icon

Intenzívne verzus postupné a pomalé odplienkovanie

alex2019
23. jan 2021

Ahojte, nas syn ma 22 mesiacov a radi by sme ho odplienkovali. Uz zopar mesiacov ho davame na nocnik, ale len rano ked vstane, obcas sme skusali aj cez den, ale je to boj, tak to skoncilo tak, ze teraz ho tam dava len priatel po prebudeni, ja vstavam skor a robim vtedy malemu vacsinou ranajky, tak tam nie som. V kazdom pripade velmi sa mu tam nechce a ked tam aj obsedi, tak nie vzdy sa aj vycika. Ked som ho na nocnik skusala cez den posadit tak uteka, vrieska, nechce sa ani dat vyzliect, hoci teraz ma aj take obdobie, ze cokolvek nie je po jeho tak hned cirkus robi.. Rada by som to ale znova skusila, lebo mam pocit, ze takto to ozaj nikam nespeje. Citala som v poslednej dobe aj o nejakych intenzivnych metodach, kde tvrdili, ze za tyzden sa da dieta odplienkovat (napr toto https://najmama.aktuality.sk/clanok/236570/7-dn...),
len ho tam treba proste pomaly kazdy polhodinu davat sadnut a podobne.. Kupili sme uz aj plienkove nohavicky, ktore by sa mali dat lahsie stiahnut, nech s nim nemusim tolko zapasit pri obliekani/vyzliekani. Chcem sa teda spytat na vase skusenosti - skusali ste taketo nejake intenzivne odplienkovanie? Ma to podla vas zmysel? Alebo proste len pokracovat v tom rannom cikani, a este par krat za den mu ponuknut nocnik ale nejak to nesilit? Neviem ci sa da cakat, ze on niekedy zmeni nazor a odrazu bude chciet sediet na tom nocniku alebo to treba riesit nejak radikalnejsie.. Nechcem ho zbytocne stresovat ale zase na druhej strane myslim si, ze by to uz zvladol. Dakujem za vase rady a skusenosti.

hettinka
23. jan 2021

Potvrdzujem, dá sa za týždeň odplienkovat. Ale dieťa musí byt pripravené a nesmieš dieťa zmiasť tým, že mu plienku raz das a inokedy nie.
My sme to pri staršej urobili na dovolenke, že som jej dala plienku, a prestala sa pýtať na veľkú. Cikat sa pýtala.
Syna som odplienkovala za presne 4 dni aj na spanie, v 23 mesiacoch. Ale on odmietol plienku si dat.

Ani jedno z deti som neposadzala na nočník pred odplienkovacim týždňom. Mali sme ho síce doma, vedeli, čo to je, ale netrápila som ich s tým. Pockala som, kým prejavili záujem. Obaja okolo 2 rokov, zrušila som zo dňa na deň plienky, vysvetlila im, kúpila gatky a slo to napodiv fajn.

sapetka
23. jan 2021

@alex2019 v prvom rade by som pockala do leta. Je to urcite lepsie obdobie na odplienkovanie. Ja som zacala ked mal maly 2r a podarilo sa to za 3dni.. ja som ho na to pripravila asi 1-2t predtym ze ked bude ma narodeniny plienka pojde prec. Zvladli sme to.

alex2019
autor
23. jan 2021

@hettinka takze pri tom odplienkovavani si uplne prestala davat plienky? moja predstava bola taka, ze plienku mu dam, ale ze bude sucha ak bude cikat do nocnika, bude ju mat tak pre istotu.. prepac ak je to hlupa otazka, ale fakt ma zaujima ako si to myslela..

alex2019
autor
23. jan 2021

@sapetka ano toto som pocula, ze v lete je to lepsie.. len cakame babatko v lete tak som dufala, ze to stihnem este kym mam na to energiu sa s nim natahovat, lebo on je strasne tvrdohlavy..ale znie to povzbudivo, ze by to mohlo ist takto rychlo..

wodanka
23. jan 2021

@alex2019 ja som odplienkovala malého za jeden deň, proste už na to dozrel a vedel co po ňom chcem. Žiadny nácvik predtým sme nerobili. Jedného rána už plienku nedostal a bolo to hneď bez jedinej nehody. Mal vtedy 2,5 roka

heidy222
23. jan 2021

Z mojej skusenosti: odplienkovat treba v lete. V zime nam to neslo vobec, Tak ako popisujes (vek 2 roky) potom sme isli na floridu vo Februari a tam sa to podarilo.

hettinka
23. jan 2021

@alex2019 nás sa odplienkoval v januári. Mame podlahové kúrenie, skoro žiadne koberce, problém to u nás nebol, že chodil pár dni bez teplákov len v slipoch.

