icon

Kočíkovanie novorodenca v horúčavách

9. aug 2025

Ahojte,
mame skoro dvojtyzdnove babatko doma, obvodny lekar nam odporucil ist s nou (v kociku) sa trosku poprechadzat kazdy den, pochytat Dcko.. Ja by som aj rada, no “problem” je ten, akonahle malej vykuknu koncatiny z plienky (zavinuta, aby jej nelietali koncatiny), zobudi sa.. Do tohoto tepla ju zas nechcem davat do zavinovacky + kocika..
Ako ste to riesili prosim vy?! Nejake tipy?!

Strana
z2
skeblicka777
9. aug 2025

Mám doma tiez podobného novorodenca a veru v tomto teple buď skoro ráno a teda na slnko holé končatiny vôbec alebo ku večeru do tieňa. Za mňa pochytat Dcka u 2.tyzdnoveho novorodenca je také 😏. Určite myslela, že máte chodiť práve teraz, keď bude vonku 35 stupňov ?

patka06
9. aug 2025

Skúsila by som uložiť do kočíka bez zavinutia a chodila von ráno/doobeda do tej 10. alebo večer okolo 19stej slniečko ešte svieti, ale začína sa trošku ochladzovať
Ak to nepôjde, zavinúť do plienky bez oblečenia a tak do kočíka
Pozor na prehriatie

lucia13022023
9. aug 2025

Nechodila by som s dieťaťom von v čase najväčších horúčav, chodila by som okolo ôsmej, deviatej ráno, aj keď u nás je upek už aj vtedy..
Dala by som mušelinove bodycko a teda tu plienku keď ju musí mať, ale ako hovorím, ráno, nie doobeda, ani poobede..

anavixy
9. aug 2025

2t dieta nema co robit na priamom slnku a “chytat Dcko”… na prechadzku kazdy den urcite ano, rano alebo vecer, ked neprazi.

anonym_cdf999
9. aug 2025

@anonym_autor ja ani so 4 mesačnou nejdem v týchto horúčavách, jediné ráno a to sa mi málokedy chce väčšinou až večer o 18-19. Dnes som bola o 11 a bola skoro hola a celá horuca prehriata. Nestojí mi to za to. Horúčavy prejdú a zas budeme vonku viac. Nič im neutečie. Keby vás zabalia a ešte dajú do vane by vám bolo lepšie ako doma v chladku?
Neblaznite sa všetci že dieťa musí byť každý deň vonku. Nemusí ak je vonok pre neho viac trápenie ako na úžitok. Môj názor , kto chce si nechať prehrievať dieťa nech je vonku. Každé dieťa sa prehreje aj keby na sebe nič nemá keď je 30.

thereisabear
9. aug 2025

Skoro ráno alebo podvečer a určite nie na priame slnko. Zavinovačku možno mušelínovú? Neviem akú máš.

prasiatko30
9. aug 2025

@anonym_autor pre boha ziveho v lete chces davat novorodenca do zavinovacky a este k tomu ak su horucavy???? Mne sa dieta narodilo v polke jula - standardne teploty v tom juli boli okolo 40 tak okolo 16-17h tak som logicky dieta nevlacila na prechadzky po vonku po tej 12h a rakticky az kym nezapadlo slnko, potom az po tej 20.30-21h ak som fakt uz mala ponorku. Dieta bolo v kociku na plachte a v plienke a s tenkou kosielkou bez rukavov. Na slnko do tej 10h max. A urcite nezakryvat vanicku plienkou alebo plachtou “na tienenie” urobis tomu dietatu taky fajn sklenikovy efekt vo vnutri vanicky ze moze mat aj niekolko stupnov viacej ako vonku

autor
9. aug 2025

@anonym_autor vlastne tu ani nejde o to ist vvtych najvacsich teplach. Keby sme sli, isli by sme hned rano, alebo az vecer. Ide mi o to, ze mala ked ma volne koncatiny sa zobudi. No a potom place 🙂 Tuto informaciu som akosi zabudla spomenut v uvode 🙂 kebyze mi prespi v bodycku, tak nemam problem, no u nas su tie volne volne ruky/nohy fakt problem

patka06
9. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor vlastne tu ani nejde o to ist vvtych najvacsich teplach. Keby sme sli, isli by sme hned rano, alebo az vecer. Ide mi o to, ze mala ked ma volne koncatiny sa zobudi. No a potom place 🙂 Tuto informaciu som akosi zabudla spomenut v uvode 🙂 kebyze mi prespi v bodycku, tak nemam problem, no u nas su tie volne volne ruky/nohy fakt problem

