Koľko máte, alebo koľko chcete mať detí?
Podobné diskusie už tu sú, no mňa by viac zaujímala odpoved na posledné slovo: Prečo? Čo vás vedie k tomu mať napr. 4 a viac detí, alebo napr. iba jedno, či dve? Nikoho neodsudzujem, ani nič podobné, len ma proste zaujíma, čo koho vedie k určitému počtu detí: či je to túžba po veľkej rodine, alebo jednoducho to prišlo nečakane. A takisto naopak, prečo sa niekto rozhodne mať dieťa len jedno? Pohodlnosť, kariéra, strach z dalšieho pôrodu?
Dakujem žienky za všetky odpovede.
@vejula
@masinka
Asi od osemnastich tuzim mat 4 deti 😀 . Neviem preco, fakt nie - mala som taku predstavu, ako zijeme aj s detmi v malom domceku a okolo v zahrade plno ovocnych stromov 😅
Medzitym preso cca. 20 rokov, deti mam tri, byvame v panelaku 😎 a stvrte uz asi nebude. ALe je to skor rozumove rozhodnutie kvoli veku, zdravotnemu stavu, situacii v rodine, a tiez financiam, i ked tie naozaj az v poslednom rade...
Moje deti ma neskutocne naplnaju, strasne si ich uzivam. No bavi ma to s nimi 😵
@zuja14 Mame jedno a planujeme pri nom ostat 🙂 porod bol super,karieru nebudujem a ked aj da sa to aj pri detoch a myslim ze nie som ani priliš pohodlna 😉 jednoducho je nam dobre 🙂 Uživame si život v trojici ,dcerka bola vytužene očakavane babatko a strasne ju milujeme ale jednoducho po dalsom netužime a mať ho nasilu lebo je štandartne mat dve deti mi prijde bez zmyslu,pokial po druhom dietati nezatuzime tak ako pred vyše troma rokmi po dcerke...a zatial sa nic take nekona,ale zase nikdy nehovor nikdy 🙂
@zuja14
@mrva - no presne ako mrva - 2 a neskor dve - moj sen zo stredoškolských čias, keď svet okolo mňa bol ideálny 🙂 Mať prvé dve deti s dvojročným rozdielom a potom dalšiu malú dvojicu s podobným rozdielom, keď starší by už boli obaja školáci. Vyrastala som v tej časti Slovenska, kde moji rovesníci pochádzali skoro všetci z 2 detí, tri boli nezvyčajné a 4 a nebodaj viac mali len "robotníci a takí menej inteligentní" - ospravedlňujem sa, nikoho nechcem uraziť, ale fakt to takto nejako bolo zžité. Moja mama pochádza tiež len z 2 detí, jej otec nar. 1927 vravel, že nechce detí ako mačka mačeniec, dve a dosť.
Vždy sa mi páčili viacpočetné rodiny, no nakoniec aj ja mám len dve deti, som rada, že vôbec mám, obe sú z IVF. Ale byť mladšia v čase prvého dieťaťa a nemať problémy so splodením, tak si hádam aj svoj sen splním 🙂.
