Je výchovné capnutie po zadku v poriadku?
Ahojte chcem sa opýtať či je v poriadku áno viem je to zlyhanie rodiča a dospelých sa medzi sebou nebiju prečo by sme mali deti ale capnutiw po zadku není bitka nechcem tu názory prečo sa to robiti nema ani názory ako tu maminy maju nadpriemerne inteligentne deti ktore pocuvnu vseto na prvý krst. Dcéra je v období ivzdoru ma 2 roky necelé óde bomby niekedy. Minule do mna hodila kyblik to este prešlo s napomenutim zasmiala sa a treska ho do mna asi 2x tak som jej capla po riti príde Micro okamzite ľúto ale v tom momente zabralo
@tiika Rozumiem a tiez s tebou suhlasim. To ze nie si to ty kto dava trest som zdoraznila preto, lebo tym padom sa praveze nestavias do role niekoho kto robi rozhodnutia v jeho zivote a dieta tym padom nema potrebu s tebou bojovat.
@andreatytler áno, on robí vlastne rozhodnutia a zodpovedá za ne, zaroven je tam ale i ta druha strana, ktora mu tie možnosti dava na vyber a to je zase moja zodpovednost. Možno sú to možnosti, ktoré sa mi zdajú momentálne najlepšie, alebo na iné nemám kapacitu, ci neviem nájsť v tej chvíli iné. To neznamena, že sú jedine, sú skratka moje. Pokojne môže ísť do konfrontácie, otvorit dialóg, ta možnosť tam je.
Napr. mu v živote dajú na vyber, buď to podpíšeš alebo máš výpoveď. Nech sa pokojne ohradí, aj voci režimu, systému, nespravodlivým zákonom.
@andreatytler áno, on robí vlastne rozhodnutia a zodpovedá za ne, zaroven je tam ale i ta druha strana, ktora mu tie možnosti dava na vyber a to je zase moja zodpovednost. Možno sú to možnosti, ktoré sa mi zdajú momentálne najlepšie, alebo na iné nemám kapacitu, ci neviem nájsť v tej chvíli iné. To neznamena, že sú jedine, sú skratka moje. Pokojne môže ísť do konfrontácie, otvorit dialóg, ta možnosť tam je.
Napr. mu v živote dajú na vyber, buď to podpíšeš alebo máš výpoveď. Nech sa pokojne ohradí, aj voci režimu, systému, nespravodlivým zákonom.
@tiika Ano, urcite, vzdy su tam dve strany a urcite je moja ucast na inej urovni ako jeho, kedze ja mam vacsi nadhlad a rozhlad a ine chapanie skutocnosti ako dieta. Mam urcite v celej interkcii vyhodu.
Chapem, nic take ako univerzalne pravidla neexistuje a nemali by sme to deti ucit. Urcite postreh hodny zamyslenia.
@andreatytler
Navstevujeme Krestanske zbory.
Ako co sa tyka toho posluchania jasne ze treba nechat detom aj priestor na nejake slobodne rozhodovanie, len neviem ci je vhodne takto uvazovat co sa tyka nepocuvania autorit ked je dieta.. ako mna ucili posluchat a nespravilo to zo mna ovcu, viem rozlisovat co pravda je a co nie…Ako prikazovat detom treba, proti nam mozu mat to ked ich “donutime” k nejakemu rozhodnutiu proti ich zaujmu ako vyber skoly, kruzku apod ked ich to vobec nebavi.. to mozu mat potom proti nam ale v inych beznych pripadoch treba deti ucit poslusnosti, mojho muza spoluziacka z vysky, bola vychovavana psychologickou co mala nazor neprikazovat, ze prikazy a zakazy sa nemaju praktizovat vo vychove, ze sa na veciach treba vediet dohodnut apod a vzdy ju kvazy zmanipulovala k niecomu co chcela aby spravila. A ta dcera to ma proti svojej matke ze to na nu nevplyvalo dobre
@katarina092 Krestanske zbory nepoznam. Pytala som sa preto, lebo ma napadlo ci nie si v nejakej sekte ako to tu niekto spomenul. Dakujem ze si sa podelila o tuto informaciu a ze si to nezobrala ako vyzvedanie z mojej strany.
Mne sa zase paci ten napad ze na veciach by sa mal rodic s dietatom dohodnut a najst kompromis, ale to neviem ci je realne pri 3 malych detoch. Hladanie kompromisu je skusenost ktora sa mu v zivote velmi zide.
