieťa, u nás to napríklad nebolo tým, keďže by do včera bez spánku nevydržal. Jednoducho bolo treba len vydržať.
Tu fitloptu by som radikálne zrušila, chápem ťa, viem, aké je to mávať doma nespave (v našom prípade aj neodlozitelne) dieťa, ale ako už spomínal niekto vyššie, od prsníku sa dieťa odstaví časom samé, ale z hupania sa stane len ťažko odstranitelny zlozvyk.
Neskúšal uspať muž? Veľakrát fakt pomôže len to,ked nastúpi niekto iný...
Naučí sa pri ostatných deťoch v kolektíve. Všetky moje deti absolvovali jasle a tam spali zázrakom bez prsníka. Poobede som ich nakojila a všetko ok. A v škôlke následne žiaden problém.

Co sa tu na tom koňovi človek o sebe nedozvie...Ze uspavanie dvojročného dieťaťa na prsniku je nenormálne, dat pusu na pusu nechutné a zvrátené 🤔
Hlboka poklona všetkým dokonalým matkám, ktorých deti v dvoch rokoch (alebo aj odjakživa) zaspávali samé, predpokladám ze aj bez dudla.. Zvládli ste to perfektne (alebo vaše deti?),môžete sa potlapkat po pleci
A teraz k veci...
Autorka ak tomu správne rozumiem, dieťatko sa síce nakoji, ale nezaspí pri tom ako doteraz? Ako dlho to trvá?Môj drobec je len o par mesiacov starší od tvojho, ale tiež sme mali takéto obdobie okolo druhých narodenín, obedny spánok ešte ako tak, aj keď už to nebolo uspanie za 5 minút, trvali cca pol hodinu, no večer katastrofa, 1,5 - 2 hodiny. Trvalo to cca 2 týždne, pripisovala som to spankovej regresii. Potom to prešlo.