Konflikt na ihrisku
Ahojte,
chcem len tak pokecat a zistit vase nazory na dnesny konflikt, ktory sa mi stal s malym na ihrisku.
Maly ma 15 mesiacov, chodi, zaujimaju ho ine deti a vlastne vsetko, zvedavy je.
Je to moje prve dieta, takze su pre mna taketo situacie nove..
Dnes sme boli na takom mini ihrisku, chodi tam velmi malo ludi.. s kamoskou, co ma tiez maleho chlapca, sme sa tam vyvalili a chalani sa hrali, pohodicka.
Potom prisla mamina s malickym babom v kociku a vacsou dcerkou, cca 2-3 roky /ja to velmi neviem zatial odhadnut/ a predpokladam jej mamou, teda babkou.
Babka bola s tou dcerou na piesku a mama kojila to male.
Moj syn hned zaregistroval, ze niekto prisiel a isiel za tou dcerou. Mala tam hracky do piesku, nieco jej chytil, tak ona hned hysak, ze nieeee a trhala mu to z ruky.
Mama krici, ze bohuzial, mala nic nepoziciava, babka uplne bez reakcie. Tak ja ze jasne, vratime dievcatku hracku, aj ked myslela som si svoje.. ale tie dospele boli fakt mile, usmiate, tak reku neriesim, nech si oni riesia.
Maleho som potom drzala od nej, lebo on samozrejme len tam sa tahal a vsetko jej chcel kukat.. mala si tam potom robila s babkou kolace z piesku a ked ma to potom uz prestalo bavit ho od nej tahat, tak tam prisiel a prstom jej rypol do jedneho toho kolaca. A ona treesk mu celou silou po hlave s formickou, velmi sa zlakol a zacal plakat.
Babka len kukala, mama to asi ani nezaregistrovala. Kedze zase ziadna reakcia, tak som sa ohradila na tu babku, ze ako halo, ved zase trochu si ju usmernite predsa, ved moj maly nic take neurobil. Tak ona az potom navela, ze prepacte a malej uplne maznavo "Joooj, to nemozes moja takto, joooj, bla bla". A nic, hrali sa dalej. Mama s babkou sa mi potom obe ospravedlnili, ja som tam nechcela robit dusno, tak som povedala ze ok a spakovali sme sa aj s kamoskou prec. A mala nic, hrala sa dalej, ani pol slova, ze by ju nejak usmernili alebo co.
Nechcela som tam robit dusno, malemu sa nic nestalo vlastne, ale baby, ako sa taketo veci riesia?
Ved ta ich mala uz vyzerala, ze ma rozum a chape veci, tak nemali jej nieco viac povedat?
Moj maly bol oproti nej uplny prcek a keby toto spravil, tak mu to teda inak vysvetlim a hned by vedel, ze spravil zle!
Ved kua, na ihrisko sa deti chodia hrat a snad sa mozu jeden druheho aj dotknut a pokukat si hracky, nie ze ich tam budem drzat od seba, nie?
Dakujem 🙂
@kikuleenka Vieš čo ja sa ti už takýmto komentárom vyhýbam, lebo nevieš či to decko nie je choré, alebo či s ním nemajú nejaké problémy.
Jedna mama raz písala, mala dieťa čo malo problém s dýchaním, alebo so srdiečkom a nesmelo plakať, vieš čo to bolo? Všetci cudzí ľudia do nej, prečo mu všetko dovolí, prečo necapne a ona chudera, keď nemohlo revať. Napr.
@kikuleenka preco je mala skarede dievcatko?? ved sa pekne hrala nikomu nic nerobila az kym jej ten chlapcek neznicil babovku....on nieco od nej chcel,on pokazil prvy nieco jej--diecatko len reagovala na jeho spravanie, ci uz vhodne- nehodne...ale primerane na svoj vek........kludne by tu mohla pisat mama toho dievcatka..ze ake maminka dnes bola na ihrisku...jej syn bral jej dcerke veci a nicil jej babovku...preco to ta mama chlapceka dovolila...
vsetko je len uhol pohladu...
