Kedy začali vaše deti poslúchať?

jaja23
19. júl 2019

Malý ma rok aj niečo.. Keď mu poviem, aby niečo nerobil, urobí to aj naschvál. Aj viackrát. Viem, že vie, čo od neho chcem a robí to napriek. Vždy pri tom na mňa kukne, ako za reagujem. Napr. Mame stojacu lampu a on s nou myka, keď mu poviem, aby prestal, kukne na mňa a znovu začne. Nechcem mu dávať po zadku, neviem, či to pomôže, keď som mu občas dala po rucicke, tak mi to vrátil. Takže tu cesta nevedie. Najnovšie ho dám do postieľky a nechám ho tm samého. Ale aj to akoby mu nevadilo... Hmmm prvé dieťa a neviem ako na neho..

nerya
19. júl 2019

📌

julinka66
19. júl 2019

Ak chcete aby ťa poslúchali treba mu to povedať prísnejším tónom aby vedel že to myslíš vážne .Proste nevysvetlovat dookola ale povedať to ráznejšie

smejko25
19. júl 2019

Keď to vychovate 🙂 vtedy bude počuvať 🙂
Jedno si zapamätajte deti maju uši na zadku 🙂 možte mu 10krat povedať a bude vas ignorovať ale jedna dobra capačka na zadok a bude vediet 🙂 a NEEXISTUJE žeby dieťa rodiča naspäť udrelo 🙂

ajka0207
19. júl 2019

@smejko25
A co ste robili ked vas udrelo naspat?

smejko25
19. júl 2019

Nemusite ho trieskat mlatit,,, len jednu dobru nazadok a postupne sa nauči 🙂 mňa tak vychovavala moja mama a postupne ma ani biť nemusela stačilo že namna škaredo pozrela a hned som vedela že musim prestat 🙂
Musite si ako rodič dosiahnuť rešpekt lebo inak vam bude neskutočne skakať po hlave,,,, viem o čom hovorim toto presne teraz vidim u deti okolo seba že rodičia nechali ich tak a teraz im skaču po hlave, ignoruju ich atd

smejko25
19. júl 2019

@ajka0207 s prisnym tonom vysvetlila že toto sa nerobi mamka/ ocko alebo proste hocikto starsi sa nesmie biť 🙂🙂

hettinka
19. júl 2019

@jaja23 je zo normálne, testuje hranice a objavuje svet. Lampu odlož. Je zo aj o povahe dieťaťa.
Posluchat začala dcéra až okolo 5-6 rokov sa tak viac uvedomila a syn je pohodak od mala, s ním som take problemy nemala, ten poslúchal od mala, ale v 8-9 rokoch začal klamať a zatajovať veci. Akoby si vynahradzal posluchanie dovtedy.

hettinka
19. júl 2019

@smejko25 takze deti sa bit môžu a starší nie? Hm...

jaja23
autor
19. júl 2019

@ajka0207 no nič, som si povedala, že bitkou asi nič teda nevyriešim.On to robí naschvál keď vidí, že mi to vadí, alebo, že zakazujem.Ja som razna, aj skriknem, ale on nič. Teraz to skúšam s tou samotou bez hraciek, po chvíli ma začne volať. Bit by som ho fakt veľmi nerada. Alebo zvykol televízorom mixovať, tiež som mu dala najavo, že to robiť nemá, tak to robil 2x toľko. Začala som to ignorovať a prestal po čase. Len som ho vždy od telky odniesla preč. Bez kriku, akoby nič. Ale všetko sa tak riešiť nedá.

margaretka_
19. júl 2019

Myka lampou, tak mu vazne poviem, ze sa to nerobi lebo... odvediem ho prec a dam mu nieco, ze tymto mozes mykat.
Davat po rucicke alebo cakat kym prestane, ked nereaguje na x zakazov nema podla mna zmysel

jaja23
autor
19. júl 2019

@hettinka nechcem všetko odkladať, chcem aby sa naučil, že je to nebezpečné. Bojím sa však, že sa to naučí len keď mu spadne na hlavu. Ale ja som pri ňom stále, takže zatiaľ to nehrozí.

hettinka
19. júl 2019

@jaja23 odlož a zabezpec veľmi nebezpečne veci. Televízor už dieťa aj zabil, ked naň spadol.

