Je výchovné capnutie po zadku v poriadku?
Ahojte chcem sa opýtať či je v poriadku áno viem je to zlyhanie rodiča a dospelých sa medzi sebou nebiju prečo by sme mali deti ale capnutiw po zadku není bitka nechcem tu názory prečo sa to robiti nema ani názory ako tu maminy maju nadpriemerne inteligentne deti ktore pocuvnu vseto na prvý krst. Dcéra je v období ivzdoru ma 2 roky necelé óde bomby niekedy. Minule do mna hodila kyblik to este prešlo s napomenutim zasmiala sa a treska ho do mna asi 2x tak som jej capla po riti príde Micro okamzite ľúto ale v tom momente zabralo
@katarina092 "ako je zaujimave ze prave tie matky ktore tu zakladaju skupiny o nezvladnutych detoch a su z nich zufale su prave tie, ktore odsudzuju fyzicke tresty."
Toto je niečo, čo som tu nepostrehla...
Ale ak, tak ide o matky, ktoré síce fyz. tresty odsudzuju, avšak ani inak deti nevychovavaju.
Problém nie je totiž absencia fyz.trestov, ale absencia VYCHOVY.
Ale toto ty nejako nechceš pochopit...
@beronsche pre niekoho je vychova zjednodusena na obcasnu po zadku, ruke, po ustach... Co sa deje medzi tym, sice tiez nie je vychova ako u tych, ktore nevychovavaju bez fyzickych trestov ale vysledok je rovnaky. Pri velkom stasti je to dieta "dostatocne poslusne", ked stastie nie je, dieta nema hranice ci bolo, ci nebolo obcas "capnute"
@beronsche pre niekoho je vychova zjednodusena na obcasnu po zadku, ruke, po ustach... Co sa deje medzi tym, sice tiez nie je vychova ako u tych, ktore nevychovavaju bez fyzickych trestov ale vysledok je rovnaky. Pri velkom stasti je to dieta "dostatocne poslusne", ked stastie nie je, dieta nema hranice ci bolo, ci nebolo obcas "capnute"
@viestta veď práve..
Pre ľudí, pre ktorých je výchova najmä capnut na rit, je úplne nepochopiteľne, že je možné dieťa vychovať aj bez toho..
Lebo keď im vezmeš to capanie, neostane nič..
@beronsche
@katarina092 áno, to je veľmi dobrý postreh. I keď veľakrát píšu i matky, ktore deťom dajú na zadok a nepomáha to, píšu i take, ktoré to naopak robiť nechcú. Je to tým ze sa nachádzajú v akomsi prechode v štýle výchovy medzi generáciami. Na jednej strane trestajúcu výchovu, ktorú samé zažili, odmietli, na druhej strane sa nenaučili používať vhodne a efektívne alternatívy. A tak idu do druhého extremu, voľnej výchovy, ako i sama pozorujes a ktorú tu často opisuješ.
Mnohí rodičia zažili výchovu spojenú s prisnostou, trestami, poslušnostou, potláčaním emocii, vyvolávaním hanby.
Ak však sami nezažili od rodičov respekt k sebe ako deti, maju problém si ho vybudovať ako rodičia. Sice nechcú kričať, trestať, no nevedia ani nastaviť pevne hranice a dôsledky. Boja sa konfliktov, preto radšej ustupujú, nechcú byt zlí, nevedia ako zvládať silne emócie, tak robia všetko preto, aby sa tomu vyhli. Ale o tom nie je respektujuca výchova s pevnými láskavými hranicami bez strachu.
@katarina092 Ak mas zdrave ruky a tvoje capnutia ta bolia, tak neexistuje aby to jeho nebolelo. Nereaguje, lebo je to jeho sposob ako sa vyrovnat s tou potupou a ponizenim a ujmou. Aby si zachoval hrdost, tak ti neukaze ze mu ublizujes. Vie ze prebit ta nemoze a tak aspon takto (ze ti neukaze svoje emocie) chce nad tebou vyhrat. Budujes barieru medzi vami dvoma, lebo skor ci neskor bude pre neho samozrejmost ti zatajovat vsetky emocie.