@tiika Ano, urcite, vzdy su tam dve strany a urcite je moja ucast na inej urovni ako jeho, kedze ja mam vacsi nadhlad a rozhlad a ine chapanie skutocnosti ako dieta. Mam urcite v celej interkcii vyhodu.
Chapem, nic take ako univerzalne pravidla neexistuje a nemali by sme to deti ucit. Urcite postreh hodny zamyslenia.
@andreatytler dakujem, tak nejako som to myslela ☺️ Za zákonmi (v spoločnosti) sa neskrýva vyššia moc, neviditeľná sila, stoji za nimi kultúra, história, my ludia. Nemáme patent na pravdu. Zákony by mali slúžiť ľudom a nie naopak ľudia zákonom. Toto mi stoji v pozadí mojho postoja. Preto sa vyhýbam hovoriť napr. takto sa to robí.., toto sa ma…, musí sa to… a odvolávať sa na vyššiu inštanciu. Ale skôr ja chcem, aby si to urobil,… ja si myslím, že takto je to dobre…, lebo taká je podla mna skutočná realita.
@andreatytler
Ako co sa tyka toho posluchania jasne ze treba nechat detom aj priestor na nejake slobodne rozhodovanie, len neviem ci je vhodne takto uvazovat co sa tyka nepocuvania autorit ked je dieta.. ako mna ucili posluchat a nespravilo to zo mna ovcu, viem rozlisovat co pravda je a co nie…Ako prikazovat detom treba, proti nam mozu mat to ked ich “donutime” k nejakemu rozhodnutiu proti ich zaujmu ako vyber skoly, kruzku apod ked ich to vobec nebavi.. to mozu mat potom proti nam ale v inych beznych pripadoch treba deti ucit poslusnosti, mojho muza spoluziacka z vysky, bola vychovavana psychologickou co mala nazor neprikazovat, ze prikazy a zakazy sa nemaju praktizovat vo vychove, ze sa na veciach treba vediet dohodnut apod a vzdy ju kvazy zmanipulovala k niecomu co chcela aby spravila. A ta dcera to ma proti svojej matke ze to na nu nevplyvalo dobre
@katarina092 zdá sa, že máš obavy ako tvoja výchova bude vnímaná tvojimi deťmi v dospelosti, či sa osvedčí alebo bude skôr vnímaná negatívne. Máš o nej nejaké pochybnosti?
Zdravé akceptovanie autority je prospešné, nechať sa niekym viest, usmerniť, mat v niekom vzor. Ale ako sama píšeš, niekedy aj odmietnuť príkaz, iný názor, ak s ním nesúhlasíš môže byt potrebné.
A to vlastne deti robia, preto im toľko vysvetľujeme, nechávame získať vlastnu skúsenosť, snažíme sa o dohodu, ideme príkladom. Nechceme, aby bezhlavo poslúchali len pretože som rodič a dosiahnuť poslušnosť za každú cenu (zlomiť ich). To môže byt nebezpečne, keď tou autoritou v istom veku nebude už rodič ale kamarat, šéf, partner a bude chcieť s nimi manipulovať, či vyžadovať veci proti ich vôli.
@andreatytler omylom anonymne
@andreatytler dakujem, tak nejako som to myslela ☺️ Za zákonmi (v spoločnosti) sa neskrýva vyššia moc, neviditeľná sila, stoji za nimi kultúra, história, my ludia. Nemáme patent na pravdu. Zákony by mali slúžiť ľudom a nie naopak ľudia zákonom. Toto mi stoji v pozadí mojho postoja. Preto sa vyhýbam hovoriť napr. takto sa to robí.., toto sa ma…, musí sa to… a odvolávať sa na vyššiu inštanciu. Ale skôr ja chcem, aby si to urobil,… ja si myslím, že takto je to dobre…, lebo taká je podla mna skutočná realita.
@anonym_8758e1 Hej, Nevychova vravi ze male deti deti ani poriadne nerozumeju vysvetleniam kde kde su SA (nepatri sa to, musis sa to), lebo je to prilis vseobecne. Ovela lepsie je ked sa do pravidiel vlozi rodic.
@tiika To si ty tento anomym? @anonym_8758e1
@gabrielabydzo "ohybaj ma mamko" jednoznacne neznamena "Mamicka, tlc ma zakazdym, kedy sa ti to hodi". Znamena to vychovavaj ma za mlada, lebo potom uz ma nevychovas. A vychovavat sa da s respektom, s jasne stanovenymi pravidlami, s urcenymi hranicami a uplne bez fyzickych trestov alebo vydierana, ponizovania a inych patologickych "vychovynch metod".