Ono keď bude mat plienku, tak to asi pusti do nej, tak je naučený. Ja som plienku už nedávala, taký týždeň sme boli len doma, alebo len v okoli a nosila som na prezlečenie veci. Ale syn sa vonku nepočítal nikdy. Dcéra asi 2x mala nehodu, ale nie nakomplet, len cvrkla.

Skús plienkové nohavičky, čo sa naťahujú ako slipy, nech má pocit, že to nie je plienka.

malinoismum
23. jan 2021

@wodanka
presne ako pises - aj my za 1 deň a navyše ešte aj mimo domu. Presne 1. Júla v Bojniciach 🙂 mala sa už za plienku hanbila a každému sa chválila že už ma nohavičky 🙂

guiseppinka
23. jan 2021

Starsia mala 2 roky, bolo leto, moja mama, ze je velka, treba odplienkovat. Ked som bola v porodnici, tak to skusala a ked zistila, ze jej nic nerobi, ked je mokra, tak to nechala tak. Odplienkovala sa na zaciatku decembra za 2 poobedia, hned aj na noc. Doobedu bola v jasliach s plienkou a poobede uz bez. Mladsiu som zacala odplienkovavat minuly februar, mala tiez 2.5 roka, lenze potom prisli nejako uro problemy a plienky ma na noc stale (este sucha nebola), a cez den sa to uz zlepsilo, ale este sa niekedy sem tam pocika. Ale na von dostava plienku, lebo aj keby chcela cikat, tak to nemam sancu stihnut ju vyzliect...

Za mna zima idealne obdobie, pretoze teplaky alebo leginy absorbuju moc, netreba upratovat mlacky a hlavne dieta citi mokro a uvedomuje si to.

alex2019
autor
23. jan 2021

@hettinka ano, tie som kupila, mozno pomoze, ze je to daco ine, tak bude mat pocit, ze daco sa zmenilo.. latkove gatky pre neho nemam, musela by som teraz objednavat, kedze kupit sa sa neda nic len tak ist teraz.. ale tak nejake uz objednam.. inak kupili sme aj taku knizku o cikani do nocnika, take leporelo, le ani to ho nejak neinspirovalo 🙂

alex2019
autor
23. jan 2021

@guiseppinka toto je zaujimavy nazor s tymi leginkami a uprimne bolo by fajn, keby sme nemali cely byt ocikany 🙂

jarnajar
23. jan 2021

@alex2019 dieťa musí byť pripravené. Rozumie reči? Vie nazvať potrebu? Budí sa aspoň niekedy so suchou plienkou? Atď. Základ je, aby ťa pochopilo. Mali sme možno od roka nočník, no neposadzovala som, dcéra len vedela, čo to je. Čítali sme niekedy knižku o hovienkach 🙂 prenasledovala ma na zachod a vedela, čo sa tam robí. Raz prejavila záujem si sadnúť na nočník, tak som vsvetlila, že už bude hovoriť, keď potrebuje a bude nosiť gaťky. Vyhradila som si týždeň, nechodili sme nikam, len na chvíľu v blízkosti domu. Plienku som už nikdy nedala - ani doma, ani vonku. Prvý deň som častejšie ponúkala, no nie každú polhodinu. Po nehode milo: "nevadí, nabuduce povieš" a prezliekla. Po troch dňoch sa začala stále pýtať, odvtedy bez nehôd. Mala 19 m.

kikulienkadd
23. jan 2021

Ahoj,obaja chalani sa mi odplienkovali vo veku 2r 3mes predtým boj s nočníkom,kakanie naschvál do plienky a pod. V tom veku zrazu pochopili,čo od nich chcem a začali fungovať bez plienky zo dňa na deň. Postupne som prestala dávať plienky na poobedny spánok a o 2 mesiace aj na nočný. Bez nehôd. Vekový rozdiel je 7 rokov. Ani jeden sa neodplienkoval v lete- 1.v januári, 2.v októbri. To len keby ti chcel niekto tvrdiť,že je to možné len v lete... Držím palce a želám pevné nervy 🍀

hettinka
23. jan 2021

Onak, syn v čase odplienkovania ešte nerozprával a on sa nepýtal v zmysle, že by povedal, naznačil. On sám siel k nocniku a sadol si, preto chodil len v tričku a slipoch tie prvé dni.
Takze som ho potom musela učiť, aby to povedal. Kvôli škôlke, tam musel oznámiť, že mu treba.