Mas aj surodencov? Nikto z nich nebol biti?
Pride mi to cudne ze ty nemas problem udriet dieta varechou a teba nebili.
Preco to dieta capec? Mas len jedno? Mne si vravela ze vysvetlovat pricinu a nasledok sa neda ked mas vela deti. Je to tak u teba?
Pytaju sa ta tu na konkretne situacie kedy dieta bijes. Mne si napisala ze vtedy ked robi veci naschval. Ty veris tomu ze tvoje dieta robi veci schvalne aby ta nahneval? To by musel mat z toho nejake potesnie, alebo pozitok. Ale toho deti nie su schopne. Iba psychopat ma potesenie z toho ze niekomu ublizuje. Uved nejake priklady kedy robi veci naschval.
@katarina092
@andreatytler
Myslím, že tým “deti nerobia veci naschval” bolo myslené to, že za ich správaním je nejaký dôvod prečo to robia. Áno, môžu to byt u nich vedome. Akurát sa nenaučili vhodnejší spôsob ako dosiahnuť, to co chcú alebo sa im nieco osvedčilo či je pre nich normálny (kričím, tak to robí aj moja mama, keď sa jej nieco nepaci).
@katarina092
@andreatytler
Myslím, že tým “deti nerobia veci naschval” bolo myslené to, že za ich správaním je nejaký dôvod prečo to robia. Áno, môžu to byt u nich vedome. Akurát sa nenaučili vhodnejší spôsob ako dosiahnuť, to co chcú alebo sa im nieco osvedčilo či je pre nich normálny (kričím, tak to robí aj moja mama, keď sa jej nieco nepaci).
@tiika take "naschval" moze byt aj zufaly pokus o pozornost. A tu sme spat pri tom, ze dieta nie je vnimane s respektom k jeho potrebam tak ked sa mu nedostane pozornosti inac, tak si ju vynucuje takymto nevhodnym sposobom. Zacarovany kruh, ktory by mali pretrhnut rodicia, pretoze oni su ti skuseni, zodpovedni. Alebo aspon mali by byt.
@tiika take "naschval" moze byt aj zufaly pokus o pozornost. A tu sme spat pri tom, ze dieta nie je vnimane s respektom k jeho potrebam tak ked sa mu nedostane pozornosti inac, tak si ju vynucuje takymto nevhodnym sposobom. Zacarovany kruh, ktory by mali pretrhnut rodicia, pretoze oni su ti skuseni, zodpovedni. Alebo aspon mali by byt.
@viestta áno, presne na to som myslela pri tom “striedaní na pani.” Niekedy je fakt ťažké prist na to, čo je za tým. Cim častejšie vsak clovek zmení pohľad, tým to ide ľahšie. Možno nemusia byt vždy naplnené všetky potreby, no v trestaní zmysel nevidim.
*striekani
@andreatytler mam 3 velmi zive deti do 5 rokov. Ja si myslim ze mi aj mohli dat ked bolo treba, bola som najmladsia a nepaci sa mi ked ai spomeniem ako som sa chovala, aj by som si zasluzila.. Sestra naopak bola za vsetki obvinovana, aj za veci co som ja spravila aj bita, nespravodlivo vselijako apod.. mala to tazke a nevplyvali to dobre na nu a aj skoncila v toxickom manzelstve. Bratia dvojicky zas nedostali pomaly vobec aj keby si zasluzili mam pocit.. nebolo to ferove.. ja sa riadim intuitivne a uz som tu vela krat napisala ze capanie mam na poslednom mieste, ked uz nic nezabera a hlavne ked nieje cas davat do kuta apod…..neni pravda ze deti niesu schopne schvalne robit zle… preto na deti treba inak su este vo vyvine a prejavuju sa rozne ako 4 rocna je uplne ina nez moje dalsie dve deti od babatka a to ich vychovavam rovnako.. ne hovorim ze je zla ma aj pekne vlastnosti ale vie byt aj zakerna a ano aj schvalne, viac prikladov mam, ostriwkala s vodnou pistolkou pani ma ihrisku len tk bez dovodu apod. Ako neviem odkial vznikol pohlad ze deti su dobre a nedokazu byt zakerne.. Rodime sa s roznymi vlastnostami ktore sa prejavuju aj v detstbe nieje oravda ze len zivotom sa clovek kazi cim zazije byva to rozne. Ako vidim ze mas jedneho syna, neviem aku ma povahu mozno mas stastie ze je neni problematicky, ale s touto taktikou ak bude naricnejsi v puberte Ti prerastie cez hlavu.
