Dvojročnému sme zobrali cumlík a nechce na obed spať

michaelasofia
29. apr 2015

Ahojte, chcem sa poradiť. Mame 2 ročného chlapčeka ktorému sme pred 3 týždňami vzali dudlík, bol závislák. Prvé dni plakal, pýtal ale vydržali sme lebo sme ich vyhodili tak už sme museli. Večer v pohode zaspal, teda po pár dňoch, aj cez deň to už je v pohode ale nechce naobed spávať. Už sme skúšali všetko možné, išli sme s nim aj s manželom do postele, kričali sme, sľubovali sme odmenu, on sa vytočí úplne do hisaku. Nakoniec zaspal až v aute... Potom sme ho následne každý obed vozili aby aspoň hodinku a pol spal. Ale už nás prekukol a keď ideme okolo obeda do auta tak zase hisak a kričí "Hajať nie!" Mysleli sme že tým autom preklenieme nejaké obdobie ale graduje to. Teraz neviem či mu máme vrátť dudlík aspoň na obedný spánok aby spal aspoň do troch rokov. Cez deň ho inak nepýta, len občas. Spať musí, poobede je úplne vyčerpaný a za všetko hisakuje 🙂 Vďaka za akúkoľvek radu!

sue
29. apr 2015

@michaelasofia no jednak si myslím, že dvojročné dieťa už nemusí úplne nutne potrebovať poobedňajší spánok, ale ak teda áno, tak ho viac zničte doobedu....fyzická aktivita na čerstvom vzduchu by ho mala vyničiť 🙂 možno bola chyba, že ste "nevymenili" dudel za niečo iné - napríklad plyšáka...evidente ešte potrebuje "nejakú barličku" aby sa cítili istý, tak to možno skúste teraz... držím palúchy a veľa trpezlivosti posielam !!!

albao
29. apr 2015

Tiež si myslím, že bez spánku si len vyrobíte nočné mory, ponocovanie a podobné špeky. Mali sme to, viem. U nás pomohla škôlka, keď nastúpila mala 2r a 3m. Odporúčam ráno budiť, aby ste ho stihli vyšťaviť - detské centrá, preliezky, stále niečo nové, aby sa unavil a nevedel čo skôr. A potom samozrejme hocičo, aby zaspal, napr. si s ním čítať v posteli, časom odložiť knižku a len rozprávať. Nám pomáhalo kreslenie na chrbát a pod. Neskôr sa mu nadstaví rytmus 6:00 budíček, 12:00 šlofík. Ale dodržiavajte časy na 5 minút presne z počiatku 😉 Mali sme, plne chápem čo to je ... ten poobedňajší stav a nedá udžať, robila naschvály, hnevala, revala, a pod Zle pre nás ale hlavne pre ňu. Ale prežili sme. Ešte aj teraz občas pospí a to má 4 roky preč.

michaelasofia
autor
29. apr 2015

Ďakujem, on rano vstáva 6-6:30 a doobeda ma program. Aj tak nic, knižky mame zavedené, to aj pri malej fungovalo ale jemu to pomáha len vecer. Cez den nie, ani v kociku nezaspi. K dudliku by ste sa teda nevracali?

sardinka333
29. apr 2015

@michaelasofia ak sa k nemu vrátiš tak ho budeš odučať znova len sa ti to posunie...to je jedna možnosť. Ten zvyk sa budoval nejaku dobu, takže aj odučanie bude trvať nejaky čas.

