Koľko máte, alebo koľko chcete mať detí?
Podobné diskusie už tu sú, no mňa by viac zaujímala odpoved na posledné slovo: Prečo? Čo vás vedie k tomu mať napr. 4 a viac detí, alebo napr. iba jedno, či dve? Nikoho neodsudzujem, ani nič podobné, len ma proste zaujíma, čo koho vedie k určitému počtu detí: či je to túžba po veľkej rodine, alebo jednoducho to prišlo nečakane. A takisto naopak, prečo sa niekto rozhodne mať dieťa len jedno? Pohodlnosť, kariéra, strach z dalšieho pôrodu?
Dakujem žienky za všetky odpovede.
ja mam jedno a o rok chcem mat dalsie..asi este dve alebo tri chceme mat spolocné
Mam 3,chcem 4.. 😉
Zatial jedno. Manzel chce dve alebo tri. Uvidime po prvom. Ked budeme mat dve a bdu rovnakeho pohlavia, tak by som asi chcela mat aj tretie 🙂
zatial mame jedno ...urcite este jedno chceme a mozno aj dve 🙂
kolko priroda nadrli tolko bude ,za 7 rokov plodenia zatial nic ☹
my mame dve...chlapca a dievca rozdiel 1r.8 mes.tak sme to chceli a chvalabohu nam to aj vyslo...dalsie uz ani nie,stacia nam dve...ale keby pride tak sa tesime...ja mam 4 surodencov a podla mna super,nikdy sme sa nenudili 😀 ale az tolko by som zasa nechcela tie 2 mozno niekedy tretie,ale to uz asi skor nie ako ano 🙂 🙂 🙂
tri a keby som skor spoznala terajsieho partnera určite by ešte dieťatko pribudlo takto sa teším na vnucatka 🙂 snad sa dočkám
My sme planovali 2 deti.viac menej sme boli rozhodnuti,ale vomne ta tuzba este raz dat babetku zivot rastla dalej kazdym rokom.kedze som mala problem otehotniet zdalo sa mi nezmzselne uzivat antikoncepciu a chranit sa,viac menej som si bola ista,ze tehotna neostanem.A ako sme si uzivali tak po 2 rokoch som ostala tehotna ateray som v 26 tt.A velmi sa tesime.
Ja mam jedno dieta a este by som rada jedno mala. Viac asi nie - okrem penazi chcem mat aj dost casu a nervov sa tym dvom venovat. Po prichode z prace a "druhej zmene" doma som rada, ze mam cas sa hodinku pohrat a porozpravat s jednym prckom, kym vycerpana padnem do postele, cize keby mal den aspon tridsat hodin, stiham aj viac deti. Netrvidim, ze je nemozne mat vela deti a byt pre kazde stopercentnou mamou, ale nie kazda ma ten dar, klobuk dole pred takymi.
asaela - ze nikdy sa ludia nemali tak dobre ako dnes? No to povedz tym ludom, co maju na krku 30 rocnu hypoteku, financie vyratane do posledneho centa do nasledujucej vyplaty, hroznu pracu a tyrana sefa, na ktoreho sa ale musia usmievat, lebo vsak ked sa ti nepaci za rohom je desat dalsich nezamestnanych... Ak maju doma za tychto podmienok jedno dieta, nedajboze este choreho rodica, ktoreho treba doopatrovat, tak pri vsetkej ucte je odvaha mat uz len dve, nieto este viac deti a vobec to nie je egoizmus ani pohodlnost... A bohuzial takych rodin nie je na Slovensku malo. A ze na peniazoch nezalezi a podstatna je laska? To povedz v obchode dietatu, ked mu s prepacenim posratu horalku nebudes moct kupit... Alebo ked ti pride cisto a pohodlne ale skromne oblecene dieta pride s placom zo skoly ze ho sikanuju, lebo nema znackove oblecko.
Nechcem sa hadat, viem ze ked sa porovnavame s inymi krajinami alebo ked vieme ako sa zilo v minulych storociach, sme na tom dobre. No nic nie je ciernobiele, v mnohych ohladoch je dnesna doba velmi zla a nelutostna. Moze byt ten ktory clovek uzasny, mily, obetavy, celu spolocnost a to "chore" v nej nezmeni.