A neni vobec pravda ze barieru si vytvarame capanim, moje deti zo mna nemaju strach, mojkame sa , radi so mnou su..dobry priklad je kamoska z nasho spolocenstva 39 qqrocna ma 17 rocneho syna a tak krasny vztah matky a syna som este nevidela, zdoveruje sa jej s osobnymi a sukromnymi vecami, objime ju ked pride domov a pod…a to mi vravela ze zvykla mu aj flinknut ked pri nej povedal nadavku a ked kedysi byval drzi, tak aj varechou mu davala.. je slobodna matka tak to ma narocnejsie, zeny nemaju tak prirodzenu autoritu v sebe a musia aj inak trestat obcas..
Ako je zaujimave ze prave tie matky ktore tu zakladaju skupiny o nezvladnutych detoch a su z nich zufale su prave tie, ktore odsudzuju fyzicke tresty
@katarina092 Tak to dava trochu viac zmysel. Teba rodicia nebili, ale vyrastala si v rodine, kde sa dieta bilo. Mam pocit ze sestru rodicia az tyrali aspon z tvojho opisu to tak vyznie a teda to je v tvojich ociach ako nieco zle. Mierna bitka je v porovnani s tym OK.
3 deti do 5 rokov, to je masaker. To chapem.
Moj syn je velmi zvedavy, tvrdohlavy a samostatny. Je to dennodenny boj u nas. Ja som bola bita tak ako 99% deti mojej generacie a automaticky som s tym zacala, ale vobec mi to nesedelo a tak som hladala ine. Preco si myslis ze mi prerastie cez hlavu bez bitky? Neveris ze dokazem korigovat jeho spravaie bez bitky? Preco neskusis tu metodu priciny a dosledku. Opisala som ti to. Nie su to siahodlhe vysvetlovania. Urcis pravidla a vysvetlis nasledky a nechas to na dietati aby sa rozhodlo ci to spravi, alebo nie. Ak to urobi, iba vyvodis tie dosledky. Skvele je ze to nie si ty kto mu dava trest. On sam sa tak rozhodne. To davanie do kuta je trest z tvojej strany. Inac moj tvrdohlavy 5 rocny sa ani jeden krat nerozhodol tu zlu vec urobit naschval.
@andreatytler a n it’s nepotrebovali ma bit, ked tak facka ked aom byvala drza a ujmu z toho nemam🙂
@viestta
@tiika
Ano presne tak. Za ich zlym spravanim je nieco ine ako snaha robit zlo inemu cloveku.
@katarina092
Deti urcite nerobia schvalne zle v tom zmysle ze by zamerne chceli inemu uskodit len pre svoje potesenie. Ze by boli schopne si uzivat a zabavat sa na tom ze niekomu robia zle. To je totizto tak zvratene spravanie ze to robia len psychopati.
Deti su prirodzene egocentricke, sebecke a vo vsetkom davaju seba na prve miesto. Tato vlastnost je velmi zla u dospelych ale u malych deti je to normalne. Mozno prave preto si ludia myslia ze deti zu zle a treba ich "vychovat" na dobrych ludi.
Ako, ty veris, ze nejake dieta sa narodi napriklad zakerne, drze a lenive a vychovou sa tie vlastnosti okresu?
Skus verit ze deti nedokazu byt zle a uvidis ako dokazes najst iny dovod na ich konanie.
Ten priklad s ostriekanim pani na ihrisku. To by som odhadovala na volanie po pozornosti. Dieta je ignorovane a tak urobi nieco cim zarucene ziska pozornost.