no v tom veku je to bohuzial normalne...myslim ze kazda sme sa s tym stretli....ale tak treba aby rodicia usmernili,to je jasne,zas nie ze necham tak....ale na malinku sa nehnevaj...aj moja napr ma strasne zachvaty zurivosti,po dlhodobom brani liekov sa jej to zacalo a tiez si o nas vsetci myslia ze mam decko nespratne nevychovane...nikdy nevies no.....ale je dobre ked upozornis konkretne dieta-vascinou skor zaberie od cudzich ako ked upozorni matka 😉 aspon mne nevadi ak robi zlobu a upozorni ju niekto iny.ak je to teda opravnene samozrejme
@girlie_konik prehanas to lebo si strasne uzkostliva na svoje dieta, myslis si ze ked je mensie tak ma vacsie prava ako ostatne decka, mala si malemu vysvetlit ze nemoze len tak prist a pobrat jej veci, najprv sa ma spytat a kedze este nevie rozpravat mala si to spravit za nho, tomu dievcatku si ani nedala moznost aby nieco pozicalo kedze ste len prisli a pobrali jej veci, pockaj az bude tvoj maly za rok riesit tieto vlastnicke zalezitosti ,,moje -tvoje,, a potom to mozno pochopis. a tiez si predstav ze sa tvoj maly hra na ihrisku a pride ine decko co mu zacne bez opytania brat veci a potom ti este zbura ,,kolacik,, to vy ste sa chovali neprjemne. 😉
a tak zas ved len sa pytala ze ci je to ok ....ked este nezazila taku situaciu no...
@kaja73 nemyslim si, ze reagovat uderom je normalne a uz vobec nie pekne spravanie...dieta to samozrejme este nema odkial vediet, no ked rodicia nereaguju, tak ja to svojmu dietatu vysvetlim takto...aby pochopilo, ze to co to dievcatko spravilo, nie je pekne ani normalne, ved nabuduce to potom spravi aj to moje. Cudzie deti vychovavat nebudem, svoje ano...samozrejme, ze by som to svoje nenechala dalej "opruzovat" take dieta, ktore s tym ma problem...
@kikuleenka ale pekne nie ani znicit druhemu jeho vytvor...chlapcek znicil babovku....ani jedno dieta este toto ale nechape...zasiahnut mali obe strany...ale prvy spravil zle chlapcek...dievcatko reagovala instinktivne...rec dvojrocaka nie je este na urovni aby si to vydiskutovalo s chlapcekom.....a babky su casto na vnucata velmi citlive a makke..maminka to asi ani nevidela,tak nereagovala...
... pre to dievcatko bol chlapalcek ten zly...bral jej najskor jej hracky a potom znicil vytrvor...
@kikuleenka Ale ved babka dievca upozornila ze to nema robit a ono to uz ani viac nerobilo.
inak bola som v roli mamicky, ze moje deti brali co im nepatri,ze znicili nieco co nemali...asi kazda sme boli...taky rocak je na to expert...a vzdy som bola ja ta co sa ospravedlnila bud tej druhej mamicke ci priamo tomu dietatu....za to ze moje berie co mu nepatri,ze moje nici co nema.......nikdy som necakala, ze druhe dieta automaticky pozicia,alebo mu nebude vadit ze mu moj nieco nici.....neskor som k tomu viedla synov...prepac- hovorili sami ,ak sa im "zadarilo"
necitala som diskusiu len uvodny prispevok tak len moj nazor:
- ty mas tiez svojmu vysvetlit ze ked si ide pozicat inu hracku, ma sa opytat
- tych zburanych baboviek este bude, aj buchnatov lopatkami po hlave
- my sme tiez pozicavali - pokial nam niekto neukradol dost drahu supravu formiciek, odvtedy sa hrame s erarnymi 😝
k mamine sa nevyjadrujem, mozno bola unavena, nevyspata a bola rada ze ma chvilu klud...ja som tiez niekedy vyflusnuta a len sedim a kukam co to moje zas vyvadza...skolka ju/jeho nauci vela...
