icon

Inšpirácie pre večerný rituál 2-mesačného bábätka

25. jan 2025

Ahojte, máme 2 mesačnú dcérku a hľadám inšpiráciu/zaujíma ma, ako riešite večerný rituál na spanie.
Nekúpeme každý deň, iba každé 2-3 dni, takže po kúpaní papať a spať u nás nefunguje.
Zatiaľ to u nás vyzerá tak, že ju po poslednom spánku večer len položím do kresielka a tam ležká a pozerá sa okolo seba, neskôr na spánok už ideme do spálne kde zhasnem svetlá, nakojím poležiačky a popritom väčšinou zaspinká, ale poslednú dobu nám to vôbec nefunguje a preto hľadám inšpiráciu, ako to funguje v iných rodinách.

malaopicka
25. jan 2025

To veľmi záleží od dieťaťa. My sme tiež kúpali každý druhý deň, potom klasika kremovanie obliekanie, cesanie, mlieko, potom sme nosili asi 30/40 minút, lebo syn mal reflux a hrozne vracal stále. Následne do postielky, zakryť dečkou, cumlík, plienočka na mojkanie a zaspal sám 🤷🏻‍♀️ blízky kamarát má teraz tiež takéto bábätko a u nich zas funguje elektrické kresielko na zaspávanie, u inej kamošky fungovalo nosenie a hojdanie, ďalšia kamoska uspávala na fit lopte. Možností je veľa, len treba zistiť, čo bude vyhovovať u vás a to jedine tak, že vyskúšaš.

pribinak
25. jan 2025

Kúpala som každý Den, veď to nemusí byt neviem ale dlhé kúpanie, stačí pár minút, ale dieťa si to pekne spojí

Potom vypiť mlieko pri malej lampička, dudlik a spinkať

Neucila by som spat dieťa v kresielu, potom sa ti pri prenášaní bude budiť a aj narastie a potom di bude ťažko zvykať na postieľku

autor
25. jan 2025

@pribinak asi som sa zle vyjadrila, ona je tam len v čase bdenia, nespí tam. Spáva pekne v postieľke, denné spánky máme na výbornú, to nemusím ani uspať na rukách, stačí len vložiť do postieľky, niekedy ani dudku netreba a spí. Večer ale nič nefunguje.

autor
25. jan 2025

@malaopicka no asi teda len skúšať... Som z toho trošku nervózna, že pár dní niečo funguje a o pár dní je to čistá katastrofa. Ale asi si na to musím zvyknúť...

malaopicka
25. jan 2025

Nebuď nervózna. Chápem, čo prežívaš, u nás to nebolo tak dávno, keď som mala rovnaké pocity. Bábätko to nerobí naschval a ty nerobíš nič zle, len jednoducho tie začiatky môžu byt náročnejšie. Vyskúšaj a uvidis, niečo zaberie a zas bude lepšie. A keď bude väčšie, zas to bude iné 😊 do 3 mesiacov bábätka ešte nechápu nočné spanky, bude to lepšie, len vydrž a snaž sa oddychovať, keď cez deň spinká. Držím palce.

lucia13022023
25. jan 2025

Spanok dieťaťa sa mení. To, čo bude fungovať dnes, nemusí zajtra.
My sme ale mali režim, sledovala som bdele okná a cca hodinu pred tým ako mal ísť malý spať, som ho okupala, nasledovalo kremikovanie, masáž, tulkanie, mlieko a spánok. Takto to mame do dnes. Ma o chvíľu 2r.
Co som sa bavila s jednou spankovou poradkynou vravela, že je dobré aby dieťa vedelo co nasleduje. Také 2m toho asi veľa nevníma, no možno o pár mesiacov už bude vedieť, že aha, po kúpaní nasleduje mlieko a spánok, hrať sa už nejdem.. Držala by som sa jednej rutiny.

nika23t
25. jan 2025

Nás rituál bol cca hodinu pred spanim kúpeľ, potom už len úplne tlmene svetlo, mlieko a postieľka. Bez rozdielu na náladu deti, vždy som šla presne podľa toho. Aj keď plakali, tak som ich nosila na rukách, alebo na chvíľu rozbalila a pocvicila, ale svetlo stlmene a ticho. Po pár mesiacoch vedeli a spolupracovali. Nezáleží na tom, aký presne rituál si vytvoríte, ale ide o dodržiavanie, nech je to u vas pravidelne rovnaké pred spánkom, aby sa mala naučila, zvykla si. Nastavte si pokoj, kľud, ticho, málo svetla. Zvykne si, aj keď môžu nastať štrajkove obdobia. Moje mali týždne, keď v postieľke vystrájali. Ja som ležala vedľa, potichu, len som tam bola.