Nie som náročná, deti vôbec nie sú fin. záťaž, keďže si nepotrpím na luxuse a veľa vecí mám z druhej ruky. Toto nemám výchovou 😀 😀 Moja mama nič z druhej ruky nemala. Mnohé oblečenie a výbavičku na dieťa som nemusela zháňať, lebo sme mali z našich čias, len postupne sa dopĺňalo. Plienky kupujem málo, lebo látkujem na soc. sposob, do polroka som neminula nic na stravu dieťaťa - len na svoju 😀 😀 - dojčenie, žiadne cumle a fľašky. Čo sa dá, si sami dopestujeme, hlavne ovocie, detské výživy si robíme so svojho. Doma to vyzerá ako zásoby v čase ohrozenia 🙂
@luuubik ja som mala svoj prvý keks v 5 rokoch. Dostali sme kavenku a mama nám ju rozdelila na 3 časti, pre každé dieťa jednu časť. Dovtedy nič, žiadne sladkosti, maximálne karamelové lízatko, ktoré nám urobila mama na sviatok... Otec dostal v mojich 2 rokoch rakovinu, bol viac ako rok v nemocnici. Mama mala iba materskú. Častokrát plakávala, lebo nám na ráno nemala dať aký chlebík papať, a tak urobila iba pšeničné placky s lekvárom, lebo na chlieb proste nemala. Starala sa sama o 3 malé deti takmer úplne bez financií a nikto jej nepomohol. Napriek tomu hovorila a aj spätne hovorí, že každý z nás stál a stojí za to a keby môj otec nebol chorý, tak majú možno ešte jedno dieťa. Ako deti sme nikdy nepocítili, že nám niečo chýbalo. Stačila mama, pečené zemiaky, pohár mlieka, súrodenci a kamaráti. Deti vnímajú realitu úplne inak. Nemali sme ani žiadne hračky. Tak sme si ich urobili sami. Samozrejme, že som závidela krásne dlhovlasé bárbiny mojim kamarátkam, lebo ja som žiadnu bárbie nemala, ale kamarátky mi vždy požičali a ony mi zasa závideli, že mama so mnou skákavala na švihadle, skákavala gumu a chodila k potoku, kde sme si aj s bratmi stavali priehrady. Ich rodičia pracovali, aby svojim deťom kupovali hračky... aj kedysi to bolo podobné. Kto chcel, pracoval na "fuškách" a kto chcel sa venoval deťom. Teraz je to rovnaké. Rodičia chcú svoje deti "zabezpečiť" materiálnom, ale keby si zistili, či by radšej chceli ich deti s nimi skákať na švihadle alebo ísť k potoku a stavať priehradu alebo aby rodič išiel do roboty, aby im kúpil novú hračku, čo myslíš, že by deti odpovedali?
@mrva Na jednej strane máš pravdu-treba sa venovať aj deťom, len to nie je až také jednoduché ako píšeš. Neviem, či by si išla radšej skákať k potoku aj s manželom a potom bývať pod most, keď nebudeš mať ani na nájom a podobne......Je dobré si to pekne rozdeliť a samozrejme nestráviť od rána do večera deň v práci, to nie, a venovať sa aj deťom. 🙂
Mam 3, ale take dobre ako je toto tretie by kludne mohli prist este aj 4 😅 Aj ked po prvom (uplakanom, hyperaktivnom) som myslela ze dalsie nikdy v zivote mat nebudem 😀
mame uz dcerku a chceme jej dat surodenca, kym je este mala, nech nie je velky vekovy rozdiel a uz je pre mna aj najvyssi cas....vsade vidi dve deti v rodine a uz sa pyta, kedy aj my budeme mat bábu, uz jej aj izbicku chysta a vytrieduje babetkovske hracky, no neskutocne sa tesi 😀 .....neviem si predstavit, ze by bola len sama....ano, som pohodlna, vyhovuje mi jedno dieta, ktore je ale strasne zlate a poslusne, sice mam dost vazne zdravotne problemy a druhe dieta sa u mna neodporuca koli naslednym komplikaciam, ale nechcem si casom buchat hlavu o stenu, ze som vlastnu pohodlnost a strach o zdravie nadradila nad tuzbu po dalsom dietati a dcerke po surodencovi.
