Je prepichnutie uší deťom správne rozhodnutie?
Mali ste traumu alebo zle spomienky z toho, ze vam rodicia dali ako detom prepichnut usi?
Pamätate si na bolest alebo strach? Myslite, ze by deti mali rozhodnut same, kedy (a ci vobec) chcu nausnice?
Ak ste matky, dali ste prepichnut usi svojim dceram?
Podeľte sa o svoje skusenosti a nazory – je to len nevinny ritual, alebo by sa malo pockat, kym dieta vyrastie?
Mam prepichnute uši a traumu nemám ….traumu mam z hroznej zubarky, otrasnej učiteľky chémie na škole ale z prepichnutých uši fakt nie
Ja som si davala prepichnut usi az ako tinedzerka.
Moja dcerka za mnou prisla ako predskolacka,.takze to bolo jej rozhodnutie, ze si chce dat prepichnut uska.
Mne dali prepicgnúť uši až ako cca 8 ročnej. Dlho som si pamätala nepekný zážitok. Staršej sme dali ešte v pôrodnici. Mladšia si dávala sama až ako cca 5 ročná. Nebolo to dobre, bála sa vymeniť si náušnice, až jej napokon dierky zarástli. Dala si nanovo prepicnúť až pred cca 3 rokmi.
Čiže za mňa radšej malé bábätko.
Netrba ísť do extrému. Rodičia rozhodujú za dieťa v mnohých veciach. Očkovanie, strava, viera.
Riešiť, že náušničky sú zásah do integrity dieťaťa a podobne je za mňa extrémne prehnané.
Každý sa rozhodne ako chce, ale ne ťahala by som tam iné veci.
Mne dali prepicgnúť uši až ako cca 8 ročnej. Dlho som si pamätala nepekný zážitok. Staršej sme dali ešte v pôrodnici. Mladšia si dávala sama až ako cca 5 ročná. Nebolo to dobre, bála sa vymeniť si náušnice, až jej napokon dierky zarástli. Dala si nanovo prepicnúť až pred cca 3 rokmi.
Čiže za mňa radšej malé bábätko.
Netrba ísť do extrému. Rodičia rozhodujú za dieťa v mnohých veciach. Očkovanie, strava, viera.
Riešiť, že náušničky sú zásah do integrity dieťaťa a podobne je za mňa extrémne prehnané.
Každý sa rozhodne ako chce, ale ne ťahala by som tam iné veci.
@abbey1 minule nejaká narušená osoba riešila na instaci že doeta vám má dať súhlas s výmenou plienky 🤦🏻♀️🤦🏻♀️
Absolútne z toho nemám traumu
Ziadnu traumu nemam. V puberte som si dala nastrelit dalsie 2 dierky.
Dcerkam som dala v porodnici tiez prepichnut.
Ja mám traumu z choromyselnych, hladajúcich traumu aj v pohári vody. Nemala som ako dieťa prepichnute uši a strašne som tým "trpela" (každý puberťák niečim trpí, tak ja som trpela neprepichnutymi ušami). Dala som si prepichnute usi, keď som mala 16 a odvtedy nosím náušnice. Dcére som svojvoľne a despoticky dala prepichnut uši, keď mala šesť mesiacov, traumu asi nemá, nakoľko si dala aj pichnúť ďalšiu dierku aj piercing v jazyku má (ten si zase dala bez môjho súhlasu ona)
Akú traumu prosím ta? No ja toto už fakt nedávam tieto témy. 🙄Prepichnúť treba dat uška keď je ešte bábätko. Ved už malé dievčatká nosia náušnice. Väčšinou ich dostávajú pri krste ako darček.
Mám prepichnuté uši a o žiadnej traume neviem, aj moje deti majú taktiež o žiadnej traume neviem
Ja som rozhodnutie nechala na babách. Najstaršia si dala prepichnúť, keď mala 5 rokov a to sa bála doktorky ako čert kríža. Ja som si tak tiež dala ako dieťa. Najmladšia si ešte nedala. Ale teda mne sa to okrem iného na bábätkách vôbec nepáči. Je to pre mňa podobné ako keby som toho novorodenca dala potetovať.
moja mama mi dala prepichnut uska ako babatku, vraj som neplakala,, len trosku a potom som sa v nausnickach obzerala- doteraz sa rada paradim 🙂,, dcerke som dala prepichnut uska, tiez ked bola babatka,, ano plakala, nepamata si to, teraz je happy,, striedame nausnice ako na beziacom pase,,, ako fakt nevidim dovod,, este aj toto povazovat za nerespektujuce,, prepac,, asi som stara konzerva,,, 🙂,,, syn prepichnute usi nema ani neplanuje...
mne boli prepichnuté ako kojencovi, ja traumu nemám, nič si nepamäťám.
