icon

Je prehnané bozkávanie detí nevhodné?

16. aug 2025

Dobrý deň,
vadilo by vám, keby to babka preháňala s bozkávaním dieťaťa? Celý čas, čo bola s dieťaťom ho len "olizovala". A vadí mi hlavne,keď dieťa bozkáva na krk.

anonym_9e2058
16. aug 2025

@anonym_autor asi píšeš o bábätku lebo už staršie sa nedá tak ľahko prehnane olizovať. Tiež som to neznášala lebo je to energetické vysávanie dieťaťa, ale nenarobíš s tým veľa. Nebude to dlho trvať, bude sa potom braniť a utekať. Treba len vydržať lebo hádať sa preto dookola nemá význam.

anonym_319844
16. aug 2025

Áno

ninka99865
16. aug 2025

Áno vadilo a aj som to stopla. Príde mi to nevhodne a nechutne

deninka233
16. aug 2025

Babka si mohla boškávať svoje. Svoje dieťa si bozkávam výhradne ja, otec dieťaťa (ale ten na také moc nie je) a súrodenci dieťaťa. A to som matka, že dám bábätko kľudne do rúk hocikomu, môžu sa s ním blázniť, “prdieť do bruška” aj vyhadzovať do vzduchu, ale pusinky nie. Na druhú stranu to zatiaľ ani nikoho nenapadlo, ak ma pamäť neklame. Skôr od väčších chcú, že poď dať pusu babke…

rachel36a
16. aug 2025

Nie nevadilo pokiaľ nie je chorá...je to jeho babka, lubi ho, tak preco by mu nemohla prejaviť náklonnosť...ked to bude časom dietatu vadiť, tak povie sam...

anonym_c970b5
16. aug 2025

Keby sa celý čas zaplnal bozkavanim tak vadilo,inak nie veď je to babka,ja tiež keby som mala vnúčatá tak ich vybozkavam jedna radosť 🙂

anonym_0f6a36
16. aug 2025
@deninka233

Babka si mohla boškávať svoje. Svoje dieťa si bozkávam výhradne ja, otec dieťaťa (ale ten na také moc nie je) a súrodenci dieťaťa. A to som matka, že dám bábätko kľudne do rúk hocikomu, môžu sa s ním blázniť, “prdieť do bruška” aj vyhadzovať do vzduchu, ale pusinky nie. Na druhú stranu to zatiaľ ani nikoho nenapadlo, ak ma pamäť neklame. Skôr od väčších chcú, že poď dať pusu babke…

@deninka233 o com tocis? Babka je najbližší človek po rodičoch. Sa spamätaj, a nepreháňaj.

danniiee8
16. aug 2025

Mne by to tiež vadilo pokiaľ je to ozaj prehnane olizovanie. Ja ale celkovo nechápem tejto našej kultúre bozkávanie bábätiek - na čo je to dobré? Svoje pusinkovať ok chápem ale ďalej nie.

refly
16. aug 2025

Mne osobne by to trocha vadilo. Ale aj hlavne preto, že sa mi takéto bozkávanie hnusí.
Ináč, len taká poznámka.... táto téma sa tu rozoberá stále a veľa ľudí povie že keď to dieťaťu bude vadiť, tak si povie samé. No, práveže ani nemusí.... aspoň teda ja si pamätám že tieto bozkávačky boli "normálne" a "žiadané". Skrátka to dospelí ľudia podporovali (nechali to plynúť a tiež sa nechali ožužlať pri lúčení) a nechcela som byť ja tá "nenormálna". Je to forma sociálneho nátlaku. Bozky do dnešného dňa absolútne neznášam (akékoľvek, od kohokoľvek), ale pretrpím, lebo je to spoločensky korektná reakcia a ľudia robia scény, ak by som povedala že nie. A asi nie som jediná, lebo matka aj otec si po odchode vždy utierali líce a mali nejaký komentár, lebo babka dávala ešte aj také uslinené, mokré.... Vlastne, keď tak nad tým polemizujem, tak ma to naučilo leda tak ignorovať vlastne hranice pre spoločenské dobro, "lebo sa patrí".
Asi treba zvážiť či má babka kapacitu akceptovať drobnú kritiku a požiadavku, alebo sa len urazí a bude z toho konflikt.

slovakboy
16. aug 2025

@anonym_autor tak ako to opisuješ to nie je dobré. Pamätám, keď som bol dieťa, mamu občas chytila taká mánia, že nás s bratom bozkávala na líca až to bolelo. Nebolo to nič hrozné, všetci sme sa smiali ale spomínam si, že sa mi telo stiahlo a nie uvoľnilo od oxytocínu. Babka nás bozkala tak, že to bolo príjemné, pritom nás bozkala aj 10-15 sekúnd. Bolo to objatím a celkovým pritúlenim. Ja vždy bozkám detičky na vlásky na vrch hlavičky alebo na čelo. (Podobne ako Forest Gump svojho syna) Je pekné si dieťatko aj pritúliť ale nie pridusiť. A bozk na líčko keď babka dá, určite to nebude zlé. Objatie je vo všeobecnosti príjemné pre obe strany. Ale nesmie to byt vysávanie energie. A olizovanie je aj nehygienické. Bozkat na krk je tiež divné. Lepšie pritúliť a napríklad priložiť líčko na líčko. Úplne malé detičky (naše) sme bozkali aj na hrudník cez oblečenie. Tiež jemne.

janinah
16. aug 2025

Pozor.aby ti ho nezjedla....

deninka233
16. aug 2025
@anonym_0f6a36

@deninka233 o com tocis? Babka je najbližší človek po rodičoch. Sa spamätaj, a nepreháňaj.