@girlie_konik no, ja ako mama 5-tich deti ti poviem jedno a neuaz sa. To ty si sa spravala nevhodne, pretože Tvoje dieťa si šlo bez opytania brať cudzie hračky. Ja mám 3-ročnu dceru a ta si tiež len tak nedovoli ,aby jej niekto len tak zobral veci, hoci ju učim ,že hračky sa maju požičiavať, ale aj ju učim odmalička, že si musi veci pýtať, nie len prisť a zobrať. ty si mala isť s malým tam, a pekne sa opýtať toho dievčatka, či mu na chvilu požičia svoje hračky, lebo ešte take napr. nema a nie si ho nechala pobehopvať a burať jej kolačiky. To by nasralo aj mna, kedby že to je moja dcera. Lebo moja by tiež spustila plač, že jej to zničil. To, že ho puchla po hlave, bola len jej obranna akcia, kota nebola spravna, ale nevedela ako reagovať, kedže jej tam maly capal. Babka jej pekne vysvetlil,že ano toto sa nerobi. Prečo by mala na nu kričať? mysliš, že tým by situacii napomohla. Anio ja na malu ani na ine deti som nikdy nekričala, kedn iekoho buchli, alebo ked niekto buchol moje deti. Kedže tvoj je ešte maly,nemala by si nechavať pobehovať len tak pomedzi deti, aby si robil čo chce, len preto, že je ešte maly. Prave takto ho treba naučiť tomu, že hračky sa požičiavju, ale aj on si ich musi vypýtať. Skus sa ozvať o čosi neskor, že ako sa on sprava, kedže je sám, budeš mať s nim ten istý problem, ako tu uvadzaš s tým dievčatkom. 😉 Takže, klud nikoho nebiť, ale usmernovať hlavne to svoje dieťatko.
Ja už našťastie toto riešiť nemusím, ale keď som musela, neznášala som, ak nejaké dieťa prišlo a zobralo mojim deťom hračky bez pýtania. Ak si pekne poprosili, potom som aj mojim deťom vysvetlila, že by mali hračku požičať. Ak aj tak nechceli požičať, rešpektovala som to. Mali právo povedať áno, alebo aj nie. Napokon, boli to ich hračky. Rovnako som deti učila, aby si hračky pýtali a ak si ju len tak zobrali, trvala som na tom, aby ju vrátili a rešpektovali, ak druhé dieťatko svoje hračky nepožičiavalo. Ak prišlo cudzie dieťa a vysypalo môjmu na hlavu za vedro piesku, nečakala som na reakciu mamičky. Sprdla som ho sama. Rovnako tak aj moje, ak inému dieťaťu spravilo zle.
Deti sa učia sociálnemu správaniu a učia sa mu pozorovaním dospelých a vlastnou skúsenosťou. Situácie z ihriska sú pre ne ako stvorené. A ešte viac sa naučia v škôlke.
k teme, neriesila by som to uz, mamicka aj babicka sa ospravedlnili, co viac chces? toho este bude.... inak hlavne tvoj synak to zacal, ze jej bural babovky... jasne deti to nechapu este, ale velmi ma zarazil nazor @luvika tak sa nehnevaj , ale keby si toto zacala vykrikovat na ihrisku, ze deti su lakome a nevychovane, len preto ze tvojmu dietatu nechceli nieco pozicat, tak by som ta takym istym stylom vyprevadila... boli to ich hracky, mali pravo mu ich pozicat, alebo aj nepozicat...
ako este raz som si to precitala kopirujem co si povedla ...ani ma tak nenahnevala tá malá, ako tá priblblá matka, čo sa len pozerala a nič, vzala som malého na ruky a strašne nahlas a veľmi drzo a nahnevane som povedala synovi "vieš čo Luky?ideme preč z tohto trápneho ihriska, kde sa hrajú lakomé nevychované deti, pretože majú neschopné matky, ktoré slovo výchova nepoznajú. Pôjdeme sa hrať medzi normálne deti"...matky všetky stíchli, s otvorenými ústami pozerali ako odchádzame a ani jedna ani buu ani meee...takže čo mám povedať...sebci plodia len ďalších sebcov.
nie zeby som ta vyprevadila, ale rovno by som ti tak vynadala, ze az, co si to dovolujes... hrozne daco
girlie_konik prepač, ale máš auto? požičaj, nebuď sebecká a lakomá.