U mojej dcéry: Naša pediatrička odmietala prepichovať dievčatám uši, tvrdila, že je to zbytočné bábencom prepichovať uši. Tak som to neriešila, nebola to životne dôležitá vec, že by som to nutne potrebovala riešiť. Tak som to nechala tak. Dcéra sama vyslovila želanie v škôlkárskom veku, okolo jej 6tych narodenín sme dali v zlatníctve uši nastreliť. Všetko ok, traumu nemá, dokonca má dnes nejaké piercingy a tetovanie.
ahoj, mám dve dievčatá, takmer 8 a 10 ročnú, ani jednej som nedala prepichnúť ušká ako bábätkám a dohodli sme sa s mužom, že to necháme na nich, keď budú chcieť. zatiaľ ani jedna nemá :D už bola táto téma viackrát "na stole", aj chvíľu chceli, ale vždy to nakoniec nechali tak, že "á čo, netreba mi náušnice" 🙂 keď prídu, že chcú a budú fakt odhodlané, pôjdem s nimi rada. ja som mala od bábätka náušničky a keď som mala 12 rokov, dávala som si nastreliť ďalšiu dierku s náušnicou, lebo sa mi to páčilo
Mne dali prepuchnut v porodnici, takze tramu nemam. Ako 15-nast rocna som si dala nastrelit v zlatnictve. Nosila som tam nausnicu roky, ale raz som si ju vybrala na par tyzdnov a dierka mi zarastla. Dierky z porodnice nemam zarastene ani po 2 rokoch nenosenia nausnic. Ak by som mala dceru, dam prepichnut ako babatku lebo este som nestretla dospelu zenu, ktora odmieta nausnice uplne. Z mojho pohladu, cim skor tym lepsie aj tak si ich nakoniec prepichnut da.
Traumu by som mala z toho, keby ako 6 ročná vidím spolužiačkam náušnice a ja by som ich nemala ale chcela a vedela čo pre to musím podstúpiť.
Traumu nemam, prepichli mi ako babatku. po rokoch mi lekar akupunkturista povedal, ze mam nausnice nestastne v "drahe oci" a ze preto som uz v detstve zacala nosit okuliare (mala som vtedy sosovky). Ze prepichnut usi ano, ale ist za niekym, kto sa v tom vyzna . Dceram som aj preto usi nedala prepichnut a oni zatial tiez nechcu .
Nemám prepichnuté uši a ani dcére som nedala...nemám na to žiaden špeciálny dôvod...proste som sa tak rozhodla...už má 6 rokov a doteraz náušnice ani nespomenula...a ja mám už 38 rokov a vôbec mi celý život tie náušnice nechýbali a ani som po nich netúžila 😁
Ja som vďačná mame, že mi dala prepichnut uši ešte v pôrodnici a nemusela som sa stresovať ako dieťa pár dní pred tým keby som sa sama rozhodla a dala som nastreliť aj dcérke a bolo to menej plaču ako očkovanie
Traumu nemám, prepichli mi ako bábätku. Ja som si dala nastreliť ďalšiu dierku v 15 a bol to hrozný zážitok. Bolelo to a hnisalo. Ešte sa mi ta dierka aj zrástla. Dcerke som nausnice dala prepichnut z takého seneckého dôvodu - aby sme tieto veci mali za sebou. Ošetrovala som jej to spolu s pupcekom a bolo.
Vidim to podobne, no ked som vcera citala na IG posty o traume z prepichnutia usi, trosku ma to zarazilo.
Ja som si dala nastreliť náušnice až na strednej škole, keď sa mi narodila dcéra nedala som jej prepichnúť uši, rozhodla sa sama asi ako 7 ročná.
