icon

Je prepichnutie uší deťom správne rozhodnutie?

12. jún 2025

Mali ste traumu alebo zle spomienky z toho, ze vam rodicia dali ako detom prepichnut usi?
Pamätate si na bolest alebo strach? Myslite, ze by deti mali rozhodnut same, kedy (a ci vobec) chcu nausnice?
Ak ste matky, dali ste prepichnut usi svojim dceram?
Podeľte sa o svoje skusenosti a nazory – je to len nevinny ritual, alebo by sa malo pockat, kym dieta vyrastie?

pribinak
12. jún 2025
@jana_eyre_2

@pribinak ja neporovnavam tieto dve veci, vravím že aj tie ženy sú pobúrené ak sa na ich kultúrne zvyky niekto zamera - snáď vidis rozdiel v tomto vysvetlení.. 😒

@jana_eyre_2 úplne mimo ….

jana_eyre_2
12. jún 2025
@pribinak

@jana_eyre_2 úplne mimo ….

@pribinak ok, takže nechceš pochopiť čo píšem, tvoja vec..

ankare
12. jún 2025

Nemám dcéru. Ale podľa mňa je správne počkať, kým si dievča požiada o to sama. Babatku to musí prekazat hlavne pri lezani a spaní.

zuz0110
12. jún 2025

Na babatkach sa mi nausnice absolutne nepacia. Naco taky zasah do maleho telicka. Takze svojej dcere som nedala. Ked bude ona chciet, tak pojdeme.

pribinak
12. jún 2025
@jana_eyre_2

@pribinak ok, takže nechceš pochopiť čo píšem, tvoja vec..

@jana_eyre_2 ty toez nechceš pochopiť že si mimo, ale nevadí

jana_eyre_2
12. jún 2025
@pribinak

@jana_eyre_2 ty toez nechceš pochopiť že si mimo, ale nevadí

@pribinak ja nie som mimo, ty si úplne zbytočne nasratá

marth16
12. jún 2025

Ja mám mám dierky už od pôrodnice a síce traumu nemám, ale dcére som nedala lebo za prvé sa mi to na deťoch nepáči, za druhé mi to príde pre to bábo nepohodlné a za tretie je to úplne zbytočné tak načo by som jej ja ako rodič mala spôsobovať hoc aj v lepšom prípade pár sekundovú bolesť. Ale to je môj názor a neodsudzujem keď niekto prepichnut dá

pribinak
12. jún 2025
@jana_eyre_2

@pribinak ja nie som mimo, ty si úplne zbytočne nasratá

@jana_eyre_2 a na to si ako prišla? Sedím v eline nudim sa a čítam koňa

bonboniera
12. jún 2025
@pribinak

@jana_eyre_2 a na to si ako prišla? Sedím v eline nudim sa a čítam koňa

@pribinak zase si hystericka? 🙂

Prepichovat uši bábätkam je úplne uchylne ale ako som sa tu minule od jednej primitívky dozvedela tak pre krásu sa trpí a dievčatko bez náušníc vyzerá ako zalud (mala je asi cela mama) takže mňa už asi nič neprekvapí.

ja_mama
12. jún 2025

Mne usi prepichli v pôrodnici, traumu nemám ale mam tie dierky uplne krivo takže sa mi nepáčia...s dcérkou sme boli nastrelovat na orl keď sa sama rozhodla, vedela presne do čoho ide, pozreli sme niekoľko x video, vedela ze to bude trochu boliet...napriek tomu to strašne chcela tak sme šli keď mala nieco vyse 3.5 roka. Traumu nemá, bola na seba hrdá ako to zvládla a z nausniciek sa teší. Cele to prebehlo uplne v kľude, dierky ma super, lebo vôbec nevyvadzala 🤷‍♀️ druhej som tiež nedala, uvidíme ako sa rozhodne...rovnako som ich nedala pokrstiť aby si mohli v buducnosti sami vybrať ku akej viere chcú patriť (ak budú chcieť)..

pribinak
12. jún 2025
@bonboniera

@pribinak zase si hystericka? 🙂

Prepichovat uši bábätkam je úplne uchylne ale ako som sa tu minule od jednej primitívky dozvedela tak pre krásu sa trpí a dievčatko bez náušníc vyzerá ako zalud (mala je asi cela mama) takže mňa už asi nič neprekvapí.