@mamulienka30 Uplne s tebou suhlasim a som aj ja rada, ze obdobie pieskovisk uz je za nami. Tiez som neznasala tie matky co deti vypustili a berte si hracky, kde najdete, takze sme nemohli nechat ani odrazadlo, ci plastovu kosacku bez dozoru, lebo skoncili zlomene ci inak poskodene a nikto sa samozrejme k tomu zniceniu nehlasil. Zacina to formickami a konci tym, ze si decka beru co chcu bicykle, odrazadla a ine. Ze my sme kupovali a ine deti sa hrali a nicili ich netrapilo. Uplne suhlasim, aby si kazdy nosil a hral sa so svojimi. Aj ja to ucim moje deti a nikdy druhym hracky nebrali.
@girlie_konik citujem: "Ved ta ich mala uz vyzerala, ze ma rozum a chape veci, tak nemali jej nieco viac povedat?"...
Cakas vela od dietata, ktore ma dva tri roky max. Ma sice viac rozumu ako tvoje dieta, ale stale nie dost na to, aby chapalo iste veci bez typickych detskych reakcii. Udret nemalo, to je bez debaty a mali zareagovat hned tak mama ako aj babka. Ale po tvojom upozorneni sa aspon ospravedlnili. No zasa pochop, ze tvoje dieta siahalo tomu dievcatku na hracky a ups, no pokazilo mu vytvor z piesku. Darmo ma 15 mesiacov, od toho si tam Ty, aby si dietatko rovnako usmernovala. Pises, ze sa Ti ho uz nechcelo od tej malej neustale trhat...neber v zlom, ale ak tvoje dieta reaguje na deti tak, ze sa prihrmi a zacne deckam hracky brat ci burat formy z piesku, nema sa Ti tazit. Holt, smola. Mas take dieta. Ja to poznam z opacnej strany - moje deti ani jedneho v zivote nenapadlo siahat inym na hracky. A uz vobec nie nieco z piesku zburat. Prisli, pokukali a odisli. Za to sme si uzili situacii, kedy my sme sa pokojne hrali, vsetko v pohode az do prichodu deti, ktore len co zbadali nase hracky - tak reakcia mojeeeee a kmaaaas! Alebo prisli a rovno dietatu zvalili cokolvek si z piesku postavilo. Poviem Ti uprimne, neprijeme, pretoze moje dieta trpelo ako pes, revalo a z prechadzky sme sli namrzeni...Bolo po pohodke. 😝 Nastala situacia, ze si deti nechceli von nosit nic. Ani len trojkolku.
Ako, pozicat je fajn, dietatu sa vysvetli, ze ine dietatko sa len pozrie, pripadne vrati hned ako sa dohra...ale pri vsetkej ucte, ak sa dieta len co zbaci nieci bicyklik, hracku, kocik, odrazadlo, po tom vrhne a chniape to inemu dietatu a jeho rodic s usmevom caka, ze vlastnemu dietatu to vydrapnes a velkoryso ponuknes...ako sorry, nie. Ja som svoje viedla k tomu, ze sa detom hracky neberu. Predstav si, ze ides vonku na bicykli a mne sa zapaci, tak Ta z neho zacnem sklbat, ze sa chcem povozit. Zvlastna predstava nie? 😀
Takze, neber v zlom, ze dievcatko zrovna nebolo naladene vydat svoje "poklady" tvojmu malemu. Bola to mala trubka, ktora este sama ma problerm chapat spolocenske konvencie. 😉 A svojho maleho ved k tomu, ze brat hracky detom nie je dobry napad....casom pochopi a nebude sa vrhat na hrajuce sa deti. Vyhnes sa konfliktom. Treba to brat tak, ze nie vzdy deti maju naladu na delenie sa o veci, proste su dni kedy su velkoryse a su dni kedy ani bohovi s nimi nepohnes. 🙂
@kikuleenka jezisi, ze skarede dievcatko. A to ako preco prosim Ta? Lebo nechcelo pozicat vlastne hracky, ktore si z domu prinieslo za ucelom hry? Asi nemalo zrovna naladu na spolocne hry. To sa stava aj dospelym, ze mame kdejake nalady, nieto detom, ktore su emocne nevyspele vo veku dvoch az troch rokov.