@anonym_autor tak daj pampersku a zaviň do plienky

skeblicka777
9. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor len navždy ju zavinovať nebudeš a bude si musieť zvyknúť aj bez. Takže ja by som pekne začala bez zavinovania, možno to bude prvé dni ťažké, ale uvidíš, žeby to pôjde

autor
9. aug 2025
@prasiatko30

@anonym_autor pre boha ziveho v lete chces davat novorodenca do zavinovacky a este k tomu ak su horucavy???? Mne sa dieta narodilo v polke jula - standardne teploty v tom juli boli okolo 40 tak okolo 16-17h tak som logicky dieta nevlacila na prechadzky po vonku po tej 12h a rakticky az kym nezapadlo slnko, potom az po tej 20.30-21h ak som fakt uz mala ponorku. Dieta bolo v kociku na plachte a v plienke a s tenkou kosielkou bez rukavov. Na slnko do tej 10h max. A urcite nezakryvat vanicku plienkou alebo plachtou “na tienenie” urobis tomu dietatu taky fajn sklenikovy efekt vo vnutri vanicky ze moze mat aj niekolko stupnov viacej ako vonku

@prasiatko30 prosim vas.. nechcem davat do zavinovacky a urcite nechcem ist o 12 tej na prechadzku, haloo, ved nemajte tu cloveka za blbca.
Mam dieta, ktore nemoze mat volne ruky/nohy, lebo sa hned zobudi a place.. To s nou na tu prechadzku potom ani ist nemusim, lebo ona by len plakala a ja by som mala nervy, ze ju nijak neviem utisit.. Snazila som sa ziskat informaciu od inych matiek, co maju podobne dieta, ako je to moje, ze ako toto riesia. Ak sikovne riesenie nie je, tak jasne ze sa s nou nebudem trepat von do tepla. Ak maju dobry tip, tak zvazim co dalej.. Naozaj nie kazde dieta je take, ze kde ho polozite tam zaspi/prespi..

nin12345
9. aug 2025

@anonym_autor ja som chodievala podvečer kocikovat keď ešte bolo teplo ale už nie horúco. Zbytočne ju budeš trápiť teplom a D vitamin pod strieškou a v zavinovačka aj tak nenachyta... Preto deti jedia dve kvapky denne

nin12345
9. aug 2025
@anonym_autor

@prasiatko30 prosim vas.. nechcem davat do zavinovacky a urcite nechcem ist o 12 tej na prechadzku, haloo, ved nemajte tu cloveka za blbca.
Mam dieta, ktore nemoze mat volne ruky/nohy, lebo sa hned zobudi a place.. To s nou na tu prechadzku potom ani ist nemusim, lebo ona by len plakala a ja by som mala nervy, ze ju nijak neviem utisit.. Snazila som sa ziskat informaciu od inych matiek, co maju podobne dieta, ako je to moje, ze ako toto riesia. Ak sikovne riesenie nie je, tak jasne ze sa s nou nebudem trepat von do tepla. Ak maju dobry tip, tak zvazim co dalej.. Naozaj nie kazde dieta je take, ze kde ho polozite tam zaspi/prespi..

@anonym_autor alebo proste nekocikuj ak bývate v dome ľahnite si na záhradu trosku do ohradky na deke

nika23t
9. aug 2025

@anonym_autor nešla by som na slnko počas dňa, ale ráno či k večeru. A keď boli moje malé, tak v horúčavách som im len ruky ovinula plienkou, aby sa nebudili a nedávala som zavinovačku. Mama mi ušila aj z obliečok na vankúš také trojhranne šatky, veľké, tenké, tie som používala na zavinovanie rúk.

nin12345
9. aug 2025

@anonym_autor ja zas nechápem že všetky matky majú takú urgentnú potrebu kocikovat aj keď netreba a dieťa im v tom kočíku spať nechce

januska12323
9. aug 2025

Také malé bábo nemá na slnku ešte vôbec byť, to ti naozaj povedal lekár? Chodila by som veľmi skoro ráno v zavinovačke alebo až keď bude chladnejšie. Nič sa nestane aj keby ste boli dva týždne doma.

patka06
9. aug 2025
@januska12323

Také malé bábo nemá na slnku ešte vôbec byť, to ti naozaj povedal lekár? Chodila by som veľmi skoro ráno v zavinovačke alebo až keď bude chladnejšie. Nič sa nestane aj keby ste boli dva týždne doma.