@bonboniera Mein Gott 🤦🏻‍♀️ s tebou debatovať nemá zmysel, ani mi nepis. Chod si na debatu s takouto úrovňou hľadať niekoho iného

vevesh
12. jún 2025
@pribinak

@vevesh čo je na tom zle? Patrí to k našej kultúre
Myslím že svet má vážnejšie problémy napr obriezka u deti a žien ….sa tu neposerme z orwpichnutych uši

@pribinak asi sa nechapeme. Ja som za prepichnutie usi, len pri najmladsej sme to kvoli okolnostiam nestihli a teraz je uz neskoro, lebo jej ich nikto neprepichne v nemecku. A momentalne je v takom veku, ze by to ani nechapala, ak by sme dali nastrelit, cize uvidime, kedy jej ich dame prepichnut...

bonboniera
12. jún 2025
@pribinak

@bonboniera Mein Gott 🤦🏻‍♀️ s tebou debatovať nemá zmysel, ani mi nepis. Chod si na debatu s takouto úrovňou hľadať niekoho iného

@pribinak mas pravdu, keďže nemám vo zvyku desaťkrát po sebe písať to iste, my dve spolu diskutovať nemôžeme 🙂

sisska96
12. jún 2025

Ja sa normálne žasnem aké komentáre sú tu 😂 Mali by zakázať soc. siete, lebo ľudia sú úplne šiši 😂

rivini
12. jún 2025

Mne dali rodicia usi prepichnut ako dietatu. Nemam z toho ziadnu traumu a nepamatam si ani ziadnu bolest.
Mam 3,5 mesacnu dceru, usi som jej prepichovat nedala a ani nedam z jednoducheho dovodu, pripada mi to na malych detoch nevkusne, nechcem, aby id detstva mala v usiach nausnice, ktore si sama dat dole nevie a vlastne je to Piercing. Cize neplanujem svoje dieta takto „zdobit“. Mozno nikdy nebude nausnice chciet nosit. A ak bude chciet, moze sa kedykolvek sama rozhodnut. A argument, ze babatka si bolest nepamataju pre mna nie je dovodom-sama som si dala este prepichnut ucho v puberte a skoro vobec to nebolelo, cize nemienim babatku prepichovat usi aby som mu „usetrila“ bolest v puberte. Navyse, nechcem, aby dcera vyrastala od babatkovskeho veku s tym, ze musi „byt pekna“ a nosit sperky. A to podotykam, som typ zeny, ktora nosi nausnice, opatky, saty, ruz…ale vybrala som si to sama a moja dcera si moze tiez svoj styl hladat a vytvarat. Nebudem jej prepichovat usi…

lubina
12. jún 2025

Mam dve dcery, obidve sa same rozhodli, ze si daju prepichnut usi lebo chcu nosit nausnicky. Jedna mala asi 5 rokov a druha, ta videla sestru a chcela nausnice uz ako trojrocna - aj s vysvetlenim, ze jej to nastrelia do usi a trosku to bude boliet. Vydrzala to v pohode 🙂

basska_b
12. jún 2025

Mne dali prepichnut usi ako 4rocnej. Vraj som sama chcela, lebo dievcata v skolke mali. Samotne nastrelenie az tak nebolelo. Ale jedno ucho sa mi potom zapalilo a slo sa na chirurgiu vyberat nausnicku. A to si uz pamatam. Dvaja na mne lezali a sestricka volala: "Pozri sa tam na tu lienku na stene!" Bola tam namalovana taka velka lienka. Ked sme odtial odchadzali, moj tatko mi ukazal tie nausnice, ze "Tak co, dame zase nausnicky??" A ja ze NIE!
...
Dodnes nemam nausnice a ani moje dcery. Necitim sa vobec menejcenna.

senta_sofia
12. jún 2025
@jana_eyre_2

@senta_sofia dierky v ušiach ti ostanú navzdy viditeľné, len tam už nevopchas náušnice, takže vždy bude na usnici vidieť ze bola prepichnuta..

Mne príde táto záležitosť zastarana a ultrakonzervatívna, že je to len záležitosť dievčat.. keď to nie je taky zásah do tela, prečo teda nedávame náušnice aj chalanom..