luvika
29. apr 2015

Moj ma 20 mes.a tiez totalny zavislak...ale neriesim to, nechcem mu ho brat nasilu presne preto, aby sme neprezivali to co teraz vy. Dcerka tiez zavislacila a dohovorili sme jej, nie nasilu vzali...narodilo sa babatko v rodine a ze nema cumlicek a place atd.,tak ho "poslala" a ked aj pytala, vzdy som jej pripomenula babatko. Dufam,ze takto nejako to vyriesim aj pri drobcovi. Ale ked uz ste mu ho vzali, uz netreba davat s5. Este viac by sa nan upol. Skus sa s nim vela mojkat a trebars ho vziat do hrackarstva kupit nejakeho maznacika, doslova mu to tak povedat, ze cumlicek uz nie je, ale moze si vybrat nieco, s cim sa mu bude pacit spinkat...a potom na obed zacat s tym, ze juuuj aha, medvedik (zajacik, macicka) je unaveny, musi ist spinkat, lazkas si s nim?potom ked sa zobudite, obaja sa spolu napapate atd...nejak hrou to obkecat a pri kazdom spomenuti cumlicka vzdy mu nasmeruj myslienky na hracku.

michaelasofia
autor
29. apr 2015

@luvika skúsim hračku ale on chytá hisak uz ked sa spomenie postielka 🙂 staršia dcérka vôbec necumlovala tak toto je pre mna nová skúsenosť. Tak nedám cumlík, este skúsim bojovať ;)

luvika
29. apr 2015

@michaelasofia no tak mu zdoraznuj, ze nieee, ty spinkat nejdes, to len plysacik musi, lebo je malicky a sam sa boji, bla bla :D drzim prsteky...

magdalenkami
29. apr 2015

@michaelasofia skus ho nechat zaspat nenapadne pri rozpravke hoci aj v obyvacke,moj tak vacsinou zaspi,doobeda 2hod vonku a potom sa hra,pozera rozpravku,ma ticho,klud,niekedy sice nezaspi ,ale vacsinou ani nevie ako-sice s cumlikom-ja osobne nevidim dovod brat mu cumlik ,dieta ho nebude mat do 6r.

kristinkahugo
29. apr 2015

No tiez si myslím ze je to u každého dieťaťa iné. Dcéra bola nespáva a dudel mala pomaly do 5 tich rokov. Musela ho mat pri sebe. Tiez som počúvala rady ako jej ho vyhodiť a pod. Keby som jej to urobila tak by bola hotová lebo je veľmi závislá na veciach a je jej všetkého ľúto. U nas zafungovalo ze som vymyslela "Dudkovu" vilu ktorej sme dali na parapetu dudlik a ona jej priniesla barbie. Syn ten ma 2a 4mes a ten je proste chlap. Splachol dudlik do wc a vyriešil to sám. Takze si myslím ze rady nefungujú . U každého platí niečí iné.

magdalenkami
29. apr 2015

@kristinkahugo suhlasim,kazde dieta je ine,ja mam 4 deti a napr. dcerka mala do 4r. a najmensi nema vobec.....

matali222
29. apr 2015

Ahoj, tiez sme mali tento problem a nam velmi pomohlo, ze som mu dala namiesto cumlika flasku s mlieckom. Pri piti si podudkal, ukludnilo ho to a ked dopil mliecko otocil sa a spinkal.

applede
29. apr 2015

@michaelasofia neber to v zlom, lebo viem ze aj pri teme....dudel....sa nazory lisia...ale preco ho tak "mordujete" ked bez toho dudla nezaspi??...nechapem zas ja tento postoj.... 😒 ....nasa ma vyse 2 rokov a tiez ma dudel ked zaspava...a to v postely pred tym vypije kakao, precitame knizku...no ked sa zhasne dudel v puse....ked zaspinka vypluje ho....aj pobede to iste.....cez den ho nema, ani ked ideme von len pri zaspavani a nevidim na tom nic tragicke....vyrastie z toho tak ako kazde ine dieta, tak ako sa naucila cikat atd do nocnika, dokonca vymenuje cisla do 10 anglicky, zviratka taktiez asi 15 ich uz po anglicky odrapota ....no ma dudel.ked zaspava......no a co??? osobne v tom nevidim tragediu, mala je kludna, spokojna, ziadne ceremonie nemusime realizovat pri zaspavani, ziadne uspavanie ze musim byt pri nej......skus vyhoviet svojmu dietatu s istymi pravidlami......napr....ja som malej vysvetlovala ze dudku ak chce tak lenked ide spinkat, samozrejme ze si ju pytala aj cez den, vonku atd.....ale nedala som jej ju, zabavili sme sa inak...drzim palce 🙂