Je zaujimave sledovst co ludia úpovaxuju za nevychovanost - nepozicanie a autometicke nepodelenie sa na povel, ale vychovane je brat! Ako ludia, haloooo, sa spamatajte! Potom povazujme aj zlodejov za vychovancov, dobre? Vsak si brali, nebudte lakomi a podelte sa! Sakra, vsak uz rozlisujte... 😝
Nasa tiez mala v cca 2-3 rokoch obdobie Moje a nedam. Nastastie len chvilku, ale kazde dieta si tym prejde, dokonca aj nasa, co od malicka nema problem sa s niecim podelit a nikdy si nenarokovala ani na svoje vlastne hracky. Skratka tych par tyzdnov to treba vydrzat a snazit sa dietatu (podla moznosti) vysvetlit, ze takto sa to nerobi. To, ze udrela tvoje dieta sa nemalo stat, ale deti v tom veku to skratka robia a je len na rodicoch ako sa s tym vysporiadaju. Nasa to tiez skusala, videla to v skolke a par dni nam trvalo, kym sme jej vysvetlili, ze takto sa to nerobi. Teraz bud natiahne ruku a povies Stop! alebo pohrozi prstom, ze no, no, no...ale chvalabohu uz ani nepomysli na to, ze by niekoho capla.
Mozno bolo to dievcatko fakt nevychovane a mozno si len natrafila na dieta zrovna v blbej faze vyvoja. Malemu treba vysvetlit, ze hracky sa bez dovolenia neberu (viem, ze sa to niekedy fakt neda) a ze kolaciky z piesku sa nenicia, pokial nie su jeho 🙂
@jabadaba nie za to, ale za to, ze ho udrela...mam 2 rocnu a teda ine deti necape...ani ked nema naladu sa hrat...a hlavne, skor islo o to, aby si to uvedomili ti dospeli, co tam s nou boli, ze nie je normalne, aby bila ine deti...potom sa divme, ze to deti robia, ked to povazujete za normalne...ani ja sa nebijem, ked mi niekto spravi nieco, co mi je proti voli, da sa to aj inak riesit, nie?
@kikuleenka Su deti ktore su "slusnucke" a teda nikdy necapli, nehryzli, to je samozrejme super. Ale nie je dobre brat to ako normu a tie ktore v nizkom veku buchnu, kopnu povazovat za zle. Lebo oboje je normalne. Je trochu trapne a osuchane odvolavat sa na psychologicke vyskumy, nicmenej hovoria to iste, je to normalny vyvoj v pasme normalnosti, ze dieta ktore prechadza cez tieto fazy vyrastie neskor na bezproblemoveho cloveka, ze nie je ziadnou patologiou ked ma tieto pre dany vek obyvkle reakcie. Rodic ktoreho dieta to nemalo si mozno mysli ze to on ma normalne dieta a vsetky ostatne su polovicni delikventi, no ono mozno je lep problem ze tych deti ma malo a nahodou mu to tak vyslo ze to povazuje za vysledok svojich super genov a vychovy dokopy, co vsak vobec nemusi byt pravda, staci este 1-2 dalsie deti a je velka pravdepodobnost ze dieta bude bit, hryzat a ze ten dospely prehodnoti postoj, nakolko ked to uvidi na vlastnom, uvidi ze to neovplyvni a nakoniec uvidi ze z toho bez problemov vyrastie, tak si iba ten dospely rozsiri to co predtym povazoval za normalne.
Inak si pamatam kamosku, ktora mala druhe dieta take ze bilo ich - rodicov. Poznala som celu ich rodinu pomerne zblizka a tak som vedela ze oni sa fakt snazili, mali harmonicke prostredie aj vplyv a velmi ich to trapilo, lebo dieta casto buch do nich zvesela, z celej sily, hoc sa navysveltovali na kvadrat a casto aj navstevy, sami sme boli svedkom, dieta plne supy ze nas hockedy svahlo. Samorz. boli konzultovat s psych. a ta po presetreni okolnosti im povedala ze nahodu je to taky typ a ze z tho vyrastie, ze su deti co takto dokonca v istom veku prejavuju lasku a naklonnost. Ti rodicia boli sokovani z tych zaverov, cakali rady a pomoc na oprave dietata a brali ako profesionalnu chybu psychologicky, ako nedostatocnost akoby sa ich tymto prehlasenim chcela zbavit. Ked vsak do par mesiacov dieta uplne samo od seba prestalo a nikdy sa k tomu uz nevratilo a vyrastlo z nej kludne dievcatko, pochopili ze skratka vselijak sa vyvija dieta a ze treba prijat aj viac nez sa predtym nazdavali. A ze z mnohych veci dieta vyrastie aj samo. Ich vtedy uplne nadvihovalo zo stolicky ked im psychologicka sa pokusila o vtip a zlahcenie typu ze ani travu nevytahujeme predcasne zo zeme ked rastie a ze niekedy viac kludu a nechanie volneho priestoru vybalancuje samo iste veci. Ale neskor pochopili ze je tak a jediny dopad co to na nich ma ze odvtedy su tolerantnejsi k inym detom a ich prejavom.