@mrva Mas pravdu, jasne, ze by si deti vybrali cas s rodicom namiesto novej hracky. Ale keby som tak urobila a stali by sa z nas socialne pripady, ktore by vystahovali z bytu a prosili by o jedlo a oblecenie pre deti, co myslis, ze by kazdeho normalne zmyslajuceho cloveka napadlo? Zdrava, mlada zena - preco nepracuje!? Skratka nie kazdeho partner zaraba tolko, aby zena mohla zostat stale doma - niekedy to nestaci ani na to skromne zivobitie, ked chyba druhy prijem. Nikde som nespominala, ze chcem deti rozmaznavat - ano, obcas nieco mile pre potesenie navyse, ale ziadny luxus. Okrem toho, je obrovsky rozdiel zit a prezivat. Asi je to o povahe - ja sa nepovazujem za narocnu, ale ked by som sa musela stale triast o peniaze, nepridalo by mi to na spokojnosti a radosti zo zivota. Aj keby som mala vela penazi, neminula by som ich, ale sporila pre deti, aby mali ked budu velke, alebo, keby sa nam s muzom nedajboze nieco stalo. Ano, ani nam rodicia nic nedali a sme tu, ale ja chcem svojim detom zivot, co najviac ulahcit - myslim, ze to je uplne prirodzena tuzba kazdeho rodica. Tvoji rodicia musia byt skveli ludia, ked napriek vsetkemu, tak pekne spominas na detstvo. Mozno ini by si v takej situacii zufali, boli nestastni a utrapeni a pocitili by to aj deti. Ked bola moja mama nestastna kvoli "dospelackym" problemom (mali sme tiez rozne nemale trapenia), hoci sa to snazila skryt, vzdy som to vycitila a bola som tiez smutna.
@luuubik máš pravdu. Hovorila som o extrémoch. Samozrejme, že treba aj pracovať aj zarábať aj žiť na istej úrovni.. skôr som narážala na to, že rodičia ani voľný čas nevyužívajú s deťmi.... a áno, mám fantastických rodičov a teraz sú aj fantastickí starí rodičia.... vnúčatám aj nám venujú maximum času, nikdy nás neodmietnu, hoci sme tam niekedy nasáčkovaní aj 7 krát za týždeň a deti tam spávajú aj celé víkendy za sebou 🙂 ale vravia, že aspoň im je veselo a necítia sa osamotení... tak sa tvárime, že im to veríme 😒
staci dve...
Mam jedno ale chcela by som este jedno v buducnosti ak sa podari
mame dve deti zatial a ak Pan Boh pozehna, chceli by sme este tretie. A preco? Ja mam sestru s ktorou sme vyrastali spolu a z ockovho prveho manzelstva mam este troch dalsich surodencov, ktori vsak uz boli samostatni ked som sa narodila. Manzel ma dve sestry. Takze tam niekde by som hladala povod nasho rozhodnutia 🙂
A ci si trufame? No nebudu chodit na sukromne skoly, nebudu mat vzdy vsetko najnovsie a najznackovejsie v triede, ale otrhani chodit nebudu.... Ano mame hypoteku, ale splacame po cely cas ako som na materskej a zatial to vychadza.
A este k luxusu zvanemu samostatne izby... mame stvorizbovy byt, ale deti budu mat spolocnu izbu. Veelmi velku ale spolocnu a kazdemu z nich spravime kutik. Obaja s manzelom sme vyrastali v spolocnych izbach so surodencami a vnimame to ako dobru skolu do zivota.
@fidka79 netvrdím, že by som tak chcela žiť. To rozhodne nie. Iba si nemyslím, že mať veľký komfort na úkor mať/nemať deti je zvláštna otázka. Samozrejme, aj my máme svoj štandard pod ktorý nechceme klesnúť.. Tiež chodíme na dovolenky, detská chodia na súkromné umelecké školy a podobné vymoženosti... ale keby som mala zvažovať, či prísť o dovolenky a súkromné školy alebo mať ešte ďalšie dieťa, tak volím dieť. Samozrejme, základné životné potreby - strava, bývanie, vzdelanie... musí byť a keby som na to nemali, tak asi tiež skončíme pri dvoch. Našťastie, patríme medzi rodiny, ktoré sú aj zabezpečené aj majú zdravie a vek na viac detí... neodsudzujem nikoho.. každého rozhodnutie...
teraz 2, s 8 rocnym rozdielom, hadam este 1 tak o 4-5 rokov .) uvidime, ako nam bude dopriate...nebranime sa .) no a prajeme si v rodine priestor na partnersku rovnovahu, duchovnu a materialnu pohodu - ziaden prepych, ale normalne istoty detom...a dobru konstelaciu a atmosferu v rodine
obaja sme z 3 deti po sebe a nic take sme si nechceli v ziadnom pripade zopakovat .) mame jeden 40. a druhy po 35.
