icon

Je bezpečné, aby batoľa robilo kotrmelce?

unseulbut
21. júl 2025

Milé maminy, chcela by som sa poradiť. Môj mladší syn má 19 mes. a začal robiť kotemelce. Opakuje po staršom bratovi a má z toho samozrejme nesmiernu radosť. Nie som nijak zvlášť úzkostlivá matka, ale pri tomto nám aj s mužom behá mráz po chrbte a máme pocit, že kotúle by ešte robiť nemal. Bojíme sa, že si môže vážne ublížiť. Nie vždy ten pohyb vypáli tak, ako zamýšľa.
Zaujíma ma, či máte podobnú skúsenosť, možno rozptýlite moje obavy.
Treba ho nechať tak, alebo radšej krotiť? 🤷‍♀️

modrahruska
21. júl 2025

No presne toto robi nas takmer 2 rocny a ma z toho ooobrovsku srandu a tiez ho nenecham, lebo mi to pride velmi nebezpecne ked ho vidim a vrta mi hlavou rovnaka otazka 🤷‍♀️

ankare
21. júl 2025

@unseulbut keď to robí sám, sám od seba, nebrán mu v tom. Trénuje hrubú motoriku okrem iného.

biglovemom
21. júl 2025

Pamätam si ked moja zacala robit -ca 1,5r mala moju mamu skoro vystrelo🙄🙄🙄 ze si väzy zlomi a co ja viem co 🤦‍♀️🤦‍♀️
Samozrejme som ju nechala.

Nechaj ho robit ked robi sam , tiez som nechala . Casom sa to stupnovalo na kotrmelec na 1 ruke a salta 😂 a kotrmelce do zadu 😂na posteli samozrejme

unseulbut
autor
21. júl 2025
@biglovemom

Pamätam si ked moja zacala robit -ca 1,5r mala moju mamu skoro vystrelo🙄🙄🙄 ze si väzy zlomi a co ja viem co 🤦‍♀️🤦‍♀️
Samozrejme som ju nechala.

Nechaj ho robit ked robi sam , tiez som nechala . Casom sa to stupnovalo na kotrmelec na 1 ruke a salta 😂 a kotrmelce do zadu 😂na posteli samozrejme

@biglovemom Ja sa tiež prikláňam skôr k tomu, že ho treba nechať a krotiť radšej svoj strach, ale hej, obávam sa, že to naberie presne tento smer, ako popisuješ a to už neviem ako sa s tým vyrovnám 😅
Odvaha ho neskutočne posúva vpred. Kiežby mi z nej mohol požičať 😄
Vďaka za všetky názory.

marth16
21. júl 2025

@unseulbut naša tiež začala v tomto veku robiť kotrmelce a normálne sme ju nechali. Ešte keď sme to povedali dr na poradni tak sa zasmiala, že aká je šikovná lebo v dnešnej dobe majú problém s kotrmelcami aj deti ktoré nastupujú do školy. Každý pohyb ktorý dieťa robí samé od seba je dobrý. Teda aspoň podľa mňa.

biglovemom
21. júl 2025
@unseulbut

@biglovemom Ja sa tiež prikláňam skôr k tomu, že ho treba nechať a krotiť radšej svoj strach, ale hej, obávam sa, že to naberie presne tento smer, ako popisuješ a to už neviem ako sa s tým vyrovnám 😅
Odvaha ho neskutočne posúva vpred. Kiežby mi z nej mohol požičať 😄
Vďaka za všetky názory.

@unseulbut to prislo az casom to nic😂
Ja ta chapem,vela x som mala srdce v krku ked nieco robila ale treba ich nechat 😊

slovakboy
21. júl 2025

@unseulbut stačí zabezpečiť bezpečné prostredie. Mäkké okolie žiadne ostré hrany. Deti si samé cvikmi neublížia. Neukazuj strach lebo ten ju zneistí. Spomínam ako som raz šiel s kamarátom po parku na prechádzke. Malé dievčatko šlo pred rodičmi na trojkolke a križovali nám cestu nášho chodníka jej chodníkom. Sledoval som ju či pridá, alebo pribrzdí aby sa s nami nezrazila. Videl som že na zlomok sekundy nás jedným okom zaregistrovala a pridala do kroku. Krásne by sme sa minuli. Ale mamka na ňu zakričala, pozor dávaj. Vtedy sa vystrašila zabrzdila presne na strede križovatky. Samozrejme sme zastali. Bolo mi jej ľúto. Chápem mamičku, ale deti sú vo veľa veciach kompetentné sa správne rozhodnúť samé. Keby šlo dieťa na cestu to by bolo iné, ale aj tam poznám otecka, ktorý malého chlapčeka nechá ísť pred sebou a vie, že on pred prechodom zastane. Nervy zo železa a krásna dôvera. Asi ho to pred tým samozrejme naučil.

janka_266
22. júl 2025

@unseulbut kľudne ho nechajte, len teda nech ich nerobí sám napr. na posteli, aby z nej nezletel, ináč super.

anonym_264dd3
22. júl 2025

@unseulbut asi mu v tm ťažko zabrániš, mala som to doma tiež, snaž sa ho naučiť, aby to robil len na posteli, keď si tam ty alebo otec.