Kedy "odsťahovať" dieťa do vlastnej izby?

qwertxy
11. apr 2016

Ahojte,
kedy ste presunuli svoje dieta do vlastnej izby - postele/postielky? A ako to prebiehalo? Burilo sa dieta alebo zaspalo hned na prvykrat v pohode a nepytalo sa ani naspat k rodicom?
Spravne predpokladam, ze cim mensie dieta, tym lahsie by to mohlo prebiehat?
Ja mam 5 a pol mesacneho syna, spi v noci v postielke, budi sa v noci na papanie, no zaspi sam (cez den potrebuje "pomoc", dlhy spanok viac ako pol hodinu zvlada iba v kociari).

PS: Nie som zastankyna spolocneho spania, prepacte, potrebujem sa normalne vyspat, tak prosim bio-matky a mamila-matky, aby ma nepresviedcali o dolezitosti a prospesnosti spolocneho spania ;)

dominika6
11. apr 2016

u nás to šlo vo veku 1,5r pretože na ceste bolo dalšie dieťatko a chcela som aby kým sa narodí už bola zvyknutá na veľkú posteľ vo svojej izbe..
uspávanie bolo na začiatku ťažšie a ked zaspala,nad ránom sa šupla k nám 🙂
nepovolili sme ,aj ked bol plač a určite niesom horšia matka ako tie,čo s nimi spia deti do 6r.
druhá sa narodila a ked ako 1r.preskakovala postieľku odušu,šup s ňou k druhej do izby 😀...odtvedy spím ako bábo 😀

kristinka86
11. apr 2016

Náš syn šiel spať do vlastnej izby až keď mal 3,5 roka. Skúšali sme to aj skôr, ale bez úspechu. Akonáhle sme s ním ľahli do jeho izby a on zaspal, tak sme skúsili ísť preč. Hneď bol hore. Potom s ním spával manžel, keď som bola tehu a narodila sa dcérka. On však chodieva do práce na 24hod., takže keď bol v práci, musel spať pri nás v spálni (pri mne a pri dcérke). Inak sa to u nás nedalo. A veru, veľa som sa kvôli tomu nanerváčila, lebo sme skúšali všetko možné aj nemožné. Potom pochopil, že k malej musím vstávať, kojiť, prebaľovať a sám sa pýtal do svojej izby. Musí mu svietiť celú noc malé svetielko vo vedľajšej izbe, ale spinká do rána pekne sám. Asi každé dieťa má svoj čas "odsťahovať sa" od rodičov. 5 mesačné bábo je ešte maličké - najmä ak k nemu ešte v noci vstávaš. Dcérka má 16 mesiacov a často sa budí v noci. Neviem si teda predstaviť, že by som ju už dala k bračekovi. To by sa nevyspalo ani jedno dieťa a ja by som musela behať medzi izbami. 😝

uglybetty1234
11. apr 2016

Ahojky,
Ja som sice maleho dala sameho do izbicky az v dvoch rokoch, lebo situacia nedovolovala inak, ale vo svojej postielke bol cely zivot. Tiez sa potrebujem vyspat a dobre si oddychnut. Samozrejme v pripade choroby a krizovych situacii bol s nami. Mal tiez obdobia, ze chcel silou mocou ku nam, ale smola. Vzdy sme ho vratili do jeho postielky. Niekedy to bolo narocne, ale oplatilo sa a nemali sme problem ked isiel do vlastnej izbicky atd, teraz cakam druhe babatko a podmienky to dovoluju, takze pojde do izbicky cca okolo roka, a vo vlastnej postielke od zaciatku
Susedina mala isla do vlastnej izbicky v pol roku.
A myslim si, ze dietatko ma mat svoju postielku od zaciatku, svoj vlastny priestor, vlastny svet. Velakrat sa maly zobudil alebo isiel spinkat, tak si v pohodke aj hodinku sam so sebou poklabosil, ja som mu isla dat len cumlik ked este nevedel ho dat naspat do pusy, pohladkala som ho po hlavke a dobru noc. Ziadne tanecky a animacie ;)