@viestta ja nikde nepíšem že malú tlčiem denne,to si si sama domyslela.Mam tri a najstaršia bola,taká divoká ako chalan.Fajcila,pila a utekala z domu.Ty počuj škoda že sme sa nepoznali,dala by som ti ju prevychovať😆😆Sama som ostala na dve deti a ver,never bol to riadny záhul.Druhú a tretiu čo mám už nebolo prečo biť, po zadku myslím a nie bitka.
@viestta ja nikde nepíšem že malú tlčiem denne,to si si sama domyslela.Mam tri a najstaršia bola,taká divoká ako chalan.Fajcila,pila a utekala z domu.Ty počuj škoda že sme sa nepoznali,dala by som ti ju prevychovať😆😆Sama som ostala na dve deti a ver,never bol to riadny záhul.Druhú a tretiu čo mám už nebolo prečo biť, po zadku myslím a nie bitka.
@gabrielabydzo takze najstaršia síce dostala "výchovnú" po zadku a napriek týmto "výchovným" v puberte fajčila, píla, utekala?
A prečo teda obhajujes "výchovné", keď zjavne nepomohli?
Nedáva to zmysel...
A áno, viem, čo je to náročné dieťa.. to ti dávam za pravdu, že zahul to je riadny.
@beronsche ano v Biblii sa na viacerych miestach pise o vychove deti aj ked je treba fyzickymi trestami.
Ano nieco som si precitala z toho co tu posielali a teda v tomto pripade sa rozhodujem pocuvnut skor Bibliu a svoj usudok… mne je jedno v kolkych krajinach zakazali akekolvek fyzicke tresty v domacnostiach, u nas ani v Cechach to zatial nieje
A ak by vysiel zakon, v ktorom by zakazali zvysit hlas na dieta tiez by ste to len slepo posluchli? Tu sa dostavame k tomu co pisete o autoritach…Mna proste absolutne nikto nepresvedci ze capnutie na zadok ked sa nevedia zmestit do koze ale dat po ruke ked mu x krat poviem ze nieco nema chytat bude mat ujmu
Napisala som tu viacero pripadov zo zivota v prospech toho co vravim, na ktore ste sa rozhodli nezareagovat
@katarina092 Krestanske zbory nepoznam. Pytala som sa preto, lebo ma napadlo ci nie si v nejakej sekte ako to tu niekto spomenul. Dakujem ze si sa podelila o tuto informaciu a ze si to nezobrala ako vyzvedanie z mojej strany.
Mne sa zase paci ten napad ze na veciach by sa mal rodic s dietatom dohodnut a najst kompromis, ale to neviem ci je realne pri 3 malych detoch. Hladanie kompromisu je skusenost ktora sa mu v zivote velmi zide.
@andreatytler nie niesme v sekte, viem ze su take krestanske sekty ktore si Bibliu vysvetluju velmi doslovne bez rozlisovania a totalne zbiju 2 rocne dieta:(
@beronsche ano v Biblii sa na viacerych miestach pise o vychove deti aj ked je treba fyzickymi trestami.
Ano nieco som si precitala z toho co tu posielali a teda v tomto pripade sa rozhodujem pocuvnut skor Bibliu a svoj usudok… mne je jedno v kolkych krajinach zakazali akekolvek fyzicke tresty v domacnostiach, u nas ani v Cechach to zatial nieje
A ak by vysiel zakon, v ktorom by zakazali zvysit hlas na dieta tiez by ste to len slepo posluchli? Tu sa dostavame k tomu co pisete o autoritach…Mna proste absolutne nikto nepresvedci ze capnutie na zadok ked sa nevedia zmestit do koze ale dat po ruke ked mu x krat poviem ze nieco nema chytat bude mat ujmu
Napisala som tu viacero pripadov zo zivota v prospech toho co vravim, na ktore ste sa rozhodli nezareagovat
@katarina092 bibia ma rozhodne veľkú duchovnú a historicku cenu, ale riadiť sa bibliou pri výchove je... ehm..
Praktizujes aj oko za oko a zub za zub?
Alebo si vyberás, len to, čim sa dá ospravedlniť to, čo robíš?
Čiže biblia a vlastný úsudok vytvorený v rodine s patologickým prístupom k deťom (podľa tvojho opisu tvojej pôvodnej rodiny), je pre teba podstatnejšie ako vedecké zistenia odbornikov a detských psychológov..
Keby sme sa tymto riadili vo všetkých otázkach medicíny, ešte stále si nechávame púšťať zilou namiesto užívania ATB..