Prirovnala by som to k vyvoju deti v oblasti drania oblecenia, moj muz bol typ chalana ktoreho nebolo treba viest k tomu aby si vazil veci, nikdy neznicil hracku, nidky si neroztrhol nohavice. Svokra mi este v zaciatkoch hovorila ze skoro banuje ze nezazila takeho toho praveho syna po ktorom treba platat. Nuz asi Boh ci osud pocuvali v tej chvili, nakolko vnuka dostala za dvoch, rozobral co mohol a gate a teplaky sme nestihali platat, financne to zacal byt vcelku zahul lebo co prechadzka to znicene gate. A nepomohli ziadne dohovarania. Tak svora zdesena, ze to je az moc. A vyrastol z toho.
Ono tu sa skratka stretli dve vyvojove fazy, ktore interagovali na dvoch roznych stupnoch nezrelosti. Samym tym detom podla mna si jeden druhemu dali navzajom priucku, a skor jediny kto to riesi su rodicia. Fakt ze o nic nejde, su to uplne bezne veci, ktorych este autorka zazije na ihrisku hafo a kym to je len o tomto, je to normalny vyvoj. Ci uz chceme tie deti ochranit od toho aby im nik piesok na hlavu nevysypal, nikto nebuchol. Chranit pred kazdou domnelou negativitou. Ale to nejde ziadat. Ako bolo v Nemovi, ako mu hovorila ta modra ryba tomu otcovi ze ale nemoze ziadat aby sa tomu jeho synovi nic nestalo, lebo by nezazil vobec nic..
@horana asi ste ma nepochopili...aj ja musim dietatu nejako vysvetlit, ze to spravanie pekne nie je...dceru buchlo ine mensie dieta do hlavy na smyklavke a ona sa ma spytala, co sa to stalo...a co jej mam povedat? Ze je ok, ze ju ine dieta otlka a nechce pustit dalej? Normalne jej poviem, ze nech necha dievcatko na pokoji, lebo robi skarede veci a ze sa to nepatri. To som akoze debilna, ze jej nepoviem, aby jej tiez tresla, ved je to tak normalne?
@horana a teda vobec si nemyslim, ze je moje dieta nejake super genialne a neviem este ake...proste sa nebije, deti ma rada a ja to v nej iba podporujem aj tym, ze veci pomenujem tak, ako ich vidim ja.
@kikuleenka Je v pohode ked ju vedies k tomu ze nema vracat. Je dobre ze mu vysvetlujes svoj pohlad na vec.
Ale je vek a typ dietata, ktore sa vykasle na vysvetlovanie, a bud vrati napriek rodicovskej intervencii alebo zacne aj prve bez nej. Chcela som len povedat ze by si kludne mohla schytat aj take dieta, ktoremu by si v dobrej viere vysvetlovala a aj tak by si isty cas robilo po svojom, ci uz ako ten v pozicii toho kto reaguje (necha alebo nenecha sa otlkat)alebo aj toho kto iniciuje (teda ba este naviac baci ine).