misaatko
11. apr 2016

Nie som ani bio-matka ani mamila. Moj syncek spava vä elu noc uz o 6m bez budenia na papkanie a ani raz ma nenapadlo vystahovat ho do vlastne izby. Neviem si predstavit ze by som pokojne spala ak by som ho nemala v spalni aj ked spava v postielke. Niekedy sa stanr ze sa v noci zobudim iba skontrolujem ci pokojne spinka, ci je v poriadku a spinkame dalej. Mozno som ja cudna ale skor si myslim ze ty. Premyslat nadtym ako vystahovat pol rocne bezbranne babatko do vlastne izby je podla mna bezohladne a sebecke ked si sa chcela vyspat nemala si si robit decko.

cichlida
11. apr 2016

Znama teraz prestahovala male v stvrtom mesiaci k starsiemu surodencovi - a uplne v pohode jej maly spi, pouziva babyphone, ale on je pokojne dieta - tiez sa v noci naje a spi dalej, takze vyskusat, ako bude na zmenu reagovat . Ja som bola ori prvom uzkostlivejsia, ale druhe som dala myslim v roku. Kazdemu ako vyhovuje. 😉 Prajem dobry spanok Vam aj dietatu.

petkakarinkarobko
11. apr 2016

Dobry den my sme mali ten problem ze mame natolko zive dieta ze nasa mala ked bola snami nie a nie zaspat,ci poobede alebo vecer az som sa postavila a isla prec z izby,sama sa tam asi 20min v postielke hrala a zaspala,rano zacne vykrikovat tato mama a hotovo.ona je taka ze ak bol niekto v izbe tak stale chcela ist von z postielky aj ked bola fest unavena,pokial nebola sama v izbe tak nezaspla.nic nezaberalo az ked ame odisli.drzim silno palce.pekny den

nelinka2009
11. apr 2016

No nasa spavala s nami v jednej izbe aj posteli do 17 mesiacov plne kojena, hlavne v noci od roka. Potom v tych 17 mesiacoch dostala svoju izbu s velkom postelou. Prve dve noci sa raz zobudila a miesto cicika dostala flasku s kravskym mlieckom a spala dalej. Potom sa uz nebudila, az teraz v 6 tich rokoch sem tam privtirne v noci k nam. Postielku sme nepouzivali nikdy. Osobne si myslim, ze 5 mesacne babo je male a vsetko si este skomplikujes miesto toho, aby si si vytvorila pohodlie. Co sa tyka manzelskych ' hratok ' take male deti to vobec nevnimaju. Uzivaj si to, raz ti toto vsetko bude este chybat. Drzim palce

jaja1979
11. apr 2016

Ahoj, moje deti zacali spavat same v izbe niekedy okolo 7-8 mesiaca. Krasne si zvykli, bez placu, akurat som sem-tam musela v noci prebehnut kvoli kojeniu, ale do roka sa to ustalilo a potom sa budili max. raz za noc. Tiez som zastanca, ze aj mama potrebuje oddych a dobre sa vyspat, aby mohla cez den ako-tak fungovat. Naucene som mala takto vsetky tri deti a nikdy nebol problem s nejakym uspavanim a podobne, kedze boli zvyknuti aspavat sami v izbe od tak utleho veku. Ked mali okolo 3 rokov, vtedy uz spavali spolu ako surodenci, navzajom sa nevyrusovali a prespali celu noc.
Aj teraz, ked su starsi, spavaju stale spolu, pretoze zase zacala faza - ja sa v noci bojim sam spat (a to maju 6, 8 a 11 rokov) - takze spavaju spolu, su spokojni, vyspia sa oni a my tiez.