@januska12323 Lekár jej neradil ísť na priame slnko, ale na prechádzku s kočíkom
Tú dieťatko potrebuje, určite chodili von aj doteraz, len nebolo tak horúco

sara07
9. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor skus si pozriet na sashe maju tam aj vyslovene tenučké zavinovačky , pri najstaršom to tak sme mali do 4 mesiacov alebo potom spaci vak skusit lanovy ,mušelinovy

sara07
9. aug 2025

😂 jo a okrem zavinovačky v lete musel mat čiapku do pol tvare, proste čiapka cez oči ,vybavené , prešlo ho to v tých 4 mesiacoch aj zavinovačka aj čiapka

anonym_5136f6
9. aug 2025

Na internete som videla tenke zavinovacky na leto. Tam ked ju zabalis a okolo 9 pojdete domov bude v pohode. Vyskusas na hrudi ci je moc horuco.
Ja som to riesila v zime ked som nevedela ako take male babo obliect 🤣.

sisaka
9. aug 2025

Žijem v zahraničí, nikto tu deti nebalí do zavinovačiek, ale používame mušelinové štvorce, do ktorých dieťa zavinieme. Dá sa do toho zavinúť dieťa s rukami von aj dnu, sú na to techniky, určite budú videá ma YouTube.
Novorodenec zavinutí v mušeline sa určite o 8-9 ráno “neuvarí”, na slnko by som ho ale určite nedávala.

tenerifka
9. aug 2025
@anonym_autor

@prasiatko30 a ty nevies, ze slovenske deti nesmu byt po 20,00 h vonku? Ze musia byt doma vo svojej postielke a mat svoj rezim? Ved co preboha povedia susedia?😂😂😂
preco sa zobudi, ak ma volne koncatiny? Asi si ju navykla byt stiahnuta......no nic, je cas odvyknut. My matky zo zahranicia sme zavinovacky nemali, a deti vyrastli a dokonca uz aj dostudovali univerzity, tak klud, relax.....ak bude unavena, tak zaspi, ak sa zobudi, znova zaspi....
@anonym_autor

anonym_fecb35
9. aug 2025
@tenerifka

@prasiatko30 a ty nevies, ze slovenske deti nesmu byt po 20,00 h vonku? Ze musia byt doma vo svojej postielke a mat svoj rezim? Ved co preboha povedia susedia?😂😂😂
preco sa zobudi, ak ma volne koncatiny? Asi si ju navykla byt stiahnuta......no nic, je cas odvyknut. My matky zo zahranicia sme zavinovacky nemali, a deti vyrastli a dokonca uz aj dostudovali univerzity, tak klud, relax.....ak bude unavena, tak zaspi, ak sa zobudi, znova zaspi....
@anonym_autor

@tenerifka Zavinovačka pre novorodencov navodzuje pocit bezpečia a tepla, ktorý je bábätku známy z maternice. Zavinovanie tiež pomáha obmedziť Moroov reflex (zľaknutie) a tým znižuje prebúdzanie a plač, čo vedie k lepšiemu spánku. Si nevedela?

autor
9. aug 2025
@tenerifka

@anonym_autor

@tenerifka u mojho dvojtyzdnoveho dietata sa o ziadnom rezime neda hovorit (to maju len deti dokonalych matiek, za aku sa ja rozhodne nepovazujem), a nazor susedov ma absolutne nezaujima.
Navyknut asi tazko. Je to tak od narodenia. Je to normalny reflex u niektorych intenzivnejsi, u druhych zas menej intenzivny.. Vy ste zrejme z tych stastnejsich, ak ste toto nemuseli riesit (alebo jedna z dokonalych matiek).
Ozaj nerozumiem preco sa musia objavit v kazdej diskusii taketo posmesne komentare. Ved ked nemate co k veci, tak idem dalej. Ci je fajn si kopnut?

lenkakravcova
9. aug 2025
@anonym_autor

@tenerifka u mojho dvojtyzdnoveho dietata sa o ziadnom rezime neda hovorit (to maju len deti dokonalych matiek, za aku sa ja rozhodne nepovazujem), a nazor susedov ma absolutne nezaujima.
Navyknut asi tazko. Je to tak od narodenia. Je to normalny reflex u niektorych intenzivnejsi, u druhych zas menej intenzivny.. Vy ste zrejme z tych stastnejsich, ak ste toto nemuseli riesit (alebo jedna z dokonalych matiek).
Ozaj nerozumiem preco sa musia objavit v kazdej diskusii taketo posmesne komentare. Ved ked nemate co k veci, tak idem dalej. Ci je fajn si kopnut?

