icon

Je rýchly vývoj bábätka normálny?

marcela654
23. júl 2025

Ahojte, chcem sa spýtať ohľadne môjho 3 mesačneho synčeka. Od 3 týždňa si drží hlavičku sám bez podopierania ( hneď po pôrode ako ho na mňa položili si dvíhal hlavu(sestričky nechápali) a začal vnímať nás alebo nejaké predmety otáčaním za nami/nimi. Keď mal mesiac a pól začal sa otáčať s bruška na chrbátik (nebola to náhoda robí to do dnes) na dva mesiace sa ťahal hlavičkou do sedu keď bol v kresielku alebo na rukách v polosede mrncal sám sa posadil a bolo dobre (pediatrička povedala že pokiaľ to robí sám mame ho nechať že vidno že je veľmi šikovný ale my ho posadzat nemáme ) 20.7. Mal 3 mesiace a posúva si kolienka pri bruško akoby plazil a niekedy sa mu podarí dať aj noha pod bruško úplne akoby šiel stvornožkovať a dokáže sa nohami odrážať . Myslite si že je toto normálne? Máte niektorá skúsenosti ? Dá sa to nejako zastaviť , obmedzovať ho aby to ešte nerobil alebo ho nechať tak? Všetko sa mi to zdá extrémne skoro .

minesasubu
23. júl 2025

za mňa by som išla k fyzio či to robí ,,správne,, pretože dieťa sa nemá posadiť do sedu ako popisuješ bud ide zo šikmého sedu alebo zo štvornožkovania do bočného a tak sa posadí
pediatrička ti nepovie nič také iba že bud je šikovny alebo pomaly a pod odborný názor povie fyzio , viem o čom hovorím takže si hned niekoho najdi a uvidíš čo povie

anonym_0f9f74
23. júl 2025

@katrin21 označím ťa, od teba som videla pekné vysvetlenia v podobných témach

belllinka
23. júl 2025

Viem, že chceš počuť, že máš geniálne dieťa, ale... 🙂 nemáš a s najväčšou pravdepodobnosťou bude úplne priemerné. Čo chceš zastavovať? Proste ho nedávaj do polosedu, ale na brucho a na chrbát, nech sa neťahá hore.

marianarem
23. júl 2025

@marcela654 Toto vsetko sedi aj na mojho a nakoniec je motoricky skor pozadu. Ale spatne to hodnotim ako taku akcnost nervovej sustavy, ktora doteraz (ma 5 rokov) silne reaguje na podnety a je dost aktivna, maly je velmi inteligentny, ale aj nekludny a ma casto taky motoricky nepokoj.

januska12323
23. júl 2025

Hlavou sa do sedu nemá stavať, to jediné by som stopla.

deedol
23. júl 2025

Okrem vyssie uvedeneho sa mi nepozdava ani to z brucha na chrbat, ci tam nebude nejaky hypertonus. Sla by som k fyzio pre vlastny klud.

melany_y
23. júl 2025

Rýchly vyvoj nie je zlý, len treba posúdiť či to robí správne ako má, určite tiež odporúčam zájsť ku dobrej fyzio

lucia13022023
23. júl 2025

Išla by som k fyzio.

veronikah96
23. júl 2025

Tiež by som išla na fyzio. My chodíme a presne fyzio nám povedala, že sa nemáme báť ak malá niečo nerobí hneď podľa tabuliek ,lebo často sa stáva,že detičky začnú skôr a nerobia veci správne a potom sa to musí korigovať (ploche nohy, slabé kĺby, zlé držanie tela). Nemusí to vôbec byť aj váš prípad,ale nech radšej pozrie fyzio a budeš si istá,že je to v poriadku 🙂

denkabemommy
23. júl 2025

Až na to posadzovaniesa takto správalo 80% detí z môjho okolia 🤷🏼‍♀️. Nič rýchle, nič špeciálne nerobí. Pasívny sed som j mojich detí nepodporovala a v kresle boli iba výlučne od 6m pri jedení.

leidin
23. júl 2025

Tak vies ako napr ja mam cviky, ktore cvicim pre seba a je mi tak najlepsie (nie ako co mi niekto nadiktuje), podla mna je to urcite spravne, co robi dieta. Kazdy je nejaky a treba sa sledovat a najviac co podla mna dieta potrebuje je prijatie a to ho posuva spravnym smerom.

katrin21
24. júl 2025
@anonym_0f9f74

@katrin21 označím ťa, od teba som videla pekné vysvetlenia v podobných témach

@anonym_0f9f74 dakujem. Idem odpovedat

katrin21
24. júl 2025

@marcela654 tak po poriadku.
Zalezi ako zdviha hlavicku. Ci ju v zaklone , ked je na brusku, alebo je pekne v predlzeni chrbtice. Ak je moc vysoko, moze to byt znakom hyperonusu.
Otacanie: nie, babatko sa ti neotacalo z bruska na chrbatik. Padalo. Hlavicka je velka,krk slaby este a ruky nestabilne oprete o predlaktia a latke ( to by malo byt stabilne zvladnute ccam v 3.mesiaci).
Ak ti pada , tak vacsinou sa to deje , ked otaca hlavicku a ta ho vlastne prevazi a spadne,co sa laikovi javi ako otocenie,ale nie je to tak. Naopak,je to signal,ze je babo nestabilne na brusku a treba motivovat k spravnemu paseniu konickov a posilnovat svaly chrbta,trupu...
Spravne sa dieta otaca vzdy najprv z chrbta na brusko. Nejde to zmenit, tak je spravny fyziologicky vyvoj. U deti sa sleduje nie len co robia alw hlavne AKO to robia. Cize hlavicka ide k hrudi, ruka cez stred tela k druhej ruke a nozicka cez stred tela na druhu stranu a dietatko sa otoci.

Co sa tyka brusakov. Nie je to znak rychleho vyvoja. Robia to takmer vsetky deti, avsak je dolezite to nepodporovat, netahat babenko v ziadnom pripade za ruky do sedu.. podporovat skor sikme svaly brucha , ktore su dolezite aby sa babo prave dalo do sikmeho sedu ( okolo pol roka) a potom sa casom posadi mozno v 8.mesiacoch.
Ako nahle sa ti taha do sedu, daj hracku na bok, aby prestalo a tahalo sa skor do stran, nie dopredu.

Asi som ta nepotesila,,bohuzial, ak toto nevie pediater a este ti povie,ze ake sikovne dietatko, asi fyzioplogicky vyvoj nie je prave jeho silna stranka. Ziadne posadzovanie!

Kludne kontaktuj fyzioterapeutky, vysvetlia ti ako podporit spravne pohyby a pohybove vzorce a co nerobit, da sa na fitlopte, ale aj bez nej ...
Napr. pozri profil fyziomama z Trnavy, ma dobre videjka

katrin21
24. júl 2025

Tu mas link na nu, treba pozriet starsie prispevky

katrin21
24. júl 2025

Tu mas par fotiek.
Dolezite je aj ako manipulovat s babatkom.. fyziomama ide podla ceskej fyzio , Kiedroňovej, odporucam jej knizky s fotkami a popismi, napr.Nezna naruc rodicu, kde krasne hned pochopis, ako babatko podporit a co nerobit.
Jo a to padanie z bruska je casto podporene tym,ze dieta ma panvu nie dobre opretu, mozno nozicky lietaju, panva a lakte musia byt oprete pevne a stabilne .

Drzim palce.