papricka33
11. apr 2016

Nerozumiem otazke. Pises, ze sa "potrebujes vyspat". Tak urob, co potrebujes ty, a hotovo. Vsetko ostatne je o prihliadani na potreby dietata. Ale ako som pochopila, o to ti nejde.... Co tak supnut ho rovno do internatnej skoly 🙂 Sorry, to mi fakt napadlo ako prve, ked som videla, aky vek ma babatko a je pritom v postielke (!) PS: aj Bio a mamila mamy potrebuju spat. Akurat, ze v istom obdobi svojho zivota trochu uberu zo svojich potrieb. Vola sa to "materstvo" 🙂

anjelicek26
11. apr 2016

Malinka uz spava u seba dva tyzdne (ma 8 mesiacov), mam rada, ked spi so mnou, ale ona pri mne 1. nezaspi ani pri kojeni 2. uz sa preroluje ku kraju postele a bojim sa, ze sa mi zabije 3. obcas dojde mladsi brat a na sto percent ju potom zobudi alebo sa v spanku na nu hodi... jej je v jej izbe a postielke dobre, jej izbicka je vedla spalne, mam to krizom 5metrov, nevidim v tom velky rozdiel, len v tom, ze tam viem zavriet dvere a ma tam pokoj a nemusim sa plizit na tajnasa do vlastnej spalne potme, coz je velmi fajn... Kazde dieta je ine, treba sa nim riadit, nasa sa budi v noci len raz, tak nevidim nejaky velky dovod to riesit inak, takto je to pre nu aj nas najprijatelnejsie momentalne... Keby plakala, vyzadovala si to alebo sme jej chybali, pojde zasa k nam... ale momentalne sme spokojny doma vsetci.

emma12345
11. apr 2016

Kamaratka dala v pol roku, ona je spokojna, ma tam aj svoju postel, kde v pripade potreby spia spolu. Asi ako kazdemu vyhovuje..

bambulka712
11. apr 2016

Mne synček šiel so svojej izby na 2,5. Bolo leto pred nástupom do škôlky, zariadili sme mu izbu s tým, že poobede bude už spávať sám ale na noc môže ešte pri nás (mal vlastnú postieľku, nespal s nami v našej). No už prvý deň, potom čo poobede spal v svojej izbe, sa večer vybral rovno tam, že to je jeho postieľka a on tam bude spať. Do týždňa sme odložili postieľku zo spálne - nech na ňu nesadá prach a malý nemal najmenší problém sám spať. Chvíľu to trvalo kým sme došli k tomu, že večer mu stačí mať v izbičke malé LED svetielko a na chodbe zapnuté svetlo kým nezaspí. Ku nám príde len málokedy, keď sa ráno cez víkend zobudí a my ešte spíme. No aj keď bol chorý a chcela som ho mať pri sebe v posteli - nakoľko sa budil každú chvíľu, tak bol plač, že on tam nechce byť on ide domov - do svojej postieľky 🙂

sense
11. apr 2016

Nasa spala vo svojej izbicke od 4 tyzdnov....a spavala pokojnejsie...nepohodlne to bolo akurat pre nas rodicov kedze sme museli ist vzdy za nou....urob tak ako to vyhovuje vam doma .....spokojna mamicka spokojne dieta...

zuska2001
11. apr 2016

paradoxne, ja sa lepšie vyspím s malým - 1 rok v mojej posteli. mám ho pod palcom, zakryjem kedy treba, ked mrnčí, nemusím vstávať k nemu. keby som ho mala vo vedlajšej izbe, asi k nemu behám každých 20minút. ale poznám mamky, ktoré deti po polroku bezproblémov oboch dali do vlastnej izby. chce to len odhodlanie matky nebehať furt dieťa kontrolovať. ak to dieťatko zvládne, nie som proti.

anuskaaprazko
11. apr 2016

Nas je sam v izbe od 7 mesiacov, pekne som ho tam vzdy uspala a ked ma v noci potreboval, sla som k nemu. Este dodam ze sme tak urobili preto lebo som videla ze ho budime, dost nam puka postel a vzdy ked sme sli vecer spat sa zobudil zbytocne lebo sme ho vyrusili.