Ty by si normalne nieco povedala a dieta by si normalne urobilo po svojom. A napriek tomu by bolo normalne a vyrastol z neho normalny clovek. (napr. z toho mensieho dietata co tvoju buchlo)
babyyy, ja s nasimi chodim pramalo na ihriska, uz vobec nie ak je tam milion deti, pretoze:
1. moji chalani su "hyperaktivni" - myslim v hovorovej reci, nie diagnozou a sama nemam sancu si ich ustriehnut, takze preferujem prechadzky, bicyklovacku, pripadne priroda s tatom... ak jeden lezie na smyklavku, a ine dieta pred nim ide pomaly, postrkuje ho v ramci pomoci... no viete si predstavit a ten druhy pre zmenu bud si chce pozicat cudzie hracky, alebo lezie niekam, kde to jeho motoricke moznosti nedovoluju. inymi slovami, mam absolutny stres toto zazivat ked nemame po ruke posilu z rodiny.
2. nielenze sa biju doma uplne o vsetko, aj o princip, ale vonku naozaj nechcem neustale byt stredobodom pozornosti typu: jaj, to je ta co ma take zle decka... no, skratka byk a lev spolu, katastrofa, suboj ega
3. starsi ma 3, slovko "moje" je jeho druhe meno a najcastejsie slovo, ktore od neho pocujem kazdy den. okrem tohto, je neuveritelne tvrdohlavy, na dohovaracky nereaguje a ked nedostane svoje, ma amok, pocas ktoreho sa situacia dohovaranim riesit neda vobec. v septembri ho caka skolka, ked mi ucky povedia ze ho v pohode zvladaju, asi si naozaj zacnem mysliet ze som neschopna 😅
napriek tomu, ze mam dve deti, netusim ako niektore situacie riesit, zvlast na verejnosti, ked je clovek pod palbou pohladov, aj ked viem ze mi to moze byt u... ale prijemne to teda nie je. ihriska su moja nocna mora. hlavne ak jeden je ok a druhy robi neplechu aj zanho a vidim ze lepsie to nebude, odchodom z ihriska potrestam oboch a hned mam plac 2x.
no, niekedy je to s tymi detmi fakt tazke... taky maly cloviecik a tak zlozity...
@girlie_konik necitam to uplne cele, uz je toho vela, ale pises, ze mu nebehas za ritou... nauc sa. Moj maly bol nezne dietatko, co by muche neublizilo, akurat, ze som nekecala s kamockou, ale bola so mu za tou ritou, aby neliezol do kapusty starsim, ktory riesia ich svetove problemy a adekvatne narusitela spacifikuju.
Ale potom moje dieta nastupilo do kolektivu - mal 2,5 roka a co som mala? - dietatko, ktore nevahalo na ihrisku strcit do 15 mesacneho, aby si vybojovalo svoju cestu k preliezke, smykale a pod.... naucil sa v kolektive, ze ak bude taky maly nunu, o vsetko pride. Dieta sa uci postupne, ako narabat s emociami, ako vyhodnocovat situacie, samozrejme treba vysvetlovat, aby sa to korigovalo, ucit co sa smie a co nesmie.
A prepac, ale ak sa moj maly hral a doslo male dieta a zacalo brat veci bez toho, ze by sa mamicka spytala, tak som si o vychove mamicky pomyslela svoje. Ale je to prve dieta, ucis sa, aj ja som sa ucila, ako kazdy. Proste vykomunikuj za svoje dieta, lebo ono nerozprava. Tak ked to nedohodnes ty, je to vysvetlene jemu - rucne strucne. A to sa ti nepaci.
Inak, matky v style - nebeham mu za ritou si myslia ako ucia deti samostatnosti a pod. Prd makovy, robia problemy ludom okolo, lebo ti musia lapat hojdacku s ich dietatom, ked sa okolo tmoli to male zlate samostatne dietko... toto som musela neustale riesit... darmo nieco vysvetlovat, takych ludi je more. To uz len nalepit na branu parku upozornenie, alebo co. Rovnako aj deticky, co si sadnu na smykalu a dumaju co s nacatym vecerom a treba im vysvetlit ze aj ine deti maju pravo..... lebo mamicky sa dobre bavia a deti su samostatne.
To myslim vseobecne, nie na teba, aby si sa neurazila. To co pisem robi dost vela ludi a s touto temou to suvisi, takze tak.

@girlie_konik ja by som malemu pred babkou aj tou malou zadrela, ze to je skarede dievcatko, co sa nevie pekne spravat a preto sa s nim hrat nebudeme 🙂 mozno by pochopila 🙂 no a samozrejme drzat sa od nej stranou, ked sa inak neda...