hennyinnsbruck
23. jan 2021

Mala niečo málo vyše 25mes.
Rano som jej nedala plienku. Do ca 15 tej cikala do gatí, len som jej povedala tam je serbel tam sa cika. Potom sa jej to v hlavke preplo a odvtedy serbel.
Na začiatku mala plienku von - suchá. Nočná na 95%sucha. Ona aj keď ma plienku nevycika sa do nej. Takže u nás to šlo super.
Asi prvé 2 týždne mala problém kakat do nočníka ale už aj to sa spravilo 😊

kreata
23. jan 2021

Dcérka bude mať v marci tri roky a tri dni dozadu mi začala sama od seba oznamovat- kako. Oznámi mi to ale potom, ako to vykoná do plienky. Je to úplne ok, začína jej to dochádzať, vždy jej poviem, nech mi to povie predtým a to je vsetko. Keď bola mladšia vysvetľovali sme jej, ale bolo vidno, že sa na to vôbec nechytá, tak som čakala, a teraz na to postupne prichádza. Pre mňa osobne je toto najlepšia cesta pre rodiča, a najmä pre dieťa. Že to maju obaja bez stresov, že jednoducho dieťaťu vysvetlím, po čase znova, a budem čakať kým si na to príde. Taketo odplienkovanie býva vo väčšine prípadov pokojne, rýchle a bez nehôd a nervov. Keď vidíš, že tvoje dieťa má s tým ešte problém pochopiť to, ja by som ti radila najmä kvoli nemu samému nechať ho, spokojne ešte aj rok v plienke. Nebudeš sa musieť popri bábätku nervovat, zbytočne stresovať staršieho a utierať mlacky. Nehovoriac o tom, že len samotným narodením nového bábätka budete mať čo robiť, plus táto situácia bude sama o sebe úplne nová pre staršieho súrodenca, ktorý bude potrebovať najmä moooore lásky, a nie nervy a kriky prečo necika do nocnika.

solemami
23. jan 2021

Každé dieťa je iné. Jedno bude pripravené keď ma rok. Druhé keď ma dva a ďalšie keď ma 4.
Staršie nemali lenky keď mali ro a sedeli na nočníku bez problemov. Mladšie povedali dosť keď mali takmer 4 roky a na nočniku by si ich mala len keď by boli priviazane. A to mi za to nestalo

elizabet173
24. jan 2021

@hennyinnsbruck u nas to bolo tak isto, uvedomil si, co sa deje, ked som mu zobrala plienku a pocikal sa do gati. Zostal ako hypnotizovany a zrejme pochopil. Ale plienku som mu zobrala preto, ze som si uz par tyzdnov pted tym vsimala, ze sa zarazi, ked cika. Na nocnik som ho davala este pred prvym rokom, ale iba po prebudeni rano a po spankoch cez den, aby vedel, co sa tam robi a vytvoril si navyk. 18 mesacny sa pytal, v dvoch rokoch nemal plienky ani na noc. Ale kazde dieta je ine, pri dvojcatach mama postupuje rovnako a kazde sa odplienkuje inokedy.

hennyinnsbruck
24. jan 2021

@elizabet173 ja som skúsila keď mala tuším 19mes..ale nič... Na nočník som ju nedávala vôbec 🤷‍♀️proste jej to doplo co ako samej.
Jasne každé dieťa ja iné, ja som skúsila teraz na posledy lebo v škôlke prázdniny boli a chvalabohu to klaplo. V škôlke sa na 4 ty den vycurala do nočníka, inak zadržala alebo dala do plienky keď šli von a raz sa pocikala... Ale chodila len 2x tyzdenne koli lockdownu.
Od 1.2 ide na celý deň tak snáď to da😊😊

alex2019
autor
24. jan 2021

@jarnajar on rozumie vela veciam ale cikanie ani kakanie nijak neoznacuje, nijak to nevola ani sme si nevsimli nieco co by tomu predchadzalo, ze by som ho vedela rychlo supnut na ten nocnik.. vidno na nom ked kaka ale to uz je neskoro 🙂 kupili sme aj tu knizku o kakani ale nemala nejaky extra uspech..