Apropo - aj moji a partnerovi rodicia su z vela deti, no ich mamy nikdy nechodili do prace, domacnost zivil muz a zena sa starala o deti a dom. Dost postatny rozdiel voci dnesku, ked "vdaka" emancipacii, musime stihat to co nase mamy + este aj robit karieru, alebo len prosto "makat".
@zuja14 Ahojky, my máme dve zdravé a krásne deti. S odstupom bez mesiaca 6 rokov. Aj sme to takto plánovali a vyšlo to. A ako hovoríme úplne stačia dve 🙂. Tiež majú spoločnú izbičku. A možno teraz keď je dcérka maličká, tak niekedy si poviem, že ešte by som možno jedno (hlavne keď vidím úplne malé bábätká 😀). Ale už aj z vekového hľadiska určite nie - chcela by som určite väčší 🙂.
Ja chcem mat minimalne dve deti, max. asi tri, jedinacikov neuznavam, sama mam este troch surodencov a neviem si predstavit, ze by som ich nemala. Manžel je z dvoch deti. O financie sa nebojim, nejak bolo,nejak bude a nezijeme ani zďaleka z ruky do ust. My ako deti sme nikdy nemali kopu penazi ani najznackovejsie veci, ale som rada, ze som neni sama ako prst, ked potrebujem poradit od surodenca. Teraz cakame nase prve a velmi sa tesime🙂..a este, do jednej izby sa zmestia aj 4 deti a vobec sa tam netlacia ;)
Ja mám jedno a polovička už dve z predchádzajúceho manželstva. Takže štvrté nehrozí, bolo by to finančne náročné a chceme si udržať istý životný štandard.
Možno o cca 6-7 rokov, až prestaneme platiť výživné si doprajeme ešte druhé spoločné 🙂))
Inak ak by aj partner bol bezdetný, určite by som druhé s min ako 4-5 ročným odstupom nechcela. Chcem si vychutnať pekne jedno po druhom. Mne osobne nič nehovorí mať deti v "jedných plienkach" -.......toť môj názor 🙂
ja mám jedno dieťatko moju princezničku Leušku ale určite chcem mať ešte jedno bábo, nechcem aby dcérka bola sama, jedno je málo a dve je akurát aj sa deti vyhrajú a celkom som si uvedomila že už dlhšie túžim po druhom bábätku☹ najvyšší čas malá mi ide do škôlky takže čo vy na to? už by som a mohla😀
čakame tretie dieťatko. S mužom sme od začiatku hovorili o 4 detičkach. Neviem, či sa to vyplní, nejdeme za svojim planom nejako bezhlavo. Sme si vedomí toho, že môže nastať mnoho situacii, ktoré naše plany zmenia. A dôvdo prečo? Na to odpovedať neviem. Nemam žiadne racionalne zdôvodnenie toho, prečo tolko detí. akosi prirodzene sme sa od začiatku zhodli v našich tužbach o počte detí. Ale ako pišem, nelipneme prehnane na tej predstave. Ako ma byť tak bude.
Vzdy som chcela mat 4 deti, resp. velku rodinu, ale budem rada ak budem mat 2 - nerada by som aby bol moj syn jedinacik ako ja a moj muz.
Mame 2, cakame tretie, a kebyze mam lepsi zdravotny stav a nizsi vek, tak by sme mozno este zvazili aj stvrte 🙂 Dovod je ten, ze ked uz tu my nebudeme, deti si ostanu oporou navzajom ... verim, ze ich vychovavame a vychovame tak, aby drzali spolu a nikdy sa navzajom jeden druheho nenechali v stychu ...
