Hádzanie kamienkov na šmýkľavku

egyptanka
7. júl 2014

Ahojte maminy, možno pre niekoho zvláštna téma, ale potrebujem poznať názor ostatných. Moja mladšia dcérka rada hádže kamienky na šmykľavku. Ja osobne na tom nevidím nič zlé (aj staršia to rada robila). Beriem to tak, že deti sú fascinované v určitom veku tým zvukom. Ale dnes na ihrisku na mňa jedna mamička zazerala, keď som to dcérke dovolila (pokaždé som samozrejme kamienky dala zo šmykľavky dole), lebo ona prikazovala svojím deťom, že sa to nesmie robiť. Tak som trocha zmätená, že čo je na tejto činnosti také zlé. Ďakujem a pekný deň.

siska53
7. júl 2014

@egyptanka neviem. 🙂) aj moji hadzu a radi sa potom tak smyknu a aj kopec deti to robi..ine je,ked by zacali kamienky vyhadzovat,ci hadzat dakde do okolia.to zakazujem,lebo mozu ublizit.
jedine,co korigujem,je intenzita hadzania,lebo potom sa zvyknu odrazit a mozu dakoho trafit.

moni244
7. júl 2014

@egyptanka aj ja to malej zakazujem, ostáva kopec bordelu a prachu, že deti sú ešte viac špinavé po návšteve ihriska ako inokedy

hajajanka
7. júl 2014

@egyptanka Ja hadzanie kamienkov mojim detom zakazujem. Na hadzanie je lopta. Tu je vzdy vyssie riziko urazu. A keby som bola na tom ihrisku s tebou, nielenze by som zazerala, ale by som ta aj upozornila, aby to tvoje dieta nerobilo. Nie je to bezpecne pre ine deti, pod smyklavkou zostavaju kamienky, nici sa smyklavka atd.

bbtina
7. júl 2014

Je to uplne normalne. My mame skalkove ihrisko a robia to skoro vsetky deti vratane mojich. Potom sa do skaliek smykaju. Ked sa to niekomu inemu nepaci,musi pockat kym sa takto dohraju,samozrejme ide len o hadzanie skaliek na smyklavku.

katren
7. júl 2014

@egyptanka ja to nasim tiez zakazujem...suhlasim s @moni244 a okrem toho sa smykala rychlejsie poskriabe a skracuje to jej zivotnost....

iwuskaaa
7. júl 2014

Ja sa úplne stotožňujem s názorom @hajajanka .
Šmykľavka je na to, aby sa po nej deti šmýkali a nie na to, aby na ňu hádzali kamienky. Občas, keď sa to stane ešte aj mojim deťom, tak na ihrisku končia a ideme domov. Možno je to až príliš prísne, ale vedia, že sa to nepatrí a ja to nemám rada.
Ináč zaujímavá téma, čakám ostrú diskusiu 😀 .

habibi78
7. júl 2014

Dotycnu matku pozdravujem a ľutujem jej deti...

deni86
7. júl 2014

Tiez by som malemu nedovolila hadzat kamienky zo smyklavky. Hadze si pingpongovu lopticku a my ju chytame, to sa mu velmi paci. Ale len na nasej smyklavke doma.

ivana166
7. júl 2014

aj moji obidvaja to robili.ja som to neriesila,hlavne ze sa vyhrali🙂 A robili to vsetky deti na ihrisku a nikomu to nevadilo.niektire sa potom po nich aj smykali🙂 🙂

siska25
7. júl 2014

Ja tiež dovolím hádzať malej na šmýkľavku kamienky alebo piesok, podľa toho či tá šmykľavka končí v piesku alebo v kamienkoch. Ale samozrejme jej to dovolím robiť iba vtedy, keď na šmykľavke nikto nie je a nechce sa nikto iný šmýkať. Ak čakajú v rade iné deti, tak aj moja musí ísť do radu a čakať a vtedy kamienky nehádže. Tiež dávam pozor, aby nikomu tým nič nespravila. A tiež to potom po nej vždy upracem, reps. ona si to poutiera teplákmi, keď sa potom šmýka. Mne osobne nevadí, keď to tam dávajú aj iné deti, ak si to upracú a že sa tým ešte viac moja malá zašpiní, mne až tak veľmi nevadí. Ja mojej malej dovolím skákať aj po kalužiach keď je napršané, nie je nad tú jej radosť, keď to môže robiť.

hajajanka
7. júl 2014

Moja zasada je, ze deti sa nemaju len vyhrat, ale aj ucit pravidlam. A urcite mantinely treba.