sardinka335
11. apr 2016

odstahuj dieťa vtedy ked ti uz ,,dobre,,spi, nebudi sa stale. Je to individuálne - to musiš tak nejako citiť sama ze čo a ako a kedy. Ja by som sa tiez uz rada vyspala - holt budi sa mi často tak čo narobim...
So mnou nemoze spat lebo jednak sa nevyspim uz na totalku a jednak ked so mnou spala tak som sa raz zobudila a dieta na kraji postele, stačil kusok a drizgne - keby spadla no nič moc...

sudabe
11. apr 2016

Moj maly mal 2roky aj nieco ked som ho dala spat sameho do izby. Aj to len preto ze mam druheho syna ktory spi v spalni. Podla mna dieta do 3rokov moze v pohode spat v spalny😉

nikadomi
11. apr 2016

Každé dieťa je individuálne. Každá matka je individuálna. A najlepšie pozná seba aj svoje dieťa. My máme doma tretí týždeň adoptovaného chlapčeka, ten je zvyknutý od malička spať sám v postieľke. Tiež som mala predstavy, ako budeme spolu spať v posteli (všetci traja)... Pche.. dopadlo to tak, že každý spí v inej izbe 🙀😹. Ale že nám je teraz takto fajn, neznamená, že to tak bude aj o týždeň. Treba sa rešpektovať navzájom, svoje potreby a podľa toho sa zariadiť. Náš malinký napr. cez deň zaspí len na mne alebo na mužovi a v noci len vo svojej postieľke, ideálne sám. Cítim, že je to tak v poriadku. Držím palčeky, nech si nájdete svoj systém bez ohľadu na bio eko mamily 🙂 😉

4ocka
11. apr 2016

Ahoj. Ja som tiez bola zastanca - dieta vo svojej posteli..5 mesiacov to islo..raz sme isli na vikend mimo a tam bola len jedna spolocna manzelska..a mala sa nam akosi prilepila..ako som ju chcelabdat znova do svojej..otras..100x hore..plac.len pri mne spala v klude..na obed sama spala 20 minut!! So mnou dve...tak ci som chcela- nechcela..spala s nami..pri zaspavani mi tocila vlasmi v rucicke..inac to neslo..ked malan1.5 narodil sa syn..a zas...nehrozi aby spal s nami! Ale! Chyba..prvy den z porodnice hupacie kreslo..a uz to islo z kopca..inac ako v kocari nechcel spat..tak si ma predstav..jedna manzelska postel...muz na kraji..dcerA medzi nami tocila vlasy..ja na konci postele..noha spustena a davaj kolisat kocar...och...potom sa to lepsilo..uspech bol ked mala dcera 3 roky, syn 1.5r. Kupili sme poschodovu a odvtedy spia samostatne..ale s nami v izbe. Minuli rok mala dcera 6, syn 4.5 rozdelili sme izby a maju samostatnu izbicku s hrackami a cez skrinu sme uz my s muzom. Prijali to v pohode 🙂 dovolene maju spat s nami pri chorobach, alebo zle sny...mame 2izbak tak uplne samostatna izba je zatial nerealna.

Niekedy clovek ma svoju predstavu ako to ma byt no okolnosti to otocia uplne inac. A ver..skusala som nechat dieta vyplakat v postielke...kolko sa dalo..a uz to v zivote tak nespravim! Skoro sa mi zadusila grckou z vecere po tolkom placi..pocuvaj svoje srdce, svoje dieta a podla toho sa zriad

yanni
11. apr 2016

Vsetky 4 deti od 3-4 mesiacov. Vlastna izba, vlastna postel. A bez problemov. Najmladsia bude mat 9 mesiacov a spi tiez od 4. mesiacov vo vlastnej izbe (sama), vo vlastnej postielke od dvoch mesiacov, dovtedy ju ignorovala.
Ono je to takto pre vsetkych lepsie. Nebudime sa navzajom, nemusim sa bat, ze muz dieta privali, spalen je hned vedla detskej, takze vsetko pocujem. Vecer sa zavru dvere, v noci, ked ideme spat dvere pootvorim, ak by nieco.