libka1
29. apr 2015

uz asi neskoro okolo toho omielat, ale nevidim dovod brat 2 rocnemu dietatu dudel... jedine ze okolie do toho stale vrta, ale to treba ignorovat. moja mala dudlovala dokial nesla do skolky. ked mala nastupit povedala som jej ze velke dievcence co chodia do skolky uz nedudluju, ona chytila dudel, smarila sama do kosa a viac sa nan ani nepytala. musim sa priznat ze ja som ho z toho kosa vytiahla, vydezinfikovala, lebo som cakala ze vecer pri spani nastanu problemy, ale ona nic 😀 mala vtedy 2 roky a 4 mesiace.
a co sa tyka vasho chlapceka, v tomto stave by som mu uz asi dudlik nevracala, lebo bude do buducna vediet ze si krikom vydobije co bude chciet. skor by som sa pokusila mu to nahradit nejakym plysakom, citanim knizky, alebo nejak inak ho obalamutit...

timea7
29. apr 2015

@michaelasofia hisák chytá, lebo to zafungovalo a čo raz zafunguje, to sa skúša stále, deti sú vytrvalé. Možno mu stačí, keď si poobede oddýchne, nedovolila by som mu vyliezť z postieľky, ľahni si k nemu, čítaj mu, pusti potichu relaxačnú hudbu, ale voziť v aute, ani náhodou. K cumľu sa už nevracaj, to by si si uplietla na seba riadny bič. No a čo keď chytí hisák? Prežiješ, nie?

michaelasofia
autor
29. apr 2015

@timea7 práveže s hisakom neuspel pretože sme cumlík vyhodili, nic si nepomohol. A ja hisak prežijem ale nemôžem ho nechať hisakovat, zo by ste museli vidieť. Uz sa ani nadýchnuť nevie... Ja sa im potrebujem vyhnúť 😉

michaelasofia
autor
29. apr 2015

@applede mne aj zubárka vravela že max do 2 rokov, nieje to môj vymysel 🙂 ja trpim s ním, mne to nerobí dobre ked place 🙂 ja sa bojim že ked mu ho vrátim tak so ho vyprosika aj cez den

magdalenkami
29. apr 2015

@michaelasofia tak cumlik,ked nezaberie nic ine,ziadna nahrada,mozno za mesiac ho zahodi sam

magdalenkami
29. apr 2015

aj nasi mali otvoreny zhryz-do 2mesiacov sa to krasne upravilo same,zubky sa spojili-ked uz prestali cumlikovat
@michaelasofia

katka1981
29. apr 2015

@michaelasofia, to vobec nemusi byt dudlikom. U nas to zacalo tiez vo veku dvoch rokov.

shania31
29. apr 2015

@michaelasofia
Mame to iste, maly je od Velkej noci bez dudlika- prve 2 tyzdne to zvladol, ale posledných 5 dni je s nim katastrofa, place, ked ma ist spat, kuka po komode, nic tam nie. Tak mi to docvaklo, ze asi si zasa spomenul na dudlik. Hmm. Vracat sa k nemu urcite nebudeme, ma momentalne plienocku, ktoru zuzle a chvilu vzdy zostanem pri nom, aby sa ukludnil, ulozil......nechcem totiz aby mi zobudil dvojca, lebo mame o zabavu postarane 😀 😀

timea7
29. apr 2015

@michaelasofia cumeľ si nevydobil, ale dostal náhradu - vozenie v aute....žiadnej matke, ani žiadnej normálnej žene nerobí dobre, keď dieťa plače, lenže pri hisáku to nie je plač od bolesti, alebo preto, že má dieťa strach, je mu smutno, ale je to plač, ktorým chce niečo dosiahnuť stoj, čo stoj. A nemusím vidieť hisákovať tvojho syna, neboj, nie je sám, v škôlke to máme takmer denne, niekedy aj stereo 😎 😎 😎 😎 😎 😎 Je vo veku,keď zisťuje, že sa dá všeličo dosiahnuť, keď použije určité prostriedky, ktoré jeho rodičia nezvládajú, je len a len na tebe, čo s tým urobíš.