alex2019
autor
24. jan 2021

@elizabet173 mozno presne ako hovoris, ze tu plienku proste treba dat dolu a ked sa pocika tak vidi, ze sa daco deje.. ja som si myslela, ze len dam tie plienkove nohavicky, ze mu ich lahsie stiahem, ale to mozno nebude riesenie...priznam sa, ze z pocikanej podlaky alebo sedacky mam trocha hrozu, lebo uz teraz po nom neustale odpratavam zovsadial nejake jedlo alebo umyvam voskovky, ale tak asi to ozaj inak nejde..

elizabet173
24. jan 2021

@alex2019 Tak netreba to zase hrotit a zobrat dietatu plienku, ked nie je na to vobec pripravene a netusi, co od neho dospeli chcu. Ako som pisala, vyskusala som to preto, lebo som si vsimla jeho reakcie, dovtedy mu to bolo fuk. Keby reagoval tak, ze by sa kludne pocikany hral dalej, jeden, druhy krat, tak by som mu plienku dala spat. Aky ma zmysel nervovat dieta aj seba tym, ze sa ho budem do nemoty vypytovat, ci mu netreba a posadzat ho na nocnik, ked ono nevie, co sa od neho caka? Kazde dieta si to uvedomuje v inom veku, ved odplienkovanie nie su preteky. V 15 uz nikto davno neriesi, do kedy mal plienky. Este k tomu mozno prispelo aj to, ze bol fajnovy, vadilo mu pokakane, takze od asi 9-10 mesiacov len do nocnika. Su deti, ktore sa v pohode s nalozenou plienkou hraju dalej, s tym sa neda urobit nic, maximalne motivovat.

elizabet173
24. jan 2021

@hennyinnsbruck vela deti sa nauci tak, ze vidi ine deti a uz plienku nechce, my sme zial ine deti v rodine nemali.

hennyinnsbruck
24. jan 2021

@elizabet173 ani my😂a v škôlke sa hanbila pred inými deťmi... Ale snáď sa ľady prelomili..

bubuzu
24. jan 2021

Ahoj,my to mama akurat za sebou a trvalo to dva dni,takze sa to da.Ale dieta musi byt pripravene,ja som to zacala skusat ked mal tak rok a pol,raz za cca tri tyzdne som to nahodila,ze ci uz ideme skusat.nechcel,nechala som tak.potom za asi tri mesiace bol k tomu nakloneny a tak som zrusila plienky na den,dva dni sa este obcas pocikal,odvtedy sa pyta.co mu pomohlo bolo,ze ked nechcel cikat posediacky do nocnika,skusili sme postojacky,pridrzim nocnik a on sa tak vycika.mozno to tiez skuste.

alex2019
autor
24. jan 2021

@elizabet173 no toto zial je nas pripad, on sa pokaka a potom sa cely vysmiaty ide hrat dalej 🙂 takze ak by nespokojnost s pokakanou plienkou mala byt nejakym kriteriom pripravenosti tak potom asi este nie sme pripraveni 🙂 zajtra skusim s tymi nohavickami, vytiahnem tu nasu knizku o kakani a skusim ho na nocnik viac krat za den dat, ako bude reagovat..

nataly93
24. jan 2021

Ja mam zase taky problém.. Dcéru som odplienlovala bez problémov v lete keď mala 2 a pol roka... Prestala som jej dávať plienku cez deň aj na noc a bolo to bez problémov.. Jeden problém je ale doteraz ma už 3 roky a kaka do plienky..neviem si to vysvetliť ci ma nejaký blok neviem ako ju to naučiť a presvedčiť aby kakala na nočník alebo WC. Jeden krát sa vykakala na nočník a odvtedy len plienku si pýta. A keď jej ju nedám zadržiava co tiež nieje dobre.

elizabet173
25. jan 2021

@alex2019 mozno este skutocne nie je pripraveny. Davaj ho na nocnik rano po zobudeni tak, ako ho davas a s ostatnym by som dva, tri mesiace pockala, kym bude teplejsie.