Ten priklad ked 3 rocny udrie 1.5 rocne ktore ho chce objat. Ak by sa takto spraval dospely, tak by to bolo zle, ale 3 rocny vnima objatia a brani sa proti nim uplne inac ako dospely.
Tymto nevravim ze to striekanie a bitie treba ignorovat, ale treba mat pre to pochopenie.
@katarina092 Tak to dava trochu viac zmysel. Teba rodicia nebili, ale vyrastala si v rodine, kde sa dieta bilo. Mam pocit ze sestru rodicia az tyrali aspon z tvojho opisu to tak vyznie a teda to je v tvojich ociach ako nieco zle. Mierna bitka je v porovnani s tym OK.
3 deti do 5 rokov, to je masaker. To chapem.
Moj syn je velmi zvedavy, tvrdohlavy a samostatny. Je to dennodenny boj u nas. Ja som bola bita tak ako 99% deti mojej generacie a automaticky som s tym zacala, ale vobec mi to nesedelo a tak som hladala ine. Preco si myslis ze mi prerastie cez hlavu bez bitky? Neveris ze dokazem korigovat jeho spravaie bez bitky? Preco neskusis tu metodu priciny a dosledku. Opisala som ti to. Nie su to siahodlhe vysvetlovania. Urcis pravidla a vysvetlis nasledky a nechas to na dietati aby sa rozhodlo ci to spravi, alebo nie. Ak to urobi, iba vyvodis tie dosledky. Skvele je ze to nie si ty kto mu dava trest. On sam sa tak rozhodne. To davanie do kuta je trest z tvojej strany. Inac moj tvrdohlavy 5 rocny sa ani jeden krat nerozhodol tu zlu vec urobit naschval.
@andreatytler …nie si ty, kto im dava trest? A kto teda? 🤔
Asi rozumiem, že nechceš byt ta “zla”, na ktorú sa dieťa hnevá a chranis najmä seba. Avšak toto anonymizovanie rozhodnutí, odvolávanie sa na vyššiu autoritu vôbec nemusí byt prospešné. V minulosti napáchalo vela škody (o.i. nacizmus). Kedy sa ľudia podriadili autorite, prenechali jej zodpovednost za svoje rozhodnutia, to nie ja, to oni, inak “sa nedá”. To je extrém, no v rôznych podobách je to prítomné stále. Len skús o tom popremýšľať..
Syn, keď sa rozhodne, urobí tak v pohode, či sa veľakrát zlosti?
@viestta
@tiika
Ano presne tak. Za ich zlym spravanim je nieco ine ako snaha robit zlo inemu cloveku.
@katarina092
Deti urcite nerobia schvalne zle v tom zmysle ze by zamerne chceli inemu uskodit len pre svoje potesenie. Ze by boli schopne si uzivat a zabavat sa na tom ze niekomu robia zle. To je totizto tak zvratene spravanie ze to robia len psychopati.
Deti su prirodzene egocentricke, sebecke a vo vsetkom davaju seba na prve miesto. Tato vlastnost je velmi zla u dospelych ale u malych deti je to normalne. Mozno prave preto si ludia myslia ze deti zu zle a treba ich "vychovat" na dobrych ludi.
Ako, ty veris, ze nejake dieta sa narodi napriklad zakerne, drze a lenive a vychovou sa tie vlastnosti okresu?
Skus verit ze deti nedokazu byt zle a uvidis ako dokazes najst iny dovod na ich konanie.
Ten priklad s ostriekanim pani na ihrisku. To by som odhadovala na volanie po pozornosti. Dieta je ignorovane a tak urobi nieco cim zarucene ziska pozornost.
Ten priklad ked 3 rocny udrie 1.5 rocne ktore ho chce objat. Ak by sa takto spraval dospely, tak by to bolo zle, ale 3 rocny vnima objatia a brani sa proti nim uplne inac ako dospely.
Tymto nevravim ze to striekanie a bitie treba ignorovat, ale treba mat pre to pochopenie.