@ivana166 Smykanim po kamienkoch sa nici zariadenie ihriska. Ja som rada, ze u nas su ihriska krasne, bezpecne a snazim sa aj moje deti viest k tomu, aby aj take zostali.

horana
7. júl 2014

Dovolujem to detom a nevsimam si skupinu pohorsenych matiek. Po sebe to vzdy deti upracu. 😉
Niektore neprajne matky argumentuju ze sa nici povrch smyklavky - nesuhlasim. Uz mam deti nejaky ten rocik a viem ze smyklavka sa na ihrach zo zakona meni davno predtym nez by sa mala sancu znicit kamienkami, u nas na vsetkych ihriskach kazdych par rokov, takto aspon lepsie posluzila.
To ze su moje deti tvorivejsie, hraju sa a vyuzivaju smyklavku aj na kopec inych veci ako chodenie v protismere a pod (nikoho samozrejme neobmedzujuc), tak ich neupejpam zato ze ine deticky su vedene skratka na obojku. Moje aj skacu do kaluzi a pod. co im mnohe ine deti zavidia a matky zazeraju, lebo to potom po mojich chceli opakovat. Nech si zazeraju. 😀

peta2108
7. júl 2014

Ja som učila v Mš a tiež sme to deťom zakazovali nakoľko takáto hra sa môže veľmi ľahko zvrtnúť na vyhadzovanie kamienkov do vzduchu alebo nedajbože na hádzanie kamienkov do iných detí a nepíšeš koľko má dcérka rokov? To by ma zaujímalo ....dúfam že som ťa svojim názorom nenahnevala 🙂

frozenelza
7. júl 2014

Aaaaaaale prosim Vas....neviete co robia po nociach pubertaci na ihriskach a vy tu puntickarky riesite hadzanie kamienkov na smykalku, jej zivotnost, poskriabanie.....vsak su to deti!!!!! Nechajte ich hrat sa ako sa im paci, hadzat loptu, hadzat..v ramci bezpwcnosti kamienky na smykalku, skakat v kaluziach, macat sa v blate.....zboznujem tie nastajlovane maminky s nastajlovanymi detickami...tam nechod, to nechytaj, tam nesadaj....chuda dieta....

smario5
7. júl 2014

Nevšímať si také mamičky 😀 Ja mojím este pomáham, ked ma prosia " mamka aj ty aj ty " 😀 a ked sa ide niejaké dieťa šmyknuť, tak to pekne dáme dole..... 😉 Nech si zazerá a kebyže niečo povie, tak jej poviem, nech sa ide hrať inde, ked sa jej to nepáči 😀 P.S. na ihrisko dávam deťom staré veci a očákavam, že budú ako prasiatka.... a nie ako minule, dievčatko na šmyklavke s bielymi legínami..... 😨 ale samozrejme, že moji bambuliaci, majú prísny zakaz, tie kamienky hádzať do vdzuchu a nedaj bode na iné deti....

onlika
7. júl 2014

Mne to vadi z jedneho prosteho dovodu - u nas je smyklavka od tych kamienkov uplne znicena, su v nej vybite jamky ☹. Chapem, ze detom sa strasne paci ten zvuk, co vydavaju kamienky padajuce na smyklavku, ale ta znicena smyklavka mi vadi ☹. Takze z tohto dovodu to zakazujem aj ja svojim detom a zazeram na mamicky, ktore to detom dovolia. Ja som to mojim detom vysvetlila, ukazala som im, preco mi to vadi a ako to tu smyklavku nici a dala som im priestor, kde sa s kamienkami hrat mozu a nic pri tom neznicia 😉

hajajanka
7. júl 2014

@horana Ked ucis deti slusnosti a das im nejake hranice, neznamena, ze deti su na obojku 😉 Aj moje deti skacu do kaluze, vyhrabuju zem a pod. Ale hadzanie kamienkov a podobne "tvorive" hry sa mi nepaci.

moni244
7. júl 2014

@frozenelza ja napr. na ihrisko nestailujem a vlastne nikde ju nestailujem, ale má len 1,5 roka a radšej zakázať hneď ako by mal niekto prísť k úrazu, nechoď a nechytaj počuje len vtedy, keď zbiera odpad zo zeme a beží na cestu, skákať v kalužiach, máčať sa v blate, hádzať loptu, aj chodiť po 4 po chodníku kľudne, aj si sadne uprostred chodníka a neriešim

hajajanka
7. júl 2014

@frozenelza Na pubertiakov som pred par tyzdnami volala policiu a odvtedy je pokoj. Sa mi zda, ze este stale u mnohych pretrvava ten socialisticky pocit, ze je to nicie, tak mozeme robit co chceme. Opak! Je to nas vsetkych, lebo ihrisko sa plati z dani, ktore platime mestu alebo mesto da peniaze na ihrisko a neda na nieco ine. Takze by sme si mali vazit si tieto veci a tiez sa ich snazit zachovat v co najlepsom stave.