@anonym_autor každé dieťa je iné. Mne prvé dieťa malo rado zavinovačku a nosenie. Tretie ju neznášalo. Štvrté sa chce nosiť v nosiči, inak plače. V kočíku vydrží veľmi málo. Ak ti dieťa spinká v zavinovačke, tak by som teraz ešte dva týždne vychádzky vôbec neriešila a o dva, tri týždne už bude zase trochu chladnejšie - potom už sa to možno bude dať aj v tenkej vonku v kočíku 🙂 Ja som prvý mesiac takmer nevyšla z domu, keď nebolo treba. Radšej som oddychovala.

procrastique
9. aug 2025

Novorodenec nemá mať pokožku vystavenú slnečnému žiareniu.

tenerifka
9. aug 2025
@anonym_fecb35

@tenerifka Zavinovačka pre novorodencov navodzuje pocit bezpečia a tepla, ktorý je bábätku známy z maternice. Zavinovanie tiež pomáha obmedziť Moroov reflex (zľaknutie) a tým znižuje prebúdzanie a plač, čo vedie k lepšiemu spánku. Si nevedela?

@anonym_fecb35 ty brdo, nevedela.....fakt. Mam 3 deti, prva sa narodila na Sk a bola par tyzdñov v zavinovacke ani neviem preco (mala akcne premotivovane babky), ale bola ako vred aj tak, ziadny pocit bezpecia a blablabla....no a v zahranici zavinovacky nepozname, tak deti spia s rozhodenymi rukami a nohami a nejako to preziju....alebo teda asi sme v tom zahranici 100 rokov za opicami, ja uz aj zacinam o sebe pochybovat, ako som tie svoje deti vlastne dokazala doviest do dospelosti

diewcatqoo
9. aug 2025

Dcera sa mi narodila vlani v juli v case najvacsich horucav. Kedze mam aj starsie dieta, neexistovalo sediet doma. Den po tom, ako nas prepustili z porodnice, sme boli uz vonku. Jasne, nie cez obed, ked bolo najhorsie, ale sli sme rano, aby sme boli okolo desiatej doma a potom podvecer po tej siestej.
Dcera sa moc nechcela zavinovat, vozila som ju v kratkom bodynku, na kociku som mala uv clonu proti slnku. Na prikrytie som mala pre kazdy pripad muselinovu plienku. Ak by chcela byt zavinuta, tak by som ju do nej aj zavinula. Mala som pred porodom pripravenu aj bavlnenu ulitku, uplne tenucku, ale neznasala zavinutie.
Ak uz teda musi byt babatko zavinute, skus tu muselinovu plienku alebo pozri letnu ulitku. A urcite nesed doma, len preto, ze mas babatko.

tenerifka
9. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ale ja som neapelovala na teba, ale vseobecne.....ved kazde dieta je ine, kazda matka ma iny system, a je fajn, ze sa mozeme podelit so skusenostami aj z inych koncim sveta ako z obmedzeneho Slovenska

anonym_5136f6
9. aug 2025
@tenerifka

@anonym_fecb35 ty brdo, nevedela.....fakt. Mam 3 deti, prva sa narodila na Sk a bola par tyzdñov v zavinovacke ani neviem preco (mala akcne premotivovane babky), ale bola ako vred aj tak, ziadny pocit bezpecia a blablabla....no a v zahranici zavinovacky nepozname, tak deti spia s rozhodenymi rukami a nohami a nejako to preziju....alebo teda asi sme v tom zahranici 100 rokov za opicami, ja uz aj zacinam o sebe pochybovat, ako som tie svoje deti vlastne dokazala doviest do dospelosti

@tenerifka za to ze to je tak v zahranici neznamena ze je to super vec. Uzasne ze si vychovalandeti v zahranici. Cenu najlepsiej matky si uz dostala? 🤦

Strana
z2