@katarina092 @andreatytler vystihla si to. Za nasim správaním stoji to, comu veríme, naše presvedcenia a zmeniť postoj je niekedy to najťažšie. Bez toho ss vsak len ťažko da prijat iný názor, pochopiť druhého či urobit zmenu.
@viestta ja som skúšala viac veci podobná situácia ale nie s káblom fľašku hádzaná stále o ozem tak som jej ju zobrala išla pre knihu a slalhla ju o zem a smiala sa
@tatiana234 pozri my sme dostavali vychovne a co? su z nas normalni vychovani ludia a ziadnu ujmu nemame 🙂 pokial netyras dieta vychovna je na mieste ked to naozaj nejde inak. A viem co hovorim su deti ktore naozaj inak nepochopia.
@tatiana234 pozri my sme dostavali vychovne a co? su z nas normalni vychovani ludia a ziadnu ujmu nemame 🙂 pokial netyras dieta vychovna je na mieste ked to naozaj nejde inak. A viem co hovorim su deti ktore naozaj inak nepochopia.
@lenagawel pár strán dozadu som pridala celý zoznam linkov na odborné práce, ktoré odporujú tvrdeniu "aj my sme dostávali a ujmu nemáme" aj tvrdeniu, že "sú deti, ktoré pochopia len násilím". Odporúčam ti zbežne si to prečítať.
@lenagawel ak to inak nejde a dieťa nepocuva problém je na strane rodiča ktorý nepozná svoje dieťa a nemá k nemu vytvorený vzťah aj na základe toho ze sám ako dieťa ten vzťah s rodičmi nemal a teda nevie ako na to ale to nie je dôvod v tejto ceste pokračovať a je xy moznosti sa vzdelat byť rodicom sa tiež treba učiť aj vzťah s partnerom sa budoval a nevznikol sam od seba
@andreatytler mam 3 velmi zive deti do 5 rokov. Ja si myslim ze mi aj mohli dat ked bolo treba, bola som najmladsia a nepaci sa mi ked ai spomeniem ako som sa chovala, aj by som si zasluzila.. Sestra naopak bola za vsetki obvinovana, aj za veci co som ja spravila aj bita, nespravodlivo vselijako apod.. mala to tazke a nevplyvali to dobre na nu a aj skoncila v toxickom manzelstve. Bratia dvojicky zas nedostali pomaly vobec aj keby si zasluzili mam pocit.. nebolo to ferove.. ja sa riadim intuitivne a uz som tu vela krat napisala ze capanie mam na poslednom mieste, ked uz nic nezabera a hlavne ked nieje cas davat do kuta apod…..neni pravda ze deti niesu schopne schvalne robit zle… preto na deti treba inak su este vo vyvine a prejavuju sa rozne ako 4 rocna je uplne ina nez moje dalsie dve deti od babatka a to ich vychovavam rovnako.. ne hovorim ze je zla ma aj pekne vlastnosti ale vie byt aj zakerna a ano aj schvalne, viac prikladov mam, ostriwkala s vodnou pistolkou pani ma ihrisku len tk bez dovodu apod. Ako neviem odkial vznikol pohlad ze deti su dobre a nedokazu byt zakerne.. Rodime sa s roznymi vlastnostami ktore sa prejavuju aj v detstbe nieje oravda ze len zivotom sa clovek kazi cim zazije byva to rozne. Ako vidim ze mas jedneho syna, neviem aku ma povahu mozno mas stastie ze je neni problematicky, ale s touto taktikou ak bude naricnejsi v puberte Ti prerastie cez hlavu.
A neni vobec pravda ze barieru si vytvarame capanim, moje deti zo mna nemaju strach, mojkame sa , radi so mnou su..dobry priklad je kamoska z nasho spolocenstva 39 qqrocna ma 17 rocneho syna a tak krasny vztah matky a syna som este nevidela, zdoveruje sa jej s osobnymi a sukromnymi vecami, objime ju ked pride domov a pod…a to mi vravela ze zvykla mu aj flinknut ked pri nej povedal nadavku a ked kedysi byval drzi, tak aj varechou mu davala.. je slobodna matka tak to ma narocnejsie, zeny nemaju tak prirodzenu autoritu v sebe a musia aj inak trestat obcas..