Musis vyskusat, inak nezistis, komu co ako vyhovuje. Nie je nad pokojny spanok. Nielen vsetko prisposobovat dietatu, ked je rodic nevyspaty, nervozny, "hotovy", prenasa sa to aj na dieta.

maslenka47
11. apr 2016

Moji obaja spali v detskej izbe od cca 11 mesiacov. Ani jeden s tym nemal ziaden problem, nakolko boli nauceni zaspavat sami bez uspavania od narodenia.

@papricka33 niekomu vyhovuje mat dieta v posteli nalepene na cecku, aby k nemu nemusel vstavat. Niekomu vyhovuje vstat z postele a ist do vedlajsej izby uspokojit potreby dietata a potom dalej kazdy samostatne spat. Oboje sa vola materstvo. Nasilne presadzovanie svojho nazoru ako jedineho spravneho pre vsetkych sa vola fanatizmus.

@misaatko si predsav, ze aj 6m dieta sa moze lepsie vyspat same v izbe ako v izbe s matkou, ktora ho pri spanku neustale "buzeruje", kontroluje, zakryva ... len preto, ze sama nemoze spat z toho, co je nervozna z vlastneho decka. Kontrolovat dieta ci "spokojne spi"? Nepoviem, ak je to dieta, ktore ma nejake zdravotne problemy. Ale normalne zdrave dieta? Pardon, podla mna to je na psychiatriu. Tuto proceduru robis sebe a svojmu dobremu pocitu, nie kvoli dietatu. Keby dietatu nieco chybalo, tak ti zacne revat.

tulipanikdiddlina
11. apr 2016

Ahoj, my sme dali syna sameho spat v den jeho 1.roka. Predtym som ho ucila na jeho detsku izbu tak, ze som ho do tej postele davala spat naobed a castejsie sme v tej izbe travili cas. Cele to prebehlo uplne v pohode. Mala som pusteny aj babymonitor. Prvy tyzden spaval v detskej aj muz, ale tak aby maly o tom nevedel (istota 😄) ja som sa v noci budila nato, ze pocujem plac a krik, tak som ich chodila aj 5x kontrolovat za noc, ze ci ho muz nepocuje 😂 Ale oni spali, takze to sa len moj mozog potreboval zregenerovat a pripravit nato, ze dieta uz nespi s nami. Vacsinou okolo 3-4 rano ked sa budil na mliecko, tak ostal potom do rana v spalni, lebo som nemala sil chodit kazdu chvilu k nemu do izby. Takto nam to vyhovovalo a bolo to fajn. Ja si osobne myslim, ze je najlepsie dat do izby, este v malomveku, ked dieta nevymysla a este si to tak neuvedomuje.

katie303
11. apr 2016

vidim ze ti tu odpisuje vacsina super matiek. ja taka nie som my dame malu tiez asi v 6 mesiacoch alebo tak nejak. mala spi sama v postielke nie v posteli preboha s rodicmi ved to dieta zalahnete a mate po detoch. kazdy mate svoju postel aj tie detske postielky sluzia na spanie pre deti. ked sa chces vyspat kludne daj dieta vedla ak mas baby mikrofon zapoj mozno si nechaj si otvorene dvere na izbe ak nemas. nasa mala ma 3 roky spi u seba tiez od 6mesiacov lubime sa nemsme ziadnr problemy ze by sa citila odstrcena a nevie sa dockat kedy budu spat spolu so svojou sestrou v spolocnej izbe

bibyke
11. apr 2016

Náš malý dovŕšil v januári dva roky,dostal na narodky velkuuu poschodovu postel a spava odvtedy pekne sám😊

fitkovci
11. apr 2016

Ahoj, myslim ze uzz je naajlepsi caas. Ja som mojho dala do izby sameho spinkat ked mal 6 mesiacov, a dobre som spravila lebo vtedy sa nevedel este sam posadit ani poatavit a tym padom ked lezal tak vnimaal okolie v ktorom spava. Lebo cim je dietatko starsie tym je tazsie ho oducit. Drzim palce