A choďte viac von, do herni a na ihriska, kde si vybije energiu.

smejko25
19. júl 2019

@hettinka lenže ja hovorim o vychovnej po zadku 🙂 a myslim že dieťa dospeleho nema čo vychovavať 🙂 ale ked si myslite že keď vas dieťa udrie naspäť že je to v poriadku tak hmm

margaretka_
19. júl 2019

Nechat sameho v postielke za trest, ze trasie lampou mi pride ako neadekvatny trest. A hlavne, preco spajat pobyt v postielke s negativnym. Raz ma byt v postielke za trest a na buduce tam ma spokojne sam spat?

smejko25
19. júl 2019

@jaja23 treba mať trpezlivosť dieťa sa to nauči aj vas bude počuvať len mu treba určiťť jasne hranice 🙂 a ked na niečm trváte tak to aj dodržať (napr ak nebude počuvať nedostane oblubenu hracku ale aj naozaj mu ju nedať)

kvetinka75
19. júl 2019

@hettinka jedna po riti nie je bitka. Kedysi to fungovalo tak prečo nie teraz? Nemusí dieťa donemoty mlátiť. Keď zistí že má určité hranice, tak s tým prestane. Keď hranice nebudú, tak sa rodičia môžu aj ..... a deti si budú robiť po svojom. Veď prečo nie, keď sa im všetko prepečie.

hettinka
19. júl 2019

@smejko25 mna v živote dieťa neudrelo. A to uz majú 12 a 18 rokov 😊.
Ale je väčšia šanca, že dieťa vráti uder rodičovi, ktorý svoje dieťa bije, alebo zo vráti dieťatku na ihrisku, v škole ... alebo raz tvojmu vnúčaťu.

Ja som tiež dieťaťu dala výchovnú po zadku, ale pyšná na to nie som, práve naopak. Bolo to moje zlyhanie.

kvetinka75
19. júl 2019

@hettinka ja som tiež párkrát dala dcére po zadku. Hlavne keď mala obdobie okolo 2 rokov že z ničoho nič vybehla na cestu. Mala som čakať kým ju zrazí auto? A ona sa na tom ešte smiala. Tak párkrát dostala poriadny výprask rovno vonku a tretíkrát to už neskúšala. Nepovažujem to za svoje zlyhanie. Niekedy sa inak nedá. Vidím to na deťoch ktoré mám okolo. Rodičia vysvetľujú, vysvetľujú a dieťa duchom mimo. A spraví to znova. A nikdy mi to dcéra nevrátila späť. Bolo pár takýchto situácii a potom už začala fungovať aj zvýšený hlas.

tatisna
19. júl 2019

@jaja23
@smejko25 bohužiaľ, musím súhlasiť že capanie po zadku alebo po ruke jedine funguje. Niekedy mi zafunguje aj 100 násobne vysvetľovanie ale vždy je to spojené s tým že mu niečo fyzicky nedovolím ( zoberiem niečo, nepustím ho na stoličku a pod). V živote by som nepovedala že capnem alebo nakricim na také malé dieťa ale niekedy to ináč nejde...a niektoré veci robí aj napriek všetkému miliónkrát znova...myslím že do takých 6 rokov máš o zábavu postarané potom by sa mal postupne umudrovat...resp.uz nebude robiť také hlúpostinky. Ešte Ti to bude chýbať 😆

hettinka
19. júl 2019

@kvetinka75 áno, presne v tejto situácii dostala raz dcéra, vybehla na cestu, keď sa mi vytrhla z ruky. A aj ju to zabrzdilo, lebo nedostavala často a keď už, bolo zo ozaj vážne.
Capat dieťa za trasenie lampou je iný prípad.