Ako je zaujimave ze prave tie matky ktore tu zakladaju skupiny o nezvladnutych detoch a su z nich zufale su prave tie, ktore odsudzuju fyzicke tresty
@katarina092 "Ako je zaujimave ze prave tie matky ktore tu zakladaju skupiny o nezvladnutych detoch a su z nich zufale su prave tie, ktore odsudzuju fyzicke tresty"
Si si istá? Či len realitu prispôsobuješ svojmu presvedčeniu? Skús si tak zbežne preklikať viac tém o nezvládnuteľných deťoch a zistíš, ako často sa v nich vyskytuje, že dieťa je nezvládateľné a ani "výchovné " nezaberajú.
@katarina092 "Ako je zaujimave ze prave tie matky ktore tu zakladaju skupiny o nezvladnutych detoch a su z nich zufale su prave tie, ktore odsudzuju fyzicke tresty"
Si si istá? Či len realitu prispôsobuješ svojmu presvedčeniu? Skús si tak zbežne preklikať viac tém o nezvládnuteľných deťoch a zistíš, ako často sa v nich vyskytuje, že dieťa je nezvládateľné a ani "výchovné " nezaberajú.
@viestta
@tiika
@katarina092
@andreatytler ja poznám zákerného 2,5 ročného chlapca ktorý vždy udrie iné dieťa keď sa jeho mama alebo iný dospelý nepozerá…len tak deti ktoré mu nič neurobili. A čo je za tým? Určite nič pretože sa mu venujú ako môžu, doma to nevidí. Takže aj deti môžu byt zle, resp zlý človek je zlý už od narodenia.
@viestta je to zaujimavy kontrast. Ak muz da zene facku je to fyzické prípadne domáce nasilie. Ak rodič udrie dieta je to vychova. Zvláštne že u nás v rodine sa nikdy tresty ako výchova nepoužívali ani v casoch keď to bolo úplne bežné. Násilie a agresivita začala až s mojím otcom ktorý bol bity a nič iné nepoznal. Moju starkú nikdy nikto ako dieťa nebil a vyrástol z nej laskavy priamy človek ktorý si vedel zastať svoje a násilie nepotrebovala
@andreatytler ja poznám zákerného 2,5 ročného chlapca ktorý vždy udrie iné dieťa keď sa jeho mama alebo iný dospelý nepozerá…len tak deti ktoré mu nič neurobili. A čo je za tým? Určite nič pretože sa mu venujú ako môžu, doma to nevidí. Takže aj deti môžu byt zle, resp zlý človek je zlý už od narodenia.
@anonym_c45b81 za tým čo robí je nejaký dôvod a určite to nie je zákernosť malé dieťa takto nepremýšľa. Treba s tým pracovať zistiť prečo to robí každý mame v sebe dobre aj zle vlastnosti rôzne pocity a malé dieťa sa možno nemalo kde a ako naucit čo s nimi. Ak pozerá rozprávky rôzne hry v mobile mohol to vidieť tam a opakuje lebo sa mu možno páči ako ten druhý reaguje zlakne sa príde mu to zaujímavé. Nevie ešte posúdiť že tým ubližuje na to vysvetliť mu to je tu rodič. Treba s tým pracovať ale zákernosť by som tomu nehovorila vždy za niečím takýmto je dôvod
@anonym_c45b81 Je zvláštní, že to "pořád" dělá. Nikdo nezasáhnul? Přihlíží tomu?
Úplně jednoduché - v tom věku se děti začínají snažit o kontakt, začínají si hrát spolu, hledají par'táka. Má to ale háček - oni to neumí, to hledání, to kontaktování, jednají prostě v rámci věku - jdu a praštím ho kyblíčkem, třeba si se mnou bude hrát. 2,5 letý určitě neuvažuje tak - asi bych neměl mlátit kámoše kyblíkem, protože by ho to mohlo bolet nebo tak, že počkám, až se nikdo nebude koukat a pak prásk...
Zkouší, co to udělá, když něco udělá....a je na nás rodičích mu ukázat, jak na to.