Ja som vždy chcela 6 detí, s partnerom sme sa zhodli na 3, čo som stále považovala za dobrý počet 😀 Ale.. moje zdravie sa rozhodlo inak a napriek tomu, že už so mohla mať 4 deti, tak ich mám 0. Z tohto dvodu sme sa rozhodli dostať sa na počet 1. Mám úprimne panickú hrozu z toho, ako by som toto všetko - rizikové tehotenstvá, potraty - prežívala s jedným dieťaťom na svete. Prišli by sme kvoli tomu o toľko spoločného času, čo nedopustím a radšej sa vzdám sebeckého sna o veľkej rodine a budem mať síce jedno, ale zdravé, šťastné a milované dieťa.
@marylis ja som bola v jednej izbe s brachom do 12 rokov, kedy uz som zacala naozaj citit, ze potrebujem vlastnu. Ale ako deti, podla mna, bolo super, ze sme boli v jednej. Kazde v jednej, to je tak smutne trochu. Sme vecer este kecali pred spanim, atd. Nechcela by som byt v samostatnej od zaciatku.
jedinacik nie je dobre a uz vobec nie, ked to je len preto, ze sa rodicom nechce a ze mu chcu dat "maximum". Neviem, ci je zrovna potrebne davat dietatu maximum. A ci je to na osoh alebo aj velmi nie. Ale tak, je to kazdeho vec. Take uvahy, ze aspon jedno, aby mama nebola na stare kolena sama...hmmm, potomok odlezie niekam do zahranicia a moze mu posielat vianocne pohladnice 😀 . Ja som otehu prvykrat, planovane a su dvojcata a teraz zas neplanovane. Takze aj prvy, aj druhy raz je to tak nejako trochu aj nahoda. Nakoniec budu asi tri. A ked uz je, nech je zdrave a ostatne zvladneme. Aj tak nam hrozi tolko katastrof, ze bud budeme mat stastie a normalne zit este chvilu alebo nas to vsetkych zomelie a bude.
@vejula presne toto som sa chystala ja napisat a si ma predbehla 😀
my sme sa s muzom zhodli , ze chceme 4 deti este na prvom rande - to som mala 19 a on 23, o nejakom materialnom zabezpeceni nemohlo byt ani reci, ziadne racionalne dovody, skratka tak sme to citili.
Teraz mame tri deti, maju co potrebuju (a aj kopu veci co nepotrebuju), aj 4 by sme snad uzivili, ale prve tri boli sekciou, takze uz viac deti asi mat nebudeme.
Samozrejme teraz sa na to pozeram trosku aj z tej materialnej stranky, keby sme na to nemali, tak by sme skoncili pri 1 alebo 2 detoch. Deti sa z lasky nenajedia, aleked si to vezmem z opacnej strany - ked budeme stari a nevladni, tak neostaneme na krku jednemu dietatu 😀
ja som chela 2 deti aj mam, preco? jednemu je smutno(vidavam vela rozmaznanych jedinackov ale to je kazdeho vec), a traja mi prisli vela aj vzhladom nato ze zijeme hypotekovej dobe a musime si vystacit s tym co mame
ahoj ja som s 5, priateľ je sám .. ja som nikdy nechcela len jedno, aby mu nebolo smutno .. s priateľom sme sa zhodli žeby sme chceli dve možno tri... podľa toho či bude párik či nie ..
my mame 3, bolo to neplanovane, ale chceli sme 2...a teraz ked mame 2 dievcata a 1 chlapca tak by som este 1 chlapca chcela
V 19 rokoch som môjmu otcovi zahlásila že deti nie su nič pre mňa a že sa budem orientovať na vedu a kariéru, v 20 som otehotnela ,v 21 porodila prvú dcéru , v 24 sa mi rozpadalo manželstvo a na jeho záchranu sme si urobili syna ( najväčšia blbost , ale syna milujem nadovšetko ) v 34 som sa rozviedla a aj znova vydala ( v jednom roku ), v 35 porodila 3 dcéru a myslela som že som s deťmi už skončila, manžel chcel ešte jedno podmienka bola veľký dom , v 39 mám veľký dom a štvrtú dcéru 😀 .