sisaka
11. apr 2016

dcera bola do 5 rokov a syn do 6 🙂 nie neboli na prsniku a nie, nebyvame v jednej izbe mame velky dom. Vsetci sme sa vzdy normalne vyspali a nikto neplakal, ked sa stahoval do vlastnej postele vo vlastnej izbe a nemusela som pouzit ziadne triky a taktiky na zlakanie deti, do vlastnych izieb. Syn ma 8 a dodnes vyuzije sancu, ked muz nie je doma, pride si lahnut ku mne alebo ked mam nocne pride k manzelovi, robievala to aj dcera a nie, 17 rocna uz k nam nechodi spat 😀 , je sebavedoma a velmi samostatna, ovela samostatnejsia ako jej rovesnicky zo standardneho zapadneho studeneho odchovu, ktore boli vo vlastnej izbe od narodenia. Niektori panikari tvrdia, ze deti budu potom rozmaznane a nesamostatne, ak budu spavat s rodicmi, ja vidim pravy opak a to poznam viac rodin, kde deti spavali s rodicmi, kedze mam multi kulti kamosky. osobne som sa riadila prirodzenymi instinktami deti, ktore chcu byt co najblizsie pri rodicoch, kde sa citia bezpecne a mozu v klude spat. Tak mi to aspon vysvetlil aj syn, ked som sa ho pytala, preco nechce spavat vo svojej izbe povedal, ze pri nas sa citi bezpecne a spokojnejsie a lepsie sa vyspi, no nedopraj svojmu dietatu pocit bezpecia.
Nie som ani bio matka ani mamila matka - hadam je vsetkym jasne, ze pred 17 rokmi sme o bio na Slovensku len snivali, slovo Mamila som v tej dobe ani nepoznala a nieco ako internet som poznala len z internetovych kaviarni, kde som fakt nemala cas vysedavat, takze som sa vyslovene riadila len tymi potrebami dietata, o ktorych zakladatelka nechce nic pocut. Taktiez si nemyslim, ze matky v zahranici, ktore sa neriadia zapadnou kulturou dojcia deti a spavaju s nimi, pretoze je to IN, skor sa nesnazia potlacit "prirodu" v nas, ludoch.

lorela
11. apr 2016

Vždy spinkalo vo svojej postieľke.
V tých prvých mesiacoch sme uspávali na rukách, hojdaním na kolenách a pod. 🙂. Zhruba od 6. mesiacov sme sa snažili "nehojdať", položili sme dieťatko do postieľky, sedeli pri ňom a hladkali, držali za rúčku až kým nezaspalo. No a zhruba od 2,5 roku spinkalo už vo vlastnej izbičke.

janinah
11. apr 2016

Nerozumiem otázke- načo sa tu vypytuješ,potrebuješ sa vyspať tak ho daj do inej izby a uvidíš ako bude,buď tam ostane alebo poputuje späť k tebe.také veci sú individuálne,každá matka aj každé dieťa je iné.Naše deti spali s nami v izbe dlho,lebo ja by som sa nevedela dobre vyspať,keby bolo dieťa v inej izbe.Prisunutá postieľka k mojej posteli,poležiačky som podala čajík,prikryla,pohladila,nemusela som sa celá prebrať a chodiť do inej izby,mne toto vyhovovalo oveľa viac ako nejaký odsun dieťaťa.

mirka822
12. apr 2016

Moje dcera šla do vlastního pokojíčku asi v 8 měsících. Z části z toho důvodu, že se mi to opravdu zdá snazší a hlavně proto, že opravdu nejsem zastáncem toho, že má miminko spát v posteli mezi manželi. Kdyby miminko spalo mezi námi, tak se nevyspíme nikdo, protože my dva s manželem se budeme bát, že ho zalehneme a miminko proto, že se dost vrtíme a budili bychom ho tím. Takže malá spala s námi v ložnici v postýlce do 8 měsíců, pak se postýlka přestěhovala do dětského pokoje. Problémy nebyly žádné a měla jsem chůvičku, takže když začala plakat, tak jsem se vzbudila a došlo do pokoje 😉