K tvojim príkladom som ti písala, že tie deti su ok NAPRIEK bitke, nie vďaka.
Plus ty nemáš ani ako len tušiť, s čím sa potýkajú v bežnom živote. Ako reagujú na stresové situácie a pod tlakom, ako sa vedia zastať sami seba a povedať nie, ako prežívajú vzťahy, ako prejavujú pocity, či sú schopní bezpečnej vzťahovej väzby.
Nie, nech si myslíš čokoľvek, toto vedieť jednoducho nemôžeš.
Ale aby som to zosumarizovala, síce máme dôkazy, že fyzické tresty majú negatívny vplyv na vývoj detí, ty , ktorá si rástla v rodine trestajucej min.jedno dieťa uplne neprimerane (čo mohlo mať vplyv na tvoj úsudok) vieš lepšie. Teba nik nepresvedci o opaku.
Ok, tvoja voľba.
Možno budeš ako moja mama (ktorá mi veľmi, veľmi príležitostne trochu na zadok dala), ktorá mi často hovorí, že " škoda, že my sme sa nevedeli takto "inak" k detom správať.."
Že k tomuto dozrejes až časom...
@andreatytler nie niesme v sekte, viem ze su take krestanske sekty ktore si Bibliu vysvetluju velmi doslovne bez rozlisovania a totalne zbiju 2 rocne dieta:(
@katarina092 "totalne zbiju 2 rocne dieta"
Tak toto dokáže len duševný mrzak... Je mi zle z takých ľudí.
@katarina092 v Biblii sa písalo i o otroctve, kamanovani, podriadenom postavení žien, v rovnakom čase keď i o fyz.trestoch. Tieto nazory sú prekonané a vela sa odvtedy predsa zmenilo. Okrem toho Ježiš učil hľadať cestu lásky, nenásilia, pochopenia, pokory. Hovorí: čo ste urobili najmenším, mne ste urobili. Nemôže sa to vzťahovať aj na správanie k deťom? Sila rodiča nie je v tom, že trestá, ale že je trpezlivý, chápavý, dokáže viest.
Alebo “miluj blížneho svojho ako seba samého” Ak nechceš byt trestaný, ani ty tak nerob.
“Nechajte deti prist ku mne.” Nehnevá sa na deti, ale kritizuje dospelých, ktorí ich chcú odohnat.
Malé capnutie môže vyzerať nevinne, ale dieťa to môže vnímať ako zlyhanie, strach, stratu dôvery a bezpečia , poníženie. Ja vnimam ten rozdiel v správaní deti a vidím s akými problémami zápasia dospeli, ktorých rodičia mali snahu uťať ich správanie, nie pochopiť pricinu, ktorá sa za tým skrývala (hoc chceli stále niečo chytať, nechceli s niečim prestať)? Ak neposlúchnu, tak sa zamýšľam, z akého dôvodu, čo im v tom bráni, nech sa môžem na nich napojiť a nájsť iný vhodny spôsob, dohodu.
@andreatytler áno, blblo mi to a omylom som to asi zaškrtila 😌
@katarina092 bibia ma rozhodne veľkú duchovnú a historicku cenu, ale riadiť sa bibliou pri výchove je... ehm..
Praktizujes aj oko za oko a zub za zub?
Alebo si vyberás, len to, čim sa dá ospravedlniť to, čo robíš?
Čiže biblia a vlastný úsudok vytvorený v rodine s patologickým prístupom k deťom (podľa tvojho opisu tvojej pôvodnej rodiny), je pre teba podstatnejšie ako vedecké zistenia odbornikov a detských psychológov..
Keby sme sa tymto riadili vo všetkých otázkach medicíny, ešte stále si nechávame púšťať zilou namiesto užívania ATB..
K tvojim príkladom som ti písala, že tie deti su ok NAPRIEK bitke, nie vďaka.
Plus ty nemáš ani ako len tušiť, s čím sa potýkajú v bežnom živote. Ako reagujú na stresové situácie a pod tlakom, ako sa vedia zastať sami seba a povedať nie, ako prežívajú vzťahy, ako prejavujú pocity, či sú schopní bezpečnej vzťahovej väzby.
Nie, nech si myslíš čokoľvek, toto vedieť jednoducho nemôžeš.
Ale aby som to zosumarizovala, síce máme dôkazy, že fyzické tresty majú negatívny vplyv na vývoj detí, ty , ktorá si rástla v rodine trestajucej min.jedno dieťa uplne neprimerane (čo mohlo mať vplyv na tvoj úsudok) vieš lepšie. Teba nik nepresvedci o opaku.