Mam jedno Poriadnu čerticu 16mesačnu...chcela by este jedno kedy...to uz necham na nahodu
Chcela som jedno a potom jedno a prišlo este jedno -- a potom prišlo moje rozhodnutie ,že všetkého vela škodí a urobila radikálne opatrenie. Takže ja a moje telo + manžel sme sa cítili na 3 deti. Ak niekedy ,ked nám deti podrastú a budeme vnútorne obaja cítiť potrebu ešte niekomu malému,slabému pomôcť a milovať ho tak sa na to určite dáme ,lebo sú aj iné "nechcené" deti , ale mom.stav je 3 stačia a o 4 sa budeme baviť ,ked príde vhodný čas.
ja mam 32 a deti po takmer troch rokoch, tretie planujeme s takym istym rozdielom - aby som nemusela prerusit matersku 🙂
A pri cisle 3 by sme radi skoncili, lebo ako s nadsazkou hovorime, aby sme nemuseli menit auto, styri deti by sme do kombika uz neusadili 🙂
My chceme jedno ak nam bude dopriate..v genoch mame dvojicky tak mozno budu dve tri nikdy neviete..a preco jedno preto ze chceme,chceme si to jedno uzit naplno dat mu vsetko..urcite je to aj po financ.stranke viem ze dnes to nieje lahke..
ja mam 30, deti dve, rozdiel 20mesiacov.. chcela by som deti aj 4, ale myslim, ze budeme mat deti len 3.. neviem preco, len si to tak myslim, ze zvladnem uz len jedno tehotenstvo, ze potom, ked uz bude tretie odrastene, tak uz sa nebudem citit na to, mat stvrte..
rozdiel medzi 2 a 3 dietatom by som chcela mat asi taky aky je medzi prvymi dvoma - ale necitim sa na to, otehotniet uz o mesiac.. jednoducho sa toho bojim, otehotniet planovane tak skoro.. takze sme planovanie odlozili na buduci januar /chcela by som mat dieta zas jesenne/, ale uvidime ako to vsetko dopadne..
alebo to spravim ako moja mama - ona mala prve 3deti s dvojrocnymi rozdielmi a potom som po 7mich rokoch prisla ja - ako sa vravi pre radost.. a tym sa dostavam aj k tomu, preco chcem viac deti - lebo viem ake dolezite je mat niekoho pri sebe okrem rodicov.. otec dostal mozgovu porazku s tazkymi nasledkami ked som mala osem - keby som bola jedinacik bolo by to doma omnoho tazsie.. ked som mala 20 mama na mozgovu porazku zomrela.. keby som bola jedinacik, nezvladla by som to.. cely zivot som bola rada, ze mam okolo seba surodencov, ktori somnou drzia - hoci sme kazdy iny, mame sa velmi radi a pomahame si v zivote.. a tak by som chcela, aby aj moje deti mali vzdy niekoho, na koho sa mozu obratit, ak nebudu mat stastie na ludi...