@jana_eyre_2 % ludi, ktorym dierky po nausniciach nezarastu, je ozaj male. Takze za mna je to urcite zalezitost, ktora ide zvratit na rozdiel od obriezky, ci uz u zeny alebo muza. Mna osobne viac bolelo, ked deti kazdu chvilu ockovali, reakcie po nom boli ovela horsie ako na nastrelenie nausnic, operacia syna, napichovanie kanyly a ine veci, ktore dieta urcite poznacia a zanechaju jazvy viac ako nastrelenie nausnic. Preto trvam na tom, ze sa to prehana. Opatovne zdoraznujem, nikto nikoho nenuti, ale obvinovat matku, ktora sa rozhodne dat babatku nausnice, ze zasahuje do telesnej integrity dietata, je absurdne.

jana_eyre_2
12. jún 2025
@senta_sofia

@jana_eyre_2 % ludi, ktorym dierky po nausniciach nezarastu, je ozaj male. Takze za mna je to urcite zalezitost, ktora ide zvratit na rozdiel od obriezky, ci uz u zeny alebo muza. Mna osobne viac bolelo, ked deti kazdu chvilu ockovali, reakcie po nom boli ovela horsie ako na nastrelenie nausnic, operacia syna, napichovanie kanyly a ine veci, ktore dieta urcite poznacia a zanechaju jazvy viac ako nastrelenie nausnic. Preto trvam na tom, ze sa to prehana. Opatovne zdoraznujem, nikto nikoho nenuti, ale obvinovat matku, ktora sa rozhodne dat babatku nausnice, ze zasahuje do telesnej integrity dietata, je absurdne.

@senta_sofia ja píšem, ze zarastu ale dierka ostane - čiže jazva.. mám niekoľko dierok v ušiach, ale len jednu takú kam prepcham náušnicu, ostatné mi zarastli, dierky tam ale sú, vidno že boli prepichnute..

Áno, zasahovanie do.osobnej integrity je prehnané, avšak si myslím že sa to nedá zrovnávať s očkovaním, operáciami ani ničím podobným - pretože to boli nutné záležitosti pre potreby zdravia, čo náušnice rozhodne nie sú - ide len o kultúrny prežitok čo sa síce nenuti, ale skús tu skutočnosť vysvetľovať všetkým ženám naokolo čo sú presvedčene o tom že "dievča má mať náušnice lebo..." Spoločenský prehrešok ktorý musíš stále obhajovať, tak nejako som sa cítila keď bola dcéra mala..

hradnapani
12. jún 2025

mne dali ako 6 rocnej, chcela som to. Detska lekarka to urobila velmi sikovne a rychlo, ze ani neviem kedy. Jedine, co som sa na sekundu zlakla, ked som videla tu ihlu, ale kedze som to velmi chcela, tak som neriesila. Nikdy mi tie dierky nezarastli, ani ked som mala pauzy od nausnic.

jeennyv
12. jún 2025

Prepichli v porodnici …pockaj..3.2.1…ani neviem o to, ze som mala usi prepichnute..horsie je, ked uz je dieta starsie a vie…ale dnes je slobodna volba…

marth16
12. jún 2025
@jana_eyre_2

@senta_sofia ja píšem, ze zarastu ale dierka ostane - čiže jazva.. mám niekoľko dierok v ušiach, ale len jednu takú kam prepcham náušnicu, ostatné mi zarastli, dierky tam ale sú, vidno že boli prepichnute..

Áno, zasahovanie do.osobnej integrity je prehnané, avšak si myslím že sa to nedá zrovnávať s očkovaním, operáciami ani ničím podobným - pretože to boli nutné záležitosti pre potreby zdravia, čo náušnice rozhodne nie sú - ide len o kultúrny prežitok čo sa síce nenuti, ale skús tu skutočnosť vysvetľovať všetkým ženám naokolo čo sú presvedčene o tom že "dievča má mať náušnice lebo..." Spoločenský prehrešok ktorý musíš stále obhajovať, tak nejako som sa cítila keď bola dcéra mala..

@jana_eyre_2 presne toto, že stále obhajovať prečo dcéra nemá náušnice. Ja už keď som bola tehotná som vedela že nedám prepichnuť a aj tak mi stále všetci posielali fotky náušníc a dokonca aj s komentármi, že keď si ich nevieme dovoliť tak nám ich zaplatia. Aby dcéra bola poriadna baba ako sa patrí 🤦 našťastie dcéra má 2 roky a už to všetkých prešlo, ale dlho boli ku tomu komentáre. Aj taký že či mi nie je trápne keď si ju mýlia s chlapcom lebo však je bez náušníc 🤣

jesenzima
12. jún 2025

Nepamätám si, ako mi prepichovali uši. Nemám ani traumu. Dcére prepichli uši keď mala asi 3 týždne, určite ju to bolelo, ale nepamata si to a ani z toho nemá traumu .. ale tak, dnes je moderné mať traumu aj z toho, že sa na nás niekto pozrie 🤦🤷