Kariery som sa nevzdala, deti mám 4 a je teda zo mňa matka karieristka a vôbec sa za to nehanbím . Rodina a moja firma sú pre mňa mojím naplnením . Tie čo tvrdia že mať veľa detí znamená sa tým deťom nevenovať sa hlboko ale hlboko mýlia. 🙂
ja som prvé rodila na prahu devätnástky...už od počiatku som ho milovala...druhé som chcela s odstupom...mám taký názor, že dieťa si treba vychutnať, ked bol starší samostatný, prišiel druhý...ten bol problémový, dlho som cítila, že dalšie dieťa ešte nemože prísť....ked sme si ho vypiplali, moja túžba po dalšom dieťati bola už neskutočne veľká, prišlo tretie...určite v pravý čas, v správnom veku...doteraz, má 4 a pol roka, ju berieme ako zázrak...stále, denne, sa uisťujem v tom, že to bolo naše najlepšie rozhodnutie...stále neverím,že ju máme, stále ju neberiem, ako samozrejmosť....máme veľké vekové rozdiely, lebo tak to asi malo byť...a keby som mala o pár rokov menej, alebo keby Boh zasiahol, rada by som prijala dalšie...rozum mi vraví nie, ale srdce sa nebráni...určite by sme dalšie prijali...ale asi to tak má byť...predsa, máme už svoj vek...užívame si ju, tešíme sa z nej, obohatila náš život, je to to najlepšie, čo prišlo v pravý čas...denne sa štipeme, či je to pravda, že ju máme 😵 a najlepšie na tom je, že som nikdy nepocítila únavu,alebo starosť? neviem, ako to nazvať, že máme tri deti...každému sme sa mohli venovať osobitne... 🙂
ja mam z prveho manzelstva dve krasne kočky(dvojicky), ktore maju teraz 8 rokov. Pred 2,5 rokom som sa znovu vydala a tak sme chceli mat aj ,,spolocne,, 🙂 a hlavne ja som tuzila mat este jedno dietatko, ono pri dvojickach si zena neviem tak vychutnat dietatko, tolko sa mu venovat, lebo cas musi vzdy delit dvomi. teraz si synceka, ktory ma 5 mesiacov plne vychutnavam a uz teraz viem, ze by som sa nebranila aj dalsiemu dietatku, no zial som po dvoch cisarskych a doktor mi tretie tehotenstvo neodporuca. co je naozaj skoda :(
Ja mam 4 deti. Sama som zo 4 deti a vzdy som chcela mat minimalne 3. No namiesto tretieho mam dvojicky. Spociatku sok ale ma druhej strane keby mame tri tak k dalsiemu by som uz manzela neprehovorila. Preco viac deti ? Zda sa mi ze deti, ktore maju viac surodencov maju viac moznosti sa naucit skromnosti, pomoci, posluchania , tolerancie.....musia sa jednoducho prisposobit oni a nie rodicia im. Nehovorim samozrejme ze deti ktoré su jedinaciky su zle. To v ziadnom pripade, zalezi od vychovy. A este sa mi paci ked sa rodina zide pohromade, alebo ak jeden nemoze napr. v niecom pomoct alebo prist pozriet rodicov ( v dospelom veku myslim ) ,tak vzdy je tu este niektory iny surodenec a takto na striedacku. Alebo ak sa jedno z deti odstahuje niekam daleko , tak je tu vacsia sanca ze aspon jedno zostane nablizku. Mam synov 12 a 9 rocnych a su nauceni pomahat v domacnosti a pomahaju mi aj s dvojkami dievcatkami ( 3 mesacne). Venujem sice vsetok moj cas resp. svoj vlastny cas nemam ( iba ak po polnoci) detom, al som nadmieru spokojna a stastna ze ich mam. Nemenila by som za menej deti.
bonaqa2013 nepochadzaju tvoji rodicia nahodou z Oravy? Moja mama je z 10 deti a otec z 11 😀

@pukinka11 My to máme tak: najprv mono-dieťa a potom dvojičky. Ja som o tom snívala (dve tehotenstvá = 3 deti), ale nikdy som sa s tým nikomu nepriznala. A vyšlo to! A ani my to nemáme v génoch, tak možno sa Ti to splní (keď budeš veľmi chcieť). 😎