shania31
29. apr 2015

@applede
O ano, ale raz sa jej budete musiet zbavit tak ci tak 😎 A vôbec nevidim nic v tom zle, ze sa maminka chcela zbavit dudlika, raz sa to "absolvovat" musi. Bez toho placu to vacsinou nejde. A cim vacsi zavislak, tym su potom vacsie hisaky.

magdalenkami
29. apr 2015

u nas to bolo vzdy bez placu-1.dieta v 1r same,2.dieta v 4r same a teraz 2,5r. ma len na spanie a 4. dieta vobec nechce

mimajo
29. apr 2015

my sme zobrai cumlik na vianoce - mal vtedy ca. 2 roky - jezisko ho potreboval ako darcek pre male babetka - a jemu rano nechal extra novu oblubenu hracku - a bolo. bez placu.... ked siel do skolky (20 mes.) tak tam proste cumel nebol a tak ani na spanok nepotreboval.

shania31
29. apr 2015

@magdalenkami
No tak si z tych stastnych, ked bez placu- u nas tiez hisaky, vydobijanie si. No dudka nie je- kazdy den rozkusal jeden dudel- akoze kazdy mesiac davat 70-80 € na dudle, je pre mna drahy spas. Tak som si povedala dost, rozkusal si si, nie je nova dudka. Kebyze mam cakat, kym sam zahodi.....fuuuu pre mna fakt prehnane výdavky.

michaelasofia
autor
29. apr 2015

@timea7 Ani to vozenie v aute sa mu nepaci 😀 On proste nechce spať

timea7
29. apr 2015

@michaelasofia je v období vzdoru, zisťuje, že môže mať opačný názor, ako vy, že sa dá aj protestovať, vy ste tu na to, aby ste to ukorigovali. Predstav si, že by takto stváral v jasliach, v škôlke....poobede sa oddychuje a bodka, nemusíš spať, ale oddýchnuť si pôjdeš, po čase zistí, že svet sa nebude točiť vždy podľa neho.

magdalenkami
30. apr 2015

@shania31 ano,ked si vzdy rozhryzie cumlik ....to je uplne ine-samozrejme kazdy si to riesi najlepsie ako vie a ako svoje dieta pozna,nikto mu nechce zle,ja som pisala len svoje skusenosti, u nas cumlik ,spanie poobede,nocne spanie oddelene v svojej izbe,nocnik a podobne veci riesim s nadhladom a nechavam to na deti-ja im len vytvorim podmienky a jemne ich motivujem-vzdy si spmeniem co by za taketo problemy dali mamicky s chorymi detmi-mne cumlik v 3r, plienka v 2,5r,spolocne spanie v spalni aj do 6r. vobec nevadi,detom to docvakne a potom to ide vacsinou z dna na den

michaelasofia
autor
30. apr 2015

@magdalenkami No len u niektorych deti to musis riesit. Mne tiez nevadi ze spavam s 5 rocnou dcerkou a ze pije vecer mlieko z flase. Som dost benevolentna ale su urcite hranice. Moje obe deti boli s nami v posteli, neuznavam ze vsak sa v postielke vyplace. Napriklad mam kamaratku ktorej mala spalava s nimi v posteli este v sedemnastich... Tak by som nechcela dopadnut. A to nie ze obcas ked mala zle sny alebo vynimocna situacia. Kazdy vecer isla k nim do postele 😀 Cize niektore veci treba riesit a deti musia pochopit mantinely aj ked kazdy rodich si ich nastavi inde. Ale mali by ich mat 🙂 Ja som myslela (ked som nemala deti) ze nebudem na deti kricat, vsak vsetko im vysvetlim a porozpravame sa. Ale zial pochopila som ze obcas kricat treba a potom vsetko ide 🙂 Moje skusenosti.