Ok, tvoja voľba.
Možno budeš ako moja mama (ktorá mi veľmi, veľmi príležitostne trochu na zadok dala), ktorá mi často hovorí, že " škoda, že my sme sa nevedeli takto "inak" k detom správať.."
Že k tomuto dozrejes až časom...
@beronsche a mas dojem zeby to prilezitostne capnutie co Ti dala Tvoja mama sposobilo ujmu?predpokladam ze tym skor mohla mysliet chvile ked prehnane zareagovala alebo si vybila ftustraciu…pisala som aj o priklade a nieje jediny v ktorom som uvadzala kamarata ktory to ma proti svojej mame ze mu necapla ze to konkretne malo zly vplyv
@beronsche a mas dojem zeby to prilezitostne capnutie co Ti dala Tvoja mama sposobilo ujmu?predpokladam ze tym skor mohla mysliet chvile ked prehnane zareagovala alebo si vybila ftustraciu…pisala som aj o priklade a nieje jediny v ktorom som uvadzala kamarata ktory to ma proti svojej mame ze mu necapla ze to konkretne malo zly vplyv
@katarina092 ty nechápeš, že na jednom konkrétnom človeku zistíš vplyv len vtedy, ak bol extrémny? Lebo nemáš druhú totožné vzorku jednotlivca, ktorý by mal iný výchovný prístup . Preto sa robia štúdie na veľkých vzorkách detí a tam sa ten vplyv ukáže - nie je pozitívny a často je vyslovene negatívny. Viackrát si dostala otázku, či si si otvorila ten link, ktorý si si odo mňa vyžiadala - tam to máš jasne popísané. Otvorila si si ho teda a prečítala aspoň to zhrnutie, ktoré tam je?
@katarina092 nesnažím sa ta presviedčať, diskutujem, vymieňame si nazory, vedomosti, pozerám sa na vec z rôznych uhlov, i tvojho, je to zaujímavé citat, ako to vidíš ty.
Taký zákon by som bezhlavo nenasledovala. Pre mna je dôležité vidieť zmysel, ktorý sa za ním skrýva a prehodnotit ho so svojim rebríčkom hodnôt. Preto mi trochu uniká ten súvis kresťanstva a trestania. Ja ho totiž vnimam ako blízkosť a pochopenie druhého, i deti (najmä), ľudskosť, rovnost v hodnote človeka, hľadanie cesty k nenasiliu, preto ma to o to viac motivuje pouzivat respektujucejsie spôsoby výchovy.
Na tvoje príklady nereagujeme… neviem, čo si mám predstaviť pod dobrým vzťahom toho syna a matky. To je veľmi široký a abstraktný pojem. Pokial dokazu s láskou a rešpektom riešiť aj protichodne nazory, náročné situácie, akceptovať rozdiely, tak super. Osobne si neviem predstaviť, ako mohlo občasne capnutie k tomuto prispieť. Ja vidím cestu k takémuto výsledku úplne inde.
Negatívny vplyv na tvojho kamaráta malo asi skôr absencia hranic, či ich pevnosť alebo nekonzistentnosť, bez následkov. Niekto si ich predstavuje len ako fyz.trest, nakoľko nepozná iný spôsob, ktorý by fungoval. To nie je dôvod používať moc, násilie pri deťoch, len neznalosť.
@tiika k tomu jen dodám - ten kdo řekne v dospělosti, že by mu raději měla mamka jednu vlepit tím myslí to, že její výchova neměla asi řád, nebyla třeba důsledná, nebyla vnímavá k jeho potřebám - ale rozhodně ne to, že by ho měla bít.... je to složité a vidím smysl v této diskuzi. A jsem ráda, že
@katarina092 diskutuje.
Absolutně nesouhlasím s tím, že někdo může říct, že by absence bití v dětství mělo negativní vliv na jeho další život. To je jedno velké absurdum.
Naopak - fyzické tresty se podepisují na dětech a možná se opakuju, ale vztáhnout ruku na někoho (dítě, partnera, partnerku, to je nogo.
@katarina092 Môžeš napísať, kde sa “v Biblii na viacerych miestach pise o vychove deti aj ked je treba fyzickymi trestami”?

@andreatytler
@katarina092 kresťanské zbory a bijete deti..
Pozrela si si aspoň jeden z linkov, ktoré tu máš?
Lebo dookola argumentujes tým istým a akoby nechceš chápať, čo ti tu píšeme.