simca06022011
12. jún 2025

popravde, dcere sme dali prepichnut usi skoro.. neviem mozno mesiac mala, mozno dva (ale skor menej)... a nelutujem vobec. Bolo tam take dievcatko starsie a plakalo na celu budovu... dakujem... potom ked tak, az skolacky poznam co isli nastrelovat a tie s tym boli vysporiadane a dali to statocne.. ale take dieta 3-4-5rocne.. no neviem... podla mna nie je dovod cakat, drviva vacsina nausnice nosit chce a bude (a vela je aj o zvyku)

akvi
12. jún 2025

Ja som zato, aby sa dieťa vyjadrilo. Nepáči sa mi, že sa to berie tak automaticky. To dieťa o nič nepríde, ak nebude mať prepichnute uši. Mne napríklad dali prepichnut až keď som chcela, mala som 5 rokov a dodnes si to pamätám, ako som sa rozhodla a nemohlo ma nič zastaviť, beriem to ako moje prvé "veľké" rozhodnutie.

bonboniera
12. jún 2025
@jana_eyre_2

@jana_eyre_2 táto “diskusia” je úplne na hlavu. Jedna hovorí tebe ze si mimo lebo nevie pochopiť ze poukazes na to ze prepichnutie uši babatkam (!!!) je na rovnakom princípe zbytočnosti a prežitku ako obriezka … ale druha toto skrášľovanie porovná úplne v pohode s očkovaním alebo operáciou dieťaťa 🤦‍♀️
@rivini veľmi osviežujúce citat tvoj komentár, vďaka zan. Hlavne je bizar ze keď sú tu diskusie “dovolili by ste 14 rocnej umelé nechty/farbit si vlasy/piercing do pupku” tak sa tu polka koníka prezehnava, jak na to ma mladá ešte čas, ze ony v jej veku dobre ze sa nehrali ešte s bábikami a ze prečo ma matka potrebu robit z mladej k*rvu ale prepichnut uši bábätku kvôli “krase”? No to si krkavčia mater keď to neurobíš!

nevenka
12. jún 2025

Mame 2 dcery, uska sme dali prvej prepichnut a druhej nastrelit. Vekovy rozdiel je 7 rokov. Ta starsia povedala, ze je strasne rada, ze sme jej dali prepichnut ako babatku a to iste povedala na sesyricku, ze je za nu rada, lebo to musi hrozne boliet a je rada, ze si to nepamata. Takze traumu nemaju a paradia sa rady. Uz aj ta 2,5 rocna.

svetlonos
12. jún 2025
@pribinak

@abbey1 minule nejaká narušená osoba riešila na instaci že doeta vám má dať súhlas s výmenou plienky 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

@pribinak
ano, u nás v jasliach tiez taketo vyslovene riesia! Ako sorry, ti dvojrocaci vedua vyhodnotiť, co je správne a čo nie. Teda robia tak len pri ponúkanej plienke ale aj tak blbost za mna.

svetlonos
12. jún 2025

Tak ja si to sakramentsky dibre pamätám, keďže som babetko uz nebola. Mama dokonca odiska od dr aby ma plakať nepočula- to nie je vtip!
Mna dám sestrička držala, picala do jedného ucha až 2x lebo raz pichla príliš nízko. Bolelo to ako sviňa! Mala som do 5 rokov. Celú cestu domov som plakala. Tie blbe náušničky mi nahovorili - ake vraj som ich chcela ja. Samozrejme ma neobišli zápaly na oboch ušiach, takže bolest pokračovala.
Dokonca som bola pri prepuchani uši mojej sestre, babetku. Veľmi plakala, mala som 2,5 roka.
Takže za mna jasne nie dat prepichnut uši svojej dcére.
Ale ja mam 2 taketo osobne zle zážitky ako dieta, takže môj pohľad a nazor nie je objektívny veľmi.
Kamoska si bola dat nastrelil náušnice niekedy v 12stich rokoch a viac sa zľakla toho nastrelil, bolest takmer žiadna. A teda za mňa radšej takto. Aj keby sa ucho zapáli, uz to tie staršie deti berú inak ako tie male.
Ked bude časom chcieť, kludne. Ale par rokov este určite nie.

stormie
12. jún 2025

Ja mam prepichnute od babatka ale dcere som nedala, jej telo a jej rozhodnutie co snim spravi. Rozhodla sa sama v 11 rokoch, napriek panickemu strachu z ihiel do toho isla sama dobrovolne