Úplně jednoduše, žádná raketová věda a už vůbec ne důvod k fyz. trestu.
Obyčejně dítěti vysvětlíš, že je i jinej způsob, jak se stát zajímavým, jak se zkontaktovat. A hlavně mu to ukážeš (může kámoše na písku prostě jen vzít za ruku, pohladit, udělt nějaké gesto, cokoliv -- jen ne ránu lopatkou do hlavy, bo to bolí.
Ohlídat, aby se situace s bitím už víc neopakovala (jo, asi bude, teprve se učí).
Solved.
@lenagawel čo myslis tým inak nejde? Môžeš uviesť nejaký príklad, konkrétnu situáciu?
@viestta
@tiika
@katarina092
@andreatytler deti su sebecke a egocentricke a je to normalne? Ano viem je to prirodzene, len netreba to brat normalne, treba ich vychovavat a vysvetlit ze je to zle, to neprejde zas len tak.. Z coho pochadza ze existuju dospely nevychovani ludia?
Mas dobry point v tom ze treba pozerat aj co je za spravanim dietata ako si pisala pri mojej dcere co ostriekala pani… ale nebyva to tak vzdy.. ako moj 5 rocny mal kopec dovodov na ziarlenie , mala som tu 4 rocnu pri nom aj rocnu teraz a byva o dost poslusnejsi, menej zakerny, deti sa prejavu uz ako male..To mi skor pride ako nejaka vysnivana predstava, ze deti byvaju dobrucke a nedokazu naschval cosi spravit zle…ja casto byvala v skolke v kute a pamatam si ako som chlapcekovi v triede povedala ako si po neho mama nepride apod.. preco sa deti v skolke biju? A nebyvaju to deti z rodiny kde ich biju.. A hadzu po sebe kamienky na ihrisku? Ano neprejavili sa im este vsetky zle vlastnosti a je to proces, ked sa z toho detskeho negativneho vyrastu a dozreju… moj muz krd bol este uplne maly asi 3 rocny sa vraj tesil z toho a doteraz na to spomina ked 6 mesacnehi brata ktory sa pokusal posadit naschval zhodil.. ano robil to zo ziarlivosti ale neviniatko ziarlive to zneho nerobi… moja 4 rocna teda takto nikdy nereagovala na moju 2 rocnu
@annm81 byva to rozne samozrejme.. vidim ale aj pripady ako si rodicia nevedia rady a mohli by si to tym ulahcit kebyze dostanu..
@annm81 byva to rozne samozrejme.. vidim ale aj pripady ako si rodicia nevedia rady a mohli by si to tym ulahcit kebyze dostanu..
@katarina092 ako si to môžu uľahčiť, keď všetky fakty poukazujú na to, že "výchovná" NEFUNGUJE? Otvorila si ten link, čo si si odo mňa vyžiadala a prečítala aspoň to zhrnutie?
@lenagawel pár strán dozadu som pridala celý zoznam linkov na odborné práce, ktoré odporujú tvrdeniu "aj my sme dostávali a ujmu nemáme" aj tvrdeniu, že "sú deti, ktoré pochopia len násilím". Odporúčam ti zbežne si to prečítať.
@annm81 Inak co sa tyka tych linkov odbornych prac, predsa nieje ujma ako ujma a bitie ako bitie. Vy ste sa uz ale rozhodli verit tejto ideologii asi ze aj capnutie na zadok je precin. Nie, z toho ujma nieje. Uz som tu aj uviedla priklad krasneho vztahu matky a 17 rocneho syna ktora sa tejto ideologii nedrzala..

@katarina092 "ako je zaujimave ze prave tie matky ktore tu zakladaju skupiny o nezvladnutych detoch a su z nich zufale su prave tie, ktore odsudzuju fyzicke tresty."
Toto je niečo, čo som tu nepostrehla...
Ale ak, tak ide o matky, ktoré síce fyz. tresty odsudzuju, avšak ani inak deti nevychovavaju.
Problém nie je totiž absencia fyz.trestov, ale absencia VYCHOVY.
Ale toto ty nejako nechceš pochopit...