@anonym_0f6a36 najbližšia rodina sú rodičia a súrodenci. Starí rodičia, tety, strýkovia, bratranci a sesternice sú širšia rodina, najširšia rodina sú druhostupňoví (z druhého kolena) členovia rodiny. Navyše neviem o čom točíš ty, ja som odpovedala na otázku príspevku tu. Naše babky a to mám 3 svokry, bábätká nebozkávajú a už vôbec nie na krk. A ani som im to nemusela hovoriť, samé majú dosť chochmesu. Tiež som písala, že starším deťom už normálne dajú pusu na líce…

nikiki29
16. aug 2025

Mne by to vadilo. Svokra sa našťastie po 5 rokoch môjho zazerania a neustáleho upozorňovania, že len “jednu na líčko” unormálnila.

danniiee8
16. aug 2025
@refly

Mne osobne by to trocha vadilo. Ale aj hlavne preto, že sa mi takéto bozkávanie hnusí.
Ináč, len taká poznámka.... táto téma sa tu rozoberá stále a veľa ľudí povie že keď to dieťaťu bude vadiť, tak si povie samé. No, práveže ani nemusí.... aspoň teda ja si pamätám že tieto bozkávačky boli "normálne" a "žiadané". Skrátka to dospelí ľudia podporovali (nechali to plynúť a tiež sa nechali ožužlať pri lúčení) a nechcela som byť ja tá "nenormálna". Je to forma sociálneho nátlaku. Bozky do dnešného dňa absolútne neznášam (akékoľvek, od kohokoľvek), ale pretrpím, lebo je to spoločensky korektná reakcia a ľudia robia scény, ak by som povedala že nie. A asi nie som jediná, lebo matka aj otec si po odchode vždy utierali líce a mali nejaký komentár, lebo babka dávala ešte aj také uslinené, mokré.... Vlastne, keď tak nad tým polemizujem, tak ma to naučilo leda tak ignorovať vlastne hranice pre spoločenské dobro, "lebo sa patrí".
Asi treba zvážiť či má babka kapacitu akceptovať drobnú kritiku a požiadavku, alebo sa len urazí a bude z toho konflikt.

@refly toto tvoje zamyslenie ma prinútilo sa zamyslieť. Vlastne to mám podobne. Vôbec nie je pravda, že keď to deťom začne vadiť začnú utekať. Ja som nikdy neutekala, nechcela som vyzerať nejak nevďačne alebo nevychovane, že odmietam pozdrav... ale vždy odkedy si len pamätám mi to vadilo. A ostalo mi to doteraz. Preto doteraz vôbec nechápem túto našu kultúru bozkávania detí ale vlastne aj celkovo pusinkovanie dospelých pri pozdrave. Okrem toho práve na lícach mám sklon k tvorbe akné a popri toľkej snahe, trápeniu a starostlivosti aby som sa toho zbavila sa vždy nájde niekto, kto sa chce pusinkovať a slintať. Nechutné. Žiaľ niektorým ľuďom sa nedá/nestihne povedať ,,nie, stačí podať ruku." Dosť sa tomu čudujem.

refly
16. aug 2025
@danniiee8

@refly toto tvoje zamyslenie ma prinútilo sa zamyslieť. Vlastne to mám podobne. Vôbec nie je pravda, že keď to deťom začne vadiť začnú utekať. Ja som nikdy neutekala, nechcela som vyzerať nejak nevďačne alebo nevychovane, že odmietam pozdrav... ale vždy odkedy si len pamätám mi to vadilo. A ostalo mi to doteraz. Preto doteraz vôbec nechápem túto našu kultúru bozkávania detí ale vlastne aj celkovo pusinkovanie dospelých pri pozdrave. Okrem toho práve na lícach mám sklon k tvorbe akné a popri toľkej snahe, trápeniu a starostlivosti aby som sa toho zbavila sa vždy nájde niekto, kto sa chce pusinkovať a slintať. Nechutné. Žiaľ niektorým ľuďom sa nedá/nestihne povedať ,,nie, stačí podať ruku." Dosť sa tomu čudujem.

@danniiee8 Jasne, aj celá táto diskusia.... deje sa niečo, čo sa autorke nepáči a tiež nepovie a nevie, či vôbec môže niečo povedať. Musí ísť na fórum a pýtať sa širokej verejnosti či je ok odmietnuť niečo, čo sa mi nepáči. A ľudia čakajú že všetky malé deti si dupnú, postavia sa za seba a sami povedia, keď to často krát ani dospelý človek nevie. Či už len preto, že nechce byť neslušný, nevyvolávať konflikt alebo nechtiac raniť niekoho.
Beriem, že je to zvyk a veľa ľudí takto prejavuje lásku. Ale treba aj brať že nie každému je to pochuti a bolo by fajn nereagovať´ na odmietnutie defenzívne. Pohľadať kompromis.