Manzel chel 1, ja 2 a mame 3 🙂 podarili sa nam dvojicky 🙂
Ja som mala pred neakym casom strasidelny sen, ze cakam stvrte dieta a som smutna z toho, ze uz nebudeme moct ist spolu nikde na vylet, lebo iba piati sa vojdeme do auta 😀 😀 😀
@gretocka
Ja to tak citim, ze tri krat a dost, uz ani vekom ani zdravim sa na stvrte necitim.. Tri zvladame v pohode, aj financne, aj oprat a ozehlit, aj navarit a nakupit 😀 aj zabavit, nechyba dovolenka aj v zahranici aj na Slovensku a vyletov ajajaj, niekto tolko nepochodi za cely zivot, co sme my uz pochodili s muzikom za desat rokov so stale pribudajucim poctom deti...
Ja ma 21 rokov a dvoch synov,ktori maju 2,5r a 3mesiace 🙂
My mame jedno, prijala by som este jedno, ale rovno take 3r.keby sa to dalo 😀 Mala som narocne tehu, otrasnyporod, tie prebdene noci potom pri babatku ze som chodila rok ako zombik, vlastne do dnesneho dna som ani 1 noc vkuse neprespala...Dcera je velmi aktivne dieta ,do toho byva casto chora, je to narocne. Aj preto som si na druhe doteraz netrufla. Tiez by som uz isla rada do prace. Akurat sa bojim ci to nebudem niekedy lutovat ze som sa predsa len na druhe neodhodlala, lebo napriek vsetkym starostiam je to najkrajsi dar na svete.
máme 4, vždy som chcela 4 a viac, lebo som bola jedinačik a vždy som chcela veľku rodinu a deti vo dvojiciach a viac ako dve... 4 je taky fajny počet že ešte ich nie je priveľa a dajú sa zorganizovať ... a viacmiestne autá sú už úplne bežné ... navyše sa podarilo 2+2 takže každé dieťa má aj brata aj sestru, čiže každý bude vedieť vychazdať aj s mužmi aj so ženami 🙂 podľa mňa idealna surodenecka konštelacia, lepšie by som to nenaplánovala ako sa to stalo 🙂
My mame dve a este jedno by sme este chceli. Ale az casom.🙂
Ja som chcela vždy 2, no po prvom pôrode a všetkých komplikáciách sme sa zhodli na jednom. No malý začal chodiť do škôlky a pýtal sa stále, kedy bude mať bračeka alebo sestričku, tak sme sa pokúsili o ďalšie. Podarilo sa, no po tomto chcem urobiť radikálny krok a viac nechcem. Nie že by sme pre ďalšie nemali zázemie, máme nový dom a každé bude mať svoju izbu, no po viac ako dvoch deťoch netúžim. Myslela som že bude len jedno, no manžela som prehovorila a sme obaja, vlastne všetci traja štastní, že nás bude o jedného viac ale to už stačí. 🙂
@zuja14 Ahoj ako pozerám sme v spoločnej skupine aprílovky 2015.Ja tiež čakám bábo na apríl no natom by nič zvláštne nebolo keby to nebolo 6 bábo a prečo 6 no to neviem ,lebo to tak boh určil pri prvom sme mysleli že bude posledné 1 a dosť potom prišla túžba po 2 a nakoniec po 3 a to boli dvojičky a hned sme mali 4 deti.A to sme si mysleli že už určite dosť. No a potom sme sa zobrali v kostole a nechali sme to na boha a nezabranovali sme počatiu a pozri prišlo 5 a ked boh dá tak príde aj 6 a potom sa uvidí.A nevymenila by som aj ked toto 6 bude dosť rýchlo tak uvidím ako to zvládnem.

Ja mam 4.lebo sa stali...neuvazovali sme nad poctom ani neplanovali..muza mam bozzkeho,aj byt sa na dom pretavil..deti boli narocne,ulpakane,ale vsetko preslo..aj som sa dospala..maju vsetko,co im treba..po parrockoch mam cas na seba aj muza...my sme do toho sli nepremyslene a nezodpovedne..ale vsetko sme nasmerovali a robili-robime ku rodinnej spokojnosti 😀 popravde myslim,ze nas pocet je konecny,ale u nas jeden nikdy nevie 😀 😅