Mala som nausnice od babatka, cize tipujem, ze mi prepichovali usi este v porodnici. Traumu z toho urcite nemam, ale co si pamatam, tak moje nausnice sa mi nikdy nepacili, nevnimala som to ako plus, ze ich mam 🙂
Dcere som usi prepichnut zatial nenechala, pockam, nech sa rozhodne sama. Nevidim ziadny dovod prepichovat a davat nausnice babatkam, je to podla mna zbytocne, a uprimne - trochu nechapem tuto slovensku obsesiu nausnicami uz v porodnici. Mam vela kolegov a znamych v zahranici, a tam sa to vobec az tak neriesi…
Ja som ako dievča nemala prepichnute uši.. narodila som sa v 84, takže som bola s mojimi sestrami jediná široko ďaleko.. nikdy mi to nevadilo, moja mama bola proste pokroková 🤪 mala aj taky prístup.. mala som 13r keď som sa sama rozhodla si uši prestreliť.. odvtedy som si uši v puberte aj sama pár krát prepichla a mala som viac náušníc.. teraz nosím jednu, lebo jedna dierka mi zarastla.. zase som divná, ale to ja som proste taká.. 😅
No a mám jednu dcéru, o nausniciach som ani neuvažovala, mne príde zvláštne dieťaťu spôsobiť bolesť len kvôli tomu že je dievča.. (neodsudzujem nikoho kto to tak robí, len hprimne vravím moje dôvody prečo som náušnice neriešila, takže neurazajte sa tie čo náušnice riešili) opäť som bola divná 😅 no a dcéra sa v 10r rozhodla že chce náušnice.. išli sme k doktorke, prestrelili jej uši a bohužiaľ jej postrelili aj rúško, lebo neviem z akého dôvodu jej ho nemohli dať dole 😒 neskôr sa jej zapálili dierky a nepomohlo ani liehovanie, nič. nechala som to zarast a o rok sa rozhodla opäť sama že chce náušnice.. išli sme k ORL a tam si ich dala prestreliť.. pani doktorka nám ale dala rady a lieky ak by sa dierky zapálili a odvtedy ich dcéra má a je spokojná..
Myslím, že náušnice v detskom veku nemajú zmysel, ak však dieťa chce, nemám problém mu s tým pomôcť.. tak by som pomohla aj synom ak by chceli náušnice, nevidím v Tom nič strašné.. ani v piercingoch či v tetovaniach, ale to deti vedia že môžu riešiť až keď budu na strednej a nebude to vadiť školskému poriadku..
Zial ano, 3x prepichnute a pamatam si 2 razy, mne prepichli chrupavku, zapal, dalsi raz tiez zapal. Neskutocna bolest. Nie, pockam u dcery kedy bude chciet a potom. Proste ked sa sama rozhodne, nech si da aj korzetovy piercing. Ale nechcem to tak, ze babatko a potom mozno nejaky zapal bude a chudak dieta bude trpiet.
Nemam ziadnu traumu. Dcere som usi prepichnut dala ked mala 3m. Dufam, ze bez traumy 🤷♀️
Nie aká trauma by bola? Normálna vec u dievčatách 🤷
Je to sekundová záležitosť .....
Mala som nausnice od babatka, cize tipujem, ze mi prepichovali usi este v porodnici. Traumu z toho urcite nemam, ale co si pamatam, tak moje nausnice sa mi nikdy nepacili, nevnimala som to ako plus, ze ich mam 🙂
Dcere som usi prepichnut zatial nenechala, pockam, nech sa rozhodne sama. Nevidim ziadny dovod prepichovat a davat nausnice babatkam, je to podla mna zbytocne, a uprimne - trochu nechapem tuto slovensku obsesiu nausnicami uz v porodnici. Mam vela kolegov a znamych v zahranici, a tam sa to vobec az tak neriesi…
@stanzi no v zahranici je zakazane prestrelovat ci prepichovat dierky dievcatam (najnovsie aj chlapcom) dokym samy nevyjadria, ze tie nausnice chcu- t.j. do 4 rokov minimalne. A ano, neriesia to, lebo to nie je kulturna tradicia, kdezto u slovanov je. A za seba, uz teraz mam mrakoty, ako najmladsej dame nausnicky, ked bude chciet a ano, je mi aj luto, ze si to bude musiet "odtrpiet", kdezto ostatne dcery uz mali ako parmesacne a absolutne ani nevedia o nejakej bolesti...

Mam prepichnute usi a o ziadnej traume neviem, aj moje deti maju a tam trauma zrejme ziadna nebude, lebo starsia dcera si potom dala aj dalsie dierky v usich vyrobit.
Ale dnes uz ma skoro kazdy zo skoro vsetkeho nejaku traumicku.