siska53
7. júl 2014

@siska25 aj moji mozu skakat do mlak! Ale len ak maju aspon gumaky,inak nie. Syn,to respektuje,dcerka sa uci respektovat. A pokial,tie kamene nehadzu do vysky ci do inych,ja na tom nevidim nic zle. Su ine veci,ktore zakazujem a na,niektore upozornim aj cudzie deti-ano,aj na hzdzanie kzlienkov do vysok ci do druhyxh deti a napr.aj na nebezpecne hry s palicami.

mimla
7. júl 2014

Je to úplne normálne, ak batoľa hádže kamienky na šmykľavku, ale aj ja zakazujem, pretože nežijeme vo vzduchoprázdne a moje dieťa nie je stredom vesmíru (aspoň objektívne) a hádzanie kamienkov ohrozuje aj ostatné deti. Ničí sa šmykľavka, hocikedy, môže nejaký kamienok uletieť a niekoho zraniť, ničí to aj oblečenie, zdržuje to ostatných, ktorí sa chcú šmýkať. Často vidím aj podstatne staršie deti tieto veci robiť, rodičia asi neustriehli, kde je tá hranica, kedy dieťa objavuje fyzikálne zákony súvisiace s naklonenou rovinou a kedy už ide iba o ničivé sklony. Šmykľavka, aspoň tá na verejných priestranstách, je na šmýkanie. Súkromné šmykľavky na súkromných pozemkoch nech si ohadzuje šutrami kto chce.

junova
7. júl 2014

@egyptanka Práve včera som bola na ihrisku s malým. Chlapček asi 3 - ročný so súhlasom jeho babičky hádzal kamienky na smykalku, potom sa otočil a hodil kamienok do hlavy môjho 10 mesačného dieťaťa. Vyhresila som ho, babka ho zobrala za ruku preč a malý reval o dušu, hádzal sa o zem. Takže taká nevinná hra to nie je.

zlte_kuriatko
7. júl 2014

moja dvojročná dcéra zase nehádze kamienky zo smyklavky ale už ked je zošmyknutá tak si kamienky na tú šmýkačku začne ukladať. to isté robí aj na hojdačke, že si ukladá kamienky na hojdačku. ja na tom nevidím absolutne nič zlé, však ked ide za nou sa nejaké dieťa šmyknúť tak ju upozorním a kamienky dame preč.

lyzzy
7. júl 2014

Nedovolujem mu to.....pretože sama neznášam keď to robí iné dieťa.Bodka

siska53
7. júl 2014

@hajajanka a niektore preliezky nam znicili pubertzci,nie mame deti,smyklavky mame kupodivu v poriadku,co sa neda povedat o domceku s polamanou lavicou,popisanymi az hroza a auticku tiez s dolamanou lavickou.je to sice drevene,ale aj tak..a sama zakazujem aj cudzim detom vyliezat na strechu uz aj z bezpecnostnych dovodov.

lyzzy
7. júl 2014

@hajajanka... Vieš ako.Slovenské motto: Z cudzieho krv netečie.

frozenelza
7. júl 2014

No mna skor ako hadzanie kamienkov na smykalku rozculuju h@vna od psov v okoli ihriska 🙂, rozhadzane smeti, rozbite flasky, a drzy pubertaci...ktory isto nehadzali kamienky v mladsom veku na smykalku a aj tak su z nich grazli na entu....takze z toho usudzujem, ze mooozem vychovavat akolen chcem, ak sa mi raz dieta dostane do zlej partie....neurobim nic a potom sa len usmejem nad blbymi kamienkami na smykalke

katren
7. júl 2014

@horana to, ze je to v zakone neznamena, ze to aj prislusne urady dodrzuju...tu ma smykalka viac ako 20rokov.....povacsine ju len premaluju a tym to konci....ty by si si tiez nenechala hadzat kamienky napr. na auto, ci????

bubelko
7. júl 2014

@egyptanka aj nasi hadzali, aj vsetky ostatne deti na ihrisku 🙂 dokonca si ich navlacili hore a pustali dole - kedze mame strkove podlozie 🙂 neskor ked sa sli smykat, tak sa to vycistilo a potom sa smykali. dozerali sme len, aby sa kamenmi neohadzovali, nebranili ostatnym sa smykat .... takze nic zle tvoje deti nerobia...
a ihrisko je na to, aby sa deti vyblaznili, vyhrali, vybehali a aj zaspinili 🙂

koniarova
7. júl 2014

Nechápem, ako môžete deťom dovoliť ničiť hádzaním šmykľavku. 😠 A ešte sa ohradzujete tým, aké je to strašne tvorivé. Aj pád kamienka na fasádu vášho domu je veľmi zaujímavý zvuk. Aj to by ste v pohode dovolili?