ivulkap
19. júl 2019

@jaja23 tak určite ho nenechať, aby vás on udrel, resp.aby vám niečo on vracal. On si to nemôže dovoliť. Zvýšiť hlas, zachovať mimiku tváre, ktorá mu napovie, že prekročil hranicu. Bitkou sa nič nevyrieši, ale zasa výchovná po zadku pri nerešpektovaní pravidiel nikomu neublížila.

jaja23
autor
19. júl 2019

@hettinka jasne, väčšina je zabezpečená, v obývačke nikdy nie je sám, som s nim, dávam pozor, televízor ho už dlhšie nezaujíma, ale stále dohliada nanho

jaja23
autor
19. júl 2019

@margaretka_ toto aj mňa už napadlo.. Zatiaľ som ho tam dala 2x takto. Len oc potom? Na zvýšený hlas nereaguje, bitka by to očividne nevyriešia..

joysi
19. júl 2019

@kvetinka75 súhlasím s tebou....moj starší bol zlatunky, ale menší bol od mala čertík 🙂 veľakrát som vysvetlila, ale niekedy najlepšie pomohlo capnutie po ritke a pochopil hneď...ono čím je dieťa staršie tým skôr pochopí co môže a co nie ale v takom nízkom veku pomôže najviac to capnutie po ritke....

jaja23
autor
19. júl 2019

@hettinka ale to nebolo udretie, to som mu capla, aby vedel, že lampu nemá chytať, zase nebije ho za banálne veci, lampy naňho môže spadnúť. A ani neplakal, bolo to len mierne a on ma capol naspäť.

margaretka_
19. júl 2019

@jaja23 ved som pisala, odved ho a daj mu nieco s cim sa moze hrat aj tak, ze tym trasie. U nas to tak funguje napr so suflikmi, otvori zakazany, odvediem k takemu, ktory moze vyhadzat. Chce trhat knihy, vezmem, vysvetlim a dam papier, ktory moze trhat...
Ja som tiez dala starsiemu asi 2x po zadku, ale bola to moja blbost. Rocne dieta by som po zadku urcite nebila. A uz vobec nie za lampu.

margaretka_
19. júl 2019

@jaja23 presne toto, ked ty budes capat po zadku hoc slabo, bude to povazovat za normalne. A bud bude mat chut capat vas, alebo aj ine deti. Ved to je uplne logicke podla mna, dieta sa uci od rodicov ako sa spravat k inym ludom

bibistec
19. júl 2019

No takemu malemu nevysvetlis to mozes tak 5 rocnemu. Takemu malemu hned v tom okamihu capnut po ruke aby vedel ze take chocanie ma nasledok. Do postielky by som ho za trest nedavala lebo presne potom pojde spat a bude si to spajat s trestom. Ale reakcia musi byt ak robi nieco zle. A nenoze si dovolit teba udriet. Je rozdiel dieta mlatit hlava nehlava a capnut. Trraz skusa kolko si moze dovolit ale garantujrm ti ze ked neustupis a budes razna a nastavis hranice pochopi ze si nemoze robit co chce. Drzim palce a zelam pevne nervy.

lolitka25
19. júl 2019

Stale ho daj prec nech vie ze to nesmie.STALE. Bez vynimky. Raz pochopi ze marna snaha liezt k tej lampicke...
Co vyriesis bitkou? Ze sa ti nauci bit alebo bude ta pocuvat lebo sa boji? Navyse neublizuje inemu. Cize mi to nepride sko adekvátny trest.

ava11
19. júl 2019

No ja nechapem... nic v zlom, ale capanie po rukach a zadku rocnemu decku je absolutne zbytocne a kontraproduktivne. Skusa, co moze a co nie. Ak robi dieta nieco, co ma zakazane, poviem raz velmi prisnym hlasom- jednoduchou vetou NIE! NONO! Ak nereaguje, fyzicky zabranim, dieta odvediem prec atd. Tuto situaciu zopakovat aj 30x, ak je nutne. Zbytocne ockavat, ze dieta v tomto veku pochopi nejake vysvetlovania. Nepochopi. Do postielky ho za trest urcite nedavaj. Celkovo “trest” v tomto veku mi pride neadekvatny. Cela vychova spociva v opakovani donemoty toho, co je spravne a vhodne.